Eyes Wide Shut

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana Meizi, 17.06.2002.

  1. tkorho

    tkorho Guest Guest

    Liittynyt:
    05.11.2004
    Viestejä:
    1 076
    Saadut tykkäykset:
    1
    Eyes Wide Shut on mahtava leffa: minusta on niin hellyttävää että kun Cruise niin kovasti yrittää pettää vaimoaan, muttei siihen oikeasti kykenekään. Minusta tämä on koko tarinan teema, ja sellaisena sen aion jatkossakin ymmärtää. Äijä on niin pihalla, ja pihkassa vaimoonsa...
    (Jos kanssani katsovat naisetkin tuon ymmärtäisivät noin, niin se olisi ihan mahtava kutemisleffa... Sääli etteivät useimmiten. :) )
     
  2. Vargas

    Vargas Guest Guest

    Liittynyt:
    15.10.2005
    Viestejä:
    324
    Saadut tykkäykset:
    0
    Täysin samaa mieltä. Kaksi kertaa olen ko. elokuvan nähnyt, ja kummallakin kerralla olen kyllä vahvasti tämän epätodellisen tunteen aistinut. Monissa Kubrickin leffoissa on sama tunnelma... noh, Full Metal Jacketista en onnistunut sellaista ainakaan ensimmäisellä katsomiskerralla löytämään. Hienon perinnön se äijä meille jätti.
     
  3. janolle

    janolle Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    09.04.2005
    Viestejä:
    1 046
    Saadut tykkäykset:
    0
    EWS pitää oudolla tavalla ottessan. Todellisuus hämärtyy kun ajatukset ja tunteet ottavat vallan.
    Samankaltainen tunne kuin joskus nappulana unohtui unelmoimaan. Ajatusten suunta kääntyi kokoajan oudompaan suuntaan eikä siitä silti millään halunnut herätä.

    Herätti paljon ajatuksia joita vieläkin tulee mietittyä...
     
  4. Mama

    Mama Garbage in, garbage out Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    29.11.2003
    Viestejä:
    2 686
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tästä leffasta tuntuu olevan kovasti erilaisia käsityksiä, minusta leffan nimi jo kertoo aika paljon sen sanomasta. Kohtaus jossa Cruisea pyydetään riisumaan naamarinsa on eräänlaista kauhua olematta silti sitä. Sen jälkeen Cruise on merkitty mies, silti hän ei tiedä muista osallistujista mistään. Valokeilaan astuminen ja oman identiteetin paljastaminen kun muut pysyvät kasvottomina, sitä julkkikset tekevät jatkuvasti, mutta tuossa se oli erilaista, uhkaavaa.

    Kohtaus hotellin vastaanotossa oli myös kiinnostava, en tiedä kuinka Kubrikin tarkoituksena on ollut valita aviopariksi juuri Cruise ja Kidman. Olisiko elokuvaa tehty ilman heitä? Nyt avioparin luonnollinen arkisuus tulee ainakin hyvin esille, etenkin kun tietää heidän myöhemmät ratkaisunsa ( IRL ).

    Muutoin en tuota kartanokohtausta ole vielä ymmärtänyt, sehän on melko sovinistinen näkemys juhlista ( nimimerkistä huolimatta olen siis miespuolinen ).

    Ainiin, hieno kohtaus oli myös se missä Cruise sai kuulla sen jonkun naisen sairastavan AIDSia. Mutta Cruise näytteli senkin kohtauksen tavallaan. Pidin Cruisesta kyllä paljon enemmän Magnoliassa, tässä oli enemmän silti sitä Cruisen normaalituijottelua.
     
  5. Liekinheitin

    Liekinheitin Käyttäjä

    Liittynyt:
    15.01.2004
    Viestejä:
    4 524
    Saadut tykkäykset:
    87
    AngelEyesin viestin ensimmäiset rivit kuvaavat hyvin sitä, miten itse olen aina EWS:n kokenut. Jotain vaikeasti selitettävää kiehtovuutta Eyes Wide Shutissa on, ja tarinan tehokkain koukku on mielestäni toteutettu nerokkaasti ihan niillä muutamalla repliikillä, joita Nick Billille heittää kertoessaan tulevasta keikastaan. Siinä siirrytään jo ennestään kiehtovassa elokuvassa aivan uudelle tasolle. Ja jos joku The Ring ei paljon omaa aamuista peilikuvaani enempää säikäyttänyt, niin tämä elokuva todella on pelottava.

    Paljon EWS jättää katsojalle avoimia kysymyksiä, hyvä niin. Päälimmäisenä varmaankin se, miten
    se naamari päätyi Alicen ja Billin sänkyyn? Mistä Alice sai sen käsiinsä?

