Onko BK electronics xls200 ylivertainen hintaluokassaan?

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana ptt, 12.02.2007.

  1. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Kuuluuhan ne, mutta jos ne kuuluvat, ne kuuluvat subista ja sitten olet back to square one ongelmasi kanssa.
    :hitme:

    Et mitenkään saa BK:n jakosuodinta nysväämällä
    a) jakotaajuutta olennaisesti alemmas kuin 60hz, poislukien huoneen vaikutus, joka voi olla sitten ihan mitä tahansa - kauhea piikki tai kuoppa 80hz tienoilla, esimerkiksi, tekee kaikesta kertalaakia vaikeampaa,
    b) alle vahvistimen jakotaajuuden jääviä bassoja kuulumaan pääkanavista.

    Joten todennäköisesti siitä BK:n jakotaajuudesta ei ole mitään iloa tuon ongelman hoitamisessa.
     
  2. jaska45

    jaska45 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    10.12.2005
    Viestejä:
    132
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jahas, no pitää miettiä mitä tuolle tekisi. Tietty jos halvalla löytäisi uudemman vahvarin jossa paremmat säädöt subille, muttei jaksaisi vaihdella sitäkin :hitme:

    Mitäs haittoja tuosta on jos kajarit on fullilla samaan aikaan kun subi on käytössä? Omassa käytössä ei nyt tule niin kovaa kuunneltua että pääkajarit pohjaisi tai loppuisi puhti. Noissa quantum 503 alaraja taisi olla -6db@48hz jos oikein muistan.
     
    Viimeksi muokattu: 22.09.2010
  3. kiitaja

    kiitaja Guest

    Liittynyt:
    Viestejä:
    0
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nostetaanpas vähän ketjua ylöspäin.

    Onko tuosta xls200 subista huomattavaa hyötyä Genelecin 8030 kaiuttimien (2) kanssa? Tällä hetkellä subina Audio Pro:n sub impact (12", 200w isohkossa kotelossa), joka pistää kyllä naapurisovun kotukselle mutta tarkkuus ei ole omasta mielestäni kovinkaan napakka.. Kuuntelen enimmäkseen musiikkia, leffat vähemmällä. Huoneena 30 neliön yksiö betoniseinillä. :)

    Onko kellään tuommoista tarpeettomana/myynnissä?
     
  4. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    Tuo kuulostaa siltä, siis näin taustoja tietämättä lonkalta heittäen, että todennäköisesti suurimmat ongelmasi hifistelylle ovat:

    1.) Rajoitettu äänenpaine (etenkin bassoilla surkea äänieristys, naapurisodan ja jopa häädön välttäminen).

    2.) Huonemoodit eli seisovat aallot. Tällöin Anti-Mode, BFD tms. vekotin olisi loogisin askel siedettävämpään toistoon. Siis kun matalista taajuuksista puhutaan (~ < 200 Hz). Ilmeisesti jotkut liikkeet antavat Anti-Moden kokeiltavaksikin? Näin voisi ensin koekuunnella ja vasta sitten päättää, että onko härveli sen ~250 € arvoinen. Monien mielestä on. Mutta jos huonemoodit eivät ole varsinainen ongelma, voi Anti-Moden vaikutus jäädä varsin pieneksi. Enpä tosin ole kuullut betoniyksiöstä, jossa rajut huonemoodit eivät olisi ongelma.
    BFD on oheishankinnoista riippuen halvempi, mutta vaatii syventymistä ja säätämistä joko jonkun verran, tai sitten huonolla tuurilla helvetillisen paljon (täytyy ostaa uusi äänikortti, tapella ajureiden ja kalibroimisen kanssa tms.).

    3.) Pieni kuuntelutila, kun em. lukemasta varmastikin vähennetään monta neliötä muita tiloja. Tällöin huonekorostus saattaakin auttaa pieniä suljettuja subbareita. Tai kääntäen, ylikorostaa suoremman vasteen omaavia, järeämpiä subbareita. Ja pahentaa etenkin järeimpien lattiakaiuttimien kuminaa.
    Kuunteluetäisyyskin voi jäädä harmillisen pieneksi (ei tosin välttämättä ongelma pienillä jalustakaiuttimilla tms.), dipolikaiuttimet voivat olla ainakin puristeille mahdottomia sijoittaa, kuuntelupaikka ja/tai kaiuttimet ovat aivan liian lähellä seiniä. Eli usein ollaan ikävän lähellä hifistin pahinta painajaista.

