Levyt mätänevät?

Keskustelu osiossa 'DVD-leffat' , aloittajana Mika, 16.05.2000.

  1. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Bisnestä kai tämäkin. Jossain vaiheessa huomattiin, että dvd/cd-levyt on liian kestäviä-> laatua (liimausta?) ja muovin laatua huononnettiin. Minulla on edelleenkin 90-luvun alusta täydellisen kuntoisia cd-levyjä. Paljon myöhemmin ostetuista levyistä on pinta joskus sumentunut (lähtenyt ainakin osittain pesemällä pois). Parissa dvd-levyssä on pieniä kuplia/täpliä tullut pinnan alle (huonoa liimaa/huono liimaus).

    Olen myös syyksi miettiny sitä, että ainakin osassa toistimia levyt lämpenevät toistettaessa aika huomattavasti. Levyn liimaus ja muovi ei välttämättä niin hyvää tykkää lämmöstä.
     
  2. Digital Man

    Digital Man Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.06.2000
    Viestejä:
    669
    Saadut tykkäykset:
    4
    Valmistajillehan on nykyään tärkeintä valmistuskustannukset, jotka täytyy minimoida keinolla millä hyvänsä. Tämä usein johtaa myös laadun heikkenemiseen, vaikka markkinointiosasto muuta yrittääkin väittää. Omalla kohdalla mm. ensimmäiset itse poltetut cdr-levyt jotka maksoivat aikoinaan 100-140 markkaa kappale, toimivat edelleen ilman mitään ongelmia.
     
  3. ISPF3.4

    ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    01.12.2006
    Viestejä:
    3 258
    Saadut tykkäykset:
    612
    Mistä olet tällaista kuullut? Mistä voimme lukea lisää tästä asiasta? Tietääkseni tällaista ei ole todistetusti tapahtunut koskaan.

    Onko foliopipokaverisi sekoittanut urbaanitarinat ja Philips and Dupont Optical -tapauksen:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Compact_Disc_bronzing
     
  4. Kari Häkkinen

    Kari Häkkinen Käyttäjä

    Liittynyt:
    23.08.2008
    Viestejä:
    1 950
    Saadut tykkäykset:
    9
    Amazon.com on palauttanut Friday the 13th-boksin valikoimaansa. Numeroidun keräilypainoksen ohjehinta $55.98 on nyt $39.99. Kiukkuisten asiakkaiden tyytymättömyydenpurkaukset ovat kuitenkin edelleen näyttävästi esillä:
    Vähän jää arvoitukseksi mikä tässä DVD-julkaisussa on tai oli ongelmana, mutta toivottavasti vastaavan blu-rayn kanssa ei tule häslinkiä.
     
  5. lepreconn

    lepreconn Käyttäjä

    Liittynyt:
    27.11.2006
    Viestejä:
    3 370
    Saadut tykkäykset:
    39
    Etkös itse tänne laittanut niitä Youtube-linkkejä tuosta. Taskusta otettaessa kotelon reuna toimii höylänä levyä vasten.
     
  6. lfe man

    lfe man Guest Guest

    Liittynyt:
    19.10.2010
    Viestejä:
    24
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itsellä ollu joitakin mätiä levyjä mitä huomannut...olimme sotilaita, commando dir cut, braweheart 2 discissä alkanut vähän liimaa tulemaan reunan yli. Perusteellinen pesu fairyn kanssa autto ja levyt alko toimimaan taas.:thumbsup:
     
  7. Arska99

    Arska99 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.11.2001
    Viestejä:
    46
    Saadut tykkäykset:
    0
    Oma B5-setti on myös mennyt huonoksi. Kakkos- ja kolmoskauden levyissä on laikkuja ja aaltoilevaa viivaa lähellä ulkokehää liimasta. Hiukan myös neloskaudella ja Crusadessa. Yhtä levyä koitin jo pestä, mutta vasta pyyhkeellä hinkkaamalla alkoi lähteä ja toistaiseksi toimii myös kunnolla.

    edit: mitenkäs isopropanoli mahtaisi toimia puhdistamisessa? Ainakin kameran linssin kanssa toimii hyvin eikä vahingoita pinnoitusta.
     
    Viimeksi muokattu: 20.01.2012
  8. Arska99

    Arska99 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.11.2001
    Viestejä:
    46
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pistetään sen verran jatkoinfoa, että nyt olen kahlannut B5:n kakkoskauden läpi ja aloitellut kolmosta. Jokainen levy on tullut melkein täysin uuden näköiseksi ja täysin toimivaksi, kun ensin hankasin niitä sormella vettä käyttäen (joka ei oikeastaan poistanut mitään jälkiä) ja sen jälkeen hinkkasin pyyhkeellä, kunnes kaikki jäljet lähtivät. Lopputuloksena oli pieniä hankausjälkiä levyissä, mutta ei sen enempää.
     
