Stereo- vai A/V-kotiteatterivahvistin

Keskustelu osiossa 'Vahvistimet' , aloittajana merkki1, 05.01.2012.

  1. merkki1

    merkki1 Guest Guest

    Liittynyt:
    06.11.2008
    Viestejä:
    37
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olen hommamassa itselleni uutta vahvistinta, mutta ne tiedä pitäisikö hommata stereo- vai A/V-kotiteatterivahvistin.
    Vaihtoehdot toistaiseksi olen rajannut http://www.verkkokauppa.com/fi/product/47872/cmgfr/Onkyo-A-5VL-integroitu-stereovahvistin-hopea stereovahvistimeen ja http://www.pioneer.eu/fi/products/22/98/405/VSX-S300/index.html av-vahvistimeen.

    En ole hommaamassa 5.1 yms.. kaiutinjärjestelmiä, vaan 2:lla kaiuttimella mennään, joten tämä kaiketi puoltaisi stereovahvistimen hankintaa,
    kuitenkin haluaisin kuulla äänet vahvistimen kautta, kun katson leffoja, pelaan xboxia yms.. Suurimmaksi osaksi kuitenkin kuuntelen vinyyliä (Onkyo ei tarvitsisi erillistä RIIA) tai musiikkia Sonoksen kautta.

    Vedetäänkö TV:stä RCA:lla äänet vahvistimeen? TV:ssäni (KDL-40W4500) on myös optinen digitaaliäänilähtö eli sekin menisi suoraan Onkyoon? Silloin täytyisi Sonokseen hommata koaksiaalikaapeli?

    Toisaalta tekisi mieli hommata Onkyo, mutta tuntuu, että helpommalla pääsisi jos hommaisi Pioneerin vahvistimen? Mitä mieltä olette? Olen itse täysin noviisi näissä asioissa toistaiseksi. Onko oikeastaan äänenlaadullisesti mitään eroa näissä vahvistimissa?
     
  2. Hellcat79

    Hellcat79 Guest Guest

    Liittynyt:
    18.11.2007
    Viestejä:
    453
    Saadut tykkäykset:
    0
    Äänenlaadullisesti tuossa luokassa saat varmasti parempaa kaksikanavatoistoa jos lähdet kaksikanavavahvistimella liikkeelle. Tästä tietenkin erityisesti iloa jos pääasiallinen käyttö on oikeasti musiikin kuuntelua. Jos laajennusvaraa tarvitaan kaiuttimien suhteen kannattaa jo tässä vaiheessa siirtyä AV-vahvistimen suuntaan. Äänenlaadullisesti kohtuullista stereotoistoa saadaan Av-vahvistimista hintaluokassa 2k€. Itse kävin tuossa joulukuussa kuuntelemassa AV-vahvistimia tuossa hintaluokassa ja erot halvempiin malleihin ovat kyllä kohtuullisen selvät.

    Suosittelen siis myös itse kuuntelemaan ennen kun tekee tilauksen, esimerkiksi Pioneerin ja Onkyon välinen ero äänessä on merkittävä.
     
  3. karvahattu

    karvahattu Guest Guest

    Liittynyt:
    09.11.2011
    Viestejä:
    14
    Saadut tykkäykset:
    0
    Lähtisin suosittelemaan jotain kunnollista AV-vahvistinta josta löytyy asiallisesti toimiva huonekorjain. Kuuntelutilan vaikutus äänenlaatuun on niin merkittävä että huonekorjaimella saa äänenlaadun aivan uudelle tasolle.
     