    Oma dvd:ni oli jossain välissä hajonnut, joten edellisestä katselusta oli jo pitempi aika. Mutta mahtava kokemus oli edelleen, joten arvosanana pysyy 5/5.
     
  6. Slayer

    Slayer Uusi jäsen

    Liittynyt:
    29.12.2002
    Viestejä:
    767
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse ymmärsin tuon niin,
    että se oli Billille kehoitus olla hiljaa näkemistään asioista. Että hänen perheensä olisi vaarassa jos asiasta informoitaisi poliisille tms.

    Ja elokuvahan on täydellinen. 5/5
     
  7. Liekinheitin

    Liekinheitin Käyttäjä

    Liittynyt:
    15.01.2004
    Viestejä:
    4 524
    Saadut tykkäykset:
    87
    Ehkä, ehkä. Billin vaimohan ei kuitenkaan näytä ihmettelevän naamaria ollenkaan, pikemminkin päinvastoin, niin sen takia olen olettanut Alicen asettaneen sen siihen vuoteelle. Lisäksihän Bill siellä pukuliikkeessä toteaa, että tuskin unohti naamarin "juhliin"... mutta unohtiko sittenkin? Vai löysikö Alice sen kotona jostain ja laittoi Biillin tiukille tuolla tavalla?
    Tulkintoja riittänee :) mutta kylläpä iskee kylmiä väreitä, kun tuotakin kohtausta muistelee...
     
  8. Slayer

    Slayer Uusi jäsen

    Liittynyt:
    29.12.2002
    Viestejä:
    767
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mutta se kuvastaisikin hyvin sen kultin voimia; vaikka Bill piilottikin tavarat, ne eivät siltikään olleet heidän ulottumattomissaan. Ja sitähän ei koskaan kerrota, että miksi Billin vaimo itkee sen kohtauksen jälkeen. Billin uskottomuuden takia vaiko koska hän asetti oman perheensä vaaraan? Ainakaan minun muistaakseni siis. :D
    Mutta eipähän me ikinä saada tietää varmasti. Kubrickin nerous oli jotain toisesta maailmasta olevaa. :D
     
  9. sokka

    sokka Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.10.2003
    Viestejä:
    5 765
    Saadut tykkäykset:
    318
    Tuli katsottua tämä mestariteos uudestaan pitkästä aikaa. Jäi pakosti askarruttamaan ajatus elokuvan mitasta ja siihen liittyvistä leikkauksista/versioista. Elokuvaahan "korjailtiin" digitaalisesti Amerikan markkinoille orgioiden osalta ja palautettiin oikeaan kuosiin sitten videomarkkinoille. WB oli vissiin melko kiukkunenkin tietyistä osioista, kun Kubrick sai sanoa viimeisen sanan leikkauksien osalta. Se tiedetään, että joitain asioita piti muokkaa ainakin esim musiikkia. Kiinnostavaa oisi tietää, että saiko Kubrick tosiaan pitää päänsä vaiko WB hoiti hommansa oman mielen mukaan sitten.
     
  10. CleverIndeed

    CleverIndeed Guest Guest

    Liittynyt:
    11.11.2007
    Viestejä:
    5 595
    Saadut tykkäykset:
    1
    Hienoa, ja yllättävääkin nähdä, että plazalla on riittänyt ymmärrystä tälle leffalle. Kyseessä on omastakin mielestä jos ei elämää suurempi, niin elämän mittainen mestariteos. Kubrickin leffoista varmaan se läheisin. Laadun suhteessa määrään varmaan kaikkien aikojen ohjaaja. Eipä tästäkään heikkouksia löydä, miettikääpä vaikka näyttelijäsuorituksia. Jokainen sivuosia myöten loistaa, jo tuo osoittaa poikkeuksellista hallintaa. Mielestäni tässä viimeisenä elokuvana löytyy myös enemmän lämpöä kuin muista näkemistäni, värimaailmaa myöten.
     
  11. sokka

    sokka Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.10.2003
    Viestejä:
    5 765
    Saadut tykkäykset:
    318
    Kubrick on siitä omalaatuinen ohjaaja, että yksikään elokuva ei ole minulle uponnut ensi katsomalla. Spielberg sanoo ihan samaa. En voinnut sietää esim Kellopeliä ekan katsomisen jälkeen ja nyt se on yksi ehdottomasti parhaista elokuvista, mitä olen nähnyt. Uskomaton mies kyllä. Menetettiin yksi suurimmista liian aikaisin. Harmittaa myös kaksi tekemättä jäänyttä elokuvaa. Toinen holocaustista ja toinen Napoleonista. Oisi varmasti tullut hyviä elokuvia.
     
