Saunan rakentaminen

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Huppe, 30.03.2010.

  1. tuce

    tuce Guest Guest

    Liittynyt:
    26.08.2011
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    0
    Moro!
    Mitä mieltä olette mustaksi värjätystä saunasta perus rivitaloasunnossa? Eli onkohan järkevää maalata/käsitellä seinä ja katto paneelia mustaksi ja hioa lauteiden pinnat, kun kyseessä perus rivitaloasunto. Muuten asunnossa on tumma laminaati ja ihan peruskuntoinen. Myös saunan suihkutila melko perus laattaa, seinät valkoista ja lattiassa vähän jotain keltapuna sävyä, ihan siististi siis.

    Mietin vaan että millainen myytävä mahtaa olla tulevaisuudessa tuo? Itseä miellyttäisi varmasti mutta mitä kokemuksia on myynnin kannalta asiasta?
     
  2. Jolly Roger

    Jolly Roger Uusi jäsen

    Liittynyt:
    29.04.2011
    Viestejä:
    123
    Saadut tykkäykset:
    0
    Musta sauna? Miksi? Toki, jos se sua miellyttää, niin anna mennä vaan. Varmasti aika moni tuota vierastaa, joten kyllä se myytäessä voi olla aika iso miinus.
     
  3. Rottapasi

    Rottapasi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    07.07.2006
    Viestejä:
    662
    Saadut tykkäykset:
    4
    Tuolla tummalla sävyllä tavoitellaan varmaankin savusaunafiilistä. Musta sauna kannattaa jotenkin sitoa yhteen muun kylppärin kanssa. Voi laittaa jotain tummia puupintoja tms.

    Tuo värjätty sauna on nyt tämän 2000-luvun juttu. Jos olet parin vuoden sisällä myymässä asuntoa, niin voi vedota nuoriin ostajiin. Suuri yleisö ei ehkä lämpene. Toisaalta hieno sauna on aina hieno vaikka olisi minkä värinen. Kuva nykyisen kylppärin ovelta saunaan päin kilvoittaisi varmasti täältä paljon mielipiteitä. Ilman kuvaa on vaikea sanoa.
     
  4. tuce

    tuce Guest Guest

    Liittynyt:
    26.08.2011
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    0
    Niin mäkin sitä ajattelisin, että nuoret siitä pitää ainakin. Omaa silmää mielyttäisi ainakin nyt, mutta onkohan se sellanen muoti juttu vaan ja kohta haluu paneelit irti kokonaan...
    Täytyy laittaa vaikka kuvaa siitä saunasta kun saan avaimet ja pääsen sinne remppaamaan...

    Millasella hinnalla sanoisitte märkätilojen remontin tapahtuvan, jos tuttava tekisi ja hänellä tuntihinta jotain 40 euroa, eli kauanko tollasen pikku kaksion suihkun ja pikkuvessan kaakelointi vaihtotyö ottaa? Märkäeristyksen taitaa korvata taloyhtiö. Toisaalta rivarin rv on -90 että kymmenen vuoden sisällä voi tulla putkiremppaakin, jolloin noi revitään auki kuitenki. Ja itse voin tehdä sen mitä perus tee se itse nyt voi tehdä :)
     
  5. prkl

    prkl Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    02.06.2006
    Viestejä:
    2 029
    Saadut tykkäykset:
    0
    Parivuotta takaperin rempattiin ostamamme rivarikolmio ja savusauna ilmettä haluttiin saunaan, seinät mustiksi sävytetyllä saunasasulla ja lauteet spriipohjaisella laudesävytteellä. Kuidut harvakseltaan kattoon, ihan reunaan ja hyvä tuli omaan makuun. Kun omaa yhteistä kotia tehtiin niin ei todellakaan ollut mielessä miten vaikuttaa jälleenmyyntiarvoon..
     
  6. Garret

    Garret Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    11.01.2003
    Viestejä:
    429
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei kai saunan sisustuksen ole ole oltava tyyliin sopiva muiden asuintilojen suhteen? Tai jos on, niin kuka määrittelee miten muut tilat on sisustettava jos sauna jäljittelee savusaunaa? Onko keittiössä oltava tällöin pirttikalusteet ja puuhella? Keittiön ja olohuoneen välinen seinä nurin jotta saadaan "tupa" aikaiseksi, ja kiinteät penkit ulkoseinille.

    Henkilökohtaisesti olen aina pyrkinyt aina välttelemään sisustuksessa trendejä. Näin vältytään toistuvalta saneeraukselta. Mutta toisaalta en myöskään sisusta asuntoani muita varten.
     
