Saippuaoopperaefekti

Keskustelu osiossa 'Muut televisiot, näyttölaitteet ja soittimet' , aloittajana Aziz, 04.08.2011.

  1. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 436
    Saadut tykkäykset:
    771
    No jos 4:3 kuva venytettynä 16:9 ruudulle on ihan hyvä niin miten liiketoiston outouksia voisi havaita? :rolleyes:
     
  2. Aziz

    Aziz Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.12.2003
    Viestejä:
    211
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ja minä sanon Samsungin 8005:n omistavana että tästä sitä ei saa kokonaan hävitettyä kytkemällä motion flown pois. Toistaiseksi uskon vielä omia silmiäni.
     
    Viimeksi muokattu: 08.08.2011
  3. Aziz

    Aziz Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.12.2003
    Viestejä:
    211
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos. Tätä juuri alunperin kysyin. Pitänee hakea joku plasma tuon Samsungin LCD:n tilalle.
     
  4. gnarlie

    gnarlie Guest Guest

    Liittynyt:
    15.08.2005
    Viestejä:
    89
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuotanoin... en tiiä onko efekti teknisesti täysin sama mutta omasta Panasonicin plasmasta kun laittaa Intelligent Frame Creationin päälle ni on kyllä niin viimisen päälle luonnotonta(vai liian luonnollista? ;) ) kuvaa. Itse kärräisin kyllä heti telkkarin takaisin jos ei pois saa kytkettyä.

    ps. on muuten outoa jos ei saa kokonaan pois, tässä uskossa aina elänyt että onnistuisi.
     
  5. h3mb3

    h3mb3 Digital and smoke-free. Tukijoukot

    Liittynyt:
    15.04.2006
    Viestejä:
    1 889
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jep, itselle ei ole vielä tullut vastaan ainakaan esim. Philipsiä tai Sonyä, josta välikuvainterpolointia ei pois päältä saisi. Ottaisi kyllä raskaasti pattiin, jos olisin jonkun Sampan hankinnut ja joutuisi väkisin MotionBlowJobin kanssa elämään.
     
  6. tpi

    tpi Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    12.06.2001
    Viestejä:
    4 400
    Saadut tykkäykset:
    34
    Minä taas en ymmärrä miksi sulavammat liikkeet ovat jotenkin paha asia. 24 kuvan kuvanopeus on nykyisten visuaalisen tuotannon suurin ongelma. Jokin 3D systeemit ovat täydellisen turhia siihen verrattuna, että kuvanopeus saataisiin nostettua. Ehkä puristit sitten kokevat liikeen sulavuuden tänä "saippuaooppera-ilmiönä" silloinkin, jos nyt sitten järkevään kuvataajuuten joskus edes päästään. Kuvainterpolointi on askel oikeaan suuntaan. Kyse on nähdäkseni samasta kun LP-levyistä CD:hen siirtyessä, LP-ääneen ja sen kohinaan tottuneet eivät pitäneet CD-levyjen "kliinisestä" äänestä.

    Sama filmirakeen kanssa, joskus menee taiteellisena tehokeinona, mutta pääsääntöisesti on kaamean näköistä, ja toivottavasti se alkaa olla historiaa.
     
  7. h3mb3

    h3mb3 Digital and smoke-free. Tukijoukot

    Liittynyt:
    15.04.2006
    Viestejä:
    1 889
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos kuvassa on filmiraetta (totta kai on jos pätkä on kuvattu filmille), eikö lopputuloksessa (esim. teatteriesitys tai Blu-ray) kuva saa näyttää alkuperäiseltä? Siis ei mitenkään jälkituotannossa rakeistetulta sutulta, vaan luonnollisesti filmimäiseltä kuvalta? Mikäli haluat nyt jotenkin vääntää analogian välikuvainterpoloinnin ja filmirakeen välille, tämä matsku pitäisi siis sliipata siistin näköiseksi DNR:llä ja muilla tekniikoilla?