    4.) Tosihifistin näkövinkkelistä hieman vaatimaton subbari. Joskin muistaakseni testeissä ihan kivasti pärjännyt ja hintaluokassaan hyväksi mainittu. Jonka vaihto hifistyneempään varmasti auttaisi, mutta olosuhteiden pakosta rajoitettu äänenpaine ja todennäköisesti kammottava akustiikka haittaisivat kuitenkin kymppitonninkin subbaria. Molemmat noista seikoista ovat varsin hankalia horjattavia, varsinkin kerrostalossa. Varsinkin vuokralla asuville.
    Mutta onneksi hallittu ekvalisointi on ihan oikeasti varsin pätevä apu, siis kun puhutaan vain matalista taajuuksista. Korkeillehan voi ja kannattaakin myös kerrostaloissa tehdä akustointia (akustiikkalevyt 1. heijastuksia ja täyrykaikua vaimentamassa, strategisesti sijoitetut verhot/ryijyt/matot, kirja- ja levyhyllyt, sohvat/patjat jne.).




    Kerrostaloyksiössä XLS200:n vähäisempi äänenpaine, etenkin alabassoilla (niitä siis kuitenkin tulee) ei liene ongelma, ellei ole ns. sosiaalirajoitteinen henkilö, kuten vaikkapa känniluukuttaja tms. Ja pienessä tilassa sen laskeva vastekaan ei välttämättä ole huono juttu, koska huonekorostus kompensoi asiaa, toki huoneesta riippuen.
    Toki XLS200 toistaa alemmas, kuin mikään jalustakaiutin, monet suurehkotkin lattiakaiuttimet jäävät toiseksi. Mutta jos täytyisi toistaa reilummalla voimakkuudella koko taajuuskaista alas saakka kompressoitumatta, niin sitten täytyisi hankkia joku paljon järeämpi subbari.
    Kuten BK Monolith+, SVS:n refleksimallit jne. Jotka toisaalta olisivat kerrostaloyksiöön liian järeitä, ainakin naapureiden mielestä. Vaikka toki niissäkin on se Gain-nappula vakiovarusteena. Kuitenkin, samalla ylimpien bassojen volumella selvästi parempi alabassojen dynamiikka tarkoittaa käytännössä paljon rajumpia dB-piikkejä (> 10 dB, jopa 20 dB) alabassotömähdyksissä --> kuuluu takuuvarmasti vielä häiritsevämmin naapureille, kuin alabassoja kompressoiva pikkusubbari. XLS200 kyllä toistaa sopivasti equtettuna, tai sopivassa akustiikkassa jo muutenkin myös alabassoja. Mutta ei kovin paljoa kuulokynnyksen yläpuolelle ulottuen. Eli dynamiikka on siis selvästi rajoittuneempi, kuin korkeammilla taajuuksilla.

