Talon pohjan suunnittelua.....ikuisuusprojekti

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana marduk, 31.05.2009.

  1. Kipee

    Kipee Guest Guest

    Liittynyt:
    20.11.2007
    Viestejä:
    246
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ongelmahan tuossa tulee katon vinojen osien kohdalla.

    Mistään mitään tietämättä (varmenna siis nämä) aluskatteen alle tullee jättää 100mm tuuletusrako kauttaaltaan, vinojenkin osien kohdalle. Eristettä jos tulee 100-200mm yläpohjaan ja siihen levytys päälle, laskee sisäkatto sen +100-200mm kattotuolin pinnasta vinojen pintojen kohdalta (jos kattotuolin paksuus riittää tuuletuksen hoitamiseen).
     
  2. cryscythe

    cryscythe Guest Guest

    Liittynyt:
    11.12.2003
    Viestejä:
    277
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tilaa voit periaatteessa levittää ulos päin, kunhan et kajoa katon kantaviin rakenteisiin. 100mm tuuletusrako aluskatteen alla "teoriassa" riittää. Tällöin tulee varmistaa että katto tuulettuu myös harjalta eikä pelkästään päädyistä.

    Höyrysulku on tuossa kinkkisin ongelma. Se tulee nimittäin kulkea yhtenäiseinä ja katkeamattoamana koko nykyisen katon ja tulevan laajennuksen ympärillä. Höyrysulku tulee siis leikata laajennuksen lattian alalta ja nostaa se uusia seiniä pitkin ylös ja ympäri toiselle puolelle. Toivottavasti ymmärsit.

    Vesikiertoisen lattialämmityksen laittaminen tietääkin jo isoa remppaa.

    Muista että kirvesmies on vain kirvesmies. Kirvesmiehellä vaikka käytännöntaitoa onkin ei ole valtuuksia suunnitella rakenteita.

    Jos tila on teidän rakennuslupapiirustuksissa kylmänä käyttöullakkona, niin joudut hakemaan toimenpiteille rakennusluvan. Tilan käyttötarkoitus muutos vaatii muistaakseni aina rakennusluvan. Rakennusvalvonta todennäköisesti vaatii nähdä suunnitelmat rakenteellisesa toteutuksesta.
     
  3. Hak

    Hak Guest Guest

    Liittynyt:
    27.04.2001
    Viestejä:
    1 176
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eihän tämän luulisi olevan kummoinen homma.

    Harvalaudoituksen väliin vesiputket ja lämmönluovutuspellit. Näiden päälle Gyproc levyt (2x13mm) ja näiden päälle sitten valittu lattia.
     
  4. cryscythe

    cryscythe Guest Guest

    Liittynyt:
    11.12.2003
    Viestejä:
    277
    Saadut tykkäykset:
    0
    No ei tietysti mahdoton homma, mutta suhteessa selvästi työläämpi kuin sähkölämmitys. Alaa on aika paljon, riittääkö lämmitysjärjestelmässä potku lisätilan lämmittämiseen? Onko jakotukissa tilaa ylimääräiselle piirille ja joutuuko putket vetämään muuten kaukaa?

    Harvalauden alle tulis tietysti laittaa eriste ja näin lattian kokonaispaksuus kasvaa aika monta senttiä. Muutenkin tilan korkeudessa on tiukkaa eikä siitä mielellään varmaan tinkisi jos ei ole pakko.
     
    Viimeksi muokattu: 09.08.2011
  5. Kumustelija

    Kumustelija Guest Guest

    Liittynyt:
    27.12.2009
    Viestejä:
    175
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hmm, pitää kaivella nuo rakennuslupapaperit esille, mutta siis peruspohjapiirrustuksessa se on merkitty laajennusvaraksi. En muista vaikuttiko ylöspäin rakentaminen tontille merkittyyn rakennusluvan määrään, mutta silti sitä on jäljellä riittävästi.

