Uusi kolvi rakenteluun

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana Vertti, 02.02.2005.

  1. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Halvoilla juotosasemilla (alle kilowatin syöttöteho) juottimen lämpötilalla kompensoidaan juotettavan kappaleen kokoa, eli joudutaan nostamaan lämpötilaa kappaleen koon kasvaessa.

    Jos säätää lämpötilan arvoon X (280-290 astetta omassa kalibroimattomassa mittarissani), ja se sopii mukavasti dil-mikropiirien koipien juottamiseen, pitää nostaa lämpötilaa parilla asteella kun aletaan juottaa moninapaisia liittimiä, koska napojen metallimäärä on suurempi kuin mikropiirikoipien, ja etenkin ilmassa killuvat pitkät koivet haihduttavat lämpöä pois sitä mukaa kun sitä syötetään koipeen.

    Ja taas pari astetta lisää kun teholiittimiä juotellaan. Ja taas lisää kun isoja metalleja juottaa, esim. rca-liittimen vaippaosa. Rca-liittimen keskipinni taas kuuluu sarjaan "moninapaliittimet". Jos rca-liittimessä on juottamisen aikana kiinni liittimen vastapari (pitämässä keskipinniä asennossaan vaikka muovit vähän sulaisivatkin) niin astutaan taas pykälää suuremman lämpötarpeen piiriin, eli sarjaan teholiittimet keskipinnissä ja sikahirveä metallimassa vaippaa juottaessa. Tosin kunnon liittimissä on vaipallekin "kevennys", eli vain pieni metallimäärä paikalllisesti joudutaan kuumentamaan. Silmällä näkee miten paha juotosurakka on tiedossa. Tai kokemus opettaa.

    Moninapaliittimien runkometallit imevät hurjasti lämpöä, joten kannattaa lisätä vaikka 10 astetta lisää pökköä pesään. Ja vastaavasti diodit ja pintaliitoskomponentit tykkäävät että lämpötilaa lasketaan pari astetta.

    On tarkoitus yrittää pitää juottamiseen kuluva aika aina saman pituisena. Lämpötila etenee vahingollisesti rakenteisiin ajan suhteen, eli alkaa sulattaa muoviosia jos liian monta sekuntia joutuu jurnuttamaan alilämpöisen/alitehoisen kolvin kanssa. Eli kilowatin superkolvi selviää isonkin kappaleen juottamisesta 1,5 sekunnissa, ja pikkuisen pintaliitosledin juottamisesta myös 1,5 sekunnissa.

    Oikea peruslämpötila on mielestäni edelleen sellainen, että hartsi ei saa savuta taivaalle kovaäänisesti suhahtaen, vaan se imeytyy kapillaarisesti koloihin ja vie tinan mennessään. Liian kylmä lämpötila on kyseessä jos joutuu yli sekunnin-kaksi kuumentamaan kohdetta, odottelemaan että "mikä ihme tässä maksaa kun hartsi ei meinaa humahtaa reikiin ollenkaan". Takapuolituntumalla löytää sen keskivälin, jossa hartsi ei vielä sihisten savua, eikä toisaalta jää jumiin lähtökuoppiinsa.

    On kyse muutamasta asteesta. Okei, alitehoisen (alle kilowatin) kolvin mittarilla katsottuna se tarkoittaa jopa sadan asteen säätöeroa, mutta jos kolvissa siis tehoa piisaa tarpeeksi niin ergonomisen alueen lämpösäätö liikkuu ehkä 10 asteen sisällä.
     
  2. Vertti

    Vertti Guest Guest

    Liittynyt:
    15.01.2004
    Viestejä:
    315
    Saadut tykkäykset:
    0
    Noniin.. homma ratkes nyt sitten. Elikkä ostin Vaasan Elektroniikkakeskuksesta tuollaisen Xytronicin XY137 ESD mallisen systeemin. Hinta nyt oli opiskelijan budjettiin aika kova, mutta eipähän tartte hetkeen uutta ostaa (toivottavasti)! :D

    Laitos vaikuttaa varsin pätevältä, kahva sopii hyvin käteen ja johto on riittävän pitkä ja taipuisa. Kolvin lämpenemistä ei hirveen kauaa tarvitse odotella... Teline mihin kahvaosa tulee, on jämäkän oloinen eikä turhia helise.

    Tuo mukana tuleva peruskärki on hieman käpy, mutta tuohon oli kyllä saatavilla sopivia kärkiä muutaman päivän toimitusajalla, kärkien hinnatkaan ei mitään huimaavia ollu.

    Sitten kysymys lämpötilasta: Mikähän mahtaisi olla sellainen sopiva lämpötila tämmöseen "normaaliin" piirilevyjen juotteluun? en siis harrasta mitään pintaliitoskomponentteja tmv. (ainakaan kovin usein)... Onko tuo täysin käytettävästä tinasta riippuvainen vai onko olemassa jotakin "ohjearvoa"?

