Uuden subbari-kotelon teko?

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana Calli, 03.05.2004.

  1. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    OT kyssärinä tuli tuosta tapped horn linkistä mieleen: kannattaisiko edes teoriassa yrittääm tehdä 134cm korkean ja 29cm syvän kirjahylly setin jatkoksi tehdä tapped hornia?
    274cm torven pituus vastaisi 125hz äänen aallonpituutta, eli pikaisella päättelyllä ainakaan yhdellä mutkalla tehtynä ei mitään toivoakaan koko hommassa. Mikäli taasen asetelma käännetään sivuttain, tulee ongelmaksi syvyys, sisään ei mahtuisi kuin kymppituumainen elementti..
     
  2. toiminto

    toiminto Guest Guest

    Liittynyt:
    18.09.2008
    Viestejä:
    242
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tapped horneissa pelataan neljäsosa-aallonpituuksilla, ei kokonaisilla aallonpituuksilla. Jos elementin takakohdasta matka elementin etukohtaan on tuo 275cm, vastaa se hieman yli 30hz neljäsosa-aallonpituutta.

    Itse olen rakentamassa juurikin jotain tuon kokoista tapped hornia, eminence kappalite 3015lf:lle. 44cmx50cmx135cm. Tulee yhteen kahvila/baariin asennussubbariksi, simulaatioiden mukaan ~30hz(-3dB)-80hz alue toistuu mukavasti n. 98-99db watilla

    Jos noita tapped horneja suunnittelee, kannattaa tutustua hornresp ja akabak -ohjelmiin, niillä voi simuloida suht hyvin noita
     
  3. Tonppa1

    Tonppa1 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    02.02.2010
    Viestejä:
    161
    Saadut tykkäykset:
    1
    Ekat savut otettu ja pömpeli pauhasi firman juhlissa uskomattoman kovaa kokoisekseen.

    Yläpäänä Visaton MB 208/H http://www.visaton.de/en/bauvorschlaege/2_wege/mb208_h/index.html

    Alapäänä em. 38Hz tapped horn kotelo Peerless SLS 165 elementillä. Jakotaajuutena 150Hz ja ylipäästö 32Hz.

    Molempia huudatettiin kokoonsa nähden kovaa. Volumetaso nousi hiljalleen vahvarin maksimiin ja molemmille syötettiin reilua sataa wattia tehoa. Peerless ei jaksanut tätä huvia kuin alle tunnin ja hiljeni. Toisaalta ilmoitettu tehon kesto onkin huomattavasti pienempi.

    Tyytyväinen oon :thumbsup:
     
  4. jjabi

    jjabi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.01.2011
    Viestejä:
    532
    Saadut tykkäykset:
    2
    Eli tarvitsisin tekemälleni 28 litraiselle refleksikotelolle uuden elementin..
    Tuolta löytyy ohjeet ja vähän muutakin http://www.kolumbus.fi/mikko.esala/lista.htm#kaiuttimia

    Eli kyseessä on tällähetkellä 6,5'' elementti kaksoispuhekelalla, ostin tämän koululta 17e ja ei helvetti mikä paska, ei kestä paljoa tehoa ja ei jysi paljon paskaakaan pienemmällä teholla. Jakosuotimen tein myös itse, enkä senkään jakotaajuuteen ole tyytyväinen. (en tiedä taajuutta)

    Nyt siis tarvisin ehdotuksia uudesta elementistä, mieluusti 10'' tai 12''.

    Kotelo on siis n. 28l ja refleksillä. En itse osaa näitä laskea enkä paljoa ymmärräkään. Subbari on siis huoneessani jossa käytän sitä yhdistettynä tietokoneeseen, ja kuuntelen paljon bassopohjaista musiikkia ja katselen elokuvia silloin tällöin. Vahvistimeksi ajattelin jotain Simex SH-150 tyyppistä, koska se sopii n. 200e budjettiin, johon pitäisi vielä elementti saada mahtumaan. (vahvistin on noin 90-100e) Ajattelin kävellä suoraan paikalliseen hifiliikkeeseen, mutta kaverit kehuivat että siellä ei ymmärretä paljon paskaakaan näistä, kun he pyörittävät takka liikettä pääsääntöisesti.

    Niin, max. 100e elementtiä mieluusti halvempaa ja 28'' on kotelo.

    Heittäkää hieman suuntaa antavia ehdotuksia =)
     
  5. papukaija

    papukaija Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2005
    Viestejä:
    1 522
    Saadut tykkäykset:
    0
    28l suljettu ja alle satkun budjetti? 8" SLS http://hifitalo.fi/cat/product_details.php?p=644 nyt ainakin toimii tuossa tilavuudessa. Noin pienestähän ei kannata mitään järkkypaineita odottaa, mutta äänenlaadullisesti kyllä ihan kelpo...

    Koto-oloissa edes kohtalaisesti subitaajuuksille menevää 10", 12" nyt puhumattakaan, voi kyllä olla turha alle satkun budjettiin hakea, mikäli kotelokoko on tuota luokkaa

    Edit: Olikin refleksi. Jotenki eilen sen väärin katsonu. Noh 10" tai 12" löytäminen tuollaiseen alle satkulla, kun kerta kotikäyttöön tulossa, vielä hankalampaa. Vallanki jos sen pitää mennä alaskin. Voihan siihen toki jonku alle satasen autoelementin hommata, jolle suositellaan auto-oloihin alle 30l koteloa. Ei se tosin alas kotioloissa mene, auto kun korostaa matalia taajuuksia aikalailla eri tyyliin, kuin mikään edes vähääkään normaalikokoiseksi luokiteltava huone...
     
