DNA HD antenni verkossa

Keskustelu osiossa 'Digi-TV' , aloittajana lmfmis, 08.08.2011.

  1. Inssi59

    Inssi59 Guest Guest

    Liittynyt:
    16.05.2011
    Viestejä:
    347
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juu, ja HD-boksit kaikille?:hitme: Ei se nyt ihan niinkään mene!
    Kyllähän niitä digiboksejakin jotkut vaativat ilmaiseksi digiaikaan siirryttäessä.
    Taisi joku GSM-puhelintakin NMT:n tilalle operaattoreilta vaatia NMT-verkkoa suljettaessa.

    Palvelujen kehittämisessä ei vaan pysty aina kaikkia miellyttämään.
    Ja kehitystä ei tule, jos mihinkään vanhaan ei saa koskaan mitenkään puuttua.

    Antenneihin palatakseni, OK! Asetetaan DNA:lle vaatimus päivittää kaikki lähettimiensä peittoalueen antennijärjestelmät asianmukaisiksi.
    Seuraus; DNA - tai mikä tahansa muukin operaattori - lopettaisi lähetinverkon laajentamisen siihen. Olipas hyvä idea!
     
  2. keni

    keni Guest Guest

    Liittynyt:
    27.04.2007
    Viestejä:
    100
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eihän sekään ole Ylen moka, jos asiakkaat on ostaneet surkeita bokseja halvalla.
    No kyllä se on dnan vika, jos heidän lähetyksensä tekee jo olemassa olevat, vaikka sitten antennit, käyttökelvottomiksi. Siinä tapauksessa, että se _lisäpalvelu_ HD ei näy ilman uutta antennia, on tietenkin asiakkaan tehtävä ostaa uusi harava. Kyllähän ne perus SD kanavat pitää voida olettaa näkyvän niillä Sulo-Vilén -antenneillakin ,vaikka rinnalle HD tuodaankin.
    Heikkona vertauksena, ei värilähetyksetkään tehneet mv-telkkareista käyttökelvottomia.
    Suomalaisella on vaan näköjään niin helppo maksattaa kaikki, ettei esim. eri tekniikkojen yhteensopivuuksia tarvite miettiä, kun aina voidaan ostattaa uudet vehkeet.
    Mistään HD bokseista en sanonut mitään.

    e: Tavallaan sama tilanne on niillä, joilta väkisin katkaistaan olemassa oleva nettiyhteys (kupari) ja tilalle tarjotaan kuitu, 1800€ tai joku hidas
    mokkula, kumpikin omalla kustannuksella. Kummassakin tapauksessa tilanteeseen syytön asiakas maksaa lisää saadakseen palvelun taas käyttöönsä. Mutta hei, kehitys kehittyy ja sillä on hintansa.
    Periaattessa kyllä. Silloin se vaan koski koko kansaa, eikä joitain yksittäisiä käyttäjiä.
     
    Viimeksi muokattu: 05.11.2011
  3. Brahms

    Brahms ent. antiHD

    Liittynyt:
    09.05.2011
    Viestejä:
    333
    Saadut tykkäykset:
    26
    Eihän se tee nykyisistä lähetyksistä katselukelvottomia, vain jollain yhdistelmä-antennivirityksillä tai laajakaistaisilla vahvistimilla voi olla ongelmia. Ei se Dnan VHF mitenkään jyrää UHF:ää alleen jos esim. käyttää pelkkää UHF-antennia, eikä silloinkaan edes yhdistelmäantennilla jos VHF- ja UHF-alueiden tasot säädettävissä erikseen. Kyse on siis kahden taajuusalueen signaalitasoista joissa VHF:ää pitää vaimentaa. Ongelmaa siis voi korjata pelkästään vaimentamalla VHF-aluetta hieman.
     
  4. Brahms

    Brahms ent. antiHD

    Liittynyt:
    09.05.2011
    Viestejä:
    333
    Saadut tykkäykset:
    26
    Tässä tapauksessa sijoitus ei olisi ees kovin kallis, sellainen säädettävä vahvistin jossa on erikseen tasot VHF- ja UHF alueille ei varmasti olisi kovin kallis. Sen sijaan voisi ajatella niinpäin että Suomen kansasta osa on kovasti maksattassa kaiken mahdollisen firmoilla sen sijaan että viitsisi maksaa osan sijoituksista itse.

