3D-tykki+kangas pieneen tilaan

Keskustelu osiossa 'Videotykit ja -projektorit' , aloittajana samppasamppa, 08.01.2012.

  1. samppasamppa

    samppasamppa Guest Guest

    Liittynyt:
    14.11.2010
    Viestejä:
    19
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tykinvalinta triidejä on foorumit pullollaan, mutta omaan tarkoitukseen liippaavaa en löytänyt, joten avataanpa uusi.

    Olen etsimässä kerrostalokämppään videotykkiä. Katseluetäisyyttä on n. 240 cm ja heittoetäisyyttä maksimissaan n. 350 cm. Tila on siis varsin pieni, mutta plussana hyvin pimennettävissä. Nykyinen 46" telkkari tuntuu kovin pieneltä, mutta aivan varma en vielä ole tuosta valkokankaan koosta. 90" voisi olla sopiva, mutta olisiko 100" jo häiritsevän suuri? Onko omakohtaisia kokemuksia, miltä etäisyydeltä 100" kuvan pikselit alkavat erottua Full HD-materiaalia katseltaessa?

    Kangas olisi tarkoitus laskea nykyisen telkkarin eteen, joko moottorilla tai käsin. Saa ehdottaa...

    Tykin pitäisi olla Full HD, 3D-tuella. Lens shift olisi plussaa, sillä tykki tulisi mahdollisimman lähellä kattoa. Värin soisi olevan valkoinen hellasärön minimoimiseksi. Tykin hinnaksi olen kaavaillut jotain 1500-3000 € välille, mieluiten lähemmäksi ensimmäistä. Tykki tulee lähinnä teräväpiirtoleffa ja peli-käyttöön.

    Optoma HD33 vaikuttaa varsin mukiinmenevältä varsinkin hintaansa suhteutettuna. Sitä harkitsen, vaikkei linssin siirtoa löydykään ja mustan taso hieman mietityttää.

    Optoma HD83 hylkäsin, sillä pikkuveli vaikuttaa hintaansa nähden huomattavasti paremmalta tykiltä, ilman sitä linssiin siirtoa tosin.

    Lupaavammalta tällä hetkellä vaikuttaa Epson EH-TW9000W. Hinta hieman hirvittää, mutta onko laadullinen ero huomattavasti edullisempaan HD33:een merkittävä? Mielipidekysymys toki, mutta jos joku on päässyt kumpaakin tykkiä testaamaan, niin toivoisin kokemuksia.

    Mitsubishi HC7800D olisi myös yksi vaihtoehto, tosin väärän värinen.

    Mitä näistä (tai jostain ihan muusta) suosittelisitte kuvailemaani tilaan?
     
  2. yani

    yani Guest Guest

    Liittynyt:
    30.12.2001
    Viestejä:
    78
    Saadut tykkäykset:
    0
    Heittoetäisyyttä pohtiessa moni tahtoo unohtaa sen, mitä heittäetäisyys tosiasiassa tarkoittaa. Se on siis etäisyys projektorin linssistä heijastettavaan pintaan. Itse laitehan voi viedä tilaa syvyyssuunnassa mallista riippuen 30-40cm + seinän väliin pitäisi jäädä hieman tilaa myös virta- ja videokaapeleillekin. Tämä nyt vain tuli mieleen, kun esitit vaihtoehtona tuon 100" tuolta 350cm etäisyydeltä. Jos se sattuisi kuitenkin olemaan huonemitta seinästä heijastuspintaan, pitäisi tykki asetella 30cm lähemmäksi, ja silloin puhuttaisiin maksimikuvakoosta 94" tienoilla.

    Nuo kuvakoot eri katseluetäisyyksiltä ovat kyllä puhtaasti makuasioita. Eräs kaverini ei millään sulattanut omalla tykillään 3,5m päästä hieman vajaata satatuumaista kuvaa. Itse tapittelen huoletta alle kolmesta metristä noin 102" screeniä, vielä menisi isompikin. THX-standardiakin näistä on kuvakokoasioista on laskeskeltu ja taatusti erilaisia ergonomiatestejäkin. Tässä yksi THX-laskuri: http://myhometheater.homestead.com/viewingdistancecalculator.html

    Tuosta full hd (1080p) -resoluutiosta eri katseluetäisyyksillä on tehty jos jonkinlaista graafista käppyrää ja laskelmaa, tuossa yksi sellainen:

    [​IMG]

    En kuitenkaan tuon suhteen liikaa, aika moni haukansilmä on kaksoissokkotestissäkin havainnut vaikeaksi erottaa edes hyvälaatuista 720p-elokuvamatskua 1080p-resoluution vastaavasta.

