Oiskohan tästä vaffarista mihinkään? Edes verkonpainoksi...

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana Jhaa, 18.03.2011.

  1. Jhaa

    Jhaa Guest Guest

    Liittynyt:
    29.10.2005
    Viestejä:
    22
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kun sattui niin ikävästi, että varastosta löytyy 12 tuumainen subbarielementti, parit passiivikajarit ja kohtuullisen jykevähkö 2x26V toroidimuuntaja ilman käyttöä aloin etsiskelemään niille jotain, millä ne löis yhteen. Jos vaikka tietokonekajarisysteemin rakentais.... Sitten löyty tällainen ebaystä jolla pääsis jo vähän etiäppäin projektissa:

    http://cgi.ebay.com/NEW-TDA7294-2X8...778?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2c5b7d94d2

    Oiskohan tuosta yhtään mihinkään? Samaa piiriä ainakin ilmeisesti käytettiin hifi-lehden 50W vahvarissa (joka siis antoi tuon 80W 4-ohmiin)...

    Eikä ainakaan työn jälki näytä kauheen pahalta....
     
  2. pinkeliviinica

    pinkeliviinica Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    19.10.2004
    Viestejä:
    1 836
    Saadut tykkäykset:
    0
    itselläni on edelleen käytössä tuollainen hifilehden ohjeen mukaan rakennettu vaffari jossa on 6kpl noita... toisinsanoen hemmetin hyvä piiri ja kätevän kokoinen tuo tda7294... joskus markka aikana tuo maksoi inhimilliset ~50mk kunnes jossain kohtaa ilmeisesti kysynnän takia hinta oli jo lähellä 200mk per kpl... ilmeisesti tällä hetkellä tuo piiri maksanee ~8euroa kpl...
    ainoa huonopuoli tuossa on vain tietysti se että kun tuo on "perinteinen" ab luokan pikkupiiri niin lämpöä tuo tuottaa idlenäkin jo jonkin verran eli vaatii todella järeää siiliä ja kovemmassa käytössä tuulettimen kera.

    huomaa myös se että tda7294sen runko on samassa potentiaalissa kuin sisään tuleva miinus joten koteloon rakennettaessa pitää siili eristää rungosta (ei saa maadoittaa tms)
     
    Viimeksi muokattu: 19.03.2011
  3. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Vaikea sanoa, millainen hurinakortti on kyseessä, kuinka hyvin on maadoitukset osattu tehdä. Kannattaa huomata, että +/-26 voltin muuntajan kanssa 4 ohmin kuormaan suojaukset rajoittaa lähtötehoa, muistaakseni tuon kanssa virtaraja tippuu piirin lämmitessä, oten 80 wattia jäänee haaveeksi 4 ohmiin, 6-8 ohmiin kylläkin onnistunee. Subbarikanavassa lähdöt sillassa, joten tuplaimpedanssi pitäisi siellä olla. Mutta ihan toimiva piiri muuten, vaikkakin aikas vanhaa suunnittelua.

    Varmaan kannattaa shopata ja testata. Kertoa tänne sitten kokemukset :)
     
    Viimeksi muokattu: 20.03.2011
  4. Jhaa

    Jhaa Guest Guest

    Liittynyt:
    29.10.2005
    Viestejä:
    22
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joo enpä muistanut mainita, että jäähdytyssiilikin löytyy ennestään. Tuo muuntaja ja jäähdytyssiili on molemmat peräisin jonkun toisen tekemästä gainclone-vahvarista (joka siis ei ole mitenkään erityisen turvallisen oloisesti kasattu/huollettu - mm. sulake oli ohitettu pätkällä juotoslankaa!!) Ajattelin sitten unohtaa koko vehkeen ja käyttää vain parhaat osat, jotka siis ovat järeät jäähdytyssiili ja muuntaja.

    Tuossahan näytti muuten kortin mukana tulevan eristystarpeet jäähdytyssiilin eristämiseksi piireistä.... Ainakin toivottavasti... Muutoinhan tuossa pitäisi melkein jokaiselle piirille olla omat siilit koska kaksi neljästä piiristä on keskenään siltakytketty.

    Eipä taida kyllä ainakaan kiinassa maksaa 8 euroa kappale, jos koko kortti jossa siis neljä piiriä maksaa reilut 13 euroa + postit ;)



     
  5. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Euron luokkaa määrissä nuo piirit on, 8 euroa suomalaisessa komponenttikaupassa. Konkkien määrä tuossa ei kapasitanssiltaan suuri ole 3x2200uF per jännitteen puoli, ei kauheita tehoja kannata odottaa tai sitten vaihtaa jotkut suurempi kapasitanssiset, kunnolliset 50 volttiset noiden kökköjen tilalle.
     
  6. Jhaa

    Jhaa Guest Guest

    Liittynyt:
    29.10.2005
    Viestejä:
    22
    Saadut tykkäykset:
    0
    No joo.. Jos jotain 15W per kanava todellista sais pääkanaville ja 30W subbarille, niin eiköhän se tietokonekajareille riitä... Jos ei, niin sitten voi alkaa juottelemaan suurempia konkkia tilalle. (Ainaskin 4700uF/40V versioita löytyy näemmä kaapin pohjalta, mutta mieluummin yrittäisin selvitä ilman kolvailuja. ).
     
