Maksimibudjetti ja huone stereokuuntelussa

Keskustelu osiossa 'Aloittelija kysyy' , aloittajana PasiJ, 08.07.2011.

  1. PasiJ

    PasiJ Guest Guest

    Liittynyt:
    25.04.2010
    Viestejä:
    26
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itseäni polttelevat aina välillä vain entistä kalliimmat laitteet, varmaan monelle tuttu tunne ;) Onkin mietityttänyt, mikä on lähinnä "DIY-akustoidun" tilan suorituskyvyllinen maksimi euroissa stereokuuntelussa omassa tapauksessani. Olen vielä poikamies, joten olen voinut toteuttaa itseäni aika vapaasti, enemmän funktionaalisesti kuin esteettisesti :cool:

    Tila on suorakaide (yksiö, 2000-luvun kerrostalo), kanta 5 m, korkeus 4 m, leveyssuunnassa vastakkaiset seinät ja katto betonia paitsi 1,2 m oviaukko eteiseen ylhäältä lukien vasemmassa alalaidassa. Toisessa sivuseinässä paljon ikkunapinta-alaa, toisessa paljon kaappipinta-alaa. Kaiuttimet on sijoitettu niin, että ne ovat lähimpänä suorakaiteen oikeaa yläreunaa: oikea kaiutin on 125 cm irti oikeasta sivuseinästä ja 52 cm irti ko. kaiuttimen takana takaseinässä kiinni olevasta absorbentista. Kaiutinetäisyys tilan vuoksi vain 145 cm, diskantista diskanttiin 135 cm ja kuulijaan 135 cm, mutta leikkauspiste käännetty n. 25 cm kuulijan taakse (lähikenttämonitorit).

    Huonetta olen akustoinut seuraavasti:
    1. 2 cm paksu villamatto kaiutinjalustojen alla,
    2. aukeavan puoliympyrän muotoinen nojatuoli sweetspotissa keskellä,
    3. kohtisuoraan kaiuttimista 2 kpl 4 cm paksua akustiikkalevyä n. 25 cm irti seinästä ja osin täytetty takaa kangaspäällystetyillä vaahtomuovikappaleilla,
    4. kummankin kaiuttimen takana "kirjapinotorni" päällystettynä 5 cm paksuudelta päällekkäisillä villatekstiileillä (em. "absorbentti"),
    5. levyjen välissä eli suoraa selkäni takana levyjen päällä roikkumassa n. 20 cm seinästä irti paksu villapaita kaksin kerroin,
    6. kirjahyllyt vasemmassa ylä- ja ja oikeassa alanurkassa lisättynä levyhyllyllä jälkimmäisessä nurkassa, levyhylly ja verho lähes päällekkäin oikeassa ylänurkassa, lisäksi levyhylly ennen oviaukon "alkamista" ja vielä yksi levyhylly ikkunaseinällä (sivuseinillä myös erikokoiset pöydät)

    Eli olisiko kellään heittää arviota siitä (ja muitakin kommentteja saa esittää), miten "kallista" kamaa tuollaisissa olosuhteissa voisi soittaa, jotta oikeuksiinsa kohtuudella pääsevät. Siis että investoinnista on "yhä" äänenlaadullista hyötyä ja tilan merkitys ei tule liikaa vastaan. Nyt on ovh:lta palttiarallaa kolmen kiloeuron vermeet (kaiuttimet 600, stereovahvari 1400, cd-soitin 1000), riittääkö?
     
    Viimeksi muokattu: 08.07.2011
  2. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Toki paremmat laitteet yleensä tuppaavat maksamaan enemmän kuin huonot, mutta silti äänenlaatua ei voida mitata euroissa.

    Eri osa-alueiden vaikutusta äänenlaatuun voidaan esimerkiksi tarkastella taajuusvasteen suoruudella. Sähköisillä laitteilla yli 0.5 dB heittoa pidetään jo selvänä puutteena. Hyvillä kaiuttimilla päästään alle 2 dB heittoihin. Ilman akustointia heitto voi olla yli 30 dB ja hyvällä akustoinnilla jopa alle 3 dB. Tässä tapauksessa lienee aika selvää millä äänentoistoketjun osalla voidaan parhaiten vaikuttaa äänenlaatuun. Kuvailemassasi akustoinnissa on vielä työstämistä.
     
  3. PasiJ

    PasiJ Guest Guest

    Liittynyt:
    25.04.2010
    Viestejä:
    26
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jep, tiedossani on vallan hyvin, että akustiikkani ei ole paras mahdollinen. :) Olen tosin voinut hieman vaikuttaa siihen vahvistimen sävynsäädöillä (säädetty korvakuulolta treble -4 dB, basso +3 dB). Minulla on kuitenkin mm. mikrofonimittaukset vielä tekemättä, se on uusi maailma minulle, johon varmaan kannattaa jossain vaiheessa perehtyä. Mutta, esim. sivuseiniä on itseni käytännössä mahdoton mitenkään akustoida. Jos sinulla olisi tämä huomioiden ajatuksia tilanteeseeni, kuuntelen niitä mielelläni!

    Jos tulkitsen viestiäsi oikein, en sanottavammin hyötyisi nykyistä kalliimmista laitteista akustiikan puutteiden vuoksi (olettaen siis että kalliimpi = parempi ääneltään).
     