  9. BillyBob

    BillyBob Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.08.2006
    Viestejä:
    355
    Saadut tykkäykset:
    12
    Ovatko ne muuten niitä vanhoja B5 bokseja vai noita uudempia, joita itselläni on ekaa kautta lukuunottamatta? Tosin sekin olisi paketin mukaan vuonna 2008 julkaistu. Ne loput ovat siis pohjoismaisia julkaisuja ja se kotelo on ihan tavallinen muovinen dvd-kotelo, jonne kaikki levyt on laitettu. Ei siis pahvia tms. Eka kausi on pakattu kolmeen slim koteloon ja ne on pahvilotassa. Ajattelin vaan, kun aikanaan ainakin ekojen suomijulkaisujen kohdalla kerrottiin koko painoksen menneen vituiksi. Näin muistaisin. Tai siinä ainakin oli paljon viallisia levyjä jo ihan heti uutena.

    Muutenkin tuntuu välillä, että eivät nuo erikoiset laikut yms. pelkästään vielä yksin ole se tuhon tai toimimattomuuden syy. Jotkut levyt saattavat syystä tai toisesta jumittaa ja toimia huonosti, eikä pinnalla välttämätä näy mitään hälyyttävää. Kun tutkin itse taas puolestani Galactican levyjä ja toisen kauden bonus levyssä oli vaikka mitä kuvioita. Vähän samanlaisia kuin tuossa jossain sivulla 4 näkyi. En kuitenkaan ihan oikeasti pysty muistamaan, että oliko niitä jo alunperin siinä yhtä laajalti (jotain siinä kyllä oli jo alkujaan). Ne kun ensinnäkin näkyvät tietyssä kulmassa ja valaistuksessa paremmin. Levy muuten toimi kyllä nykyisessä bd-soittimessa ihan hyvin näin viiden vuoden jälkeen.
     
  10. Arska99

    Arska99 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.11.2001
    Viestejä:
    46
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ostin boksin Amazonista -09 alkupuolella. Alussa ei ollut mitään jälkiä. Viimeisellä katselukerralla kakkoskausi ei joko lähtenyt pyörimään laisinkaan tai jäi menuun - soittimella ja PC:n DVD-asemalla. Puhdistuksen jälkeen jokainen levy on toiminut moitteetta.

    En usko, että pakkauksella on dvd rotin tapauksessa mitään merkitystä, vaan kyse on liiallisesta säästöjen hakemisesta levyjen prässäyksessä - tai jopa tarkoituksellisesta levyjen eliniän lyhentämisestä.
     
  11. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 182
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Olen itse katsellut Babylon vitosta nyt kolmoskauden puoliväliin ja kaikki levyt ovat toimineet moitteetta ja näyttävätkin ihan hyviltä. Ja loota on ostettu joskus 2005 aikoihin, tai jopa aiemmin. En tiedä onko kyseessä sama loota, mutta oli tai ei niin selkeästi eri laatuisia levyjä on sarjasta liikenteessä.
     
  12. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Minulla on tuollainen todennäköisesti samanlainen britti-Amazonista (muistaakseni) alkuvuodesta 2009 ostettu Complete-boksi.

    Nopean pintapuolisen silmämääräisen tarkistamisen (jonka tein tämän ketjun innoittamana n. kk sitten) perusteella omat levyni ovat vielä toistaiseksi virheettömiä. Katselutesti saa odottaa sitä kun ehtii käydä sarjan katselun kimppuun. Oma säilytystapani ollut "normaali" eli levyt lootissaan ja loota huoneenlämmössä. Kesällä hellettä sen mitä ollut, aurinko ei ole päässyt paistamaan lootaan.

    Pitäisi ottaa projektiksi käydä koko levykokoelma läpi!
     
  13. Slabs

    Slabs Guest Guest

    Liittynyt:
    07.12.2009
    Viestejä:
    214
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kappasta vain, itse ajattelin aina hieman itsekkäästi että eihän omaan kokoelmaan näitä "mädätyksiä" osu. No onpa osunut. Rupesin Supernaturalin ekaa kautta katselemaan ja a vot, 4 ensimmäistä levyä on sivuilta vuotanut liimat levyn lukupinnalle. Hyvin vaikeasti toimiivat liimojen kanssa joten edessä lienee puhdistusoperaatio. Toivon vain että muut Supernatural kaudet eivät olisi kärsineet samasta ongelmasta.
     
  14. El Grande

    El Grande Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    25.07.2007
    Viestejä:
    3 737
    Saadut tykkäykset:
    321
    Onko joku huomannut tällaisia ongelmia Sonyn julkaisemissa leffoissa tai niissä dvd:ssä, jotka on painettu samoilla tehtailla kuin Sonyn kiekot?

    katso liitettä IMG_0506.jpg

    Olen kysynyt asiasta ko. taholta ja jopa lähettänyt muutaman viallisen kiekon sinne päin, mutta minulle ei ole kerrottu syytä asiaan - enkä kyllä ihmettele miksi. Sain uudet tilalle niiltä osin, joita vielä oli varastoissa, mutta pienessä osassa niistä ongelmaa ilmeni jo lievässä määrin. Yritin myös pestä tuollaisia levyjä, mutta ei lähtenyt kunnolla. Tästä noin vuosi. Kyllästyin, heitin vialliset kiekot kylmästi roskiin, myin ehjät ja lopetin dvd-levyjen ostamisen totaalisesti, jos ei nyt sitten vahingossa jonkun CD:n mukana tule.
     
