Autotallin + kotiteatteri

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana kumina, 20.07.2011.

  1. kumina

    kumina Uusi jäsen

    Liittynyt:
    10.02.2005
    Viestejä:
    82
    Saadut tykkäykset:
    1
    Hei,

    olen suunnittelemassa autotalli tai talousrakennusta, johon olisi tarkoitus tulla kotiteatteri + talli yhdelle autolle sekä varastotilaa + askarteluhuone.

    Pohjaa ei ole, joten kysynkin kokeneilta, millaista ratkaisua suosittelisitte? Kotiteatteriin olisi hyvä mahtua pahimmillaan 5-6 hlöä. Hakisin optimaalista pohjaratkaisua, jotta mahdollinen akustointi olisi helppo tehdä. Paljonko neliöitä teatteriin, miten ilmanvaihto kun kyseessä autotalli. Paljonko sisäseiniin pitäisi varata "hukkatilaa" akustointiin jne.
     
  2. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vaikka pohjaa ei vielä ole niin muut tilat ja ympäristön vaatimukset tulevat varmaan myös ohjaamaan ratkaisua kotiteatteritilan osalta.

    Hyvään lopputulokseen pääsemiseksi täytyy akustiikka suunnittella ja toteuttaa joka tapauksessa. Voidaan lähteä perinteisestä suorakulmaisesta särmiöstä tai sitten tehdä kalliimmalla vinoja seiniä ja katto. Suorakulmaisen rakenteen mittasuhteilla on hiukan merkitystä muuhun akustointiin, mutta suunnittelua ei kannata ohjata pelkästään tämän pohjalta. Tärkeintä on että mitat eri suuntiin eivät ole toistensa monikertoja. Huonoimpana vaihtoehtona on kuutio.

    ITU-R BS.1116-1 suositus monikanavatoistoon on 30-70 m².

    Vähintään poistoilmapuhallin ja korvausilmaventtiilit. Millaista lämpötilaa olit ajatellut pitää tilassa talviaikaan?

    Tämä riippuu hyvin paljon rakennemateriaalista, toteutuksesta ja tavoitetasosta. Vähimmillään ei tarvita yhtään mitään ja enimmillään miksausstudiossa voi olla yli pari metriä akustointia. Akustiikkasuunnittelijan aikaisella avustuksella välttyy ylimääräisiltä rakenteilta ja säästää sekä työssä että materiaaleissa.
     
  3. kumina

    kumina Uusi jäsen

    Liittynyt:
    10.02.2005
    Viestejä:
    82
    Saadut tykkäykset:
    1
    Tarkoitus on tehdä suorakaiteen muotoinen rakennus, lähtökohta niin kokonais huoneistoala olisi alle maks. 90-100m2, jotta rakennus pysyisi asuntoon nähden kuitenkin pienempänä. Kuitenkin niin, että turhaa tilaa ei olisi, eli jos 80m2 riittää, niin hyvä.

    Välttämättä ei ainakaan aluksi vinoja kattoja, mutta jos se akustointimielessä tulee tarpeen, niin ehkä...


    Tuo 30m2 kuulostaa varmaan riittävältä, jos se on ns. sisäseinien väliin jäävä tila.

    Lämpötilana olen miettinyt, että jos kotiteatterissa ja askartelutiloissa maks 16-18 astetta, sitten taas autotallissa riittäisi varmaan 10 astetta.

    Onko heittää hyviä kohtuuhintaisi akustiikkasuunnittelijoita, joita voisi ajatella projektiin jo ennen kun pohja on päätetty. Ulkoseinien rakenteisiin ei varmaan voi paljon vaikuttaa?
     
  4. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vino katto ei ole mitenkään välttämätön.

    Juu, netto lattiapinta-ala.

    Tarkoitus oli ilmeisesti tilapäisesti nostaa kotiteatterin lämpötilaa kun sitä käytetään? Elokuvia ei ole kiva katsoa kylmissään :).

    Rakennesuunnittelijan kanssa on hyvä miettiä höyrysulut oikeisiin paikkoihin kun samassa rakennuksessa on erilämpöisiä tiloja. Autotalliin suositellaan joko lämmittämätöntä tai selvästi lämmintä ratkaisua. Näiden välillä olevissa vaihtoehdoissa vesi sulaa, mutta ei haihdu tehokkaasti jolloin autoon kohdistuu melkoinen kosteusrasitus. Jos vaihtaa aina uuteen autoon 3 vuoden välein niin tämä ei haittaa, mutta vanhempien autojen ja etenkin museoautojen kanssa saattaa tulla ikäviä yllätyksiä.

    Ulkoseinien rakennetta määrää pitkälti kaava ja rakennusmääräyskokoelma, mutta onhan siinäkin akustisesti paljon liikkumavaraa. Laitoin lisätietoja privalla.
     
  5. paulisakarias

    paulisakarias Guest Guest

    Liittynyt:
    01.03.2011
    Viestejä:
    45
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tossa olis yksi ratkaisu pitamateriaaleihin. Itse olen ollut enemmän kuin tyytyväinen. Mikäli laitat vielä villoja seiniin ennen pintaratkaisuja niin eipä ne siellä ainakaan haittaa. Nuo pintamateriaalit ovat jo itsessään erittäin toimivat ja värivaihtoehtojakin emännälle on useita.

    Käy tsekkaamassa: http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/2dakm+vintage1-kotiteatteri-projekti.html

    Y,t: Pauli
     
  6. LSA_Vinnie

    LSA_Vinnie Guest Guest

    Liittynyt:
    13.02.2010
    Viestejä:
    236
    Saadut tykkäykset:
    0
    Riippuen millaista näyttöä olet suunnitellut ("TV" vs. tykki) niin jälkimmäiselle miettisin ainakin jonkin sortin omaa "koteloa", jossa ilmastointi. Vaikka jokainen tykki onkin markkinoiden hiljaisin, jos myyntitykiltä kysytään, niin niin kauan kuin niissä on tuuletin ne pitävät kuitenkin ääntä. Ehkä LED-tykeillä parin vuoden päästä aletaan saada jotain hiljaisempaa aikaiseksi, mutta siihen asti laittaisin tykin paksun lasin taakse piiloon, kunhan sen saa mukavasti jäähdytettyä.

    Tämä ilmaistoinnin toteutus (mikäli sitä tarvitaan) pitää miettiä jo suhteellisen aikaisessa vaiheessa, siksi toin asian esille jo nyt.