DIY Kaiutinmaskit

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana prkl, 01.08.2011.

  1. prkl

    prkl Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    02.06.2006
    Viestejä:
    2 029
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olisi tarkoitus uusia AW7 kaiuttimien ulkoasua maalaamalla ja tekemällä niihin maskit. Maskeja suunnitellessa alkoi kuitenkin mietittymään materiaalivalinta, koska kaiutinelementin ja kotelon sivureunojen välinen etäisyys on alle sentin. Yleensä on puutyöt tullut tehtyä MDF levystä mutta mahtaako ohut MDF levy kestää jos reunoiltaan noinkin kapea? Olisiko ohut vaneri parempi vaihtoehto?

    [​IMG]

    Mitenkäs olette kaiutinkankaan kiinnittäneet kehikkoon? Niiteillä, liimalla vai jotenkin muuten?

    Entäs valmiin maskin kaiuttimeen, niillä muovineppareilla?
     

    Liitetyt tiedostot:

    • AW7.jpg
      Tiedostokoko:
      45,2 KB
      Katsottu:
      1 077
  2. Hurubaw

    Hurubaw Uusi jäsen

    Liittynyt:
    07.02.2011
    Viestejä:
    52
    Saadut tykkäykset:
    0
    Noin kapea mdf menee helposti poikki, kun maskin repii irti. Tee maskista senverran paksu, että voit levittää maskin elementin reunojen päälle ja jyrsiä elementin kohdalle jiirin. tai Vaihtoehtoisesti vaneri kestää melko varmasti moisen leveyden, varsinkin vähän paksumpana.

    Kaiutinkangas menee parhaiten niiteillä kehikkoon, niittipyssyllä vaan. Olen tehnyt pariakin erilaista kiinnitystä, toinen oli velcro-tarrakiinnitys, 4 kpl pyöreitä velcrotarran paloja kulmiin kaiuttimeen/etumaskiin. Toinen mielenkiintoisempi vääntökääntö oli kun porasin kaiuttimen etulevyn nurkkiin reiät tekovaiheessa ennen viilutusta, reikiin painoin kuumaliimalla magneetit, jonka jälkeen viilu päälle... Etukankaaseen porasin reiät kulmiin ja painoin sinne mutterit, jonka jälkeen nidoin kankaan maskin yli je peitin kankaalla mutterit. Samantyyppistä kiinnitystä olin nähnyt mm. monitor audion tuotteissa.
     
    Viimeksi muokattu: 02.08.2011
  3. arsi

    arsi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    15.01.2008
    Viestejä:
    20
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ratkaisin asian tekemällä irroitettavat metallikehikot. Muistaakseni käytin 2.5mm messinkilankaa ja tein erikseen jigin missä juotin kehikot kasaan.

    [​IMG]

    Kiinnitys on pienillä banaaniliittimillä ja kehikko on vajaan sentin irti etulevystä.
    Näin ei kehys ja kangas sotke äänen etenemistä.

    [​IMG]

    Kangas on kiinni kehikossa liimalla.

    [​IMG]
     

    Liitetyt tiedostot:

  4. prkl

    prkl Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    02.06.2006
    Viestejä:
    2 029
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuollainen metallikehys on varmasti se paras vaihtoehto mutta valitettavasti ei ole taitoa hyppysissä alkaa jigiä värkkäämään ja rautalankaa vääntelemään/juottelemaan joten pitäydyn puussa :)
    Magneetti kiinnitystä harkitsen itsekkin koska perus nepparikiinnitys on millintarkka asentaa.
    Kestäisiköhän ohut koivuvaneri hieman paremmin kuin ohut MDF noilla reunapaksuuksilla vai onko tosiaan tehtävä kuten Hurubaw sanoi eli vähän ylileveä ja jyrsiä elementin kohdalta?
     
  5. cryscythe

    cryscythe Guest Guest

    Liittynyt:
    11.12.2003
    Viestejä:
    277
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllä vanerin luulis kestävän. Tarkkana saa olla sahatessa ettei mene siinä kohdassa rikki. Jos kiinnityksen tekee magneeteilla niin kehikkoa ei tarvitse "repiä" irti vaan sen lähtee helpohkosti irti.

    Jos saat vanerista jotain hukkapaloja, niin testaa eri paksuuksilla mikä tuntuu sopivan tukevalta. 9mm on ehkä liian ohutta, 12mm voisi olla sopivampi. Jos sekin tuntuu heppoiselta niin 15mm luulisi jo kestävän.