  7. pinkeliviinica

    pinkeliviinica Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    19.10.2004
    Viestejä:
    1 836
    Saadut tykkäykset:
    0
    ja jos taas ruvetaan miettimään oikeaa tehon tarvetta niin todella kovaa luukutettaessa isoilla pääkaiuttimillakin saattaa hetkellinen tehontarvekkin olla vasta nippanappa 8wattia... ja isolla subillakin vasta 10-20wattia..

    joskus muinoin ajoin yhdellä tuollaisella tda7294:sella 15" elementtiäkin monet vuodet ja välillä todella kovaa luukuttaenkin :) (käyttöjännite on minun vahvarissani +40 0 -40 yhden 1kVa toroidilla ja 0.2F konkkia kun se on tosiaan mitoitettu 6lle kanavalle)

    siis toisinsanoen : monet jos näkisisivät tehon kulutuksen kovaa luukuttaessa (sellaisilla volyymeillä siis mitkä kuuluu varmasti naapuriin, ehkä jopa naapuri taloon) olisivat oikeasti ihmeissään että kuinka vähän tehoa oikeasti tarvitaan luukuttamiseen... tehontarvehan lisääntyy vasta sen pykälän jälkeen kun korvia jo särkee niin expotentiaalisesti esim. rock konsertti vaikkapa 100db voimakkuudella saattaa viedä vasta joitain satoja watteja tehoa mutta kun volyymiä nostetaan tuosta "vain" 10db niin tehontarve onkin muuttunut muutamaan kymmeneen kilowattiin (ellei jopa enemmän, riippuen arsenaalista).
     
  8. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Riippumatta lähtötasosta 10 dB lisää ääntä saadaan kun teho nostetaan 10-kertaiseksi.
     
  9. papukaija

    papukaija Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2005
    Viestejä:
    1 522
    Saadut tykkäykset:
    0
    Niin siis teoriassa. Käytännössä asia nyt ei välttämättä ole näin yksinkertainen. Jossain välissä tulee esim. elementtien rajat vastaan...;)
     
  10. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Elementin rajat tulevat vastaan myös teoriassa :).
     
  11. papukaija

    papukaija Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2005
    Viestejä:
    1 522
    Saadut tykkäykset:
    0
    Noh siis tarkoitin, että jos teoreettisesti pelkän tehon vaikutusta äänenvoimakkuuteen tarkastellaan: kuunteluhetken äänenvoimakkuus +10db siihen lisää=10x kuunteluhetken teho.. (kuunteluhetken voimakkuus+ 3db=2x kuunteluhetken teho) tai siis niiku silleen, miten sen nyt yksinkertaisesti sanoisi...


    Käytännössä se ei kuitenkaan enää välttämättä niin yksinkertaista olekkaan.
     
  12. Masi_K

    Masi_K Guest Guest

    Liittynyt:
    20.07.2004
    Viestejä:
    309
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kuinkas ne siitä sitten mittas 50W tehot siedettävillä särölukemilla silloin jos ei nyt saa ? Itellä kans 2kpl lehden rak.sarjoja.
     
  13. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Ei kai särön määrästä ole mitään sanottu?

    Paljon on vain netissä myynnissä aivan susikortteja, joissa suunnitteluviat jo tekee kunnolllisen toiminnan mahdottomaksi. Eikä tarvitse edes netistä kaivaa, Bebek kauppasi lm3886:lle (vai jollekkin muulle vahvistinpiirille) korttia, jossa maadoitukset oli päin p:tä.konkkien latauksen rippelivirta ja tulo- ja takaisinkytkennän maadoitukset menivät samassa kapeassa foliossa, pörinää tarjolla.

    Lisäksi muuntajan jännite on oltava melkolailla sopiva, jos tuollaisella piirillä haluaa matalaimpedanssista kuormaa ajaa. Liian korkea käyttis ja alhainen kuormaimpedanssi ei tarkoita suurta tehoa noiden vahvistinpiirien kanssa.

    Mutta oikein suunnitellulla piirikortilla ja sopivalla käyttiksellä aivan toimivia vahvistimia, vaikkakin tänäpäivänä on laadukkaampiakin tarjolla.
     
  14. Masi_K

    Masi_K Guest Guest

    Liittynyt:
    20.07.2004
    Viestejä:
    309
    Saadut tykkäykset:
    0
    Löysin laatikosta ohjeen mikä on lehdestä puolijuttua valokopiona. Ite lehti saattaaa olla jossain riittävän monen muun numeron alla. Tässä ei lue muutakuin kaiutin annosta mitattu särö. Mikä on alle 0.04% jossain 20khz 40watilla. On tuossa myös foliosta kuva, mutten osaa niipal elektroniikkaa että voisin kommentoida sitä :( 30V on tasurin jälkeinen käyttöjännite. Eniveis 2kpl toimi täysin riittävästi ja ongelmitta alakeskipassotoistimen vahvistimena.