on se ruma (isobarik)

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana Ikidur, 18.08.2009.

  1. Ikidur

    Ikidur Guest Guest

    Liittynyt:
    20.07.2009
    Viestejä:
    231
    Saadut tykkäykset:
    0
    ... mutta niin sen pitikin olla. Eikä sitä sitä paitsi katseltavaksi rakennettukaan.

    [​IMG]

    Subwooferin päivitysprojekti pääsi viikonloppuna viimein vaiheen kaksi päätepisteeseen ja nyt Peerless XXLS-12 Alu isobarik jököttää lattialla. Ensimmäisessä vaiheessa se palveli joitakin viikkoja perinteisenä yhden elementin subina ja toimi sinänsä ihan hyvin kun vahvistimesta (Reckhorn A-402, arviota täällä ) sai laitettua vähän korjaustakin alimmille taajuuksille. Meno kuitenkin alkoi tuossa konfiguraatiossa hiipua juuri tultaessa 20Hz:in pintaan.

    Niinpä projekti eteni isobarik-vaiheeseen ja pienen puutyöturneen jälkeen koteloa oli pidennetty 16mm + 30mm päätylevyillä ja elementit istuivat kotelossa naamatusten. Sen jälkeen päästiin sitten virittämään taas säätöjä kohdilleen sekä kokeilemaan vahvistimen rahkeita rinnan- ja sarjakytkentöjen kanssa. Rinnankytkentä oli vahvistimelle liikaa, mutta sarjassa tuo pelittää hyvin, joskin kaikkein rankimmissa kohdissa demovolyymeillä vahvistin ilmaisee leikkaavansa. Hieman tehokkaampi vahvistin ei siis olisi paha, mutta kyllä tälläkin pärjää...

    Mekaniikasta todettakoon sen verran, että etuseinässä ja kansilevyssä on kummassakin aika sairaasti ruuveja, mikä palvelee protoilua ja huollettavuutta. Kansilevy on tässä protoillessa ruuvattu jo varmaan 30 kertaa auki ja kiinni... Kunhan tuohon tekee jonkinlaisen pintakäsittelyn niin sitten ei ole enää tarkoitus irroitella muuta kuin tuota etulevyä missä elementit ovat kiinni; myös sisemmän elementin saa sitä kautta irti tarvittaessa. Näin jälkeenpäin voinee todeta, että jos olisin ollut alusta asti varma siitä, että loppuratkaisuna on isobarik niin olisin ehkä tehnyt semmoisen irrotettavan kasetin missä molemmat elementit ovat kiinni s.e. kasetin voi irrottaa kotelosta huoltoa varten. Tällöin olisin myös suosiolla ottanut muutaman cm lisää leveyttä ja 15cm lisää pituutta koteloon s.e. etuseinään olisi jäänyt näkyville elementin etupuoli perinteiseen tapaan; tämä olisi varmaan hitusen turvallisempi vaihtoehto esim pölyn kertymisen ja satunnaisten terävien esineiden varalta - tuohon elementin runkoon voi aina joku keppi kuitenkin takertua.

    Korvakuulolta vaikutelma on, että kun isobarikille vääntää vahvistimesta +2dB@20Hz niin vaste olisi jokseenkin suora aina 18Hz asti, minkä jälkeen se alkaa rauhallisesti mutta kuultavasti laskea. Kannattaako se sitten tuo n 200 EUR investointi ylimääräiseen elementtiin vain jotta 30Hz alapuolelle saisi lisää äänenpainetta? Riippuu siitä mitä kukakin arvostaa - ei sekään huono ratkaisu ole jos nuo kaksi elementtiä laittaa kummankin omaan koteloonsa, mutta minulla nämä taitavat nyt jäädä tähän konfiguraatioon.

    Ylipäätään voin todeta, että tämä projekti saavutti sen, mitä sillä tavoiteltiinkin. Juuri nyt iloa himmentää oikeastaan ainoastaan se, että lueskellessani vanhoja keskusteluita koin jonkinlaisen valaistuksen kesken projektin.

    Jake & Elwood: I have seen the light!