    Ainakin Anti-Mode sisältää alabassojen korostuksen (2 valinnaista ja kiinteää vaihtoehtoa jo tehdyn korjauksen päälle), jota tarpeeksi hillityillä tasoilla voisi hyödyntää. Koska XLS200 kerran toistaa varsin alas, mutta selvästi vaimentuneena. Varsinkin jakosuodin kokonaan ohitettuna. Hillityillä äänenpaineilla tälläinen korostus kyllä toimisi. Tuollaisesta pikkusubbarista ei saisi edes vahingossakaan aikaan sellaisia alabassojysähdyksiä, kuin järeistä refleksisubbareista. Kerrostalossa se on suorastaan toivottua, mutta omakotitalossa se olisikin erittäin vakava puute äänentoistossa, koska syvyyspommit ja dinosaurukset eivät tärisytäkään sohvaa ja muita talon rakenteita.
    Kerrostalossa sellaista ei voi harrastaa, siis ainakaan ilman että naapurikin kuule ja jopa tuntee, että mitä sinä milloinkin subbaristasi ulos tuuttaat. Alabassot kun suhahtavat ohuista ontelolaatoista sun muista läpi melkein kuin tyhjää vain. Sellaisia kerrostaloja meillä valitettavasti rakennetaan, koska kukaan ei ole kieltänytkään rakentamasta maksimaalisen kustannustehostettuja, eli ns. DDR-tyyppisiä kerroskenneleitä. Tähän on päästy tällä suunnitteluprosessilla:
    Tuota tuota... Kuule, voisikos tuon seinän tehdä vielä pari milliä ohuemmaksi?
    - Voisihan sen, mutta sehän on jo nyt hirmuisen ohut, enkä min...
    Ota pari milliä pois. Voiko vielä toisen mokoman ohentaa?
    - Hmm, kaipa teoriassa lujuuden puolesta voisi, mutta en minä...
    Ota pari milliä lisää pois. Säästyisikö paljon, jos nuo kelluvat laatat jätettäisiin kokonaan pois?
    - No absoluuttisesti ajatellen toki säästyisi, mutta kuitenkin suhteellisesti ottaen se ei olisi asumismukavuuden kann...
    Ota ne pois.
    - Voi v*ttu s**tana, taas tälläistä DDR-paskaa pitää olla tekemässä...
    Turpa kiinni urpå, tai saat monoa!
     
  5. ELPaso

    ELPaso Guest Guest

    Liittynyt:
    03.03.2010
    Viestejä:
    29
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt on tännekkin tulossa kyseinen taskumatti. Paljon oli vaihtoehtoja, mutta bk:n subit oli ne viimeiset. 400:sen saatavuus oli tällähetkellä aika heikkoa ja aiheutti jo säröä paremmassa puoliskossa. Monoliittia ois taas ollut käytännössä mahdoton sijoittaa mihinkään, paitsi pihalle kuulemma :D

    Saa nähdä riittääkö XLS200 12 neliön huoneeseen. Ei pitäis olla kauheita ongelmia eteenpäin laittamisessa, jos ei jostain syystä miellytä.
     
  6. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Sijoita hellasärö pihalle ja loppuu tuokin ongelma.
     
  7. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mulla ei muita olekaan ku suljettuja koteloita XLS/XXLS -elementeillä. Hyvin nää toimii kerrostalossa ja huone tosiaa yleensä korjaa vastetta niin paljon, että korkeahkollakin jaolla pääsee aika matalalle. Tietokoneessa mulla on 2x XLS10" 30L suljetussa 8020a kaverina. -6db on aikalailla siinä 20hz nurkilla ja jakotaajuus on sentään 80hz! Ihan alimmat on vaimeita, mutta muutoin napakasti ja ajallisesti toimiva bassotoisto on kiva kuunnella.

    Toisessa laitteistossa mulla on 2x XXLS10" 45L omissa suljetuissa. Tässä setissä jako on erittäin matalalla (35hz 24db/oct) ja mitattuna -6db on ~12-13hz :rolleyes: noh, todellisuudessa noi ei jaksa puskea enään niin paljon painetta, että tuommoiset taajuudet "tuntuisivat", mikki ne kuitenkin ilmasta noukkii. Ihan kuuluvaa toistoa riittää kuitenkin alle 20hertsiin.


    Pöh... ostaa sen DF-mallin. Hyvä paikka kun löytyy, niin naamioi tuon pöydäksi laittamalla liinan ja kukkasia tms. päälle. Kukaan edes tajua että se on subbari.
     
    Viimeksi muokattu: 02.02.2011
  8. ELPaso

    ELPaso Guest Guest

    Liittynyt:
    03.03.2010
    Viestejä:
    29
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt on laite koekuunneltu ja täytyy sanoa että on kyllä jokaisen euron arvoinen. Kylläpä kuulosti Amy Macdonald pikkasen erinlaiselta kuin pelkillä daleilla :cool: Leffoilla en oo kerenny testaamaan ja säädötkin vielä päin persettä, mutta vaikuttaa perkuleen pätevältä pöntöltä. Ei taida ihan heti ilmestyä tuonne myyntiosastolle :)

    Tuosta surinasta sen verran, että omastakin se kuuluu. On kuitenkin niin vaimea ääni että ei edes huomaa jos ei mene subin lähelle.

