MDF-kotelon maalaaminen

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana Snipersam, 10.02.2011.

  1. Snipersam

    Snipersam Guest Guest

    Liittynyt:
    12.12.2006
    Viestejä:
    110
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hei,

    Tästä on varmasti ripotellen tietoa pitkin foorumia, mutta kysyn nyt kuitenkin.

    Millä maalilla ja millä tekniikalla MDF-kotelo kannattaa maalata? Ottaen siis huomioon että en ole mikään automaalari, eli ruiskuja yms. ei ole käytettävissä.
    Miten pitää pohja käsitellä, jotta lopputulos olisi mahdollisimman hyvä.
     
  2. Playpig

    Playpig Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.11.2010
    Viestejä:
    94
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse kävin perjantaina hakemassa kotelon levyt ja maalit RTV:stä. Itse en noista maaleista niin tiedä, mutta myyjä kyllä antoi neuvoja ja löi sopivat maalit kouraan.

    Pohjamaaliksi pistettiin Otex tartuntapohjamaali, joka sävytettiin samalla sävyllä mitä pintamaali. Pintamaaliksi tuli Empire kalustemaali. Tuollaisen pienen ja näppärän telan otin siihen myös mukaan, jolla pitäisi saada tarpeeksi hyvä pinta mun tarpeisiin.

    Ruiskullakin nuita maaleja vois suihkia, mutta ohentaahan ne pitää ennen sitä. Saa nähdä millaiseen lopputulokseen tuolla telalla pääsee. Pitää laittaa kuvia joskus tulevaisuudessa. Ensin pitäis tuo ite kotelokin kasata. :rolleyes:
     
  3. Sinth

    Sinth Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.02.2005
    Viestejä:
    219
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tämä kiinnostaa kyllä itseäkin kovasti. Kohta on kotelot "MDF-valmiit", eli pintaa vaille valmiit. Ajattelin ensin käydä automaalaamolla kysymässä että mitä kustantaa.

    Ongelmana on että pölytöntä tilaa maalaukselle ei ole. Autotallin yhteydessä oleva verstas on niin likainen etten siellä maalailemisesta haaveile. Ulkona ei tarkene edes ajatella tällä hetkellä. Olisi kyllä mielenkiintoista kuulla ohjeita vinkkejä siltä varalta että automaalaamot on liian tyyriitä.

    - Sinth
     
  4. Snipersam

    Snipersam Guest Guest

    Liittynyt:
    12.12.2006
    Viestejä:
    110
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse päädyin päällystämään kaiuttimet keinonahalla. Etulevy mustaksi ja muuten valkoiseksi. En ole vielä laittanut kiinni asti, mutta uskoisin, että saan sen ilman ryppyjä paikalle.
     
  5. Nenolanjones

    Nenolanjones Uusi jäsen

    Liittynyt:
    12.01.2008
    Viestejä:
    400
    Saadut tykkäykset:
    3
    Kyllähän tasaiseen pintaan tuo nahka onnistuu mutta miten ajattelit kulmat ja saumat toteuttaa? Laitahan kuvia sitten kun olet päässyt alkuun.
     
  6. papukaija

    papukaija Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2005
    Viestejä:
    1 522
    Saadut tykkäykset:
    0
    Yksi mahdollisuushan toki on käyttää itsesilevää maalia. Tosin eräs puolituttu Etelä-Suomesta tässä taannoin kertoi maalanneensa auton telalla ja ihan käsittääkseni perusmaalia käyttänyt oli. Tarpeeksi ohennettua maalia ja riittävästi kerroksia. Maalikerrosten välissä välihionnat riittävän hienolla vesihiomapaperilla. Oli kuulemma ollu pinta aika lähellä ruiskumaalattua sileydeltään.

    Ja siis ei, en itse ko. autoa ole nähnyt, kun se nyt vaan on aivan liian kaukana lähteä vaan katselemaan ja toteamaan maalipinnan hyvyys.
     
  7. Snipersam

    Snipersam Guest Guest

    Liittynyt:
    12.12.2006
    Viestejä:
    110
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt on kotelot kasassa ja olen päässyt testailemaan Audiokit AW-6i-settiä. On muuten aika uskomaton soundi. Paljon parempi kuin aikeisemmissa, eli: Usher 520II, Monitor Audio BR2 tai Orbeissa. Yllätyin miten tarkka ääni on koko äänialueella. Esim. Dire Straitsin levyt ovat saaneet ihan uuden "elämän".

    Nojoo, itse asiaan. Kotelo on vielä päällystämättä keinonahalla. Toteutuksen ajattelin tehdä niin, että vedän ensin kotelon ympäri mustalla nahalla seuraavassa järjestyksessä:

    1) etulevy
    2) kansi
    3) takalevy

    Sivut jäävät siis tässä vaiheessa ilman pinnoitetta. Mustan leikkaan mahdollisimman tarkasti levyjen mukaan siten, että sitä ei taiteta kulman yli. Seuraavassa vaiheessa teen valkoisesta nahasta kaistaleen joka peittää:

    1) pohja
    2) sivu
    3) kansi
    4) toinen sivu
    5) pohja
    Eli tässä vaiheessa musta etulevy ja takalevy jäävät näkyviin.