    ... jonka jälkeen oli pakko todeta, että vaikka tavoitteet saavutettiinkin niin konsepti oli väärä. Olin nimittäin erehtynyt luulemaan, että jos haluaa järkevällä hinnalla sopivasti ääntä tuottavan ja oikeasti riittävän alas toistavan subin niin ryhmäviiveen kanssa joutuu sitten ottamaan takkiin, mutta kuten JukkaVaAn, j_a_k ja muut ovat todistaneet esim täällä ja täällä niin asiahan ei olekaan aivan näin. Ei sillä, etteikö tämä isobarik olisi hyvä, mutta ihmisethän harrastavat asioita siksi, että rakastavat harrastustaan ja silloin usein pyrkimys on kohti jotain mikä on ainakin joillain kriteereillä täydellistä... No, ensi vuonna on taas uusi kesä ja uusi kaiutinprojekti. :)

    Ja nyt luulen kuulevani peerleseistäni paljon napakkaa bassoa, eheh.. . (ks highlight)
     
  2. Ikidur

    Ikidur Guest Guest

    Liittynyt:
    20.07.2009
    Viestejä:
    231
    Saadut tykkäykset:
    0
    Lisätäänpä tämä simuloitu vaste tänne vielä viimein näkyville.

    [​IMG]

    Parametrit
    - driverina 2kpl Peerless 830952 isobarik -konfiguraatiossa
    - kotelon nettotilavuus 70l,
    - vanua runsaasti, "heavy fill" uniboxissa
    - viritystaajuus 18,3Hz (mitattu valmiista kaiuttimesta)
    - refleksiputki 4"
    - kuvassa mukana 1,5dB @20Hz korostus parametrisesta korjaimesta (Q=2).

    Refleksiputken valinnasta voi vielä todeta, että jos aikoo tuottaa >100dB äänenpaineen 20Hz:llä niin oikeastaan valitusta elementistä riippumatta on syytä valita riittävän suuri putki. Tässä laitteessa putki toimii vielä juuri ja juuri ok - testisignaalilla ja kovalla tasolla putken saa tuhisemaan, mutta aidolla musiikki/leffamateriaalilla ei ole vielä kertaakaan kuulunut mitään, vaikka kuuntelisi vähän kovempaakin.

    ( Valmiin boksin seinämät ovat 30mm MDF:ää ja painoa systeemillä onkin juhlavat 48kg. )
     
  3. obeman

    obeman Guest Guest

    Liittynyt:
    14.12.2005
    Viestejä:
    234
    Saadut tykkäykset:
    0
    en siis ollutkaan ainut, jolla tuo pintakäsittely projekteissa :D
    erittäin miellyttävä ominaisuus tuo että toistaa alle 20hz ilman säätöä!
    totahan ois vielä mahdollisuus rumentaa laittamalla muhkeammat pyöristykset putken päihin, auttaa tuhinaongelmaan:
    http://www.subwoofer-builder.com/flare-it.htm
     
  4. Ikidur

    Ikidur Guest Guest

    Liittynyt:
    20.07.2009
    Viestejä:
    231
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tää flare-it olikin uusi tuttavuus, kiitos! Kotelon sisällä oleva putken pää on ilman mitään kaulusta ja olisi varmaan ensimmäinen parannuksen kohde - voi tosin olla että se jääkin niin jos subi toimii jatkossakin ongelmitta normaalikäytössä (kop kop...).

    Joo pintakäsittely on ihan au naturel - kävi silleen vanhanaikaisesti että kesken projektin seuraava projekti alkoi jo muotoutumaan ajatuksissa. Mäkin luulen, etten ole ainut, jolle on käynyt näin. :D

    Tuo laatikko sai muuten aika äkkiä pyörät alleen sen jälkeen kun kahdesti nuoriso oli vaatinut päästä katsomaan jotain elokuvaa ja minun piti siirtää projekti toiseen huoneeseen. :grr:
     
  5. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Paljonko tuon elementin kokonaishalkaisija on (upotusasennusta ajatellen)? Asennusreiän minimivaatimus näyttäisi olevan 278 milliä.

