Bassoelementti resistanssikoteloon?

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana moppe, 30.10.2011.

  1. moppe

    moppe Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.11.2003
    Viestejä:
    295
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mitkä ovat toivotut ominaisuudet bassoelementille resistassikoteloon. Tavoite siis saada alas ulottuva toisto (subbari).

    Sopiiko dipoli-käyttöön sopiva, esim SLS-12 myös resitanssikoteloon vai onko suljettuun/refleksiin sopiva esim XXLS-12 parempi? Resistanssikotelo voisi olla takaa vaimennettu U-frame.

    Kiinnotus syntyi erityisesti sivun http://kotisivu.dnainternet.net/anukaa/CardSub/CARDSUB.html lukemisen jälkeen. Resistanssikotelo voisi olla dipolia parempi alinta bassoa varten, mutta kuitenkin akustisesti vähintään yhtä hyvä.
     
  2. Lobotomy

    Lobotomy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.01.2006
    Viestejä:
    893
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itsellä on työn alla 2xSLS-12 resistanssikotelo. Tavoitteena lähelle seinää sijoitettava, mutta jokseenkin siedettävän näköinen pesukonetta pienempi basso-osa. Kyljissä vuotoraot. Kimmo Sauniston (juuri sinun linkin herra) ohjeiden mukaan suurinpiirtein mennään. Valitettavasti en osaa juurikaan neuvoa sen enempää, kuin mitä tuolta sivulta löytyy. Muutamia viestejä olen herran kanssa lähetellyt ja avulias jamppa on ollut.

    Kannattaa kuitenkin lukaista tarkemmin hänen kardoidikokeiluitaan. Juuri takaata vaimennettu U-frame ei ole saanut kovin hyviä arvioita kardoidisuudesta. Taisi aikaisemmin suomenkielisellä kardoidibassoja koskevalla sivulla olla enemmän tekstiä tuosta U-framesta.
     
  3. moppe

    moppe Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.11.2003
    Viestejä:
    295
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kokeilussa jakotaajuuden on tarkoitus olla alle 100Hz, jolloin U-frame voisi toimia. Se antaisi vapauden sekä pysty-, että vaaka-asennukseen esim 2*SLS-12 boksille.
     
  4. moppe

    moppe Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.11.2003
    Viestejä:
    295
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sitten kiinnostaisi löytyykö SLS-12:sta vähän isompaa "kilpailijaa". Ehkä jopa yksi 15" elementti voisi riittää. Ei vaan löydy oikein sopivaa, joskin en oikein tiedä mihin ominaisuuksiin pitäisi kiinnittää eniten huomiota.

    Kiinnostavin 15" elementti, joka eteen on tullut on Ground Zero Hydrogen GZHW 38X-DVC. Autobassoksi poikkeuksellisen alhainen Fs, vain 22.4 Hz. Muutkin arvot ok, eli Qts 0.35 ja Vas 144.7 l. Hintaa on kolmen SLS:n verran, joten ei taida tulla kauppoja siitä.
     
  5. jpanu

    jpanu Uusi jäsen

    Liittynyt:
    15.09.2007
    Viestejä:
    227
    Saadut tykkäykset:
    0
    Resistanssi supparina on haastavahko. Siinä ongelmaksi muodostuu liikeradan kasvu alemmaksi mentäessä.

    Pienessä huoneessa voi onnistua, mutta isossa huoneessa siitä en subbaria lähtis heti ensimmäisenä yrittään. Tai voi, mutta silloin pitää olla liikerataa/pinta-alaa reilusti. (2x12" sls ei sitä ole)

    Oma Reitti on kulkenu 4 kpl 8" sls /kanava kajareissa, ensin oli vaimennettu u-frame, sitten resistanssi, nyt mennään suljettuna. Kun paukut vaan loppuu kesken. Resistanssilla pääsin jonnekin 36Hz -3dB.

    Toki mun olkkari on 42m2, isossa puutalossa, eli vaatimukset on aika lailla erit kuin jossain pienessä betonikuutiossa. Suljettunakaan noista ei subbaria tee, mutta mukavasti potkivat. Varastossa on vielä lisää sls:iä, lopullinen pino on 6x8"/puoli suljettuna (suppariksi on tulossa 18" mallu :hitme:).

    Resistanssin ekuttaminen passiivisena on työlästä, helpommin onnistuu dsp:llä.

    Jos/kun u-framea kokeilet, varaudu heti vaimentamiseen, TL-resonanssia kuuntele kukaan :OI .
     
  6. Lobotomy

    Lobotomy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.01.2006
    Viestejä:
    893
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juu tosiaan, subbaria noista ei taida saada. Oma on tosiaan tulossa laajakaistan alapääksi ja alarajataajuuden tavoite on jossain 30Hz paikkeilla. Äänenpainevaatimukset eivät tule minulla olemaan kovat, joka vähän auttaa ulottuvuudessa.
    Toimintaperiaatteestahan aiheutuu muistaakseni -18dB/oktaavi vaimentuma kotelon mitoista ja resistanssiportin viiveestä johdettavan rajataajuuden alapuolella. Sähköistä korjausta joutuu siis harrastamaan. Itse olen toteuttamassa tämän Hypexin AS2.1 moduleilla.
     
