Ghettoblaster 2012

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana Drakmin, 19.07.2011.

  1. Drakmin

    Drakmin Guest Guest

    Liittynyt:
    10.02.2007
    Viestejä:
    412
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kesäloma alkoi ja tylsyys yllätti joten on uuden mankkaiteraation aika. Tavoitteena on tehdä viimeisintä neljättä versiota kevyempi ja äänekkäämpi laite. Vanha mankka "megablaster2010" painaa 10kg ja tuottaa noin 94dB ääntä Watilla Visaton elementtien speksien perusteella. Tavoite uudella vuosimallilla on 2kg painosta pois ja herkkyyden kasvatus 99dB/W tietämiin.

    Osiksi olen valinnut Beyman 10" laajakaistat joille luvataan 97dB herkkyys elementtiä kohden. Vahvistimeksi Suren 2x50W joka kestää noin 27V jännitteen, edellisen mankan 3x7,2V nimh satsi tarjoaa täydessä latingissa sopivan 24V jännitteen joten akustoa ei tarvitse vielä vaihtaa. Lipo toki vähentäisi painoa. Osat suljettuun, hieman liian pieneen 20 litraiseen koteloon jonka arvelen tekeväni 4mm vanerista rc-lennokkityyppisellä tuennalla.

    Kuva 2010 vuosimallista sekä luonnos 2012 versiosta:tahdon kulmikkaan army/humvee fiiliksen.

    [​IMG]



    [​IMG]




    Tässä vaiheessa ainoa kysymykseni koskee akkujen jännitenäyttöjä. Teen jokaisen akun irralliseen koteloon joissa jokaisessa on oma jännitenäyttö. Voiko akkua ladata normaalisti jos jännitenäyttö on "virtatiellä" vai haittaako tämä mahdollisesti laturin toimintaa. Laturina on Turnigy ACCUCEL 6.

    [​IMG]
     
  2. Dr. G.

    Dr. G. Guest Guest

    Liittynyt:
    04.08.2003
    Viestejä:
    1 025
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ota ja mittaa yleismittarilla minkä verran virtaa tuo jännitenäyttö vie, se kai ottaa käyttöjännitteensä mitattavasta jännitteestä (eli yleismittariin verrattuna melko invasiivinen mittaus)? Se auttaa sitten päättelemään voiko olla vaikutusta, mutta väittäisin, että niin vähään se tyytyy, ettei ole.
     
  3. Drakmin

    Drakmin Guest Guest

    Liittynyt:
    10.02.2007
    Viestejä:
    412
    Saadut tykkäykset:
    1
  4. Drakmin

    Drakmin Guest Guest

    Liittynyt:
    10.02.2007
    Viestejä:
    412
    Saadut tykkäykset:
    1
    3d mallinnus suunnitelmasta:

    [​IMG]
     
  5. saurama

    saurama Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.05.2002
    Viestejä:
    616
    Saadut tykkäykset:
    10
    Bassoalueen herkkyys riippuu jonkin verran käytettävästä elementistä, mutta enimmäkseen kkotelotilavuudesta. Pieni kotelo - pieni herkkyys. Tai vähän tarkemmin, mutta edelleen yleistäen, saat näistä kaksi, mutta et kolmea: pieni kotelo - suuri herkkyys - alas ulottuva basso. Herkän ja pienen kaiuttimen voi tehdä, mutta silloin pitää tinkiä paljon basson ulottuvuudesta.

    Täällä http://hifimaailma.fi/artikkelit.php?id=30 on pari esimerkkiä siitä, millaisilla kotelotilavuuksilla saadaan mitäkin ulottuvuutta ja herkkyyttä bassoalueelle kun elementiksi on valittu suurta koteloa maksimaalisesti hyödyntävä malli.
     
  6. Builderman

    Builderman Guest Guest

    Liittynyt:
    08.07.2009
    Viestejä:
    44
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hienolta nayttaa ja intoa tuntuu edelleen riittavan, mahtavaa!

    Itse rakentelin reppumallin. Kotelo on lasikuidusta ja sujahtaa 35 litraiseen reppuun. Ylapaassa 1" Tangbandin diskantti, siita jatkuu 5" Dayton audion midilla ja alapaassa 8" Kickerin subi. Laatikon kyljessa on aktiivisuodin, jolla jaan toisen kanavan subille ja toisen midille ja diskantille. Midin ja diskantin valissa on passiivisuodin. Ei liene monen mielesta jarkevin konfiguraatio mutta taten saa aika mukavasti basaria irti subista. Asustelen Californiassa ja viikonlopun rantabileet kerasivat hurjasti osanottajia kaiutin repun aarelle. Jyskaa riittavan kovaa rantabileiksi ainakin. Laitan kuvia, jahka saan ne upattua nettiin.