    Heitin näin alkuun lonkalta lämpötilan 325 asteeseen...
     
  3. Paapaa

    Paapaa Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.02.2005
    Viestejä:
    124
    Saadut tykkäykset:
    2
    Tässä eräs ohje aiheen tiimoilta:

    http://www.epemag.com/solderfaq/default.htm

    Sen mukaan siinä 330-350 astetta on passeli lämpötila. Joskus tarvitaan enemmän, jos pitää juottaa isompia metalliosia, kuten piuhoja audioliittimiin. Ja tietenkin myös valittu "tina" ja sen sulamispiste vaikuttavat asiaan.
     
  4. premier

    premier Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    28.06.2002
    Viestejä:
    1 687
    Saadut tykkäykset:
    4
    Jaa. Munkin pitäis alottaa rojekti, jossa tarvitaan kolvia. Vehje tulee todella satunaiseen käyttöön, joten mitään kallista vehjettä en viitsi hankkia.

    Katselin eilen Clas Ohlsonilla sellasta butaanikaasulla toimivaa vehjettä. 45e oli muistaakseni hintaa. Onko kokemusta kannattaako tollasta kaasupoltinta hankkia juotoshommiin? Se olis kätevä siinä mielessä, että sillä saa tehtyä muutakin kivaa ja se on johdoton.

    Bilteman valikoimassa kiinnostaisi hintansa puolesta tällainen. http://www.biltema.fi/osteri/osteri...hma=4&kategoria=136&SID=948120117011213050316
    Siinä olis muutakin sälää mukana ja hinta ei päätä huimaa.
     
  5. juhaa

    juhaa Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    11.12.2000
    Viestejä:
    5 971
    Saadut tykkäykset:
    7
    Jos tarpeissasi vähääkää juotat elektroniikkakomponentteja, etkä pelkkiä tiffanylaseja niin unohda kaasukolvit.
     
  6. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Kiinnitä krominen sienikaukalo kiinni asemaan kontaktiliimaamalla tai tarrateipillä. Ja sieni kiinni siihen kaukaloon kontaktiliimalla. Minulla (vanhemmassa mallissa) nuo otukset tuppasivat lentelemään minne sattuu, lattialle yleensä. Kiinni ovat pysyneet kun liimasin. Sieniäkin pitää vaihtaa ajoittain (muutaman vuoden välein), mikä tahansa marketin aito sieni kelpaa, niistä voi leikellä halutun kokoisia palasia.

    Tee paikalleen liimattuun kuivaan sieneen muutamia pitkittäisiä viiltoja katkoteräveitsellä, viillon syvyys ei pohjaan asti mutta puolet sienen korkeudesta. Kosteana ollessaan viillossa voi vetää kolvikärkeä ja se puhdistuu hyvin joka puoleltaan. Mikäli siis aiot sitä sientä käyttää, etkä omista erillistä kärjenputsaustyökalua eli metallista kestosientä tai tahnaa tai konetta. Yleensä sieneen joutuu turvautumaan vain jos käyttää väärää tinaa tai ylikorkeita lämpötiloja. Minä pärjään useimmiten ilmankin, jostain kummasta syystä.
     
  7. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Se silikoninen johto on jopa liiankin lötkö. Ei se löysyys sinänsä haittaisi, mutta kun silikoni on niin tahmea pinnaltaan, se tarrautuu kiinni joka paikkaan ja vetelee mukanaan esineitä lattialle kuin kahvipaketin syönyt tanssiva gerbiili ikään. Minulla ainakin. Mutta olenkin pessyt liuottimella johtoa, ja ehkä se siksi on tahmeaksi muuttunut. En halua sivellä pintaan silikonia, teflonia tai muuta liukastetta, koska se sitten pilaisi maalien ja kynien tarttuvuuden kun johto koskisi joka paikkaan ja välittäisi liukasteaineet vääriin pintoihin.

    Kenties johtimen päälle voisi pujottaa nailonverkkosukkaa, se olisi liukkaampi ja silti taipuisa. Onkohan joku jo kokeillut moista? Tiheäkudoksinen mieluummin, miltei sukkahousumaisen reiätön. Muuten ne kudoksen isot reiät tarraavat kiinni joka kulmaan ja komponenttiin.
     
  8. Teukka76

    Teukka76 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    02.11.2000
    Viestejä:
    2 376
    Saadut tykkäykset:
    2
    sisältääkö tuo ZD-931:n hinta yhden kahvan + kärjen? Pitäisi laittaa tilausta vetämään tuolta Pollinilta.