  4. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    Valitettavasti sellaisia ei taida vieläkään markkinoilla olla? Siis ainakaan hifistin näkövinkkelistä, ainakaan alle 5 000 € AV-vahvistimista puhuttaessa. Audysseyn paras kotikäyttöön tarkoitettu versio on jo kait kohtalaisen hyvä (XT32 vaimikäsenytoli), mutta sekin taitaa edelleen ikävästi olla ota tai jätä -tyyppinen. Eli jotta saisit ne hyvin, tai ainakin kohtalaisen hyvin toimivat bassopäään korjaukset, on otettava myös tod.näk. vähemmän järkevät keskiäänten ja diskanttien ekvalisoinnit. Eli kaikki tai ei mitään. Ei hyvä.
    No, etenkin pienessä betonikopperossa lopputulos voisi siltikin olla korjauksen kanssa kokonaisuutena mielekkäämpi, jos/kun ikävä kumina on silloin vähäisempää ja jos/kun rajut huonemoodit on saaatu kuuntelupaikalla vaimennettua. Keskiäänten ja diskantin laatu saattaakin sitten arpoutua huonommaksi, korjaimen versiosta, tuurista, akustiikasta jne. riippuen.

    Totta. Pienessä betonikopissa ei millään ihmeisiin kyetä, mutta sielläkin akustiikka kuitenkin vaikuttaa erittäin paljon. Mitä korkeammista taajuuksista on kyse, sitä helpompi ne on akustoida kuntoon. Ja päinvastoin, eli bassoille ei pelkkä akustointilevy tms. auta, vaan vaaditaan järeämpiä ratkaisuja.
    Toisaalta, matalilla taajuuksilla aallonpituus on niin pitkä, että ~200 Hz ja sitä matalampia taajuuksia on varsin mielekästä ekvalisoida, siis kun akustointi ja kuuntelupaikan/kaiutinten järkevä sijoitus on ensin käyty läpi. Mutta tuota korkeampia taajuuksia ei kannata noin vain mennä ekvalisoimaan, varsinkaan pölhön automatiikan toimesta.

    Tai oikeammin saattaa saada, varsinkin jos se korjaus ulottuu haluttaessa vain bassoille. Ja kun ekvalisaattori on niin hyvä, että rajut, mutta kapea-alaiset korostumat - eli huonemoodit - saadaan kuuntelupaikalla vaimennettua. Toissaalta etenkin halpisten automaatit tekevät lähes mitä sattuu. Onneksi sen automatiikan suortittaman ekvalisoinnin (Audyssey, YPAO, MCACC...) saa aina jälkikäteen otettua pois, jolloin helposti selviää kumpi vaihtoehto on omaan korvaan parempi.

    Sana huonekorjain on sikäli harhaanjohtava, että eihän se tietenkään huonetta mitenkään korjaa. Toisin sanoen, yhtään mikään ei vedä vertoja kunnon akustiikalle. Toimiva huonekorjaus on parhaimmillaankin vain se toiseksi paras vaihtoehto. Mutta usein parempi kuin ei mitään, mikäli akustiikka on luokkaa betonikoppi.
    Mutta valittavasti ei aina, sillä huonoimmat korjaimet - myös Audysseyn - ovat erittäin karkealla jaolla ja/tai muuten huonoja. Eli eivät korjaa lainkaan matalia bassoja, tekevät rajuja epäsymmetrisiä korjauksia korkeillekin taajuuksille, eivät kykene vaimentamaan huonemoodeja, eivät korjaa LFE-kanavaa jne. Eli ovat hifistin näkövinkkelistä melkoista roskaa.

    Itseäni risoo eniten se, kun käyttäjä ei saa itse muokattua tehtyjä korjauksia. Tai ei edes saa rajattua korjausta koskemaan ainoastaan esim. vain alle 200 Hz taajuuksille. Usein niitä tehtyjä korjauksia ei edes kerrota. Yamahan YPAO ja Pioneerin MCACC ovat - siis ainakin tyyriimmissä malleissa olevat, paremmat versiot - tästä ilahduttavia poikkeuksia.
    Mutta itse automaattikorjaus kait lienee paras Audysseyn parhaassa XT32 vaimikäsenytoli -versiossa? Joka taas on hifistin näkövinkkelistä vesitetty em. puutteilla. Mutta lienee kuitenkin tavallisia kaiutttimia betonikopissaan kuuntelevalle Pentti Peruskäyttäjälle se tämän hetken paras systeemi? Ainakin parhaasta päästä. Sillä jammun ja pioneerin uusimpien viritysten mittauksia en ole vielä missään nähnyt (uusi YPAO-R.S.C. jne.). Muistakin niitä harvemmin löytää.