    Kaytin vahvistimena Suren 2x100w lankkua. Akkuina oli tarkoitus kayttaa 4kpl sarjaankytkettyja 7.4 voltin 5000mah lipoja. Lipot eivat sitten olletkaan tasan 7.4 volttia kukin vain reilusti enemman. Kokonaisjannite nousee 32.4V ja en uskolla syottaa Surelle noin paljoa, silla suositeltu ehdoton maksimi on jotain 30V mikali oikein olen ymmartanyt. Kaytin sitten vain 3 patteria mutta talloin jannite jaa vahan turhan matalalle. Kysymys kuuluukin, etta miten minun kannattaisi pudottaa voltage 30 volttiin 32.4sta? Olisiko joku voltage regulator parempi vaihtoehto vai ihan vain kylmasti vastuksia valiin? Toi vahvistinlankku ottanee jonkun ampeerin virtaa taydella teholla? Osasiko joku heittaa lonkalta millaisia vastuksen arvoja kannattaisi lahtea kokoilemaan ja millaista tehoa niiden tulisi kestaa? Tai sitten vaihtoehtoisesti jotain ideaa voltage regulatoriksi?
     
  7. Drakmin

    Drakmin Guest Guest

    Liittynyt:
    10.02.2007
    Viestejä:
    412
    Saadut tykkäykset:
    1
    Saurama: hyvää tekstiä, kiitos.

    Jonkinnäköisellä rakentelulistalla nuo HM-95dB/W olleet jo jonkin aikaa :] Aiemmista mankoista oppineena ulkokäytössä tuntuu riittävän että basso ulottuu noin 100 hertsiin. Jopa 150hz on usein aivan riittävän matalaa nykyajan ipodtelakkaoptimoidulla musiikilla. Ulkona kannattaa tavoitella vain ylintä bassoa kun yrittää pitää laitteen vielä kannettavana. Tämän takia olen ainakin toistaseksi laittamassa elementtejä suljettuun koteloon edellisen mankkani tavoin, nyt vain hieman lisää säteilevää pinta-alaa ja kotelotilavuutta. Sopivan ylipäästösuotimen kanssa herkkyyden pitäisi olla kannettavaksi laitteeksi kohdallaan.

    (Väitteeni pohjautuvat lukuisiin kenttätestituloksiin ja muutamaan aiempaan mankkaan, eivät niinkään teoriatietämykseen tai mittauksiin.)

    Builderman: http://dvdplaza.fi/forums/showthread.php?t=50412 Tuossa ketjussa saattaa olla jo vastauksia kysymyksiisi. Ainakin siellä on korkeampi elektroniikkatietämys kuin minulla :] Oma tuntuma tohon vahvarikysymykseesi on että muutaman voltin takia ei kannata alkaa virittelemään. Vasta vahvistintehon tuplaus saa aikaan korvinhuomattavan eron äänen määrässä. Jos tahdot lisää ääntä samankokoisesta laitteesta niin karsi basson ulottuvuudesta herkempien elementtien muodossa.
     
  8. whelibob

    whelibob Guest Guest

    Liittynyt:
    04.01.2007
    Viestejä:
    87
    Saadut tykkäykset:
    0
    Helpoin tapa olisi ehkä hommata tämmöinen vahvari:
    http://hifimediy.com/?page_id=18&category=1&product_id=11
    Ite käyttänyt noita ja ovat paremmista komponenteista ja laadukkaampia kuin suren, mutta suunnilleen samoissa hinnoissa.
     
  9. Drakmin

    Drakmin Guest Guest

    Liittynyt:
    10.02.2007
    Viestejä:
    412
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kävin ostamassa vaneria. 4mm ohuutta ja paljon tukia.


    [​IMG]
     
  10. JustSonic

    JustSonic Guest Guest

    Liittynyt:
    23.08.2008
    Viestejä:
    220
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jokos noi vanhat lähtis etiäpäin poistomyynnin merkeissä?