  15. Bartlet

    Bartlet Uusi jäsen

    Liittynyt:
    10.05.2014
    Viestejä:
    15
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuli käytyä koko dvd- ja blu-ray-kokoelma läpi ja harmillisen monta pilalle mennyttä levyä löytyi. DVD:tä olen ostanut vuodesta 2001 ja tähän asti olen selvinnyt lähes ongelmitta, mutta nyt löysin toistakymmentä pilalle mennyttä levyä. Yleisin ongelma oli se, että levyt olivat liimassa (liimaa sekä levyn keskiössä että lukupinnalla). Osassa oli myös pilvimäistä kuviota. Hämmentävää tässä on se, että kaikki pilalle menneet levyt olivat aika uusia, ja jotkut 2000-luvun alussa ostetut DVD:t olivat edelleen moitteettomassa kunnossa. Tuntuu siis siltä, että vanhat levyt ovat kestävämpiä kuin uudet. Joitain levyjä kokeilin puhdistaa, mutta liimaa on aika vaikea saada lukupinnalta pois. Onko kukaan koskaan kokeillut Clas Ohlsonilta saatavissa olevaa DVD-levyjen puhdistajaa? Onko kuinka toimiva vaihtoehto?

    Missään blu-ray-levyssä ei onneksi ollut vikaa. Tosin joissain satunnaisissa levyissä on niissäkin keskiön ympärillä havaittavissa pientä jälkeä, mutta ainakaan käteen se ei vielä tarraa (isossa osassa DVD-levyjä keskiön ympärille oli kertynyt liimaa). Toivottavasti jäljet eivät ennakoi liimojen purkautumista levyn keskiölle, niin kuin osassa DVD-levyistä näyttää käyneen. DVD-elokuvien ostamiseen kyllä loppuivat halut tämän jälkeen. Ei levyn kestoikä voi olla vain muutamaa vuotta.
     
  16. karik134

    karik134 Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.10.2008
    Viestejä:
    2 059
    Saadut tykkäykset:
    30
    Mistä sitä "liimaa" niihin levyihin on tullut, ovatko ne olleet muovikoteloissaan vai missä niitä on säilytetty?
     
  17. Bartlet

    Bartlet Uusi jäsen

    Liittynyt:
    10.05.2014
    Viestejä:
    15
    Saadut tykkäykset:
    0
    Levyt ovat olleet normaalisti koteloissa pystyssä kirjahyllyssä. Eli vika ei ole säilytyksessä.
     
  18. pteittinen

    pteittinen 5K now, 6K later. Tukijoukot

    Liittynyt:
    30.04.2001
    Viestejä:
    6 492
    Saadut tykkäykset:
    178
    Kysyin asiaa tehtaalta: joskus levyn kerrosten väliin menee liikaa sidosainetta, joka sitten ajan myötä valuu sieltä ulos. Ilmoille tulee ylimääräinen liima, ei kaikki, joten levy ei ole vaarassa hajota soittimeen. Olen puhdistanut moisia levyjä astianpesuaineella juoksevan hanan alla.
     
  19. Bartlet

    Bartlet Uusi jäsen

    Liittynyt:
    10.05.2014
    Viestejä:
    15
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos vastauksesta. Olen saanut nyt saanut puhdistettua niitä levyjä, joissa liiman tulo on rajoittunut levyn keskiön ympärille (ei siis lukupinnalle). Niiden levyjen kanssa, joissa liimaa on lukupinnalla, on ollut hankalampaa. Olen aika kovakouraisestikin koittanut puhdistaa (uittanut astianpesuvedessä ja hinkannut), mutta vaikka liimanorot lähtevät, koko levy jää tahmaiseksi. Muutamaa levyä kokeilin soittimessa ja pyörivät siitä huolimatta, vaikka pinta olikin jo aika kauheassa kunnossa. Tiedä sitten kuinka kauan toimivat...
     
  20. pteittinen

    pteittinen 5K now, 6K later. Tukijoukot

    Liittynyt:
    30.04.2001
    Viestejä:
    6 492
    Saadut tykkäykset:
    178
    Tekniikkani on lurauttaa astianpesuainetta sellaisenaan muutama pisara liimaisiin kohtiin, pitää levyä vasemmassa kädessä ja hieroa pesuainetta liimakohtiin oikean käden peukalolla. Sitten huuhtelen levyn ihonlämpöisessä tai hieman lämpimämmässä vedessä hanan alla, samalla liimakohtia hieroen. Sitten varovainen kuivaus pyyheliinalla, ja testaus. Harvemmin kaikki liima lähtee ekalla käsittelyllä, mutta sillä ei ole väliä, jos levy alkaa toimia.