    Jos kuva alunperin on vaikka 50 kuvaa sekunnissa, näytettäköön se 50 kuvaa sekunnissa. Jos kuva on alunperin 24 kuvaa sekunnissa, näytettäköön se 24 kuvaa sekunnissa. Kaikki muut vaihtoehdot näyttävät keinotekoisilta, ainakin harjaantuneilla silmillä. Toki jos on koko elämänsä katsonut 120 Hz -liikeparannukset päällä leffoja, saattaa alkuperäinen kuva näyttää omituiselta. Vähän kuin jos koko elämän olisi katsellut pelkästään DNR-siloiteltua karkkikuvaa, ja näkee oikeasti suht muokkaamatonta 35 mm filmimateriaalia. Asia ei ole niin yksinkertainen, että voit sitä itsellesi selittää LP-levystä CD-levyyn -vertauksella.

    Olen kyllä samaa mieltä, että 24 fps on historiallinen jäänne, ja 3D-vouhotuksen sijaan ennemmin tätä asiaa kannattaisi kehittää. Mutta minun mielestäni kuvataajuuden nostaminen pitäisi tehdä elokuvien tuotantoportaassa, ei loppukäyttäjän laitteessa.
     
  8. Andrei3000

    Andrei3000 Guest Guest

    Liittynyt:
    01.11.2009
    Viestejä:
    398
    Saadut tykkäykset:
    2
    ^ Viisaita sanoja.

    Itsellä tuo saippuaoopperaefekti pisti todella pahasti silmään kun noin vuosi sitten hankin ensimmäisen LCD-telkkarin. Katsoessani pääasiallisesti elokuvia, järkytys oli suuri kun filmille kuvattu leffa näytti Salatuille elämille. Sonyssa näytti olevan tehdasasetuksina päällä kaikki mahdolliset kuvanparannushärpäkkeet, ja kun nämä otin pois päältä, niin elokuvat näyttivät taas "luonnollisilta".:)
    Tottumiskysymyshän tuo varmaan on, mutta Vanhan Liiton leffojenkatselijan silmää on allekirjoittaneen tapauksessa mahdotonta totuttaa tuohon "halpis-videokamera materiaaliin".
     
  9. Magneto

    Magneto Guest Guest

    Liittynyt:
    06.05.2010
    Viestejä:
    164
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eihän siinä olisikaan älytöntä ongelmaa jos se edes toimisi mutta on varsin karua nähdä hyvänlaatuisessa bluray 1080p kuvassa rankkoja epäjatkuvuuksia (nykimisiä, ylimääräisiä/vääriä palasia, virheitä) mitä tuo nykyinen tekniikka tuottaa kuvaan sekunnin parin välein. Informaatiota kun ei voi tyhjästä oikeasti luoda, tulevaisuudessakaan, vain jotain "hyviä arvauksia".

    Itselle taas 3d systeemit ovat tervetulleita, 3d leffat ja pelit on makeita! :)
     
  10. Mama

    Mama Garbage in, garbage out Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    29.11.2003
    Viestejä:
    2 686
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olis kyllä hyvä saada näihin termeihin selkiyttä.

    Kun nimittäin puhutaan saippuaoopperaefektistä niin toiset sanovat että ongelma johtuu liikeinterpoloinnista ja toiset että efekti on myös Salatuissa elämissä, joka on siis materiaalia mitä ei ole konvertoitu 60->50Hz.

    Joten kun valitatte, olisi hyvä että ymmärtäisitte että ette valita välttämättä edes samasta asiasta.
     
  11. Aziz

    Aziz Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.12.2003
    Viestejä:
    211
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt vika korjaantui! Vein nimittäin Samsungin takaisin kauppaan...

    Se siitä "huippumallista".
     
  12. Semaphore

    Semaphore Uusi jäsen

    Liittynyt:
    11.07.2009
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    0
    Salatut elämät on muuten kuvattu jo ainakin 1,5 vuoden ajan 25 fps, joten se ei käy tässä yhteydessä esimerkkinä tyypillisestä saippuasarjamateriaalista ;)

    Jostain syystä muuten saippuasarjat ja muut perinteisesti 50 fps ohjelmat kuvattuna 25 Hz:n taajuudella näyttävät vähintään yhtä kauheilta kuin elokuvat joiden kuvataajuus on interpoloinnilla nostettu 50 tai 100 hertsiin. Tämä koskee havaintojeni mukaan etupäässä kotimaisia produktioita. Yhtenä syynä voisi ehkä olla liian lyhyen suljinajan käyttö (tai se ettei Suomesta löydy ammattitaitoisia kameramiehiä), koska 25 fps jenkkisarjat näyttävät hyviltä...