Edullisimmat akustointimateriaalit

Keskustelu osiossa 'Kotiteatterin äänentoisto' , aloittajana M1kko, 12.09.2011.

  1. M1kko

    M1kko Guest Guest

    Liittynyt:
    09.10.2009
    Viestejä:
    176
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eli vinkkejä, ideoita, kokemuksia jne. edullisimmista (mielellään myös jollain tasolla toimivista..) materiaaleista/ratkaisuista betoniolkkarin akustointiin!

    Kaikenlaiset villat on omalla kohdalla poissuljettu koska tässä taloudessa asuu kaksi kappaletta astmaatikkoja. Jätevaahtomuovi, teollisuusvaahtomuovina tunnettu myöskin, on suositeltu muistaakseni aikaisemmin. Kävin itse kyselemässä etrasta/etolasta ko. tavaraa mutta sanoivat että eivät myy enää.

    ps. jos tämä ei kuulu tänne niin modet siirtäköön oikeaan osoitteeseen :)
     
  2. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vaatimuksesi täyttävä edullinen rakenne on puukehyksessä mineraalivillaa muoviin käärittynä, päälle ohut vaahtomuovi ja sisustuskangas.
     
  3. M1kko

    M1kko Guest Guest

    Liittynyt:
    09.10.2009
    Viestejä:
    176
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jotain tämän tapaista oli suunnitteilla, mutta millähän tuo villan päällystäminen mahtaa onnistua helposti? Mietiskelin myös noita valmiita paneeleita joista on vaan reunat viimeistelemättä, ne saisi kätevästi esim. jeesusteipillä umpeen.
     
  4. brr

    brr Uusi jäsen

    Liittynyt:
    15.08.2005
    Viestejä:
    430
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos jo mainittu muoviin kääriminen on vaikeaa niin sitten kannattaa jättää villat laittamatta.
     
  5. juukelis

    juukelis Guest Guest

    Liittynyt:
    20.12.2006
    Viestejä:
    130
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse ostin ecophonen tal-h levyjä 1200,600,50 6kpl 90€ reunat ovat avoimena ja pinnoissa huopa joka on tiivis. Päälle tulee vahakangas joka on melko tiivis ja pitäisi muutenkin toimia. En usko että pöly mihinkään irtoaa kuitenkin ovat paikoillaan koko ajan
     
  6. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Googlella löytyy runsaasti erilaisia runkorakenteita ja päällystystapoja. Jos oikein viimeisen päälle siistit reunat haluat, niin ne voi kovettaa hartsilla. Näin on tehty kaupallisissakin tuotteissa.
     
  7. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei päällystettyä levyä tarvitse enään päällystää, ainakaan paksulla vahakankaalla. Sen vaimennusominaisuudet heikkenevät paksun materiaalin takia etenkin keski ja korkeilla taajuuksilla.
     
  8. ChiKung

    ChiKung Guest Guest

    Liittynyt:
    26.12.2004
    Viestejä:
    396
    Saadut tykkäykset:
    0
    Millaiseen käyttöön tuo olisi tulossa? Tauluihin vai kiinteään asennukseen?

    Halvin ratkaisu on puukuitulevy. Esim. (hengittävät ja) pinnoitetut Halltex -levyt pitävät hyvin rakenteen sisäiset villat poissa hengitysilmasta. Korkeat äänet toki heijastuvat noin tiiviistä rakenteesta, mutta bassojen vaimennukseen esim. sisäseinissä tai katoissa sopivat hyvin.

    Jos taas ihan "oikeaa" akustiikkalevyä kaipaa, niin sitä löytyy esim. Parocilta. Parafon Hygien täyttää puhdastilaluokituksen ja toisena vaihtoehtona Parafon Prime josta sanotaan että "Akusteri:n pinnoitteena on hometta, bakteereita ja sieniä aktiivisesti torjuva erikoismaali. Akustointilevy soveltuu erinomaisesti korkeaa hygieniatasoa vaativiin tiloihin."
     
  9. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jäykkää seinää vasten sijoitetun pinnoittamattoman 12 mm paksun huokoisen puukuitulevyn vaimennuskertoimet matalista korkeisiin taajuuksiin ovat noin 0.05-0.30. Levystä voi tehdä varhaisten heijastusten vaimentimen, mutta se vaatii reilun ilmaraon levyn taakse ja pintaan jotain paremmin keski ja korkeita taajuuksia vaimentavaa ainetta, esimerkiksi vaahtomuovia. Rakenteiden ollessa saman paksuisia tulee puukuitulevyvaimentimesta hiukan heikommin ääntä vaimentava kuin aikaisemmin kuvaamastani mineraalivillavaimentimesta. Molemmat rakenteet ovat suunnilleen yhtä edullisia.