    Vaikka toivomuksissasi oli lens shift (onhan se mukava), olet listannut valikoimiisi Optoma HD33:n. Samasta hintakategoriasta löytyy myös ilman linssisiirto-ominaisuuksia Epsonin 3D-mallit EH-TW5900 sekä EH-TW6000. Ensimmäisenä mainittu taitaa olla Optoma HD33:n ohella listasi ainoa tykki, jonka saa helläsäröä miellyttävän vaalealla värityksellä. Molemmat myös edullisempia. Input lagia olivat avsforumsilla jotkut hiema harmitelleet (pelikäytössä) kyseisisllä tykeillä, mutta toiset eivät olleet moksiskaan.

    En ole nähnyt Epsonin EH-TW9000 -tykkiä, mutta käsittääkseni 2D-kuvanlaadussa Optoma HD33:n suhde Epson EH-TW9000:een on suurinpiirtein sama kuin valmistavien edeltävissä lähes vastaavissa malleissa HD20 vs EH-TW4400 (miinus 3D.) Eli kyllä tuo Epson hakkaa Optoman mustan tasossa, väritoistossa ja käyntiäänen hiljaisuudessa. EH-TW9000:ssa on lisäksi mm. konvergenssisäädöt, mutta hintaakin on tietenkin jonkin verran enemmän.

    En pitäisi laisinkaan huonona vaihtoehtona Epsonin halvinta 3D-tykkiä (EH-TW5900), joka on lähes sama laite kuin Epson EH-TW6000. Ensi loka-marraskuun vaiheessa Suomestakin saa varmasti 3D-tykin lens shiftillä reilusti alle kahden tonnin. Yksi vaihtoehto on myös uusi ACER H9500BD, mutta mielestäni se on selvästi ylihinnoiteltu Euroopan markkinoilla hyvistä ominaisuuksistaan huolimatta.
     
    Viimeksi muokattu: 08.01.2012
  3. samppasamppa

    samppasamppa Guest Guest

    Liittynyt:
    14.11.2010
    Viestejä:
    19
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos vastauksestasi!

    Optoma HD33 on testeissa vaikuttanut paremmalta kuin Epson EH-TW6000, minkä vuoksi olen hylkäämässä jälkimmäistä vaihtoehtoa. Etenkin HD33:n 3D-kuva vaikuttaa testien perusteella paremmalta.

    Mittasin vielä tuon heittoetäisyyden ja 340 cm on tarkempi vastaus. Voipi olla että taivun 90" kankaaseen, olisihan sekin kaksinkertainen nykyiseen verrattuna...

    HD33 olisi tosiaan hyvä ja edullinen vaihtoehto, mutta täytyy vielä pohtia, raaskinko panostaa hinnakkaampaan Epsoniin.
     
  4. yani

    yani Guest Guest

    Liittynyt:
    30.12.2001
    Viestejä:
    78
    Saadut tykkäykset:
    0
    Korkeasti arvostamani Art Feierman piti puolestaan Epsonin 2D-kuvanlaatua parempana (mustan taso dynaamisen iiriksen vuoksi, enemmän valotehoa, luonnollisempi väritoisto.) 3D-kuvanlaadussa DLP-tykin pitäisi olla parempi crosstalkin puolesta, mutta itse Epsonia varsin nopeasti demotessani en kyllä havainnut sitä. Verrokkina käytin jo nyt myymääni Optoman HD67N 3D-tykkiä. Teittisen Petrihän kirjoitti arviossaan tuosta Epsonin crosstalkista. Sellainen huomio vielä tähän, että tämän vuoden 3D-Epsonien alkutuotantosarjassa oli tiettävästi erä laitteita, joissa oli liian äänekkäästi rutiseva dynaaminen iiris, sekä crosstalkia joissakin yksilöissä. Käsittääkseni Epson korjasi kyseiset vaivat jenkkien 3010-malliin, ja Epson EH-TW6000 -mallien tämänhetkinen huono varastotilanne mielestäni kielii siitä, että euroopassa on tehty samat viilaukset uusiin laitteisiin.

    Ei ole kyllä huono laitos tuo Optomakaan. Esimerkiksi jotakuinkin pomminvarma huoltovapaus pölypallojen suhteen kyllä lämmittää DLP- ja LCOS-tykkien omistajia. Olen kuullut myös paljon hyvää ko. värkin väripyörän toiminnasta. Makuasioita, makuasioita.
     
  5. silma

    silma Uusi jäsen

    Liittynyt:
    02.09.2009
    Viestejä:
    89
    Saadut tykkäykset:
    2
    ottamatta tykkiin kantaa niin itsekkin pähkäilin tuon kankaan koon kanssa pari kuukautta sitten ja itsellä tuo heittoetäisyys oli myös about 3.4m ja katseluetäisyys on tuossa 3m nurkilla päädyin sitten 108" kankaaseen ja ei tuo kyllä yhtään liian suuri ole. Harmittaisi todella jos olisi tuo 90" kangas tullut valittua.

    käyttö on hd leffat ja ps3 kautta pelaaminen.
     