    Viimeksi muokattu: 31.10.2011
  7. moppe

    moppe Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.11.2003
    Viestejä:
    295
    Saadut tykkäykset:
    0
    Subbari on ehkä liian hieno nimi tavoitteelleni. Tila on voimakkaasti bassoja, erityisesti 40Hz, korostava kerrostalon huone. Tarkoitus olisi korvata Sub Focus. Eli 30Hz alaraja on ok, jos basson laatu olisi Focusta parempi. Huonemoodeja tasaamassa on antimode.
     
  8. jpanu

    jpanu Uusi jäsen

    Liittynyt:
    15.09.2007
    Viestejä:
    227
    Saadut tykkäykset:
    0
    Resistanssissa on muuten dipoliin verrattuna sekin etu, että elukan takapuolen tuhinat ei kuulu. Ei tartte niin paljoa keskittyä siihen, että onhan elukka takaa riittävän hiljainen.

    XXLS vrs sls on se etu, että XXLS omaa reiruusti pitemmän liikeradan; eli enempi painetta irtoaa. 40Hz vois olla irrotettavissa kyllä 2x12" resistanssissa jonnekkin 30-40Hz alueelle, etenkin kun ja jos huone korostaa avuksi.

    Tosin esmes XLS:stä on tehty dipoleja (linkwitz orion). Kun taas gradientin revo käyttää tietääkseni kustomoitua 12" sls:ää alapäässään.
     
  9. Lobotomy

    Lobotomy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.01.2006
    Viestejä:
    893
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minun käsittääkseni resistanssi tai dipoli ei paineista huonetta. Koska elementin sekä etu- että takaaalto päästetään huoneeseen, ei huone paineistu huonetilavuuden muutoksen puuttumisen takia. Basso tulee aaltona, ei paineistumisena, mikä tarkoittaa huonekorostuksen puuttumista. Moodit se aaltokin herättää, joka saattaa auttaa vähän voimakkuudessa, mutta samalla lisää kaikuaikaa. Kardoidilla suuntakuviolla tosin pyritään vähentämään heijastuksia huoneesta, jota myös moodit ovat.
     
  10. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos huone halutaan maximaalisesti "paineistaa", tarvitaan koteloituja kaiuttimia läjättynä kasalle yhteen paikkaan. Tämä tuottaa samalla mahdollisimman epätasaisen taajuustoiston. Erilleen vietynä (symmetrisesti huoneessa) koteloidutkin kaiuttimet tuottavat tasaisemman taajuusvasteen, mutta max paineista menetetään jokunen desibeli. Diboleja/kardioideja taasen pitää olla melkoinen pino, jotta niistä saadaan koteloidun kaiuttimen äänenpaine. Tavallaan "puolikas" äänestä häviää kaiuttimien tuottamaan vaimentamattomaan takaheijastukseen + että näissä ei ole koteloa tuottamassa elementille ilmajousta. Tuottaa kyllä tietyissä oloissa koteloitua nätimmän taajuusvasteen.
     
  11. Lobotomy

    Lobotomy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.01.2006
    Viestejä:
    893
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllä subbarit voi olla erillään huoneessa ja aiheuttaa silti paineistumista. Kunhan etäisyys jää tarpeeksi pieneksi verrattuna aallonpituuteen. 1/4 aallonpituuden verran etäällä toisistaan paineistaa huonetta kyllä melko hyvin. Eli vaikka 3m toisistaan, on aallonpituuden oltava 12m tai enemmän. Tämä saadaan noin 28Hz taajuudella.

    Elementin etuaalto tulee aina huoneeseen. Suljetussa kotelossa taka-aalto vaimennetaan kotelolla, jolloin etuaalto suorittaa paineistuksen. Refleksikotelossa taka-aallolla tehdään refleksivärähtely (mikäköhän oikea termi tälle) matalalle taajuudelle, joka lisätään elementin etuaallon tehoon viritystaajuuden lähettyvillä.
    Dipolissa taka-aalto pääsee suoraan huoneeseen vastakkaisess vaiheessa etuaaltoon verrattuna, huoneen paine ei muutu miksikään. Ainoastaan ilman liikkeen aiheuttamat paine-iskut aiheuttaa kuulohavaintoja. Huoneen kokonaispaine kuitenkin pysyy kokoajan vakiona, paineen noususta johtuvaa matalien tehostumista ei pääse syntymään. Puutalossahan tälläistä paineistumista ei juuri tapahdu seinien joustavuuden takia, mutta massiivitaloissa huonekorostuksesta voisi olla hyötyä matalien äänten toistossa.
    Tiiviimpi ja pienempi huone, kovempi paineistuminen. Paineen muutos on suoraan verrannollinen elementin liikkeen syrjäyttämään ilmamäärän suhteeseen koko huoneen tilavuuteen nähden. Käytännössä kaikki huoneet vuotaa, mutta seinien läheisyys ja verrattuna aallonpituuteen saa aikaan hetkellisen yli- tai alipaineistumisen.

    Kirjottelin taas samaa tahtia kuin spekuloin asiaa päässäni. Ottaa tuosta joku selvää, jos tahtoo. Jos siitä jollekkin on asian hahmotuksen kannalta hyötyä, niin erittäin hyvä.
     
  12. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0

    Kai tuossa juuri ideana onkin, että subbarit läjättynä saadaan maximaalinen huoneboosti (korostukset). Equttamalla sitten korostukset pois saadaan ainakin teoreettisesti enemmän kapasiteettia käyttöön. Erilleen vietynä toki saadaan vielä subbareiden näkökulmasta sama äänanpaine, mutta tasaisemman huonevasteen takia huone ei enään olekaan auttamassa yhtä paljon.