    Matalien taajuuksien vaimentaminen huokoisella puukuitulevyllä edellyttää suurien pinta-alojen käsittelyä, mikä ei välttämättä olohuoneessa onnistu. Levyn pinnoittaminen maalaamalla tai tapetoimalla heikentää sen vaimennusominaisuuksia kaikilla taajuuksilla.
     
  10. ChiKung

    ChiKung Guest Guest

    Liittynyt:
    26.12.2004
    Viestejä:
    396
    Saadut tykkäykset:
    0
    Puukuitulevyjen vaimennuskäppyröitä täältä. Esim. kangastapetoituna väliseinäratkaisuna todella tehokas matalimmille taajuuksille. Tarvitsee siis reilusti ilmatilaa taakseen tuo. Heijastaa tosin korkeampia taajuuksia.
     
  11. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Noissa esimerkeissä parhaan matalien taajuuksien vaimennuksen näyttäisi tarjoavan 36 mm paksu levy. Se on jonkin verran parempi vaimennin kuin vastaavan paksuinen mineraalivilla vain taajuusalueella 200-800 Hz. Hyvästä bassovaimennuksesta ei vielä tämän perusteella voida puhua. Vaimennuskäyrissä ei ole tapausta, jossa levyn takana olisi reilusti ilmatilaa tai levy olisi pinnoitettu kangastapetilla. Mikä tahansa muukin levy toimii levyresonaattorissa matalia taajuuksia vaimentaen. Puukuitulevyn alhaisen tiheyden takia sen ominaistaajuus jää lian ylös kaikkein matalimpien taajuuksien vaimennusta varten.
     
  12. ChiKung

    ChiKung Guest Guest

    Liittynyt:
    26.12.2004
    Viestejä:
    396
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuo hengittävä puukuitulevy toimii hyvin ainakin sellaisissa tilanteissa, joissa on mahdollista tehdä väliseinä molemmin puolin samasta materiaalista. Matalat taajuudet kun vaativat reilusti tilaa taakseen. Tosiaan suoraan seinään asennettuna noilla saa äänimaailmasta tumpun; Korkeat äänet vaimentuvat liiankin tehokkaasti ja bassot kumisevat edelleen häiritsevästi. Todella raastava äänimaailma siis.

    Tuollaiseen törmäsin internetin ihmeellisessä maailmassa: http://www.ewona-acustica.fi/

    "Ewona-Acustica™-äänenvaimennuslevyt on valmistettu joko kierrätetyistä tai uusista lämmöllä toisiinsa sidotuista polyesterikuiduista. Kuituraaka-aineelle on myönnetty Allergia- ja astmaliiton allergiatunnus sekä M1-päästöluokitus. Äänenvaimennuslevyt eivät sido kosteutta, minkä vuoksi ne eivät tarjoa kasvualustaa homeille tai muille mikrobeille.
    Pölyämättömien levyjen asennus on helppoa, eikä työskentely ilman suojavarusteita ärsytä hengitysteitä eikä ihoa. Ewona-Acustica™ -äänenvaimennuslevyistä ei myöhemminkään irtoa haitallisia hiukkasia sisäilmaan."

    Onkohan kenelläkään kokemuksia näistä?
     
  13. Voitto-Aulis

    Voitto-Aulis Guest Guest

    Liittynyt:
    14.05.2002
    Viestejä:
    1 996
    Saadut tykkäykset:
    0
    Edullisemmalla taitaa saada parempaa suorituskykyä kun pysyy muoviin käärityissä rakennusvilloissa.
    Varsinkin kun mittauksissa käytettyä tiheintä Ewonaa (36kg/m3) ei saa kun erikoistilauksesta.:rolleyes:

    Perus 20kg/m3 tavaraa saa varmaan huomattavasti halvemmalla kun ostaa sen rakennuseristeenä. Silloin joutuu tosin itse kehittelemään pinnoituksen.
    Tuo varmaan toimisi bassoille tarkoitetussa vaimennetussa levyvaimentimessakin.
    http://downloads.bbc.co.uk/rd/pubs/reports/1992-10.pdf

    Väliseinä ewonaa olen joskus ostanut k-raudasta, tuo on melko köykäistä akustointiin 12kg/m3 tiheydellään. Mutta puukuitulevyn kaverina tuo saattaisi jatkaa siitä ylöspäin mihin puukuitulevyn vaimennus hiipuu.
     
    Viimeksi muokattu: 21.09.2011