    Voisin tuon viimekesäisen ostaa ;)
     
  11. Builderman

    Builderman Guest Guest

    Liittynyt:
    08.07.2009
    Viestejä:
    44
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mitahan tollanen 2x100w lankku ottaa virtaa taydella volumella? Jotain 5 amp?
    Jos kuvitellaan, etta se ottaa ton 5amp, niin 3 voltin pudotus taitaisi vaatia vastuksen R=U/I eli 3/5=0.6ohm. Vastuksen tehonkesto P=I^2xR eli 5^2x0.6=15W. Oliskos tollanen laskelma lahimainkaan sinne pain, veikkauksia?

    Toi sinallaan kiinnostais, etta lisaamalla ton 4:n akun saisin 5000mah lisaa virtaa kayttoon ja samalla kaupan paalle ton pienen tehoboostin. Kuinkas sitten ton vastuksen laita, tuhlaako se enemman virtaa kuin mita toi 4:s akku tuo (5000mah)? Tuskin sentaan?
     
  12. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Mutta kun musiikissa on hiljaisiakin hetkiä ja taukoja, silloin jännite ylittyy ja mahdollisesti poks! Ja vastus aiheuttaa saman jännitehäviön myös akkujännitteen tipahdettua alle 30 voltin. Helpompi käyttää vaikka LT:n 7.5A:n LT1083 regulaattoria ja pudottaa sillä jännite 30 volttiin, akku jännitteen laskiessa aiheuttaa voltin luokkaa olevan jännitepudotuksen.

    Ja jos joku katsoo piirin datoja ja sanoo max input jännitteen olevan 30 volttia, niin selvennettäköön sen tarkoittavan input-output jännite-eroa.
     
    Viimeksi muokattu: 23.07.2011
  13. saurama

    saurama Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.05.2002
    Viestejä:
    616
    Saadut tykkäykset:
    10
    Jep, en olettanutkaan sinun yrittävän kovin alas ;) . Silti, isompi purkki mahdollistaa paremman hyötysuhteen bassoille. Joka tapauksessa bassopää kannattaa virittää jonkin verran piikittäväksi, saat lisää hyötysuhdetta (-> vahvistintehoa kuluu vähemmän -> akku kestää pidempään) ja sivuoireet kuten hieman pehmentynyt iskuäänipuoli tuskin ovat tässä projektissa ongelmana.

    Ja tee ihmeessä mittauksia eri systeemeistäsi. Ground plane on hyvä tapa saada selvyyttä bassopään luonteesta. Mankka maahan ja mikki myös esim. 2m päähän. Vertaamalla eri elementtejä eri kotelotilavuuksissa (tee paljon rumia protobokseja) löydät huomattavan paljon hyödyllistä tietoa siitä, mikä elementti toimii parhaiten. Bassopää vie aina eniten tehoa joten herkkyyden maksimointi siellä kannattaa.
     
  14. pinkeliviinica

    pinkeliviinica Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    19.10.2004
    Viestejä:
    1 836
    Saadut tykkäykset:
    0
    jos haluaa simppelin , helpon kolvattavan ja 100% toimivan niin itse laittaisisin jännitettä alentamaan diodeita. samallahan tuo suojaa väärin kytkemiseltä.
    yksi diodi pudottaa noin 0.7v joten 4llä diodilla tippuu 2.8v tämä onnistuu kätevimmin kun ostaa kaksi tasasuuntaus siltaa ja kytkee ne "väärin" eli pelkkinä diodina yks kappale plus ja yks miinus johdon väliin. samalla tehon kesto on parempi kuin perus piirilevy diodissa.
    toki jännite on sitten pysyvästi sen 2.8v alhaisempi mutta korkeaa jännitettähän tarvitisisi vain jos ajaisi 16-32ohmisia kaiuttimia.

    [​IMG] [​IMG]
    eli käyttää sillasta vain noita - ja + kohtia ja jättää ~ kohdat kytkemättä. tuo oikealla puolella oleva kestää 8A virtaa ja maksaa ~2e.
    http://www.vekoy.com/product_info.php?products_id=8878
     
    Viimeksi muokattu: 23.07.2011
  15. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Diodissa ja vastuksessa jännitteenpudottimena on se huono puoli, että suurella virralla jännitehäviö on suurempi. Isommalla diodilla (kuten tasasuuntaussillassa) vahvistimen lepovirralla 0.1-0.2A, kynnysjännite on 0.3-0.4V, kun taas isommalla virralla 0.6-1V. Eli jännite pumppaa ja pahasti, lisäksi pienillä virroilla ylittyy 30 volttia.
     