  6. samppasamppa

    samppasamppa Guest Guest

    Liittynyt:
    14.11.2010
    Viestejä:
    19
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kovasti olen nyt taipumassa tuon Epsonin puoleen. Kankaan koko on vielä pieni arvoitus. Katseluetäisyys on tosiaan vain hitusen vajaa 2,5 metriä ja heittoetäisyys hieman vajaa 3,5 metriä. Jos tulkitsen tätä oikein, niin Epsonilla tuo kankaan koko voisi olla enintään 85". Tykki ei siis ilmeisesti taivu edes 90" kuvaan omalla heittoetäisyydelläni?
     
  7. jihde77

    jihde77 Guest Guest

    Liittynyt:
    10.11.2009
    Viestejä:
    24
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuosta vasemmasta reunasta kun laittaa tuon zoomin tappiin niin maksimi diagonaali on 118" heittoetäisyyden ollessa 3,5m. Tiedä sitten onko oikein vai ei ;)
     
  8. Lobotomy

    Lobotomy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.01.2006
    Viestejä:
    893
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ostin itselleni kolme viikkoa sitten HD 33:sen ja voin sanoa olevani tyytyväinen. Uusi tykki tuli korvaamaan vanhaa Optoman HD70 tykkiä ja leuka meinasi loksahtaa lattiaan, kun tykin sain paikoilleen. Iso osa tuosta varmaan oli kuvan kirkastumisen ansiota vanhan tykin hiljalleen himmenneen lampun takia (3300h käytetty, luvattu 3000h). Mutta myös värien puhtaus yllätti optomassa. Kuva tuntui elävältä ja kirkkaissa kohtauksissa tuntui kuin olisi katsonut isoa televisiota. Tykin pure motion, eli frame interpolation, tuntuu nyt melko oleelliselta ominaisuudelta 24Hz elokuvamateriaalilla. Tuohan Epsoneista puuttuu, mutta Optomassa toimii myös 3d-moodissa.

    Ainoa valittamisen aihe on mustan taso, vaikka se tykissä onkin parempi kuin esimerkiksi Epsonin halvemmissa malleissa. Pimeissä kohtauksissa pohja musta nousee kyllä häiritsevän korkeaksi ja tuntuu olevan tukossa, vaikka testilevyillä onkin säädetty kaikki kirkkausasteet oikein näkymään. Epsonin dynaaminen iiris saattaa auttaa pimeiden kohtausten mustan tasoon, joka epsoneissa oletuksena on Optomaa huonompi, mutta siinä yhteydessä kärsii myös pääsosin pimeässä kuvassa olevien kirkkaiden kohtien kirkkaus. Itse kannatan enemmän korkeaa ansikontrastia kuin dynaamista kontrastia.

    Yleisenä sääntönä kuvakoolle on ollu, että katseluetäisyys on 1,5...2 kertainen kuvan leveyteen nähden. Itsellä on 170cm (77') leveä kuva noin 3 metrin katesluetäisyydellä. Hieman isommaksi kuvan tällä hetkellä haluisin, mutta se vaatisi valkokankaan alareunan laskemista. Valitettavasti tämän estää laitetaso ja keskikaiutin. Ehkä sitten seuraavaan kämppään ja uuteen kotiteatteriin tästä oppineena.
     
  9. gyljoo

    gyljoo Guest Guest

    Liittynyt:
    14.01.2012
    Viestejä:
    43
    Saadut tykkäykset:
    0
    Samanlaisen ongelman kanssa painiskelen täällä 50" LG:n FullHD plasman kanssa, joka on tältä 3 metrin katseluetäisyydeltä liian pieni.

    Tehokasta heittoetäisyyttä olisi kattoasennuksella noin 3.6 - 3.75m ja tällöin Optoman HD300x (HD3300 ?) saisi zoomista riippuen 99" - 111" kuvan tämän mukaan. Tuon tykin saisi noin 1050€:lla esim täältä (www.komplett.nl) plus tietty toimituskulut ja muut härpäkkeet eli kankaan, lasien ja uuden näytönohjaimen kanssa kustannukset kohoaisivat sinne 1500 - 1650 euvostoliiton euroon. Optoma HD33 toisi tuohon vielä 400 eeuroa lisäkustannuksia, mutta onko noilla niin paljon eroa, että kannattaa sijoittaa?