  12. kasper

    kasper Uusi jäsen

    Liittynyt:
    29.07.2003
    Viestejä:
    287
    Saadut tykkäykset:
    1
    Pauline Kael on EWS: Ludicrous from the word go.
     
  13. kopro

    kopro Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.07.2015
    Viestejä:
    52
    Saadut tykkäykset:
    7
    Hienosti noussut tämä elokuva taas tapetille tämän niinkutsutun pizzagaten myötä. Sinänsä ei oikein tiedä nauraako, vai mitä ajatella itse tuosta 4chanissa ja redditissä levinneestä jutusta. Mutta on kaiken kaikkiaan loistava elokuva. Pidin tästä elokuvasta heti kun se ilmestyi ja olen alkanut arvostaa yhä vain enemmän, kun on lukenut elokuvan symboliikasta esimerkiksi vaikka täältä. Monia juttuja on jäänyt huomaamatta mikä ei ole mitään uutta minulle. Onko muuten mahtavampaa nimeä elokuvalle uran päätteeksi. No ei ole!
     
  14. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 436
    Saadut tykkäykset:
    771
    Eyes Wide Shut on samankaltainen oudon tunnelman leffa kuin David Lynchin Mullholland Drive. Molemmista pidän erittäin paljon. :cool:
     
  15. sokka

    sokka Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.10.2003
    Viestejä:
    5 765
    Saadut tykkäykset:
    318
    Mä rakastan Kubrickia. Kaikki sen leffat on ollu mulle ikuisia mysteereitä. Aina löytyy jotain uskomatonta tavaraa elokuvista, mitä ole aikaisemmin laittanut merkille. Kubrick on muutenkin ainut ohjaaja ketä saa meikäläisen haltioituneena hämmästelemään miehen neroutta joka ikinen kerta. Vaikkakin sen leffat on tullut moneen kertaan jo katottua. Nämä kaikki teoriat, mitä elokuvista löytyy on mulle uskomaton lisä mauste. Niitä on kiva lueskella ja ihmetellä, ottamatta kantaa niiden todelliseen arvoon. Ei ole varmaan yhtään samanlaista ohjaajaa, kenen materiaalista vieläkin riittää noin paljon ammennettavaa.

    Muistan, kun kävin kattomassa EWS:n ensi-illassa ja en tykännyt elokuvasta ollenkaan. Näin on käynyt kaikkien Kubrick leffojen kanssa omalla kohdallani. Vasta vuosia leffan dvd julkaisun jälkeen katsoin leffan uudestaan ja aloin ymmärtämään sen arvon. Tuota illuusion ihmemiestä kaipaan kovasti. Ei vaan ole toista Kubrickia.
     
  16. Mastema

    Mastema Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.11.2006
    Viestejä:
    1 230
    Saadut tykkäykset:
    21
    Kun nyt muutkin tässä kokemuksiaan jakavat, niin täytyy sanoa että ensimmäinen kerta kun tämän elokuvan näin oli melko hieno.

    Itse elokuva"teatteri" oli eräässä Keski-Euroopassa sijainneessa entisessä juurikin tyylinsä mukaan sisustetussa ilotalossa, eli pelkkää punaista samettia, tupakansavua ja hölöttäviä keskieurooppalaisia. Osasivat kuitenkin elokuvan ajan olla hiljaa.

    Mutta tosiaan. Ensimmäisen kerran kun tämän näin, meni se parituntinen hyvin pitkälti joko elokuvaa katsoen, tai sitten kuunnellen. Yhteisvaikutus jäi täysin kokematta. Jälkikäteen kuulusteltaessa totesin elokuvan vaikuttaneen meikäläiseen lähinnä äänimaailmansa takia. Eiköhän siihen sitten joku tarttunut että "vissiin pelkkä soundtrackkikin olisi toiminut", mutta kyllä siinä enemmän oli pelissä.

    Toki "just ja just" alaikäisenä kaikki se eksplisiittinen seksi ja muutenkin enemmän aikuisille suunnattu aihepiiri teki vaikutuksen, mutta eipä elokuvan varsinaisesta substanssista paljoa saanut irti ennenkuin sen vähän myöhemmin katsoi ihan ajatuksen kanssa kotona.

    Kertakaikkiaan hieno elokuva, jonka pariin tulee todennäköisesti palattua lähiaikoina taas uudestaan. Ne äänet ja kuvat vaan pitää kokea tietyin väliajoin.
     
    Viimeksi muokattu: 10.12.2016