    Pitääkös minun siis palkata joku tyyppi suunnittelemaan rakennusta jotta voin hakea rakennuslupaa.. jos ja kun lupaa ei tartte hakeakkaan, niin pitää olla palkattuna joku jantteri "suunnittelemaan" homma? Etten voi ainakin teoreettisen tiedon varassa alkaa rakentamaan ominpäin, vaikka ammattilainen olisikin palkattu itse työntekoon.. Voi persetti, meneepä hankalaksi...:weep:

    Loppujen lopuksihan tässä käy niin että päädyn tekemään sen soittohuoneeni autotalliin menetelmällä huone huoneeseen, onneksi on iso talli että mahtuu.. Mutta auto ei sitten mahu ja sekös niin sanotusti harmittaa..:OI
     
  6. Kipee

    Kipee Guest Guest

    Liittynyt:
    20.11.2007
    Viestejä:
    246
    Saadut tykkäykset:
    0
    No ainakaan forumilta et varmastikaan löydä oikeita tapoja tehdä tuota huonetta ullakosta, joten siksi täälläkin porukka suosittelee turvautumaan ammattilaisen apuun hankkeen suunnittelussa. Lähinnä tämä sillä, että olet kuitenkin vastuussa rakennusvirheistä seuraavat 10 vuotta.
     
  7. cryscythe

    cryscythe Guest Guest

    Liittynyt:
    11.12.2003
    Viestejä:
    277
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllä ylöspäin rakentaminenkin kuluttaa rakennusoikeutta ihan samalla tavalla. Huoneen osia, missä huonekorkeus on alle 160cm ei kuluta rakennusoikeutta. Ei autotalliakaan muuten saa ottaa muuhun käyttöön ilman lupaa, tähän pätee samat säännöt tilan käyttötarkoituksen muuttuessa.

    Soita kunnan rakennusvalvontaan ja kysy mitä vaaditaan tai sitten ota talon piirustukset mukaan ja käy paikanpäällä. Rakennusvalvonta on sitä varten että auttavat ja neuvovat kuinka edetä. Sieltä saa usein suosituksia hyvämaineisista suunnittelijoista. Jos tuo on alunalkaen suunniteltu lämpimäna käyttöönotettavaksi tilaksi, niin alkuperäisissä suunnitelmissakin voi olla valmiiksi piirrettyjä detaljeja rakenneratkaisuista.

    10v vastuu pätee yleensä rakennustöihin, mutta jos rakennelma on tehty luvattu tai muuten tuottamuksellisesti päin honkia on tekijän vastuu ns. ikuinen. Esimerkkinä vaikka mökin sauna, joka on rakennettu 15v sitten ilman lupaa voidaan edelleen määrätä edelleen purettavaksi.
     
    Viimeksi muokattu: 09.08.2011
  8. Hak

    Hak Guest Guest

    Liittynyt:
    27.04.2001
    Viestejä:
    1 176
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eikös tuolla ole jo puhallusvillaa eristeenä, harvalaudoitushan tehdään kattotuolien päälle suoraan. Normaalisti ulkoreunoilta eristetään enempi kuin sisäosasta, joten tässä tapauksessa eristettä on jo reilusti.

    En minäkään ole ammattilainen rakennusasioissa ja suosittelinkin ottamaan yhteyttä ammattilaisiin.
     
  9. cryscythe

    cryscythe Guest Guest

    Liittynyt:
    11.12.2003
    Viestejä:
    277
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos höyrysulun haluaa saada esiin tuolta puhallusvillan alta, niin villa on otettava pois. Höyrysulku olis fiksu ottaa kokonaan villan alta pois, ja silloin putoo villat alemman kerroksen katon päälle ja sillon voi päästä villapöly huoneilmaan.

    Täytyyhän se harvalaudan altakin levyttää, vai mihin meinasit kiinnittää lattialämmitys putket?

    Turha tätä on toisaalta spekuloida, kun ei ole tarkempaa tietoa rakenteista. Arvailua kaikki mokoma.

    Ehkä tästä kuitenkin selviää jo se, että tällaiset yksinkertaisilta kuulostavat ullakoiden käyttöönotot lämpiminä tiloina ovat työläämpiä toteuttaa kun alunperin ajatellaan. Vaatii luvat ja kunnon suunnitelmat yms. Ullakon tuleva käyttöönotto tulis huomioida jo rakentaessa alkuperäistä. Silloin säästyttäis monelta vaivalta myöhemmin.
     