    Kuparia ei periaatteessa katkaista väkisin ja kuitua pakoteta ottamaan muuta kuin noissa tapauksissa joissa Elisa Tampereella halusi vetää kaapelit maan alle ja siitä syystä että haluttiin niistä puhelin- ja sähköpylväistä eroon. Ilmajohdot on vikaherkkiä, meillä tehtiin aikoinaan sama homma, pylväät hävitettiin ja kaapelit niin tele kuin sähkö, vedettiin maan alle ja homma oli meille ilmainen koska sähköyhtiö oli hommassa myös mukana. Kuitua ei tullut mutta tuli uusi kuparikaapeli kylläkin. Siihen aikaan ei ensisijaisesti vedetty kuitua taloihin vaan kuparikaapeli oli ensisijainen ja oikeastaan ainoakin tuote. Noissa kuidun vedoissa maksaa myös se kytkentä, koska se ei ole halpaa ja helppoa, kuka tahansa ei voi kytkeä kuitua toisinkuin kuparia. Siksi koska kuitua ei voi noin vain kuoria ja kytkeä liittimiin, se pitää hitsata erityisellä koneella eikä ketä tahansa voi siksi päästää siihen hommaan. Niin eikä sitä kuitua pakoteta kellekään mutta jos iteltäni vietäisiin kuparit (mitä ei onneksi tule tapahtumaan), niin toki ottaisin sitten kuidun. Kiinteän verkon netti pesee aina mokkulat 6-0.

    Ja vielä, jos teleyhtiö on ainoana hommassa mukana elikkä sähkökaapelit menee jo valmiiksi maan alla niin toki tarvitaan lisää maksajia koska tosiaan homma ei ole halpaa. Maan kaivuukin maksaa ja se on tuon kuidun kytkemisen ja hitsaamisen lisäksi juuri niitä koko operaation kalleimpia juttuja.
     
  5. +sp+

    +sp+ Uusi jäsen

    Liittynyt:
    29.08.2005
    Viestejä:
    249
    Saadut tykkäykset:
    2
    Onkohan sisäantennissa vika, kun Kuopiossa saan näkyviin VHFB (7),VHFC (8), mutta en VHFA (6), josta siis tulee yleHD.
    B & C signaalit on:
    voimakkuus: 86
    laatu: 100

    Bittivirheitä on kylläkin n.50%...

    EDIT: Antennissa vika, ostin Clasulta 39e ulkoantennin ja nyt näkyy kaikki kanavat.
     
    Viimeksi muokattu: 18.11.2011
  6. lorvi

    lorvi Guest Guest

    Liittynyt:
    09.03.2007
    Viestejä:
    55
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onkohan kukaan saanut DNA taajuuksilla (kanavat 9,10,12) Lappeenrannassa kuvaa näkymään kun näkyvyyskartan mukaan viikolla 48 pitäisi lähettimet olla voimissaan?
     
  7. lorvi

    lorvi Guest Guest

    Liittynyt:
    09.03.2007
    Viestejä:
    55
    Saadut tykkäykset:
    0
  8. Jiku

    Jiku Guest Guest

    Liittynyt:
    10.08.2004
    Viestejä:
    108
    Saadut tykkäykset:
    0
    2011-12-08 piti osalla uusia lähettimiä olla koelähetyspäivä. voiko joku vahvistaa, lähettikö jokioisten lähetin tuolloin? itse en saanut signaalia lainkaan. tosin asun näkyvyysalueen aika rajoilla ja antennina logperiodinen.
    millainen antenni kannattaisi hommata, jos siitä kiikastaa? joudun joka tapauksessa laittamaan kaksi antennia, kun digitan masto on ihan eri suunnalla kuin dna:n. A- Ja C-niput näyttäisi DNA:n tietojen mukaan lähtevän 3500W teholla, B-nippu 2000W. Mikähän tuonkin tarkoitus sitten on?
     
  9. PipopaaS

    PipopaaS Guest Guest

    Liittynyt:
    11.10.2003
    Viestejä:
    27
    Saadut tykkäykset:
    0
    Miten helppoa on VHF-vastaanotto HDTV-aikana ? Aikoinaanhan TV1 näkyi vhf:llä lapamadon pätkällä, lähetystehot tosin taisi olla kymmenissä kilowateissa (vai muistanko väärin) ? Vanha vhf on katolla hieman väärään suuntaan. Pitäisi tosin hankkia ensin se oikea hdtv-vastaanotin.
     