    Valkoisen nahan reunoihin teen tiukan käänteen (noin 1-2cm), johon tulee musta tikkaus ompelukoneella. Lanka on tavallista ompelulankaa vahvempaa mustaa kiiltävää lankaa. Eli teen ihan tarkoituksella mustan tikkausrajan sivujen ja kannen etu- ja takareunaan. Tuolla tikkauksella pyrin siihen, että käännös olisi mahdollisimman tiukka. Näin kotelon kulmia ei tarvitse erikseen kääntää.

    Kokeilin tehdä pienen demoilun tuolla tavalla ja ainakin minusta se näytti todella hienolta. Ja mikä parasta, itse kotelon saumoja ei tarvitse tehdä jiiriin, joska ne peittyvät keinonahan alle.
     
  8. Drakmin

    Drakmin Guest Guest

    Liittynyt:
    10.02.2007
    Viestejä:
    412
    Saadut tykkäykset:
    1
  9. Snipersam

    Snipersam Guest Guest

    Liittynyt:
    12.12.2006
    Viestejä:
    110
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jep. Kävin aikoinaan katsomassa nuo kuvat. Erittäin hienosti toteutettu, mutta itse tykästyin siihen, että kotelossa ei ole saumoja muuta kuin etulevyn, kannen ja sivujen taitteessa. Näin sivujen ja kannen väliin saa saumattoman kohta, joka näyttää hienolta, kun kaiutinta katsoo hieman sivusta (sohvalta tai kun tulee tv-huoneeseen).

    Idean kopioin härskisti OR:ltä, mutta sillä poikkeuksella, että myös etulevy on nahasta:

    [​IMG]

    Eli periaatteessa lopputulos on aika lähellä tätä, paitsi että omiin tulee se tikkaus sivujen reunoihin, joka itse asiassa demoilun perusteella on erittäin "räyhä".
     
  10. Snipersam

    Snipersam Guest Guest

    Liittynyt:
    12.12.2006
    Viestejä:
    110
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tässä kuvia valmiista kaiuttimista, jos jotain kiinnostaa:

    [​IMG] [​IMG] [​IMG]

    Joku nimeltä mainitsematon hifistelijä puuttunee varmaan siihen, että elementit eivät ole upotettu etulevyyn, mutta testien perustella en huomannut eroa, joten jätin ne näin. Samalla systeemillä tulee seuraavaksi subbari. Se taitaa olla hieman helpompi toteuttaa.

    Keskarin alla olevan jalusta-proton ajattelin myös päällystää mustalla keinonahalla. Taustalla näkyy yksi valmis kappale.

     
  11. prkl

    prkl Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    02.06.2006
    Viestejä:
    2 029
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei minuakaan tarvi nimeltä mainita mutta olipa kuuntelutestin tulos mikä tahansa, niin ulkoasu kärsii tuosta "kellumaan" jättämisestä, sääli sikäli muuten upeissa kaiuttimissa.
     
  12. TPP

    TPP Guest Guest

    Liittynyt:
    14.09.2004
    Viestejä:
    30
    Saadut tykkäykset:
    0
    Oletkos saanut kotelot maaliin? Itseä kiinnostaisi että miten olette telalla noita koteloita maalailleet, yksi sivu kerrallaan, vai reippaasti useamman kerrallaan? Sivu kerrallaan ainakin jää valumat vähemmäksi, mutta oletteko esim. teippailleet sitten muiden sivujen reunoja että kulman yli päässeet valumat ei tee paakkuja toisille sivuille? Ymmärsiköhän tuota nyt kukaan...
     
  13. Snipersam

    Snipersam Guest Guest

    Liittynyt:
    12.12.2006
    Viestejä:
    110
    Saadut tykkäykset:
    0
    En ole mikään ammattilainen, mutta veikkaan, että paremman lopputuloksen saa aikaan maalaamalla näkyvät sivut kerralla ja pohja viimeisenä (tai päinvastoin). Jos maalaa telalla, niin pystyy vetämään telalla kulman yli, jolloin maalista tulee yhtenäinen. Jos maalarinteipillä yritätä suojata kulmanylityksiä, niin veikkaan, että siitä ei tule siistiä. Mutta tämä on vain mutu-tietoa.

    Itse päädyin keinonahkaan siitä syystä, että se on niin siisti, helppo ja nopea laittaa (noin 15min / kaiutin). Jos värisävy alkaa kyllästyttämään, niin muutama niitti pohjasta auki ja kaiuttimen voi verhoilla jollain muulla keinonahalla/kankaalla tai vaikka maalata.
     
    Viimeksi muokattu: 04.08.2011