Pisarakaiutin limupullomuotilla?

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana NasQ, 30.11.2011.

  1. NasQ

    NasQ Guest Guest

    Liittynyt:
    13.07.2004
    Viestejä:
    95
    Saadut tykkäykset:
    0
    Terve,

    Tarkoitus olisi tehdä _pienet_ 0.5 - 0.75l pisarakaiuttimet laajakaistoille (joko Fountek FR88EX tai Ground Zeron pienempi laajakaista).

    Mahtaisikohan tuollainen onnistua valamalla lasikuidusta limupullon päälle? Leikkasin limupullosta sen suuosan irti ja mielestäni se on lähestulkoon pisara? Ei ihan kyllä laajene aidon pisaran tavalla pyöreäksi etupuolelle, mutta onko tälla isoa käytännön merkitystä?

    Toinen vaihtoehto olisi sitten tällätä yhteen styroksipallo ja styroksikartio muotiksi :)
     
  2. Nummisoft

    Nummisoft Uusi jäsen

    Liittynyt:
    11.01.2008
    Viestejä:
    195
    Saadut tykkäykset:
    0
    Varmaan onnistuisi limupullon päälle laminoida, jos muoto täyttyy omat vaatimukset. Tukevamman pullon saisi aikaan tuomalla kylmässä "täytetty" pullo sisätilaan, jolloin saa vähän painetta pulloon.

    Houkutteleva ajatus olisi laminoida sisäpuolelle, jolloin kappaleen pinta vaatisi hyvin vähän tai ei ollenkaan jälkikäsittelyä. Kärjen tosin joutuu vaikka kitistä muotoilemaan. Vastaan voi kuitenkin tulla pullon löysyys, kun sen leikkaa poikki.
     
  3. papukaija

    papukaija Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2005
    Viestejä:
    1 522
    Saadut tykkäykset:
    0
    Muovipullo on aika löysä muotiksi... Itse painaisin kylmässä täytetyn, lämpimässä hetkenaikaa säilytyksessä olleen pullon kipsiin ja tekisin siitä muotin...
     
  4. NasQ

    NasQ Guest Guest

    Liittynyt:
    13.07.2004
    Viestejä:
    95
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eihän se kauhean jäykkä muotti ole, mutta uskoisin että pysyisi muodossaa kun varovasti laittaisi ensin yhden kerroksen kuitua päälle... Voisihan tuonne sisään laittaa vaikka uretaanivaahtoa vahvistmaan muottia ennen kuidutusta...

    Mutta ilmeisesti akustisesti ok tuo muoto?
     
  5. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Oletko tutkinut miten pullon muovi reagoi hartsiin? Styroksin päälle et ainakaan voi laminoida, se sulaa pois hartsin vaikutuksesta. Toki pinnat voi aina käsitellä muottiteipillä tai vastaavalla, mutta sitä taas on hankala saada tiukasti kaareutuville pinnoille laitettua siististi. Kipsi ainakin kestää hartsin ja tuossa papukaijan menetelmässä olisi erittäin suurena bonuksena mahdollisuus saada muotista suoraan valmis ulkopinta kaiuttimeen ilman hiomisia ja tasoitteluita..
     
  6. papukaija

    papukaija Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2005
    Viestejä:
    1 522
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuosta muovin reagoimisesta hartsiin tulee väkisin mieleen omat, ekat kokemukset lasikuidun kanssa länträämisestä. Eka oma auto, viistoperä, eli iso hattuhylly ja kontissa, noh ei nyt sen isompi subi, kuin 12", mutta kyllähän järeä 12" reippaalla teholla pistää jonkulaisen hattuhyllyn rämiseen. Noh sitä en enää muista, mistä se ajatus jäykistää hattuhylly nimenomaan lasikuidulla tuli, kait muut mieleentulleet vaihtoehdot eivät tuntuneet niin helpoilta totetuttaa hattuhyllyn muodon vuoksi. Siis kaikkea muuta, kuin suora hattuhylly, takaosassa (kontista päin katsoen) isohko, joskin matala syvennys, sitten koko hylly nousi hieman viistosti ylöspäin ja loppuosa taas vaakatasossa. Noh ei muuta kuin hommaamaan muutama neliö mattoa ja jokunen litra hartsia. Kun kuidutustarpeet oli hommattuna, niin takapihalle virittelin vanhan työpöydän, jonka päällä kuiduttaa ja nostin hattuhyllyn sen päälle. Revin siinä siitä lasikuitumatosta vielä valmiiksi sopivan kokoisia paloja. Seuraavana sisältä etsimään sopivaa kippoa, jossa sekoittaa hartsi. Joku muoviastia siinä sitten ekana sattui käteen, eikähän se silloin mieleen tullu, ettei kaikki muovikipot hartsia kestä. Noh sekoittelin satsin hartsia siihen muovikippoon ja aloin pisteleen kuitua sinne hattuhyllyn alapuolelle. Levittein siinä sitten hartsia siihen kuidun päälle, kun yhtäkkiä se hartsin sekoituskippo alkoi muuttaa muotoaan, ikäänkuin lyhistyi kasaan. Ei kestänyt hartsia. Tuli hieman kiire vedellä se eka hartsisatsi loppuun, ettei nyt ainakaan kovin paljoa mee "kallista" ainetta hukkaan (eihän sitä silloin tietenkään tienny, että mistä voisi halvalla saada). Seuraavan hartsisatsin sekoittamista varten hainkin sitten lasisen säilykepurkin.