  7. Mustikkametalli

    Mustikkametalli Guest Guest

    Liittynyt:
    29.07.2006
    Viestejä:
    130
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itsellä alkamassa sama operaatio, tai siis okt ja pieni sauna sekä suihkutilat rempattavana, paneelia pintaan ja jokin kiva tumma sävy niihin. Lauteet laitan myös uusiksi ja jos vain osaan ja jaksan, saunan puolelle tulee ns tähtitaivas ledeillä tms. Itse en todellakaan jaksa alkaa miettiä, mitä tapahtuu jos joskus alamme myymään taloa. Sen verta tiedän jo, että kaikki pitää maalata uusiksi. Talomme on nääs sekä sisältä että ulkoa musta/punainen.. Mutta meitä varten tämän olen rempannut ja se on se pääasia, meidän koti ja jos joskus myydään, sitä murehditaan sitten
     
  8. Nomber

    Nomber Guest Guest

    Liittynyt:
    22.03.2006
    Viestejä:
    61
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei kai nyt vielä tule putkiremonttia? Ehkä joku 50v olisi ennemminkin putkiremontin väli kun 20-30v?

    Ja toisaalta en ehkä jättäisi kylppäriremonttia tekemättä jos 10v sisällä saattaisi tulla putkiremontti. On sitten kiva asua 10v talossa jossa on ihan surkea kylppäri ja putkiremppakin voi tulla vasta yli 20v päästä.

    Tietysti jos on jo suunnitelmat tehty ja päätetty, että remppa tulee 2 vuoden sisällä niin sitten ei kannata itse remontoida mitään.

    Jos olet heti myymässä asuntoasi niin ehkä en tekisi saunalle mitään, mutta jos ei mitään myyntiaikeita ole ja itse haluat tumman saunan niin tottakai se kannattaa tehdä.
     
  9. Garret

    Garret Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    11.01.2003
    Viestejä:
    429
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kenelläkään kokemusta Saarnista saunakäytössä? Ei lämpökäsitellystä.

    Pähkäilin Jättiläistuijan ja lämpökäsitellyn Magnolian välillä, kun tuli mahdollisuus saada edullisesti Saarnia.
     
  10. Aqu

    Aqu Guest Guest

    Liittynyt:
    22.04.2007
    Viestejä:
    81
    Saadut tykkäykset:
    0
    Seiniin vai lauteisiin...?

    Kestämisestä tuskin tulee ongelmaa. Jos haluat jättää vaaleaksi, niin puhtaanapitämisen kanssa voi tulla ongelmia. Varsinkin lauteissa. Epäilisin että saarnissa syykuvio imaisee paskaa itseensä melko nopeasti ja vaikea saada siistin näköiseksi. Toki jos värjäät tummaksi niin saat kyllä helvatan siistit osat.


    Itsellä on menossa testi josko saisi tehtyä pähkinästä uuteen saunaan lauteet.
     
  11. lahkonen

    lahkonen Käyttäjä

    Liittynyt:
    22.06.2005
    Viestejä:
    649
    Saadut tykkäykset:
    33
    Meillä sauna (seinät ja katto) ja pesuhuoneen katto paneloitu saarnilla ja vuoden käytön jälkeen edelleen näyttää erittäin hyvältä. Ainoa pikku miinus siitä, että käsittelimme saunan seinät ja katon värittömällä saunasuojalla, joka muutti saarnin sävyä hiukan perus kuusipaneelin suuntaan. Ero on hyvin pieni, mutta jätin kuitenkin pesuhuoneen katon kokonaan käsittelemättä.
     
  12. Garret

    Garret Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    11.01.2003
    Viestejä:
    429
    Saadut tykkäykset:
    0
    Seiniin, kattoon ja lauteisiin.

    Tummaksi (kuten tuija) olisi tarkoitus öljytä. En tosin tiedä millä kannattaisi kokeilla. Huhut kun kertovat että parafiiniöljy olisi ainut sovelias, mutta se ei juurikaan muuta sävyä. Syventää toki hieman.

    Kiitos kommenteista. Taidan siis valita saarnin.
     
  13. inska

    inska Guest Guest

    Liittynyt:
    04.08.2010
    Viestejä:
    130
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos putket on kuparia (eikä muovia tai kerrostalossa nykyään laitetaan esim. komposiittiputkea alumiini+muovi), niin putkiremontti voi tulla vaikka 10 vuoden jälkeen. Nykyiseen asuntoon tehtiin putkiremppa 13 vuoden jälkeen kun käytetyt putket olis paskalaatuisia ja tuli pistekorroosiota.
     
  14. Aqu

    Aqu Guest Guest

    Liittynyt:
    22.04.2007
    Viestejä:
    81
    Saadut tykkäykset:
    0
    Oikia homma... :thumbsup:

    Eikös niitä ole nykyään saatavana sävytettyjä käsittelyaineita saunaan...?

    Itse jos tekisin saarnista niin varmaan seinät jättäisin sienät ja katon puunsävyyn ja lauteet käsittelisin tummanruskeaksi. Toisinpäin olisi vielä parempi, mutta tuo lauteiden siistinä pysyminen askarruttaa.
     