    Katselin, että tuo saattaisi sopia Monolithin koteloon suorilta, mitenhän toimisi? Monon kotelo on tukeva 95 litrainen viritetty 20 Hertsiin, jota saa vanulla laskettua muutamalla hertsillä jos tarvetta ja Monon vahvistin jaksaa pukata 300w rms 4 ohmiin.

    Peerlesin kartio keveytensä(?) ansiosta voisi antaa mukavan napakan toiston. Miten itse kuvailisit toiston tarkkuutta?
     
    Viimeksi muokattu: 11.11.2009
  6. Ikidur

    Ikidur Guest Guest

    Liittynyt:
    20.07.2009
    Viestejä:
    231
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jaah... vaikea sanoa, tässä ei ole mitään tunnettua hyvälaatuista verrokkia käytettävissä. Jos vertaa SLS-12" niin suoriutuuhan tuo Alu paperilla selvästi paremmin ja kuunteluvaikutelmat ovat myös Alun puolella - nyansseista ulottuvuutta ja tarkkuutta tulee lisää. Mielenkiintoisin kohta on ehkä tuo muunnos perinteisestä refleksistä isobarikkiin - boksi oli noin kuukauden yhdellä elementillä, minkä jälkeen lisäsin pituutta n 50mm + toisen elementin ( + pidemmän kansilevyn). Paperilla performanssi paranee refleksin toiminta-alueella ja kuunnellessa sanoisin, että single Alu soi vapautuneemmin verrattuna isobarikkiin. Jälkimmäisessä on siis selvästi enemmän kontrollia (tukahtuneisuutta?).

    Mittauspuolelta olisi mukava nähdä vertailua eritoten särökäyttäytymisen osalta single vs isobarik. Tästä tuon vertailun saisi tehtyä. Onkohan Zipmanilla mittauskampanjoita vielä suunnitteilla... ??
     
  7. Antimidas

    Antimidas Guest Guest

    Liittynyt:
    29.04.2011
    Viestejä:
    254
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eli elementit ovat naamat vastatusten.. Kuinka lähekkäin elementit ovat toisiaan eli paljonko niiden väliin jää ilmatilaa? Onko kotelo ihan tavallinen refleksi kotelo sillä erotuksella, että toinen elementti on istuetttu toisen eteen?
     
  8. kahvis

    kahvis Guest Guest

    Liittynyt:
    06.11.2005
    Viestejä:
    870
    Saadut tykkäykset:
    0
    Elementit voivat myös olla normaalisti perätysten, mutta se vie vain vähän enemmän tilaa, mutta täten se näyttää ulkoapäin normaalilta subbarilta.
    winISDeellä voi simuloida isobarikkia, mutta yksinkertaisesti vas taitaa puolittua.
    Eli simuloidaan samaan tapaan kun normaalirefleksi, mutta kotelotarve suunnilleen puolittuu.
     
  9. Ikidur

    Ikidur Guest Guest

    Liittynyt:
    20.07.2009
    Viestejä:
    231
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jopas nyt jotakin... edellisestä plaza-käynnistäni on varmasti yli vuosi ja sitten kun viimein käväisen kurkkaamassa kuulumisia niin DIY-palstalla on kovasti tutun näköinen otsikko ollut tuoreessa käsittelyssä. Olisikohan viimeisen Hifimaailman dynaudio-jutulla jotain tekemistä tämän kanssa?

    Sisempi elementti on upotettu n 5mm normaalisti 30mm MDF-levyn pintaan. Sen eteen on lisätty 16mm MDF ja sen päälle toinen 30mm MDF, mihin ulompi elementti on kiinnitetty taas upotuksella. Tuosta voinee arvioida, että elementtien välissä on noin 40mm.

    Kotelo on normaali refleksi ja putkessa on yksi 90 mutka.

    Alkuperäistä systeemiä on sittemmin parannettu vaihtamalla vahvistin TA1400Mk-X:ään. Tuon vaihdoksen jälkeen ei ole vahvistin leikannut kertaakaan...