Ei ainakaan "lihamylly"- hakusanalla löytynyt sopivaa keskustelua. Eli: onko kellään tietoa kohtuuhintaisista lihamyllyistä? Nyt odottaisi pakastimessa pari hirvenlihaköntsiä jauhamista, mistä löytyisi järkevään hintaan jauhin? Katselin hiukan tarjontaa perusmarketeissa, eihän noita paljoa ole tarjolla, n.99 euroa olisi joku malli (Bosch?), mutta kun tarvetta ei ole kuin 1-2krt/vuosi niin kannattaneeko moinen sijoitus?
Melkein kannattaisi ostaa mieluumin yleiskone, jossa tulee mukana tai on ostettavissa erillinen lihamylly. Samalla vehkeellä voi sitten vaivata taikinat, blendata drinksut ja mitä ikinä keksiikään. Hinnat lähtee tuosta n. 100e ylöspäin, mutta suosittelen sijoittamaan vähän enemmän kun kyseessä on kuitenkin "vähän" monikäyttöisempi vehje. Itsellä olisi yleiskone kanssa ostoslistalla lihamyllyjen ja muiden lisälaitteiden kera. Oisko kenelläkään suosituksia max 300€ vehkeestä?
Minulla on Kenwoodin yleiskone. Ostin siihen aikanaan lihamylly-lisäosan. Ei ollut hyvä ostos-ainakaan pakastetun(oletus) lihan jauhamiseen. Lopputulos oli huonon makuisia jauhelihapihvejä. Tuo ensimmäinen käyttökerta oli samalla viimeinen. En keksinyt huonoon lopputulokseen muuta syytä, kuin tuon luultavan pakastuksen. Liha oli kallista paistilihaa ja ajattelin, että nyt tulee hyvää. Jauhetun lihan rakennekin oli aivan outo. P-skanmarjat, paha pettymys. Arvelin, että pakattu jauheliha on jauhettu tuoreesta lihasta. Minkäslaisia kokemuksia muilla on?
Vähän kun sijoitat lisää, saisit KitchenAidin Artisan yleiskoneeseen jonka laatuun ei tarvitse pettyä ja johon saa vaikka mitä lisäosaa. Suosittelen!
Kyllä liha täytyy ehdottomasti jauhaa sulana sillä jäätyneen lihan jauhaminen rikkoo lihaskudosta niin pahasti että uskoisin että liha laskee kypsennettäessä kaikki nesteet pois. Veikkaisinpa että lihamylly ei pidemmän päälle kestäkään jäisen lihan jauhamista. Elikkä, liha kannattaa ottaa hyvissä ajoin sulamaan ja jauhaa vasta sulana.
Liha kannattaa kaikkein mieluiten jauhaa tuoreena ja pakastaa jauhettuna. Pakastaminen on se, mikä sen lihaskudoksen rakenteen rikkoo. Kun kudokset ja solut ovat menettäneet rakenteensa, pakastamisesta aiheutuneiden sisäisten jääkiteiden puhkottua solut, jauhaminen painaa lihan täysin syömä- ja käyttökelvottomaksi mössöksi. Enpä myöskään usko että aarno2815 yritti kohmeisia lihoja jauhaakaan, vaan tarkoitti samaa minkä juuri sanoin. Pakastettua, siis ei edes pakasteesta sulatettua lihaa, ei vaan kannata jauhaa.
Liha oli tietysti sulaa. Epäilen vain, että se oli ollut pakastettua ennenkuin ostin sen. Ei kai kukaan tolvana sentään jäistä lihaa jauha!:hitme:
Nyt ollaan asian ytimessä. Kaupassa ei kerrota, että liha on ollut pakastettua. Asiakas ei voi mitenkään tietää asian laitaa, ellei arvaa kysyä. Tuolloin en arvannut.
Yleiskone olisi tietysti hyvä vaihtoehto, keittiön ahtaus vain harmittaa. Ja se tuleeko kalliille laitteille järkevää määrää käyttöä, joitain vempaimia lojuu laatikoissa turhan panttina. Mistä Kitchen Aid- merkkiä kannattaisi kysellä? Nuo jutun aloittaneet lihakimpaleet olen saanut pakasteena ja jos ei niistä kunnollisia pullia saa tehtyä saattaa olla että ne syötetään koirille. Jauhaa pitäisi joka tapauksessa.
Minusta tuo Kenwood on ihan hyväksi osoittautunut vuosien mittaan, taitaa olla aika paljon helvempi kuin tuo Kitchen Aid.
Päivitys jäi tekemättä, loppuvuodesta tuli ostettua Kenwoodin yleiskone ja siihen erikseen lihamylly. 3 kertaa tullut jauhinta käytettyä, eli ei turhalta vielä vaikuta. Makkarantekosuuttimet tuli paketissa, joskus jos saisi aikaisksi tämänkin option käytettyä, Tyysterin palvaamolta tästä läheltä ehkä saisi suolta. Harmi ettei kaikkia lisäosia saanut erikseen, peruspaketissa oli julmettu määrä eri silppureita, kerran testasin perunalaatikkoa varten mutta nopeammin saa pienen erän hyvällä veitsellä (koneen kasaus, purku ja pesu), turhaan maksoin tästä osasta. Ja perusvatkainta on tullut käytettyä sämpylätaikinan tekoon, ainakin säästää käsiä. Nimim. kvarkeista parhaimmat ovat Outous ja Lumo