  16. pinkeliviinica

    pinkeliviinica Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    19.10.2004
    Viestejä:
    1 836
    Saadut tykkäykset:
    0
    tästä löytyvän pdf:än mukaan 1A (1V) ja 20A (1.4V) ero on silloin 0.4V en nyt sanoisi että pomppii pahasti... (ja ehdottamassani kytkennässä on oikeasti 8 diodia joten virrat jäävät todella pieniksi per diodi ja täten vaihteluväli on möys reilusti pienempi)
    http://www.google.fi/url?sa=t&sourc...5riZDA&usg=AFQjCNGEslinjCGkgff3YvJO3wsIN8dZUw
    (ja kuten jo sanoinkin niin jännitteillä ei ole merkitystä ellei halua ajaa 16-32 ohmisia kaiuttimia ja ainahan voi tasata konkalla jännitteen vaihteluita diodi alennuksen jälkeen. ja heiluuhan ne jännitteet joka tapauksessa jos ko laite olisi verkkovirrassa kiinni erillisellä muuntajallakin 1-4volttia ilman jännitteen alennus diodeita)

    lepovirtaahan ei tod näk edes blasterissa käytetä vaan oletan että vekotin on enemmänkin tyyppiä on off.
     
    Viimeksi muokattu: 23.07.2011
  17. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Kun signaalia ei ole, hiljainen hetki, tuollaisen vahvistimen ottovirta on 100-200mA:n luokkaa, jolloin on kynnysjännite jotain 0.8V luokkaa ja sitten pahimmillaan se 1.4V. 4 diodia sarjassa 3.2-5.6 volttia jännitteen alenema, lisäksi huomioitava, että akkujännite alenee virran kasvaessa, kiitos akun ESR:n, eli jännite pumppaa useita voltteja. Mikään pikkuinen konkka ei jännitenotkahteluja tasaa, varmaan faradikokoluokka alkaisi auttamaan.

    Lisäksi tehohäviöitä aiheuttaa diodipakkaus enemmän jännitteen tiputtua alle 30 voltin. Mieluummin käyttää vain 3 akkua, lopputulos lähes sama, hieman keveneekin laite kun yksi akku vähemmän, eikä ole jännitteen alenninta ja sen vaatimaa jäähdytysprofiilia.
     
    Viimeksi muokattu: 23.07.2011
  18. pinkeliviinica

    pinkeliviinica Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    19.10.2004
    Viestejä:
    1 836
    Saadut tykkäykset:
    0
    tokitoki mutta kysyjä on tekemässä vain akku kytkentää vahvarille eikä mitään laboratiovirtalähdettämittalaittedenkalibrointiin tms :D
    eli in real life tuolla jännitteen pumppaamisella ei ole mitään vaikutusta yhtään mihinkään jos kerran akunkin jännite heiluu jo itsessään ties minkä väliä kuorman alla :D
     
  19. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Ei ollankaan, mahdollisimman simppeliä systeemiä. Mutta käyttöajan kannalta tuo jännitteen notkahtelu ei ole hyvästä, tuo vahvistin kun ottaa käytännössä vakiotehon, joten jos jännite tippuu, virtakin kasvaa. Jos käyttäisi regulaattoria ja kahta vastusta säätämään jännite 30 volttiin ylijännitetilanteessa, olisi jännite stabiilimpi, soittoaika pidempi akuilla ja paino alhaisempi (pienempi profiili jännitteenpudottimella riittää) kuin kahta tasasuuntaussiltaa käytettäessä.

    Mutta tapansa kullakin pudottaa jännite. Toiselle voi diodi olla helpompi, itselleni taas olisi tuo regu luonnollinen ja helppo vaihtoehto. Linearin tuotteitakin saa näytteinä webistä tai LT:n Suomen konttorilta...
     
  20. elexter

    elexter Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.03.2007
    Viestejä:
    5
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos jännitettä haluaa pudottaa diodeilla, itse käyttäisin Zenerdiodia:

    http://koti.mbnet.fi/~stinger/zener.php

    Toinen suositeltava vaihtoehto on sitten regulaattori. Edellisissä viesteissä olikin jo mainittu vastusjaon ja tavallisten diodien huonoja puolia.