Apua huoneen akustoimiseen

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana torben, 07.11.2011.

  1. torben

    torben Guest Guest

    Liittynyt:
    19.06.2003
    Viestejä:
    265
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kaipaisin apuja kotiteatterihuoneen suunnitteluun. Tarkoituksena on saada kohtuullisen hyvä akustiikka elokuviin ja musiikkiin.

    Liitteenä on huoneen pohjapiirustus ja alustava ajatus miten tavarat sinne sijoittuvat. Dramaattisia muutoksia huoneeseen en halua tehdä, paneelikatto säilyy valkoisena ja lattia puun värisenä laminaattina, tosin lattiaan voi toki laittaa tumman paksuhkon maton hieman ääntä imemään. Ovi säilyy valkoisena.

    Ajatuksena on maalata yksi seinä "valkokankaaksi" ja sivuseinät sekä takaseinä tumman harmaalla maalilla.

    Huoneen korkeus on yli kolme metriä joka tekee oman vaikutuksensa akustiikkaan.

    Akustointiin olen harkinnut takaseinään muutaman akustolevyn laittamista, ikkunattomaan sivuseinään diffuusoreja (esim. setti näitä: http://www.thomann.de/fi/the_takustik_wds7_diffusor_8erset.htm) ja ikkunaseinälle teatteriverhoa. Selkeyden vuoksi jätin nämä pois kuvasta.

    Heijastuspintana toimiva seinä tulee olemaan suuri heijastava tekijä myös äänelle. Olisiko jotenkin mahdollista käyttää heijastuspintana materiaalia joka toimisi samalla ääntä imevänä elementtinä?

    Kaikenlaiset vinkit ja ideat ovat tervetulleita.
     

    Liitetyt tiedostot:

  2. Lobotomy

    Lobotomy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.01.2006
    Viestejä:
    893
    Saadut tykkäykset:
    0
    Muutamalla akustiikkalevyllä ei ihmeitä saa aikaan. Lähinnä ensiheijastusten ja tärykaiun vaimennusta. Yleiseltä äänikentältään huone tulee jäämään asunnon muiden huoneiden kaltaiseksi.

    Huoneen leveys ja korkeus ovat lähes yhtä suuria. 56Hz paikkeille muodostuva moodi sivuseinien ja lattia-katon välillä jää kumisemaan ilkeästi ja on muutenkin korostunut. Tuolla huonekorkeudelle akustoinnin kuitenkin tekisin kattoon. Alaslaskettu katto on helppo toteuttaa ja sinun tapauksessa sitä voi ottaa kunnolla alas ilman ahdistavuuden tunnetta. Katon saa tehoamaan myös mataliin taajuuksiin käytettävissä olevan suuren vaimennuspaksuuden ansiosta. Samalla saat katon siististi mustaksi ja paneelikatto jää lähes entiseen kuosiinsa piiloon, jos kotiteatterin jossain vaiheessa haluat purkaa.
    Jos seinät on puuta, niin hyvällä säkällä saatat selvitä ilman suurempia ongelmia bassoalueella. Silti alas laskettu katto mukavoittaisi huonetta leffakäytössä huomattavasti.

    Jos takaseinälle laitat ensiheijastusvaimennuksen, niin et juuri kankaan kohdalle tarvi vaimennusta tärykaiun estämiseen. Muuten etuseinä kannattaa vaimentaa pituussuuntaisen täyrkaiun estämiseksi. Sivuseinille ensiheijastuspisteet vaimennukseen ja jotain kaikua hajottavaa sisutukseen sopivaa tärykaikua poistamaan.
     
  3. torben

    torben Guest Guest

    Liittynyt:
    19.06.2003
    Viestejä:
    265
    Saadut tykkäykset:
    0
    Katon laskeminen on kyllä mielenkiintoinen idea. Noin kymmenen vuoden takaa on kokemusta opiskelijakämpästä jonka katossa oli kahdeksan akustointilevyä ja se toimi todella hyvin.
     
  4. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tila on sen verran pieni, että hyvän akustiikan luominen on erittäin haastavaa. Kattoa tosiaan kannattaa laskea, mutta koko pinta-alaa ei ole hyvä kattaa laaja-alaisesti vaimentavalla materiaalilla jotta äänikenttä säilyy paremmin diffuusina ja yksittäiset heijastukset eivät erotu voimakkaasti. Jos rakenteiden materiaalit ovat raskaita niin huonemoodien vaimennus on syytä ottaa vakavasti huoneen leveyssuunnassa. Pituussuunnassa kaikki kuuntelupaikat näyttävät olevan samalla tasolla, joten sen suuntaiset huonemoodit voidaan käsitellä paikan valinnalla ja taajuuskorjauksella. Tärykaiku voidaan hoitaa helposti kevyilläkin rakenteilla, joten sen suhteen ei kannata alussa paljoa itseään vaivata.
     