  10. Kumustelija

    Kumustelija Guest Guest

    Liittynyt:
    27.12.2009
    Viestejä:
    175
    Saadut tykkäykset:
    0
    Puhallusvillaa on kyllä, runsaasti.. Päätyseinissä ei ole, eikä käsittääkseni sivuseinissäkään - toisaalta sehän on ihan sama kun se on kuitenkin ylhäältä auki.. Minkäs takia höyrynsulkumuovi pitäisi ottaa villojen alta pois? Eikös noita huoneita voi tehdä kokonaan omilla suluilla huoneen lattiaan seiniin ja kattoon? Silloinhan tietysti jäisi "tyhjää" väliin välipohjan ja uuden huoneen muovissa. Vai sitäkö joku tarkotti että pitäis saada yhtenäinen, välipohjan kanssa?

    Noh joka tapauksessa tämä spekulointi indiid meni vähä ohi aiheen.. eli mitäs huoneita tuommoseen vois kannattaa yrittää ajatella, sen musisointihuoneen lisäksi tietysti..

    [provo]Mitenkäs autotallin käyttötarkotus muuttuu jos treenaan autotallissa itsessään, vastaavasti että teen sinne sisälle kopin joka on äänieristetty, jossa sitten treenaan? Toki tietysti jos ympäristön- ja kotirauhan häirinnästä on kyse niin sitten.. :D [provo]
     
  11. Hak

    Hak Guest Guest

    Liittynyt:
    27.04.2001
    Viestejä:
    1 176
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eikai höyrysulkua tarvitse ottaa pois.
    Harvalaudoituksen alle ei tarvita levytystä, sillä lämmönluovutuslevyt asennetaan harvalaudoituksen väliin ja putket asennetaan lämmönluovutuslevyissä oleviin uriin. Uponorilta ainakin saa tällaisen ratkaisun.

    Kumustelija, eikai noilla seinillä pidä ollakkaan villoitusta, vielä. Nehän eristetään kun varsinaiset seinät rakennetaan.
     
  12. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    Meillä on käyttöullakko, aika lailla samalta näyttää kun kuvissa vähän aiemmin. Talotehtaan ohjeissa lukee että harvalaudoituksen saa tehdä mutta umpeen ei saa laittaa.
    2-kerrostaloissa kerrosten väliin ei käsittääkseni saa laittaa höyrynsulkumuovia vaan tuulensuojapahvin/paperin.

    En tiedä miksi, joku viisaampi tietänee. Ehkä tekemisissä kondenssiveden kanssa jollain tavalla, mutta mihinkäs sitä tiivistyy jos ylä ja alakerta ovat samanlämpöisiä ja se muovi siellä välissä myös? Tiedän joidenkin käyttäneen tuossa välissä muovia ja ovat puhkoneet sitten sen vain sieltä täältä rikki. Esim. tässä:
    http://rakennusprojekti.fi/?p=652
     
    Viimeksi muokattu: 10.08.2011
  13. cryscythe

    cryscythe Guest Guest

    Liittynyt:
    11.12.2003
    Viestejä:
    277
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mua kiinnostais tietää kuinka hitossa nykyisen katon ja uuden käyttöullakon höyrysulun saa limitettyä tiiviisti toisiinsa? Pakkohan tuolta on kaivaa villat veke jos sen aikoo tehdä.. Kattotuolien alapaarteet menee jokatapauksessa höyrysulun läpi ja näistä kohdista on aika perkuleen haastava saada tiiviitä.

    Toinen "vaihtoehto" on tietysti tehdä tuo käyttöullakko kokonaan lattiasta kattoon omaksi "kapseliksi" hörysuluttamalla se myös lattiasta seinien kautta kattoon. Tällöin puhallusvillat jää kahden höyrysulun väliin, mikä ei kyllä ole kovin toivottava tilanne. Villat ei pääse tuulettumaan mihinkään suuntaan..
     
  14. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    Totta, itse mietiskelin samaa, meidän talossamme tuo tiivistys olisi täysin mahdoton tehdä, johtuen kattotuoleista ja niiden kiinnityksistä runkopalkkeihin. Muovi+teippi + uretaani on ainoa vaihtoehto, mutta ei silläkään siitä täysin tiivistä (=muovipussia) saa. En sitten tiedä miten noi tehdään valmiiksi kahteen kerrokseen rakennetuissa taloissa?