    Seuraavaksi testaamaan Behemothin tuplabasareita :D
     
  9. joose

    joose Guest Guest

    Liittynyt:
    09.04.2005
    Viestejä:
    310
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pikkasen OT, mut uskallatko kertoa mitkä Dalit siellä on?
     
  10. ELPaso

    ELPaso Guest Guest

    Liittynyt:
    03.03.2010
    Viestejä:
    29
    Saadut tykkäykset:
    0
    Consept6:t, eli ei mitkään bassohirmut. En tiedä johtuuko tuosta huoneesta, mutta kuulostavat yhdessä penteleen hyvältä. Vaikka en tykkää mistään "luukuttamisesta", niin kyllä XLS200 riittää ainakin tähän mökkiin. Kuulostaa hiljasessakin kuuntelussa todella hyvältä.
     
  11. Pertsa66

    Pertsa66 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    08.04.2009
    Viestejä:
    101
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itelle ollu tulossa kohta 2kk tuo 400:nen... Saa nähä millo ne ilmottelee sen tulevan. Itsellä sama tilanne menin ostamaan tuota 200:sta mutta ku eukko ei laittanu vastaan ni otin tuon 400:sen. Monoa ei itselläkään olisi mahdollista sijoittaa minnekkään.
     
  12. Hurubaw

    Hurubaw Uusi jäsen

    Liittynyt:
    07.02.2011
    Viestejä:
    52
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt taitaapi saada XXLS-400:sia. Hain tänään itselleni suoraan hyllystä. Vaihtoehtoina oli tavallinen Monolith ja 400. Hetken pohdinnan jälkeen päädyttiin 400:seen. (alle 20 neliön olohuone, betoniseinät, musiikki).

    Sitten säädetään.
     
  13. M1kko

    M1kko Guest Guest

    Liittynyt:
    09.10.2009
    Viestejä:
    176
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pssst.. täällä olisi jyväskylässä myynnissä puoli vuotta vanha XXLS400 =) Ainut "vika" subissa on että jäin kaipaamaan leffoissa vielä matalampaa toistoa.
     
  14. peachyromeo

    peachyromeo Guest Guest

    Liittynyt:
    28.09.2011
    Viestejä:
    15
    Saadut tykkäykset:
    0
    itsellä kuukauden vanha mareksoundista ostettu Bk XLS200-DF MK2.

    Katsellut muutaman leffan ja huomannut särinää ja tänään tein bass testin youtubessa niin särisi elementti jollain taajuuksilla ihan selvästi(en todellakaan luukuttanut täysiä). Taitaa olla kyseessä maanantai kappale vai onko muilla vastaavia ollut havaittavissa?


    Tää on just meikäläisen tuuria.
     
  15. Desibelihertsi

    Desibelihertsi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.10.2008
    Viestejä:
    62
    Saadut tykkäykset:
    0
    "itsellä kuukauden vanha mareksoundista ostettu Bk XLS200-DF MK2.
    Katsellut muutaman leffan ja huomannut särinää ja tänään tein bass testin youtubessa niin särisi elementti"

    Ihan ensin ihmettelen sivuston toimintaa: kun sisään kirjautumatta klikkasin "Post reply", ja vasta sen jälkeen kirjauduin sisään, niin lainausnappulaa ei näy missään. Pitää siis laittaa tuollai sitaatteihin.

    No. Tietysti on mahdollista, että olet saanut sen maanantaikappaleen, mutta ennen tuon asian toteamista kannattaisi minusta varmistua siitä, että testisignaali varmuudella ei sisällä mitään ylimääräistä, eli säröjä. Pitäisi siis olla asiallinen testilevy esimerkiksi, tai muuta varmuudella siniaalloksi tunnettua materiaalia. Ainakaan Juutuubin äänenlaadullisiin asioihin en luottaisi, vaikka sieltä jokin testi löytyisikin.

    Pari muutakin juttua tulee mieleen. Minä varmistuisin, että vahvistinyksikön kaikki 12 kuusiokoloruuvia on kunnolla kiinni. Ei hampaat irvessä kiristystä, mutta löysät pois, jos niitä on (ei saisi olla). Saman tekisin varmuuden vuoksi jäähdytinprofiilille. Suurta löysyyttä ei ruuvin kiristyksessä tarvita, niin osa voi päästä liikkumaan, kun kotelon sisäpuolinen paine muuttuilee.

