Saunan rakentaminen

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Huppe, 30.03.2010.

  1. Mustikkametalli

    Mustikkametalli Guest Guest

    Liittynyt:
    29.07.2006
    Viestejä:
    130
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joo.. Paneleita ei ole vielä seinissä ja sauna-satu on teksti sisälle päin. Enkä jaksa alkaa väittelemään siitä, osaanko vaiko en. Koskaan en ole väittänyt olevani mikään pro remontti hommissa, kuten huppe ilmeisesti on. Kukin tyylillään..
     
  2. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    Kuten tuonne jo editoin, niin tietenkin kannattaa Dvdplazan lisäksi kysyä asiaa tuotteen valmistajalta, eiköhän he osaa kertoa mistä tuo johtuu.

    Muistathan sitten että jos/kun laatoitat niin annat laattojen ja saumojen kuivua sen pari viikkoa ennen saunomista/kylpemistä etkä laita samana aikana myöskään lattialämpöjä päälle.

    EDIT: Minäpä otan kokeeksi ensi saunareissulla palasen saunasatua ja saunon sen kanssa pari tuntia kovassa lämmössä. Katsotaan miten käy.
     
    Viimeksi muokattu: 11.10.2011
  3. Mustikkametalli

    Mustikkametalli Guest Guest

    Liittynyt:
    29.07.2006
    Viestejä:
    130
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tiedän itsekkin, että jokin on mennyt vikaan. Ehkä jokin mitä itse olen tehnyt.. Koskaan en ole sitä kieltänyt. Kukaan ei tietääkseni ole seppä syntyessään? Anteeksi jos nyt en joka asiaa taloista/remontista ole etukäteen tiennyt. Ja huppe, en tiedä mikä on ongelma kun tunnut jokaiseen viestiini takertuvan
     
    Viimeksi muokattu: 11.10.2011
  4. inska

    inska Guest Guest

    Liittynyt:
    04.08.2010
    Viestejä:
    130
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olen jo aiemin kirjoittanut tähän threadiin, että ihan hyväksi osoittautunut keino kuivata puutavaraa kotikonstein on kosteudenkerääjän pyörittäminen samassa tilassa. Koneita saa esim. vuokralle konevuokraamoista, voi ostaa reilulla huntilla Bauhausista, Claes Ohlsonilta jne..Kone tuottaa myös lämpöä, mutta huomattavasti vähemmän kuin kiuas. Omituista silti että kupruilee vaikka lämmittäisi saunan. Toisaalta mitä väliä. Kuprulla se alumiinipaperi on omassa saunassakin villan päällä. Itse kuivattelin lattialaudat kesällä näin; osittain saunassa ja ja osittain kylpyhuoneessa.

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  5. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    Ei minun (usein jyrkistä) mielipiteistä kannata itseensä ottaa. Mustikkametallin juttuja kun lukee niin tällaista rakentamisesta kokemusta (hieman) omaava kyllä kokee niin suuria kylmänväristyksiä noista jutuista välillä että pakko on välillä myös hieman avautua.

    Pahaa en tarkoita kenellekään, vaan ensisijainen tarkoitukseni on pelastaa edes yksi onneton mahdolliselta hometalolta. Tämä ei nyt liity tuohon saunan kuplimiseen mitenkään, mutta onhan tuo saunan lämmittäminen aivan järjetöntä ilman paneeleita.
     
  6. PeteK

    PeteK Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.01.2003
    Viestejä:
    362
    Saadut tykkäykset:
    1
    Miellä on sattuneesta syytä saunottu niin, että yhdellä seinällä on pelkät Sauna-satut. Siis saunan oviseinä, jossa T-muotoiset lasit (sivulasit+ovi). Noi lasien alapuoliset osat on olleet pelkällä saunasatulla ja ei noissa mitään kuplimista tms. ole ilmennyt. Kyllä noissa kuplivissa nyt jotain vikaa on.
     
