Kaksi konetta + yhdet kaiuttimet = surina

Keskustelu osiossa 'Aloittelija kysyy' , aloittajana McFail, 11.09.2011.

  1. McFail

    McFail Guest Guest

    Liittynyt:
    11.09.2011
    Viestejä:
    4
    Saadut tykkäykset:
    0
    Terve, mulla olisi tässä pieni ongelma.

    Aikaisemmin on ollut kaksi konetta kiinni samoissa kaiuttimissa siten, että toisesta koneesta menee ääni toisen koneen line iniin ja siitä koneesta sitten kaiuttimiin. Kaikki pelasi ihan moitteettomasti, kunnes toinen näistä koneista vaihtui uudempaan: kaiuttimista alkoi kuulua epämiellyttävää surinaa.

    Surinaa ei oikeastaan työpöytäkäytössä huomaa, mutta pelatessa kyllä. Tein myös sellaisen huomion, että jos pelin fps:n rajoittaa vaikka 60:n sijasta 10:een, surina muuttuu myös erilaiseksi, ikään kuin sen taajuus muuttuisi mukana. Surina ei ole pelatessa muutenkaan täysin samanlaista, vaan vaihtelee tilanteen mukaan. Tätä voisi ehkä lyhyt videopätkä hieman selventää: http://www.mediafire.com/?a0mnor1d793n48n.

    Eri äänikorttien käyttö ei muuta asiaa, eikä myöskään ole väliä, kumman koneista yhdistää toisen line iniin. Surina kuuluu, vaikka koneista laittaisi äänet mutelle.

    Kummatkin koneet sekä kaiuttimien vahvistin (Yamaha RX-V393) ovat kiinni samassa ylijännitesuojassa.

    Mitenkähän tuosta surinasta pääsisi eroon? Väliaikaisesti olen kiertänyt asian siten, että toisella koneella pyörii shoutcast-serveri ja toisella sitten kuuntelen sitä, mutta tästä järjestelystä tulee melkoinen viive toisen koneen ääniin, eikä se ole ihan se optimaalisin vaihtoehto.
     
    Viimeksi muokattu: 11.09.2011
  2. Drift

    Drift Guest Guest

    Liittynyt:
    24.01.2011
    Viestejä:
    39
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vaikuttaa nähtävästi maalenkki ongelmalta.

    Onko kummassakaan koneessa mahdollista viedä vahvistimelle äänisignaali optisella (toslink) digitaali liitäntänä? Yleensä uusissa koneissa on ko. liitäntä integroitu 3.5mm lineout/kuulokeliitäntään.
     
  3. McFail

    McFail Guest Guest

    Liittynyt:
    11.09.2011
    Viestejä:
    4
    Saadut tykkäykset:
    0
    Optinen liitäntä löytyy kyllä koneesta, mutta ei vahvistimesta. Se ei ole ihan viimeisintä huutoa.

    E: Tajusinpa juuri, ettei tuo vahvistin ollut maadoitettu, vaan siinä oli erikseen semmonen ruuvi, jossa luki GND. No yhdistinpäs sen sitten pätkällä johtoa tuohon ylijännitesuojaan, ja johan alkoi kuulua samaa surinaa pelkästään yhdelläkin koneella. Minun käsitykseni maalenkkiongelmasta oli se, että jos vehkeet ovat eri nollapotentiaaleissa, syntyy surinaa. Tässä kävi kyllä ihan päinvastoin? Mikä mättää?
     
    Viimeksi muokattu: 12.09.2011
  4. Karhumies

    Karhumies Guest Guest

    Liittynyt:
    05.02.2007
    Viestejä:
    65
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko vahvistimessa kiinni

    a) muita laitteita em. koneitten lisäksi, joiden virransyöttö tulee eri pistorasiasta? -> kokeile laittaa samaan pistorasiaan kuin muutkin laitteet, huriseeko yhä?

    b) antennijohto radiota varten, jolla on eri maapotentiaali kuin virtajohdoilla? -> kokeile irrottaa antennijohto, huriseeko yhä? -> pysyvä ratkaisu: hanki galvaaninen erotin väliin

    c) televisiosta tulevia äänipiuhoja (niin että televisioon menee antennijohto, jolla on eri nollapotentiaali kuin virtajohdoilla)? -> kts. edellinen kohta.

    EDIT: Aiheesta lisää esim. täällä:
    https://www.dvdplaza.fi/forums/showpost.php?p=244995&postcount=9
     
    Viimeksi muokattu: 15.09.2011
  5. McFail

    McFail Guest Guest

    Liittynyt:
    11.09.2011
    Viestejä:
    4
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vahvistimessa ei ole kiinni mitään ylimääräistä, vain kaiuttimet ja kone. Subbarilla on toki oma johtonsa, mutta sekin on kiinni samassa pistorasiassa muiden kanssa.

    Surinaa kuuluu muuten silloinkin, kun laittaa kuulokkeet kiinni koneen etupaneeliin ja virrat pois vahvistimesta.

    Voisiko tässä uuden koneen powerissa olla sit jotain häikkää? Se on tämmönen Corsair TX650, että ei kyllä pitäis ihan siitä huonommasta päästä olla. Edellisessä koneessa kun oli taas joku sen kotelon (Antec Sonata 3) mukana tullut poweri.
     
  6. janne_k_i

    janne_k_i Guest Guest

    Liittynyt:
    05.06.2009
    Viestejä:
    57
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ovathan laitteet kiinni maadoitetussa pistorasiassa?

    Se vahvistimen GND-ruuvi on tarkoitettu vain levysoittimen maajohdolle, muualle sitä ei pidä kytkeä! (tai sitten se on AM-antennin maaliitin, jos tuossa ei ole levysoitinliitäntää, sama kommentti)
     
  7. McFail

    McFail Guest Guest

    Liittynyt:
    11.09.2011
    Viestejä:
    4
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllä ne on kaikki kiinni maadoitetussa pistorasiassa. Ja joo, eipä tuo gnd-ruuvi ole tuon aikaisemman kokeilun jälkeeen missään kiinni ollutkaan.