    Eiköhän tuo ole sen verran monimutkainen homma että tarvitaan joku rakennesuunnittelija tms. auttamaan pulmassa.
     
  15. jpkt

    jpkt Uusi jäsen

    Liittynyt:
    23.10.2002
    Viestejä:
    118
    Saadut tykkäykset:
    0
    Meillä laitettiin muistaakseni jo precut-rungon pystytysvaiheessa muovi niin, että yhtenäistä kaistaletta näkyi riittävästi sekä ylä että alakerran puolella. Molempien kerrosten muovit teipattiin sitten tähän kaistaleeseen kiinni. En tiedä miten elementiratkaisuissa tehdään.
     
  16. cryscythe

    cryscythe Guest Guest

    Liittynyt:
    11.12.2003
    Viestejä:
    277
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eiköhän kakskerroksiset puurakenteiset talot tehdä niin että höyrysulku limitetään välipohjankin kohdalla. Siis niin että se kulkee seinällä yhtenäisenä alapohjasta yläpohjaan saakka. Käytännön toteutukseen on tietysti monta tapaa riippuen seinän ja välipohjan liittymän toteutuksesta.
    Tarkoititkohan edes tätä..

    Välipohjaan ei mielestäni tarvita höyrysulkua. Välipohjan villoittaminen saattaa helpottua, mutta eiköhän muovin tilalle kävis joku hengittävä pahvi paremmin..
     
  17. Teukka76

    Teukka76 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    02.11.2000
    Viestejä:
    2 376
    Saadut tykkäykset:
    2
    Oma rojekti nytkähti liikkeelle tiistai aamuna kun kaivinkone saapui tontille:
    ti: pohjantasaus/linjapukit/kaivot+viemäri/kulmien merkintä
    ke: pohjantasaus loppuun/tiivistystä/ kaverin tontille naapuriin kaivot+viemäri.
    to: anturamuottia harkoista/ kaverin tontille naapuriin pohjat loppuun.

    huomenna jos saisi tehtyä muotin loppuun ja antun valettua, vkoloppu sitten muuraten niin olisi aika sutjakka aloitus...
     
  18. Jolakki

    Jolakki Guest Guest

    Liittynyt:
    25.08.2007
    Viestejä:
    169
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juurikin näin.
     
  19. jipski

    jipski Uusi jäsen

    Liittynyt:
    01.06.2010
    Viestejä:
    14
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ajatuksia ideoita.

    Kotiteatteri olisi tarkoitus rakentaa kellarin oleskelutilaan ja saunan ja pesuhuoneen seinä olisi lasiseinä niin että lauteilta näkyisi kankaalle
     

    Liitetyt tiedostot:

    • kellari.jpg
      Tiedostokoko:
      47,1 KB
      Katsottu:
      420
    • 1krs.jpg
      Tiedostokoko:
      46,8 KB
      Katsottu:
      369
    • 2krs.jpg
      Tiedostokoko:
      45,1 KB
      Katsottu:
      308
  20. -T-

    -T- Guest Guest

    Liittynyt:
    25.03.2005
    Viestejä:
    58
    Saadut tykkäykset:
    0
    Halutaanko elokuvia katsellessa katsoa saunojia tai halutaanko peseytymiseen yksityisyyttä? Miten on pimeässä peseytyminen jotta kankaalle ei pääsisi ylimääräistä valoa? Saunan lauteilla kyllä istuu hieman hämärämmässäkin.

    Ehkä joku taktisesti sijoitettu/muotoiltu (leveä, mutta matala) ikkuna saunojan pään korkeudella voisi toimia paremmin. Ei tarvitsisi istua kokonaan näytillä, mutta ikkunan läheltä näkisi kuitenkin tarpeeksi. Tarpeen vaatiessa peittäminenkin olisi helpompaa. Tai näin siis, jos saunan lauteilta on oikeasti tarve lätkän yms. seuraamiseen.

    Tuokohan tuo kiukaan sijainti haastetta lasiseinän/ikkunan käytölle?