  7. Garret

    Garret Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    11.01.2003
    Viestejä:
    429
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pieni kevennys Mustikkametallin murheen keskellä. Sorry Huppe, mutta oli ihan pakko.

    Noin vajaa vuosi sitten:

    Ja oikaisu:

    Yritetään uudestaan:

    Sulla oli linkkikin, mutta kun ei, niin ei:

    No kokeillaan ensi vuonna taas uudestaan ;)
     
  8. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    Joo, mutta SPU:n taulukko rivittyi hassusti, ainakin Chromessa jolloin tuosta pystyi päättelemään/luulemaan jotta hetkellinen oli 100 astetta ja syttyminen 250 astetta. Huomasin kyllä kun katselin taulukkoa myöhemmin.

    Kaikesta sitä on tullutkin stressattua, muistan tuonkin ihmettelyn kuin eilisen päivän. Rakentaminen on p******stä, sanon minä.

    Mustikkametalli on käsittääkseni soittanut jo SPU:lle ja asia on selvinnut. Ainakin SPU:n edustaja tiesi kertoa että yksi tapaus on tullut vastaan jossa tuota kuplimista esiintyy. Laminointivaiheessa sinne levyyn on jäänyt jotain kaasua ja se pullistuu kun sauna lämpiää ja vetäytyy takaisin kun kylmenee, tai toisin päin tai jotain. Eli tuo on viallista erää SPU-saunasaduissa.

    Itse vaihtaisin levyt/vaihdattaisin ja laskua valmistajalle. Kuten PeteK:kin tuossa totesi, ilmeisesti tuotteen kuuluu kestää saunomista myös ilman paneleita.
     
    Viimeksi muokattu: 12.10.2011
  9. Garret

    Garret Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    11.01.2003
    Viestejä:
    429
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hyvä tietää. Nimimerkki: Sauna-Sadut seinässä odottamassa panelointia.

    Pitääkin ottaa hukka-pala lauantaina mukaan saunaan ja testata. Jos "kuplii" niin levyt veks ja uudet tilalle. Sen jälkeen SPU:lta korvaukset "koko saunan purkamisesta" ja kun vielä "lämpökäsitellyt Magnoliatkin halkesivat kaikki purettaessa..." :thumbsup:
     
  10. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    Meillä ois vielä paljaana myös. Pitäsköhän sitä käydä testaamassa itsekin hukkapalalla tuota. Ei muuten ole sitten aivan helppo homma alkaa noita vaihtelemaan kun noi on propattu ja urtsitettu kiviseinään kiinni ja rimat + vesieristeet on jo päällä.

    Puhutaan kuitenkin teetettynä hommana varmasti jo yli tuhannen euron rempasta.
     
  11. Jolakki

    Jolakki Guest Guest

    Liittynyt:
    25.08.2007
    Viestejä:
    169
    Saadut tykkäykset:
    0
    Älä välitä, huutelihan Huppe mullekkin, että rakennusvirhe, kun jätin laminaatit pois keittiönkaappien alta. Näppiksen takaa on helppo arvostella muiden tekemisiä vaikka oma tietämys tuntuu enimmäkseen perustuvan omiin fiiliksiin eikä faktoihin.

    Sama kaveri sahasi talostaan kattotuolin alapaarteen poikki, kun se sattui liesituuletimen poistoputken kohdalle. Kysyin blogissa että mitä rakennusmestari sanoi asiasta, niin oho, koko kommentti oli kadonnut/editoitu pois.... (koetin äsken tarkistaa oliko asia varmasti näin, että en puhu läpiä päähäni, mutta nyt en löytänyt enää jälkeäkään koko jutusta, en vaan osaa vissiin etsiä).
     
  12. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    Eihän se rakennusvirhe ole, vaan erikoinen ratkaisu.
    EDIT: Periaatteessa tuota voisi pitääkin jopa rakennusvirheenä, aiheuttaahan tuo sen että mahdollinen vuoto menee kaappien alta suoraan laminaattien alle, etkä koskaan saa tietää tihkuvuodosta. Meillä ainakin erikseen käskettiin laatoittaa myös kaappien alusta.