    Varovaisuutta kiristykseen - älä käytä pitkävartista väännintä. Voi äkkiä tulla liikaa momenttia.

    Entäs laitteen lattiaan kytkeytyminen? Pysyykö varmasti paikallaan? Mikä on lattiamateriaali ja onko pölyä kontaktikohdissa kitkaa pienentämässä? Itse ostin SuperSpikesit, niin pysyy laite liikkumatta. Onko subbarin läheisyydessä jotain, joka voisi resonoida niin, että häiriö vaikuttaisi tulevan subbarista itsestään?

    Muistan kun eräillä Hifi-messuilla Mika Koivusalo esitelmöi Genelecin kaiuttimet apunaan, ja resonointeja kuului vähän sieltä sun täältä, niin eräs messuvieras kun kysyi, "mikä täällä resonoi", niin M. K. teki vastakysymyksen "aakkosjärjestyksessä vai aihepiireittäin?", ja hymyili leveästi päälle! :) Ei kuulemma ollut tilaa suunniteltu ollenkaan äänentoistollisia seikkoja huomioiden.

    Ja vielä: kerran olen törmännyt tilanteeseen, jossa elementille mennyt johto, siis kaiutinkaapeli, pääsi koskettamaan kartiota, ja aiheutti ylimääräistä ääntä, säröä, joka varmuudella kuului kartiosta, ja poistui kun siirsin johtoa hieman. Kyse ei ollut subbarista, mutta sama periaatehan pätee siltikin.
     
  16. Desibelihertsi

    Desibelihertsi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.10.2008
    Viestejä:
    62
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sellainen pikku lisäselvennys pitää nyt tehdä, että oma XLS200:ni on eteen ampuvaa sorttia. Tällä on merkitystä kuution lattiaan kytkeytymisen suhteen, koska liikevoimat ovat eri suuntiin kuin DF-mallissa, joka pyrkii ikään kuin pomppimaan ylös-alas, kun omani tahtoisi vatkata eteen-taakse. ;)
    En ollut aivan tarkkaavainen kun unohdin, ettei omasi olekaan samanlainen kuin omani, joka pitää "kiinnittää" lattiaan huolellisemmin kuin DF-malli.
     
  17. k4mmo

    k4mmo Guest Guest

    Liittynyt:
    06.08.2009
    Viestejä:
    197
    Saadut tykkäykset:
    0
    Selvisikö ongelma? Näemmä muron lisäksi ketju täälläkin :)
     
  18. peachyromeo

    peachyromeo Guest Guest

    Liittynyt:
    28.09.2011
    Viestejä:
    15
    Saadut tykkäykset:
    0
    En ole ehtinyt vieläkään kokeilla kunnolla kun köyhän täytyy paiskia töitä:)

    Pikkasen kokeilin eilen niin vika toistui tosiaan melkein vain siinä kun soitin cd:ltä addicted to bass levyä jossa tosiaan bassoa riittää. vaikea selittää mutta vika ei ole niinkään äänessä vaan alaspäin suunnattu basso elementti jotenkin alkaa "rämistä" kun toistetaan erittäin basso vaikuttteista materiaalia ja laitetaan hieman gainia lisää ja vika ei ole siinä että se pomppisi lattialla koska nostin sitä ilmaan kun vika ilmeni ja ruuvit olivat hyvin kiinni elementissä.
     
  19. P.Kosunen

    P.Kosunen Käyttäjä

    Liittynyt:
    16.10.2005
    Viestejä:
    1 374
    Saadut tykkäykset:
    14
    Kannattaa testata jollain paremmalla lähteellä, Yuutuubissa voi olla säröt valmiina.
     
  20. marre

    marre Guest Guest

    Liittynyt:
    26.10.2009
    Viestejä:
    52
    Saadut tykkäykset:
    0
    XLS200:n kartio otti ulkopuolista osumaa. Tässä pohdinnassa korjaanko tai katsellaanko jotain muuta laitosta. Saakohan pikkuinen mitään äänellistä lisäarvoa jos tilalle laittaisi esim. Seas L26ROY, ohmit taitavat passata? Vai käykö BK:n 17 litrainen boksi tuolle elementille liian pieneksi.