    Oma Onkyoni on niin wanha (TX-SR703), että sen automaattinen ekvalisointi aiheutti vain hetken verran epäuskoista hihittelyä. Sitten kytkin sen pois käytöstä. Ikuisesti. Uusimmissa AV-vahvistimissa esim. etäisyydet yms. menevät kuitenkin jo melko tarkkaan oikein. Ekvalisointikin on huimasti vuosien varrella parantunut, vaikka yhä edelleen ollaan huikean kaukana siitä, mitä hifistit automatiikalta toivoisivat.
     
    Viimeksi muokattu: 05.01.2012
  5. Raitzi

    Raitzi Guest Guest

    Liittynyt:
    26.09.2007
    Viestejä:
    241
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itsellekin periaatteessa stereovahvistin riittäisi, mutta niistä puutuu suurin osa monikanavalaitteista löytyvistä ominaisuuksista. (dolby volume, huonekorjaimet, dlna verkkotuki, etc..)

    Audesseyn huonekorjain ei omaan betonibunkkeriin ole täysin sopiva ratkaisu. Se kun korostaa erityisesti mataliataajuuksia ja sen jälkeen kaikki alko kuulostaa bassotestilevyltä, ja tästähän naapurit tykkää:) Osassa vahvareita automaattiasetuksia pääsee jälkikäteen viilaamaan mieleisekseen ja osasassa ei.
     
    Viimeksi muokattu: 05.01.2012
  6. karvahattu

    karvahattu Guest Guest

    Liittynyt:
    09.11.2011
    Viestejä:
    14
    Saadut tykkäykset:
    0
    Audysseyn tapauksessa tulokseen ei tosiaan pääse paljoa vaikuttamaan. Vahvistinvalmistajasta riippuen saattaa sitten olla mahdollisuuksia pelata eri asetuksilla, esim Onkyon tapauksessa target curvella tai kääntää se kokonaan pois päältä, käyttää dynamic eq asetuksia yksinäänkin, ja reference leveliä säätämällä. Kuuntelutilasta ja mieltymyksistä riippuu millaista parannusta näillä kokee saavansa. Omassa tilassani (puurakenteinen talo) paras tulos musiikille löytyi pelkällä dynamic eq:lla -- bassopään korjaus oli suurin parannus ja alemmat keskiäänetkin kuulostaa tasapainoisemmalta. Leffoilla myös MultiEQ XT on käytössä. Ylempien taajuuksien suhteen en ole havainnut heikennystä.

    Ilman muuta. Mitä yhtenäisempi äänikenttä on, sitä parempia tuloksia huonekorjaimelta voi odottaa. Mutta usein tilanne lienee kuitenkin, että tilaa ei voida tai haluta vuorata akustointilevyillä tms jolloin huonekorjain saattaa olla ainoa mahdollisuus äänenlaadun ongelmien paranteluun. Itse vahvistintekniikka on niin vakiintunutta että tähän lisää panostamalla saatavat erot äänenlaadussa ovat mielestäni vain nyansseja kokonaisuudessa. Ja tokihan kajareillakin on "jotain" vaikutusta...

    Ilmeisesti näin, pro-kalibroinnin jälkeen. Ja pitää muistaa mikrofonin asettelun tärkeys mittauksia tehtäessä -- parhaallakaan korjaimella ei tässä tehtyjä virheitä korjata.
     
    Viimeksi muokattu: 09.01.2012