    Tuo katkaisu on piiloteltu näköjään osin iv-eristyksen lomaan:
    http://landetalo.blogspot.com/2010/12/iv-eristysta-osa-xiii.html
    Muuta juttua en pikaisella haulla löytänyt. Voi olla että kun tuota rakennustarkastajan, kirvesmiesten sekä valvojan kanssa pohdittiin, siitä kirjoitin, mutta ilman virallista lupaa ja ohjetta talotehtaalta tuolloin olleena, olen sen jutunkin pyyhkäissyt pois. En muista enää.

    Finndomolta tuli ihan viralliset kuormituslaskelmat sekä ohjeet tuennan tekemiseen katkaistulle kattotuolille. Voin toki ne julkaista jos joku tahtoo.

    Muistaakseni jossain on kuvakin tukirakennelmasta.

    EDIT2:
    20.9.2010 on näköjään saatu "lupa" vastaavalta ja rakennustarkastajalta tuolin katkaisuun, jonka jälkeen olen kysynyt asiaa Finndomolta. Kaiketi tuota on tuolloin puitu blogissa mutta olen tahtonut poistaa tekstin koska mitään konkreettista ei ole ollut. Myöhemmin uusien lujuuslaskelmien saattelemana tuoli on sitten katkaistu. En jaksa muistaa enää, on vähän muutakin mietittävää tuolla ollut. Foorumeille on tullut myös höpistyä kattotuolin katkaisusta ja siirrostakin tuona ajankohtana. Ehkä olet kommentoinut jotain postaustani?

    Kun nyt tsekkasin noita blogini juttuja, pelkkien otsikoiden perusteella allekkain niin onhan tuo aikamoista vuodatusta ja kärsimysnäytelmää ollut aina heti syksystä lähtien jo tasan vuoden ajan. Jos tässä ei hermot menisi vähemmästäkin niin ihme olisi. Nyt alkaa kuitenkin olla voitonpuolella ja tähän topiciin liittyenkin, saunanpaneelit (21x145mm kuusihirsipanelit) lojuvat tuossa lattialla käsittelyä vaille :)
     
    Viimeksi muokattu: 13.10.2011
  13. Mustikkametalli

    Mustikkametalli Guest Guest

    Liittynyt:
    29.07.2006
    Viestejä:
    130
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juu tiedossa on nyt ollut jonkin aikaa tuo levyissä oleva valmistusvika. Tässä nyt mietitään mitä tehdään ja yritään korvauksia vaatia. Niin ja tosiaan muistan kun porukat aikoinaan saunaa remppasivat, kyllä siellä itsekkin tuli muutamat löylyt otettua vaikka olikin vain saunasadut seinällä eikä mitään ihmeellistä tapahtunut. Ja siitä vielä mainitsen, jotta kyllä minulla on kumminkin suhteellisen hyvät käsitykset ollu tästä rempasta että mitenkä tehdään ja mitä kannattaa tehdä. On täällä käynyt katsomassa paikanpäällä myös rakennusmestari taloa sekä isäni joka on kumminkin jonkin verran remontoinut ja rakennellut.. Ja tekemällä sitä oppii, etenkin kun tekee väärin. :rolleyes:
     
  14. Jolakki

    Jolakki Guest Guest

    Liittynyt:
    25.08.2007
    Viestejä:
    169
    Saadut tykkäykset:
    0
    Rakennusvirheeksi sinä sitä silloin nimitit.
    Tämä minua kirjoituksissasi hiukan risoo, että teet analyysit jonkun suttuisen kuvan perusteella ja lähdet kritisoimaan kovinkin kärkkäästi, kuin olisit itse ollut tarkastamassa.
    Hiukan voisi malttaa tuon arvostelun kanssa.