  15. Garret

    Garret Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    11.01.2003
    Viestejä:
    429
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minä taas haluan, etteivät lauteet eroitu paneleista sävyltään. Eli samaa tavaraa joka paikkaan.

    Aluksi suunnitelmissa oli siis jättiläistuija seiniin ja lauteisiin:

    [​IMG]

    Sitten minulle kerrottiin että jättiläistuijasta on tullut paljon reklamaatioita, koska ihmiset eivät pidä sen voimakkaista värieroista ja siksi nykyisin myydään enemmän lämpökäsiteltyä Magnoliaa:

    [​IMG]

    Magnolia on edullisempi ja neutraalimpi. Kauniita molemmat. Minulle tuo värivaihtelu on toivottu ominaisuus. Minusta oksaton kuusipaneelikin on luonnoton.

    Ps. Kuvissa on tarkoitus tarkistella vain panelointia ja lauteita. Kuituvalot, tekokivet, yms. bling-bling:it ovat edelleen minulle "no-no".
     
  16. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olisko jollakin antaa vinkkiä aineisiin jolla petsaan/vahaan jo olemassa olevan kasatun saunan tämän tapaiseksi. Todellakin olis hyvä kun puutavaran saisi petsata ulkona, mutta nyt pitäisi sutia 3 vuotta vanha sauna paikallaan. Vinkkejä projektin aloittamiseen! kiitän.:)
     
  17. inska

    inska Guest Guest

    Liittynyt:
    04.08.2010
    Viestejä:
    130
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos ihan samanlaisen haluat, niin tuo on tehty Liberonin harmaa tammi spriipetsillä. Ihan perusrautakaupasta löytyy. Pintaan vedetty Liberonin finishing oil öljy suojaamaan. Pari viikkoa sitten pesin saunan ekan kerran ja pinta oli aika haalea kun kämpästä oli päässyt sinne reilusti rakennuspölyä, mutta öljy palautti pinnan taas entiselleen. Petsillä saa ehdottomasti aikaan paremman ja tasaisemman pinnan kuin saunasuojilla.

    Sisällä petsaamisesta tulee kova katku liuottimen takia, joten liuottimilta suojaava hengityssuojain on ehdottomasti pakollinen. Esim. Biltemasta saa parillä kympillä ja siihen ne liuotinsuodattimet.

    Parasta aikaa olisi petsata tai värjätä talvella kun paneelit ovat kuivimmillaan. Itse petsasin panelit paikoillaan talvella, mutta silti ne kutistui siitä vielä. Yksi keino kuivata sauna kesällä tai nyt syksyllä on kosteudenkerääjän laittaminen muutamaksi päiväksi pyörimään saunaan. Konevuokraamosta saa laitteita vuokralle. Jos omistaa siirrettävän ilmastointilaitteen jossa on erillinen toiminto kosteudenpoistolle, niin silläkin kuivatus onnistuu.

    Itse kuivatin lattialankkuja saunassa+kylpyhuoneessa kesällä ja pyöritin siellä tuollaista siirrettävää ilmastointikonetta sekä myös kosteudenkerääjää. Panelit kuivuivat ja kutistuivat taatusti äärimmilleen ja paikkailin vähän pontteja. Ohensin tuota spriipetsiä sinoliin suhteella 1 osa petsiä ja 3 osaa sinolia. Näin ollen ponttien kohtaan ei jää tummempaa raitaa paneeliin, mutta pontti ottaa kuitenkin väriä. Valuva petsi pitää pyyhkiä heti pois pontista. Yhden pontin käsittely siis kerrallaan.
     
  18. tuce

    tuce Guest Guest

    Liittynyt:
    26.08.2011
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuli mieleen että miten oikeastaan kuuluisi käyttää saunan ikkunaa tuuletuksessa? Esim talvella kun ulkona kylmä ja avaat saunan ikkunan niin kaikki kosteushan tiivistyy ja höyrystyy seinille jne. Riittääkö huippuimuri vai mikä on saunaan asennetun ikkunan tarkotus. Sitten kun sen ikkunan sulkee niin ulompi ikkuna jää myös kosteaksi?
     
  19. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Saunan ikkunalla on suurin merkitys viihtyvyyteen. Kuivuminen tapahtuu tehokkaimmin kun sauna on mahdollisimman lämmin. Älä siis ainakaan talvella avaa ikkunaa tuuletusta varten.
     
  20. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    Saunan seiniin meinasin pistää 20x170 kuusihirsipaneelia, täyspontilla. Vahaisin tuon Supi Saunavahalla tummaksi. Alla on saunasatut ja päällä 50mm paksu rimoitus. Paneelit ampuisin naulaimella 1.8x64mm dyckerteillä. Mitäs raati on mieltä, kestääkö? Elääkö liikaa? Pieni käpristyminen ei haittaisi, kunhan nyt pontissa kestää.

    Vahaus on tarkoitus tehdä etukäteen, jotta ponttikin saa vahaa.