  10. Inssi59

    Inssi59 Guest Guest

    Liittynyt:
    16.05.2011
    Viestejä:
    347
    Saadut tykkäykset:
    0
    Periaatteessa VHF ei pitäisi olla yhtä herkkä antennin väärälle suuntaukselle kuin UHF, mutta lähetyksen kentänvoimakkuus antennin kohdalla tietenkin ratkaisee.
    Toinen juttu on sitten se, että DNA:n VHF-signaali voi "jyrätä" UHF-signaalin, jos VHF-lähetin on huomattavasti UHF-lähetintä lähempänä. Voi tietysti käydä toisinkin päin, lähettimien sijainnista riippuen.
    Tästähän aika raflaavasti uutisoitiinkin, kun DNA aloitti lähetykset.

    Tähän vaivaan auttaa vain erilliset vahvistinkanavat kummallekin antennille, tai vallan erilliset vahvistimet, jotta eri taajuusalueiden signaalit saadaan säädettyä suunnilleen samansuuruisiksi virittimelle.
    Virittimen sisäisen esivahvistimen säätöautomatiikka säätää vahvistuksen vahvimman signaalin mukaan ja jos toinen signaali on paljon heikompi, se saattaa jäädä virittimen ilmaisutason alapuolelle, l. kanavahaku ei lainkaan löydä sitä heikompaa signaalia, vaikka sinällään signaali olisi ihan riittävä.

    E: Sinulla tätä liian vahvan VHF-signaalin ongelmaa ei varmaankaan ole, jos sinulla jo (edelleen) on VHF-antennikin "hengissä". Muutenhan telkkarisi olisi mykistynyt DNA:n lähettimen käynnistyessä. Tai sitten sinulla on asiallinen antennivahvistin jo valmiiksi.
    Toisin päin tilanne on vielä tietenkin mahdollinen, jos DNA:n lähetin on Digitan linkkimastoa kauempana.
     
    Viimeksi muokattu: 12.12.2011
  11. lorvi

    lorvi Guest Guest

    Liittynyt:
    09.03.2007
    Viestejä:
    55
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eipä näy lappeenrannassa YLE HD, DNA:n A nippu, kanava 10 vai vehkeissäkö vikaa?
     
  12. Jiku

    Jiku Guest Guest

    Liittynyt:
    10.08.2004
    Viestejä:
    108
    Saadut tykkäykset:
    0
    lappeenranta ja jokioinen on pois päältä. dna:n tiedote täällä

    ihan kuin noita järjestelmiä ei olisi tässä ollut aikaa laittaa toimintaan vuoden verran, mutta ei näemmä riitä..
    no itse käänsin ahveniston suuntaan antennin ja hienosti toimii DNA:n digi.
     
  13. ct-test

    ct-test Guest Guest

    Liittynyt:
    09.09.2008
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kerrostaloasukkaana kun nämä antenniasiat eivät minulle juuri kuulu, niin tieto DNAn mastosta tuli ihan puskista vasta koelähetysten alettua. Tällöin pimenivät YLEn kanavat. Samoin oli tilanne myös monilla tutuilla ja ilmeisesti myös monilla isännöitsijöillä. Täällä on taloissa vanhastaan antennit, joilla saa näkymään venäjän TVn, ja tämä yhdistelmä DNAn lähettimen kanssa pimentää nuo Digitan lähettämät kanavat. Lappeenrannassa oli maston toiminnan alettua ilmeisesti jopa reilut 1000 taloutta, joilla oli TV pimeenä. Nyt kun kaikki sitten alkoivat uusimaan antennejaan niin ruuhkaahan siitä antenniurakoijille tuli. Tämän vuoksi DNA on siirtänyt aloitusta. Venäjän kanavat eivät vastaisuudessa näy niitä katsoneille ellei hanki jotain erikoista taajuusspesifistä antennivahvistinta tai jotain...?
     
  14. poopee

    poopee Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.04.2005
    Viestejä:
    546
    Saadut tykkäykset:
    1
    Ei ainakaan Jokioisilla ollut kerrostalossa mitään ongelmia DNA/Digitan kanavien näkyvyyden kanssa.