    Taisin aikanaan kommentoida tuota omaa ratkaisua, että mikä siellä kaapin alla vuotaa, kun kaapista menee viemäriputki jossa ei ole liitosta kaapin alareunan alla ja putken läpivienti on tiivistetty kaapin pohjasta.
    Mahdollinen vuoto tapahtuu kaappiin sisälle, ei sen alle.
    Se että teillä on jotain käsketty ei tee meillä käytetystä ratkaisusta rakennusvirhettä.
    Tällä työmaalla on ihan oikea rakennusmestari joka käy paikanpäällä muulloinkin kuin tarkastusten aikaan. Seuraava käynti taitaa tosin olla lopputarkastus :)
     
  15. prkl

    prkl Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    02.06.2006
    Viestejä:
    2 029
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olen kyllä täysin samaa mieltä, ihme päteminen/egoominen paistaa kokoajan läpi Hupen tekstistä. Tosin, ei suinkaan ole ainoa tässä ketjussa joka siihen sortuu, mutta silti..
     
  16. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    Toisaalta, kun tuota blogiani katselee ja asiaa miettii tarkemmin niin itse olen kokenut niin paljon vastoinkäymisiä rakennuksella että voisi jopa puhua ihan kokemuksesta ja kantapään kautta oppimisella.

    Päätarkoitukseni on kuitenkin vain auttaa ja kertoa mahdollisista virheistä. Se mikä taas on oikea tapa tehdä mitäkin, vaihtelee pitkälti myös paikkakunnittain. Mikä täällä on "laki", on muualla jopa kielletty. Esimerkkinä vaikkapa sokkelin täytöt, täällä ne täytetään soralla, Etelä-Suomessa kalliomurskeella. Tähän vaikuttaa myös maantieteellinen sijainti.

    Pitäisi kyllä varmasti itsekin ottaa hieman neutraalimpi kanta mielipiteisiin ja kyseenalaistaa omaa "tietämystä", tai ainakin antaa mahdollisuus itsellekin olla väärässä.

    Kyllä tämä projekti syö miestä ja hulluksi tässä tulisi ilman kaikenmaailman vertaistukea, vaikkapa nyt foorumeita.

    Peace. :thumbsup:
     
  17. Dr. Eever

    Dr. Eever Guest Guest

    Liittynyt:
    23.12.2008
    Viestejä:
    1 737
    Saadut tykkäykset:
    0

    Poistin yksilöintitiedot, tätä ei ole kohdistettu kehenkään yksilöön


    Naisilla se on synnytys, miehillä talonrakennus; kun se eka punnerrus on suoritettu, silloin ollaan kaiken tietäviä asiantuntijoita jolla on täysi oikeus ja suorastaan velvollisuus opastaa märkäkorvia :p
     
  18. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Ensin haukut ja syyttelet muita ja seuraavassa lauseessa mutuilet itse aivan samalla tavalla :hitme: :hitme:
    Vai tiedätkö sinä sieltä näppiksesi takaa talotehtaan rakennesuunnittelijaa paremmin mitä voi ja ei voi tehdä kattotuoleille?
     
  19. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    Hahaa! Naulankantaan! :p
    Ei tota vois paremmin kyllä sanoa. Pitäisi itsekin varmaan mennä Nesteen Muppettikerhoon ja päteä kahvipöydässä ;)


    Jolakin puolustukseksi kyllä myönnän että alunperin tuosta kattotuolin katkaisusta puhuttaessa/kirjoittaessani, en sanonut sanaakaan rakennesuunnittelijasta.

    Eiköhän jatketa sepeämistä saunanrakentamisesta ;)
     
    Viimeksi muokattu: 14.10.2011
  20. HelaKammo

    HelaKammo Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.01.2003
    Viestejä:
    726
    Saadut tykkäykset:
    3
    Saunasadun puolella ei ole muuta merkitystä, kuin alareunaa vesieristäessä sen alu-kalvon saa helpommin irti toiselta puolen. Tavallaan se saunan puoli on jopa huonompi. Asia varmistettu valmistajalta, koska oli käynyt niin, että yksi levy oli väärin perin ja jäi vaivaamaan.

    Näin ihan vain oheisinformaatioksi, jos joku muukin pähkäilee asiaa.