    Mitä tinat maksaa suomessa? Tämä varmaankin ihan hyvä:
    Lötzinn LZ 26-0500
     
  9. mhelin

    mhelin Uusi jäsen

    Liittynyt:
    26.11.2002
    Viestejä:
    917
    Saadut tykkäykset:
    1
    Muuten Oulussa http://www.spelektroniikka.fi/ myy uudempaa ZD-937 mallia 72 EUR hintaan. Pollinilta kannattaa samalla otta toinen kahva ja teriä. Joo yksi kahva ja terä tulee kyllä mukana.
     
  10. Marxme

    Marxme Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2002
    Viestejä:
    118
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kaivetaanpa todella vanha ketju ylös. :hitme:
    Kertokaas kokemuksia näistä ZD-kiinanihmeistä mitenkä toimivat ja vieläkö ovat toiminnassa? Vieläkin näyttää olevan 931 ja 937 myynnissä.

    Kannattaako koskea jos käyttö on vähäistä ja "amatöörimäistä" vai tilata kuitenkin Welleri tai joku muu ns. paremmanluokan juotosasema?

    Saako tälläkään kertaa halvalla muuta kuin... vai ihan soivan pelin?
     
    Viimeksi muokattu: 27.10.2011
  11. johan

    johan Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    26.11.2004
    Viestejä:
    172
    Saadut tykkäykset:
    0
    Noista en tiedä, mutta itselläni on hyviä kokemuksia Hakko 936 asemasta. Kyseinen asema
    on itsellä ollut käytössä v.2005 lähtien ilman minkäänlaisia ongelmia: Laitetta on riepoteltu
    pakin pohjalla yms, ja kaikki toimii mukaanlukien lämpötilakin pitää kutinsa edelleen.
     
  12. jpanu

    jpanu Uusi jäsen

    Liittynyt:
    15.09.2007
    Viestejä:
    227
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiinanihmeissä voi varaosat/terät olla kiven alla. Welleri taijokumuulaatumerkki taasen varmistaa varaosa/tarvikesaannin pitkälle.
     
  13. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Partcosta sain taannoin kolviini erilaisia uusia teriä. En tiedä mihin kolviin ne oikeasti on tarkoitettu, mutta sopivat silti minulle; kymmeniä vuosia vanhaan edelleen toimivaan juotosasemaani, jonka tyyppikoodin olen ylempänä jossain maininnut.

    Ei kolvin terä ymmärrä juottimen merkkiuskollisuuden konseptia. Kaikki terät johtavat lämpöä ja ne on tarkoitettu juottamiseen, vaikka se siis oleskelisivat väärän merkkisessä juottimessa.

    Jos terä on sisäosaltaan liian pitkä, sitä voi sahata lyhyemmäksi. Jos terä ei meinaa mahtua juottimen sisälle, sitä voi hioa/sorvata ohuemmaksi että se mahtuu. Esim. minun uudet teräni muistaakseni ovat hieman liian lyhyitä, mutta se ei haittaa pätkän vertaa, että terän takaosan takana on muutama milli tyhjää. Varsinainen lämmitysvastus kuitenkin sijaitsee terän sivuilla ympärillä, joten lämpö siirtyy terään mainiosti näinkin.

    Jos terän peräosa on liian ohut eikä saa kunnon kontaktia juottimen reikään, niin terän ympärille kun käärii palasen kupariteippiä/foliota niin lämpö siirtyy taas paremmin. Jopa kupariputken pätkää voi käyttää soviteholkkina. Auton jarruputki tai vesijohtoputki, jonka voi halkaista niin sen saa levitettyä/kutistettua oikeaan kokoon.

    Ottakaa siis vanha kulunut terä mukaan ja menkää teräostoksille, kyllä kaupoista saa vastaavia tai lähes vastaavia uusia teriä. Kuka kieltää ostamasta omaan 5 euron kiinajuottimeen 9999 euron superjuppi-hyperjytky-turbojuottimelle tarkoitetun militaarikeraamiterän 99 eurolla. Juotosergonomia paranee kun edes se terä on kärjeltään laadukas, vaikka juotin olisi halpahallin roskapöntöstä banaaninkuorien seasta pöllitty kelvoton rakkine.

    .
     
    Viimeksi muokattu: 30.10.2011
  14. jani86

    jani86 Guest Guest

    Liittynyt:
    19.03.2005
    Viestejä:
    302
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllä noihin kärkiä saa, kun niihin menee samat kärjet kuin hakkoon. Myöskin lämmitysvastus on sama. Eli valinnanvaraa riittää. Kahvatkin taitaa sopia keskenään.
     
  15. mhelin

    mhelin Uusi jäsen

    Liittynyt:
    26.11.2002
    Viestejä:
    917
    Saadut tykkäykset:
    1