    ja juu, styrox ei kestä polyesterihartsia suoraa päälle vetää. Jotku käsittääkseni vedelly yksinkertaisesti ihan pelkästään puuliimaa (erikeeper, kiilto 66 tms.) pintaan pari, kolme kerrosta styroxin/ finnfoamin jms. hartsia kestämättömien materiaalien pinnalle suojaksi ennen kuidutusta
     
    Viimeksi muokattu: 02.12.2011
  7. NasQ

    NasQ Guest Guest

    Liittynyt:
    13.07.2004
    Viestejä:
    95
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllähän tuota jonkinverran on kuidun kanssa leikitty itsekin,

    Ymmärtääkseni on myös olemassa muunlaista hartsia kuin polyesteristä, joka ei siis liuota styroksia. Näin ainakin muistan lukeneeni muiden projekteista, en nyt vaan satu muistamaan mitä hartsia se oli.

    Edit: Joidenkin foorumilaisten lempiaine, epoksihartsi ainakin toimii ;)

    Kyllähän tuon voi suojatakin, ei ole mielestäni iso homma.

    Sinellillä olisi näemmä valmiita styroksimunia, taidan käydä katsomassa olisiko siellä tarpeeksi isoa. Eikös tuollainen muna ole melko hyvä muodoltaan, vaikkei nyt ihan teardrop olekaan?
     
    Viimeksi muokattu: 04.12.2011
  8. papukaija

    papukaija Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2005
    Viestejä:
    1 522
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joo, epoksia kestää toki eri tavalla. Isommissa projekteissa vaan laminointiepoksin hinta ja joskus saatavuuskin, voi olla esteenä ostamiselle. Esimerkiksi täältäpäin ei epoksia tietääkseni saa vieläkään mistään juuri muuta kuin tilaamalla. Siis laminointilaadusta kun puhutaan. Etelen suurissa kaupungeissahan saatavuustilanne voi toki olla täysin toinen.
     
  9. NasQ

    NasQ Guest Guest

    Liittynyt:
    13.07.2004
    Viestejä:
    95
    Saadut tykkäykset:
    0
    Koteloiden tilavuuden olisi tarkoitus olla 0.5 - 0.75l :)

    Ja ilmeisesti hyvin onnistuu myös normaalilla hartsilla kun käärii muotin tiiviisti elmukelmuun (tai maalaa lateksilla _täysin_ kattavasti pinnan).

    Muotiksi näyttäisi tulevan tuo Sinellin styrox-muna, mikäli se on tarpeeksi iso :)
     
  10. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Mitenkäs elementin kiinnitys? Tuohon olisi kätevä samalla laminoida saumattomasti kiinni vaikkapa vanerista tehty upotuskehys elementille. Styroksisen muotin voi "poistaa" valmiin kaiuttimen sisältä kätevästi kun kippaa elementin aukosta tilkan bensaa koteloon.
     
  11. NasQ

    NasQ Guest Guest

    Liittynyt:
    13.07.2004
    Viestejä:
    95
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ajattelin laittaa laminoidun muodon sisäpuolelle vaneririnkulan, joka sitten kiinni laminoimalla. Tai ulkopuolelle, mitenkä vaan. Juu, tuon styroksin poistamisen tiesinkin, tosin taitaa olla esim. asetoni hieman ystävällisempi.

    Tällä hetkellä tosin suunnittelen muotin laminoimista lasisesta luodin muotoisesta lampun kuvusta, tuli sellainen vastaan tuolla jossakin. Koko olisi juuri passeli, ja muotokin ilmeisesti sisäisten aaltojen suhteen aika ideaali?

    Pyöristystähän siinä ei ole kärjessä, mutta voisin ajaa kiinnitysrinkulaan mahdollisimman ison pyöristyksen ulkoreunoille. Eikös tuo ole jo melko hyvä käsittely diffraktioille?

    Tosin tuon lasimuotin poistaminen onkin sitten ihan toinen juttu, tarvitsisi varmaan vahata se jollakin muottivahalla ja koittaa poistaa kuitumuotti vetämällä sieltä kärjestä...

    Niin, ja tulis varmaan hitusen parempi pinta heti pelkällä valulla verrattuna styroksiin tuon lasin kanssa...
     
  12. black dog

    black dog Guest Guest

    Liittynyt:
    30.11.2011
    Viestejä:
    118
    Saadut tykkäykset:
    0
    Lasimuotin poistamiseen seuraava käsittely: karnaubaa sisältävää autovahaa muutama kerros parin päivän aikana (että kerrokset ehtii kuivua). Sitten joko oikeaa irrotusainetta (PVA, saa esim. Kevrasta) tai Elnett-hiuslakkaa sumuttele tasainen kerros. Muotti tämän päälle siten, että ensin sivele laminointiepoksia ja ohutta lasikuitua pieninä palasina. Sitten leivo pintaan 1-2 cm kerros taikinan paksuista epoksin ja hiekkapuhallushiekan sekoitusta. Anna kovettua pari päivää. Heitä sitten tekele hetkeksi lumihankeen, jolloin malline irtoaa helpommin. Tarvittaessa yritä saada vettä mallineen ja muotin väliin, jolloin irrotusaine liukenee.