    Viimeksi muokattu: 06.01.2011
  6. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0

    Juu, tuo SLS605 ei ole sähköiseltä tehonkestoltaan mikään kaksinen elementti. Itse poltin kanssa mökkireissulla ko. elementin. Elementti oli ~10L refleksissä viritettynä ~37hz. Ehkä ~100w tuli tehoja annettua, kesti ~2-3h tuommoista, jolloin pimeni. Tarkastelin elementtiä ja näytti siltä, että ne johdinlangat olivat palaneet sieltä ihan puhekelan juuresta. Ilmeisen heikko kohta ko. elementissä ja varmati monessa muussakin pienessä elementissä.
     
  7. Juhhha

    Juhhha Guest Guest

    Liittynyt:
    18.02.2009
    Viestejä:
    14
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tein tossa jonkun aikaa sitten Peerless xls 10:lle refleksiviritteisen kotelon. Kotelosta tuli huono. Nyt sitten tilasin bkelectronikista xls10 passiivielementin ja paremman vahvistimen (bspb200/8).
    Eli minkä kokoinen kotelo ja kuinka painavat painot passiiviin?
    Googlettamallahan löytää monenlaisia suunnitelmia noille, mutta kysympähän vaan ettei mee taas pieleen :D
     
  8. jjabi

    jjabi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.01.2011
    Viestejä:
    532
    Saadut tykkäykset:
    2


    Joo siis en mikään kulta korva ole, ja auton elementtiä lähinnä hainkin, koska ne on halvempia... Niin lähinnä siksi vain tuota elementtiä etsin, kun tuohon nyt sen uuden vahvistimen hommaisin, jonkun tuollaisen Simex-SH150 tyyppisen, ja kun en nykyisen elementin RMS tiedä enkä mitään muutakaan, en usko että tuo kestäisi tuollaisen vahvistimen tehoja, niin ajattelin nyt vähän isompaa ja parempaa edes. Tärkeintä minulle nyt on se että basso kuuluu kunnolla ja edes vähän lasit kilisee kuunnellessa :D Kun tuolla toisessa koneessa on tuollainen Logitechin kaiutinsarjaan kuuluva subbari, jossa varmaan 3'' elementti, ja kotelokin suunnilleen kenkälaatikon kokoinen, pienenpikin, niin silti antaa bassoa paremmin kuin tämä.


    Korjaa nyt jos olen väärässä, kun tuntuu että tuo 6,5'' on todellakin liian tehoton/pieni, kun refleksistä täysiä kuunnellessa ei paljon ilmaa pihise, ja kun laitan vielä kitaravahvistimen rinnalle ja vähän enemmän tehoa sen kautta, ei enää kalvo meinaa kestää... Niin kai tuohon jonkun 10'' voisi laittaa ihan rohkeasti, ja sitten jo alkaisi kuulua?
     
  9. Moomi

    Moomi Guest Guest

    Liittynyt:
    20.09.2011
    Viestejä:
    27
    Saadut tykkäykset:
    0
    Terve! En tiedä onko oikea paikka kysyä ja kysymys voi olla turha/tyhmä mutta toivoisin silti järkeviä vastauksia. Eli onko mitään järkeä rakentaa uutta koteloa audio pro level110 subwooferille? Saako siitä mitään irti paremmin ku tosta tehdas kotelosta ja lähinnä sitä painetta kaipaisin?:) kiitos jo etukäteen vastauksista/kärsivällisyydestä:)
     
  10. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Moomi: Uuden kotelon rakentaminen vaatisi että elementistä tiedettäisiin thiele/small parametrit, jotta voitaisiin simuloida elementin käyttäymistä erilaisissa koteloissa ja löytää optimaalisimman käytöksen tuottava kotelo.. AudioPro tuskin antaa noita parametrejä kenellekään, joten kotelon suunnittelu olisi hankalaa. Täysin arviosta ei koteloa kannata alkaa tekemään, koska toisto tuskin miksikään paranee.
    Lyhyesti siis: Ei järkeä.

    Jos kuitenkin haluat rekennella, niin koeta myydä vanha subi pois ja hanki joku tunnettu elementti, josta parametrit on saatavilla, esimerkiksi peerless XLS tai SLS sarjalainen. Näille on saatavilla paljon kotelosuosituksia ja ohjeita ympäri nettiä. AudioPron vahvistimissa taitaa olla jokin acebass-loudness-efekti, joten sen vahvistimen käyttö ei ole uudessa projektissa suositeltavaa. Hypex valmistaa tunnettuja subivahvistimia tee-se-itse harrastajille.
     
  11. Moomi

    Moomi Guest Guest

    Liittynyt:
    20.09.2011
    Viestejä:
    27
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jotta näyttäisin tietämättömyyteni niin kysympä vielä että onko sitte tämän acebass vahvistimen kanssa mahdollista käyttää jotain "halpaa" 12"autosubi elementtiä jotta budjetti pysyisi kurissa? Eli vaihtaisin vain elementin ja kotelon??
     
  12. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Onhan se mahdollista, mutta niillekin harvoin ilmoitetaan parametreja kotelosuunnittelua varten (varmaan siksi että kun halvalla tehdään, niin parametrit vaihtelevat jokaisen erän välillä miten sattuu). Niissä ilmoitetaan ehkäpä vain joku aivan arviosta heitetty autokotelon tilavuus. Lopputulos ei ehkä olisi juurikaan sen parempi kuin lähtötilanteesi.