    Osa kanavista tulee Tammelasta ja osa Turusta päin. (TV-Viihde)

    VHF-antenni ties minne päin suunnattu ja signaali näkyi tulevan vahvana. Eikä antennifirma ole käynyt säätämässä mitään viime aikoinna.

    En tiedä, onko laajakaistainen vahvistin käytössä.

    Antennifirmojen pitää hommata DVB-T2 yhteensopiva mittari, DVB-T ei osaa näyttää kaikkia tarpeelisia tietoja.
     
  15. jylppö

    jylppö Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.11.2006
    Viestejä:
    454
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko kukaan saanut YleHD kanavaa näkyviin ylivieskasta.Muut kanavat saa viritettyä eli kanava 5 ja 9, mutta ei 7, vaikka voimakkuus 60%.Muissa kanavissa voimakkuus 50-55%.

    Edit:Nettiä selailessa löytyi varmaankin syy, eli "käytössä tulee olla vähintään 9dB VHF-antenni". Saatta olla ettei vanha VHF-antenni yllä aivan tuohon, joten mastovahvistimen paikka.
     
    Viimeksi muokattu: 28.01.2012
  16. Inssi59

    Inssi59 Guest Guest

    Liittynyt:
    16.05.2011
    Viestejä:
    347
    Saadut tykkäykset:
    0
    DNA:n salaamaton YLE HD, kanavapaikka 22 on kadonnut. Antenni suunnattu Vesilahden lähettimeen.

    Edit: Canal+ First HD näkyy vieläkin DNA:n taajuuksilla kanavapaikalla 401, mutta edelleenkään kukaan ei suostu sitä myymään katsottavaksi. Tätä ei ihminen ymmärrä.
     
    Viimeksi muokattu: 31.01.2012
  17. Inssi59

    Inssi59 Guest Guest

    Liittynyt:
    16.05.2011
    Viestejä:
    347
    Saadut tykkäykset:
    0
    Muutama päivä sitten huomasin, että DNA:n versio YLE HD:stä on alkanut taas näkyä Vesilahdenkin lähettimeltä.
     
  18. Mukavamedia

    Mukavamedia Uusi jäsen

    Liittynyt:
    29.09.2005
    Viestejä:
    93
    Saadut tykkäykset:
    0
    Miten olisi paras tehdä VHF antennin lisäys toimivaan UHF systeemiin? Tämä siksi, että voisin katsoa DNA:n verkosta YLE HD lähetyksiä. Nykyisin näen Anvian verkon lähetykset, mutta haluaisin myös nähdä DNA:n (salauskortittoman) YLE HD:n.

    Talossa on tällä hetkellä nämä: Televés DAT-45 HD UHF-ulkoantenni ja Televés virtalähde vahvistuksen takia.

    Pitääkö VHF systeemi olla erillinen vai voiko jollain laitteilla integroida samaan kaapelointiin. En haluaisi tämän takia tilailla asentajia, vaan toteuttaa tuon mahdollisesti itse.
     
  19. +sp+

    +sp+ Uusi jäsen

    Liittynyt:
    29.08.2005
    Viestejä:
    249
    Saadut tykkäykset:
    2
    Itse ostin biltemasta jakajan

    http://www.biltema.fi/fi/Toimisto--...ntennit/Antennisuodatin-DVB-TT2-VHFUHF-24128/

    sen avulla laitoin antennit "yhteen" ja kaikki toimii loistavasti.
     
  20. Mukavamedia

    Mukavamedia Uusi jäsen

    Liittynyt:
    29.09.2005
    Viestejä:
    93
    Saadut tykkäykset:
    0

    Kiitos paljon tiedosta ja hienoa, kun on linkkikin tuohon. Tuollaista ratkaisua voisin lähteä kokeilemaan, pitäisi vaan hankkia varmuuden vuoksi kunnon VHF-antenni ja johtoa, ja sitten tuo jakaja.

    Tämän hetkisessä ratkaisussa minulla on tuo UHF-antenni katolla, ja ullakolla sisätiloissa on virtalähde vahvistinta varten.
    Kannattaisikohan tuo jakaja laittaa sinne katolle, ja yhdistää kaapelit siellä (helpompi tapa), vai olisiko parempi tuoda VHF-johto ullakolle, ja liittää jakaja tuon virtalähteen jälkeen (työläämpi tapa kun johto pitää tuoda katolta ullakolle?