5.1 Electrostaatteihin midbassot

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana Anderson, 25.09.2011.

  1. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eipä hyvä eslu jakosuotimen lisäksi paljon korjauksia tarvitse. Oven kokoinen full range ei tartte jakosuotoakaan.:love:

    Eri asia jos signaalitiellä on huonolaatuinen korotusmuuntaja, joka leikkaa yläpäätä, tai resonoi audiotaajuuksilla, tai mikäli eslua ei ole osattu suunnitella oikein vaan sitä ajetaan liikaa jännite- tai virtaohjatusti (voidaan säätää vastuksilla ennen ja jälkeen korotusmuuntajaa) ja vaste on tilanteesta riippuen suora, ylöspäin nouseva tai liian laskeva. Kaikki kolme vastetta voivat kuulostaa "vääriltä" riippuen eslun mitoista ja suuntaavuudesta. Myös kalvon paksuus vaikuttaa siihen minkä tyyppisesti eslua täytyy ajaa, jotta lopputuloksena realisoituu tasapainoiselta kuulostava vaste.

    Suuret, voimakkaasti pystysuuntaavat kajarit kuulostaa tasapainoisilta kun vaste laskehtii jonkun verran ylintä oktaavia kohden vähän kuin normaalin kajarin tehovaste. Suuri eslu päsäyttää aallon kuulijalle lähes kuin kuuloke, ja jos olette sattuneet lukemaan kuulokkeiden taajuusvastemitauksia headroom.com:sta, niin huomaattee että kuulokkeetkin tunataan samasta syystä laskemaan ylintä oktaavia kohden (vaikka päässä kuulostavatkin täysin tasapainoisilta). 20khz saa olla isolla eslulla esim. 10dB alempana kun 1kHz, toki vähän mausta riippuen. Lyhyet ja kapeat eslut ei tartte niin laskevaa vastetta kuulostaakseen tasapainoisilta ja joku ihan postimerkin kokoinen ilman pysty- tai vaakasuuntaavuutta (kuin pistesäteilijä) kuulostaa usein tasapainoiselta suoralla vasteella.
     
    Viimeksi muokattu: 01.11.2011
  2. Anderson

    Anderson Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.11.2005
    Viestejä:
    50
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitoksia kaikille vastanneille, paljon on tullut apuja.
    Laitoin kuvia edelliseen linkkiin muuntajasta ja piirilevystä mikä kaiuttimen takana oli.

    Noita Peerless sds elementtejä saa näköjään edullisesti ja olisi kavennettu sivuilta, niin olisi maksimikokoinen tähän ratkaisuun. 80hz alle näytti vaimenevan vaste ?

    Mutta minkämuotoinen ja kokoinen kotelo kävisi noiden kanssa seinäkiinnitykseen ? Syvyyttä omien kiinnikkeiden kanssa saisi olla noin 10cm, mutta voihan toiset seinätelineetkin laittaa. Kotelo ei saisi haitata paneelien toimintaa. Eikös paneelit yleensä vaadi puolisen metriä tilaa taakse hengittää ?
    Osaako joku sanoa minkätyyppinen muuntaja näissä on ?

    -A-