  5. torben

    torben Guest Guest

    Liittynyt:
    19.06.2003
    Viestejä:
    265
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kahdeksan 60 * 120 cm akustolevyä riittäisi peittämään noin puolet katon pinta-alasta, ja kahteen neljän levyn yksikköön kiinnitettynä ei estäisi verhojen tai valaistuksen asentamista.

    Riittäisikö 15 sentin pudotus vai pitäisikö laskea kerralla enemmän? Onko 3 cm Ecophon TAL ok valinta?

    Takaseinään ja toiseen sivuseinään voisi samalla asentaa molempiin pari akustolevyä.

    Piirtelin jälleen pikaisen kuvan, joka ei ole ihan mittakaavassa.

    Levyt saavat olla katossa valkoisia (ja sivuseinillä harmaita), mustat levyt valkoisen paneelikaton alapuolella olisivat melko hurjan näköisiä ja musta katto mielestäni rajoittaa huoneen monikäyttöisyyttä.
     

    Liitetyt tiedostot:

    Viimeksi muokattu: 08.11.2011
  6. Lobotomy

    Lobotomy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.01.2006
    Viestejä:
    893
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse kyllä laskisin koko katon ulkonäön takia. Lampun paikka katossa menee piiloon, mutta levyihin saa asennettua kohdevalaisimet helposti. Kohdevalaisimet toimivat kotiteatterissa muutenkin paremmin, koska nämä voi suunnata oleellisille alueille valkokankaan sijasta.
    Mustalla katolla tykittely onnistuu huomattavasti paremmin. Valotehoa tosin tarvitset enemmän arkipäivää varten. Itsellä on 200W halogeenispotteja tummassa huoneessa ja siivotessa toivoisi vähän enemmän valoa. Toisaalta huone on kämpän mukavin paikka nukkua akustoidun hiljasuuden ja pimeyden takia. Oiva vierashuone, kunhan sohvan nukkumisoveltuvuudesta pitää huolen.

    Alaslaskua kattoon voi tehdä reilusti. Kotiteatterissa yleensä istutaan, joten matalempi katto ei aiheuta ahdistusta. 2,5m on vielä ihan normaali huonekorkeus ja tuon 60cm alaslaskun pitäisi tehota jo mataliinkin taajuuksiin. Akustiikkalevyksi pääosin paksuin mahdollinen bassoihin hyvin tehoava ja levyjen päälle vielä muutama kerros kivivillaa. Katon ensiheistuskohtiin hyvin korkeisiin ääniin tehoava levy, jos nuo saa ulkonäöllisesti yhtenäisiksi. Tuolle vaimennskyvylle olisi moni jo kateellinen. No tosin yleensä kotiteatterille pyhitetylle huoneellekkin ollaan kateellisia.
     
  7. Kipee

    Kipee Guest Guest

    Liittynyt:
    20.11.2007
    Viestejä:
    246
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko kyseisen huoneen katto yläpohjaa vasten?

    Jos on, niin huomioithan myös samalla sen, että katon akustointi on samalla lisäeristystä, jos akustoinnin yläpuolella ei vallitse sama huoneilman lämpötila kuin huoneessa.
     
  8. paulisakarias

    paulisakarias Guest Guest

    Liittynyt:
    01.03.2011
    Viestejä:
    45
    Saadut tykkäykset:
    0
    Terve torben.

    Katon pinta-ala ja seinienkin... on niin pieni että jokin valmisratkaisu voi olla myös hyvä vaihtoehto. Alla olevassa linkissä on mm: maailman toisiksivanhin takaseinäratkaisu " kasin pyramidia "
    ... + sen alla 300mm Ecophonea joka yhdistelmänä "tappaa ääntä". Projekti on kesken ja lisään takaseinään myöhemmin "äänenpeilauspintaa".

    Seinämateriaali voi olla toivomaasi mutta olen jäävi suosittelemaan kun en tiedä aivan tarkkoja kriteeteereitä ja speksejäsi seinien suhteen.
    Seinien suhteen esittämääsi kysymykseen on monia ratkaisuja mutta käväise katsomassa saatko minkäänlaisia vinkkejä omaan proggikseen täältä:

    http://vintage1.kuvat.fi/kuvat/Kotiteatteriprojekti.Kotiteatterin+akustointi..Home+cinema.+Address+of+the+home+theater+project.+Akustointia+ja+muuta/

    Ystävällisin terveisin paulisakarias.
     
    Viimeksi muokattu: 10.12.2011
  9. torben

    torben Guest Guest

    Liittynyt:
    19.06.2003
    Viestejä:
    265
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt on vihdoinkin alaslaskettu katto saatu rakenneltua.

    Operaatiosta jäi läjä pätkittyjä akustolevyn kappaleita, jotka olisi mukava ottaa hyötykäyttöön. Ottaisin mielelläni vinkkejä miten näitä voisi helposti asentaa seinään, mieluusti vielä siten että taakse saisi hieman ilmarakoa ja levyjen pintaa saisi hieman suojattua.
     
  10. johan

    johan Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    26.11.2004
    Viestejä:
    172
    Saadut tykkäykset:
    0
    Niin mikä oli kuvan koko..