    Toisaalta, koska suurin osa matskusta on kuitenkin vielä 2D kamaa, niin kannattaisiko ennemmin sijoittaa vaivalla hankitut varat samanhintaiseen tai jopa puolet halvempaan 2D 1080p tykkiin ja katsella noiden 3D tykkien ja materiaalin kehittymistä?

    Nykyinen HTPC pyörittää 1080p matskua ihan kelvollisesti, mutta 3D 1080p materiaalia ei kyllä tuubista saisi ulos. Kuitenkin, koska euvostoliiton euron arvo tippuu koko ajan, niin ne rahat kannattaisi nyt nopeasti sijoittaa johonkin lisäarvoa tuottavaan eli esim videotykkiin ennen kuin Jyrki Käteinen Sukkahousu-Jutan kera tulee ja lainaa nekin rahat Kreikkaan tai muihin kankkulankaivomaihin.

    Esim tämän Samsungin SP-A600B setin saisi about 820 e-eurolla + toimituskulut. Tai Optoma HD200x setin.
     
    Viimeksi muokattu: 14.01.2012
  10. Nenolanjones

    Nenolanjones Uusi jäsen

    Liittynyt:
    12.01.2008
    Viestejä:
    400
    Saadut tykkäykset:
    3
    Nyt olis aika hommata vihdoinkin tykki. Pienen tutkiskelun ja lueskelun jälkeen valinta alkaa kohdistua Optoman HD33 tykkiin. Kiinteätä screeniä en rakenna vaan tarkoitus olisi hommata rullattava kangas. Onkos kellään kokemusta noista valkokangas.netin myymistä definite-kankaista? Erityisesti tuo dropilla oleva crystal-sarja kiinnostaa ja kooksi tulee 90" tai 108", riippuen olkkarin järjestyksestä. Tällä hetkellä sais ilman toimituskuluja ja kyseisen valmistajan tuotteista vielä 20% alennuksen.
     
  11. Maikku16

    Maikku16 Guest Guest

    Liittynyt:
    03.04.2009
    Viestejä:
    45
    Saadut tykkäykset:
    0
    Miksi optoma? itse junttaan epson 6000sen ja optoman välillä. tykki on myös saatava ja pian!
     
  12. Nenolanjones

    Nenolanjones Uusi jäsen

    Liittynyt:
    12.01.2008
    Viestejä:
    400
    Saadut tykkäykset:
    3
    Tuo onkin hyvä kysymys :) Arvostelut lukeneena molemmissa on hyvät ja huonot puolensa. Optoma esim. jyrää 3D puolella mutta Epsonissa taas löytyy värienhallinta kalibrointia varten. Pitää käydä viikon päästä messuilla kattelemassa jos siellä olis tuo optoma esillä, ja jos sopiva messuhinta on niin sit on päätös tehtävä sillä hetkellä. Vaikeata on kyllä päättää mutta uskoisin että kumman tahansa ostaa niin ei pahasti pieleen mene.
     
  13. anon4340

    anon4340 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.04.2002
    Viestejä:
    287
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mitenkä sijoitus? Kumpikin on aika ikävä sijoitettava, jos ei ole juuri sopivaa paikkaa. Epson heittää kuvan alareunan tykin korkeudelle ja käsittääkseni Optoma ylemmäs. Kattoasennuksessa tietenkin toisinpäin. Eli pystytkö sijoittamaan tykin sopivalle korkeudelle, että saat kuvan sopivasti. Epsonissa on vähän laajempi zuumi.

    Itselläni ratkaisun teki hyvin pitkälti hinta ja zuumi. TW5900:ssa sai projektorin + yhdet lasit 1200€:lla ja extralasit a 90€ kivijalkakaupasta.
     
  14. Nenolanjones

    Nenolanjones Uusi jäsen

    Liittynyt:
    12.01.2008
    Viestejä:
    400
    Saadut tykkäykset:
    3
    Ei ole omassa tapauksessa oikein muuta vaihtoehtoa kuin kattoasennus tai joku hylly ylös seinälle. Tuo tosiaan pitää vielä suunnitella kunhan kuvakoon päätän että miten alas optoma kuvan heittää, tais olla linssin ja kuvan reunan väli jotain 20 sentin luokkaa 3 metrin matkalla.

    Mutta tosiaan jos en optomasta hyvää tarjousta saa niin saattaa jäädä se ostamatta, mieli muuttuu jatkuvasti :) hinta kyllä on tärkeä tekijä itselläkin, melkein puoli tonnia tuon TW5900 ja HD33 ero ja tottakai halvemman ostaisi mielellään jos ei ominaisuuksissa häviä. Epsonin 5900 ja 6000 mallien erot taitaa olla, valoteho, kontrasti ja 6000 tulee yhdet lasit mukana?