Kaiuttimet paukkuu kun tietokone sammuu

Keskustelu osiossa 'HTPC eli Home Theater PC' , aloittajana s++, 24.09.2011.

  1. s++

    s++ Guest Guest

    Liittynyt:
    24.09.2011
    Viestejä:
    16
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olisiko kenelläkään heittää hyvää ratkaisua kaiuttimien paukkeen lopettamiseen tietokonetta sammutettaessa?

    Setuppi:
    * ASUS P5Q emo
    * Corsair HX 620W virtalähde
    * ESI Juli@ PCI väyläinen äänikortti (käytössä balansoidut 1/4" ulostulot)
    * Kaiuttimina Genelec 8020B
    * Kaiuttimien johdotus äänikortilta TRS->XLR
    * Taloudessa ei maadoitettuja pistorasioita, mutta sekä tietokone että kaiuttimet ovat saman (maadoitetun)jatkojohdon päässä
    * OS Kubuntu 11.04

    Ongelma on tosiaan se, että kun koneesta katkeaa virrat, kuuluu Geneleceistä kunnon pamaus. Toisaalta tältä palstalta bongattua, auttaako tälläinen DTI? Ulkoinen DAC olisi ilmeisesti myös mahdollinen ratkaisun avain, mutta alkaa menemään vähän turhan arvokkaaksi säätämiseksi. Tuleeko muuta mieleen?
     
  2. Masi_K

    Masi_K Guest Guest

    Liittynyt:
    20.07.2004
    Viestejä:
    309
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kaiuttimet ekaksi pois päältä ?
     
  3. s++

    s++ Guest Guest

    Liittynyt:
    24.09.2011
    Viestejä:
    16
    Saadut tykkäykset:
    0
    Erittäin toimiva idea, mutta kun tietokone menee päälle / sammuu erilaisten ajastusten mukaan on se epäkäytännöllistä. Itseasiassa virittelin tuohon X10 pohjaista systeemiiä jolla tietokone nappaisi sammuessaan virrat pois kaiuttimilta, mutta jostain syystä en osannut / saanut sitä toimimaan. Pitänee yrittää vielä kerran...
     
  4. P.Kosunen

    P.Kosunen Käyttäjä

    Liittynyt:
    16.10.2005
    Viestejä:
    1 374
    Saadut tykkäykset:
    14
  5. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Tietokoneelta otetaan virta releelle, joka joko:
    A) katkaisee audion poikki tai
    B) oikosulkee plusaudion miinusaudioon, joka tarkoittaa äänettömyyttä balansoidussa signaloinnissa.

    5 tai 12 voltin jännitettähän on tarjolla valkoisista Molex-liittimistä koneen sisällä. USB-liittimestä koneen ulkoa saa 5 V 500 mA eli 2,5 wattia enintään, sekin riittää releille, kunhan ihan kamalia tehorelemötiköitä ei käytetä. Pikkuiset reed-releet riittävät, tai muut signaalireleet.

    Releen kappale- tai sen napamäärä riippuu kytkettävistä audiokanavista, eli 5.1-systeemi vaatii 6 kanavaa eli 3 kpl 2-napaisia releitä. 2-napaiset releet ovat yleisimpiä ja niissä on laaja valikoima. Pieni relekäämin virrankulutus on suositeltava asia.

    Rele on fettejä tms. puolijohteita varmempi ja äänenlaadultaan parempi; rele ei varasta lainkaan virtaa audiosta kun relekontaktit ovat avoinna. Puolijohteissa on aina vuotovirta, jopa pahasti epälineaarinen kun lutikka on ilman ohjausvirtaa.



    Kokonaan toinen juttu on se, mikä pirun ilmiö sen paukkeen oikeasti aiheuttaa, ja sopiiko releen luontaiset ajoitusviiveet (joitakin millisekunteja, reletyypistä riippuen) tätä pauketta poistamaan vai ei. Voi jopa joutua viivästämään releen toimintaa konkan ja vastuksen (ja diodin) avulla, mutta ennakoivammaksi sitä ei saa. Kannattaa ensin kokeilla pelkällä releellä yhden audiokanavan kanssa, ja jos pauke siitä kanavasta loppuu, rakennetaan muillekin kanaville samanlainen relesysteemi. Jos rele ei pauketta poistanut, unohdetaan releet tai aletaan kokeilla releen viivyttämistä startup-tilanteessa. Shutdown-tilanteessa releen viivytys ei auta, pitäisi päinvastoin nopeuttaa audion katkaisua entisestään.

    Relemetodi ei sellaisenaan toimi balansoimattomissa tilanteissa, koska niissä usein on dc-estokonkkia audion tiellä antavassa ja/tai ottavassa laitteessa, ja konkkien varautuminen/purku nimenomaan synnyttää pamaukset. Aina kun rele kytkee tai katkoo audiota, syntyy suuri virtapiikki dc-estokonkkiin ja kuuluu pamaus.

    .
     
  6. s++

    s++ Guest Guest

    Liittynyt:
    24.09.2011
    Viestejä:
    16
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos vastauksista! Syiden penkominen olisi mielenkiintoista - ihan kuin kaiuttimet olisi selkeästi eri potentiaalissa kuin tietokone. Ehkä mun pitäisi kaivaa yleismittari kaapista...

    Kaivoin nyt uudelleen jo kertaalleen epäonnistuneen X-10 pohjaisen virityksen ja sain kuin sainkin sen eilen toimimaan. Käytännössä siis niin että Ubuntun pm-utilsin sleep.d hookseihin laitoin komennon joka kytkee Geneleceiltä virran pois tietokoneen sammuessa ja vastaavasti kytkee virran takaisin kun kone käynnistyy. Kytkentäpamaus pieneni pieneksi napsaukseksi, sama kuin kääntäisin kaiuttimen päälle/pois sen omasta virtakytkimestä. Eihän tuo nyt mikään kaunis tai elegantti ratkaisu ole, mutta teki kuitenkin sen minkä piti.