  4. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mikä niissä seinissä estää akustoinnin?

    Et kertonut mitkä kaiuttimet sinulla on, joten siihen puoleen en voi ottaa kantaa. Yleensä akustointiin sijoitettu raha tuottaa tehokkaimmin vaikutusta äänenlaatuun, mutta tämä ei tarkoita sitä etteikö myös kaiuttimilla voi olla suuri merkitys.
     
  5. PasiJ

    PasiJ Guest Guest

    Liittynyt:
    25.04.2010
    Viestejä:
    26
    Saadut tykkäykset:
    0
    Toinen on 80 %:sti lasia eli parvekkeen ovi ja ikkuna (ok, kenties puusälekaihtimet tms...), toisessa tasaisesti 100 %sti kaapistoja ym. (liesi, tiskipöytä, astianpesukone, astiakaapit, vaatekaappi, jääkaappi). Joudun häpeäkseni myöntää myös, että asun vuokralla. :weep: Joten ison skaalan projektit, luultavasti myös tuo sälekaihdinjuttu, ovat jäissä.

    Tannoy Precision 8. Vaste on ainakin ilmoitettu hyvin tasaiseksi. 60 Hz:ssä on syvimmillään 7 dB vaimentuma (ilmeisesti varauduttu seinän lähelle sijoittamiseen? --> toivottavasti 50 cm ei ole liian kaukana), tasoittuen 100 Hz:ssä. Vasteen loppuosassa (20 Hz - 20 kHz) ilmoitetaan olevan suurimmillaankin vain alle 2 dB (1,875 dB) poikkeamia.
     
    Viimeksi muokattu: 08.07.2011
  6. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sinulle voisi sopia kaiuttimien sivuille sermityyppiset omilla jaloillaan seisovat akustiikkataulut.

    En ole itse näitä kaiuttimia kuullut. Koaksiaalisessa rakenteessa on omat hyvät ja huonot puolensa verrattuna erillisiin elementteihin. Jakotaajuuden tuntumassa taajuus- ja tehovaste käyttäytyvät mallikkaasti, mutta ylin diskantti lähtee helposti moduloitumaan keskiäänielementin liikkeestä. On paljon omasta arvostuksesta kiinni millaista kaiutinsuunnittelun kompromissien tuloksena syntynyttä ominaisuuksien yhdistelmää hakee.
     
  7. Vega_

    Vega_ Käyttäjä

    Liittynyt:
    19.04.2005
    Viestejä:
    398
    Saadut tykkäykset:
    41
    Mistään en mitään ymmärrä, mutta kyllä uskoisin että jos sulla on nyt 600€ kaiutinpari (300€/kpl) ja vaihdat ne vaikka johonkin 1800€/pari, niin kyllä tuohon nyt ihan varmasti alkaa saamaan parannusta.
     
  8. Hurubaw

    Hurubaw Uusi jäsen

    Liittynyt:
    07.02.2011
    Viestejä:
    52
    Saadut tykkäykset:
    0
    Osta nyt vaan parempi laitteisto ja jätä akustointi siihen seuraavaan asuntoon. Tuon kokoinen yksiö on senverran ahdas ja ongelmallinen joka tapauksessa, ettei sinne kannata kovin suurta projektia alkaa summanmutikassa tekemään, menee vaan rahat hukkaan. Tuo tuskin on kovin pitkäaikainen asumus?

    Sijoita rahat kaiuttimiin, niillä saat parasta vastinetta rahoillesi, yleensä rahat kannattaa sijoittaa tuon kaltaisessa setissä 50% kaiuttimet, 30% vahvistin ja loput 20% levynpyörittimeen (oma mielipide).
     
  9. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vuokra-asunto ei ole mikään syy ylenkatsoa akustointia. Muuttokuorman mukana kulkevin ratkaisuin pääsee hyvään alkuun.

    Mitään keittiöradiota varten ei tietenkään kannata ryhtyä akustoimaan, mutta laitteiden ei paljon sitä parempia tarvitse olla kun jo akustointi antaa eniten vastinetta rahalle. Kaiuttimet tulevat hyvänä kakkosena.
     
  10. Hurubaw

    Hurubaw Uusi jäsen

    Liittynyt:
    07.02.2011
    Viestejä:
    52
    Saadut tykkäykset:
    0
    Akustoinnilla on suuri merkitys, mutta se täytyy tehdä huolella ja hyvin suunnitellusti. Pari akustolevysermiä tuo varsin minimaalisen muutoksen.

    Threadin aloittajan kannattaa katsoa Svåna acousticsin SMT akustointituotteet, varsinkin bassoresonaattorit/ansat, veikkaan että suurimmat ongelmat löytyvät bassopuolelta.

    Myös alaslasketun akustiikkakaton mahdollista asennusta (tuhoamatta asuntoa täysin) kannattaa miettiä ja suunnitella.
     
  11. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Totta kai paras lopputulos saadaan asiantuntevan suunnittelijan toimesta. Jotain voi kuitenkin itsekkin tehdä ilman että se muuttaa äänenlaatua huonompaan suuntaan :).

    Väite ei pidä täysin paikkaansa. Vaikutus riippuu tapauskohtaisesti tilan akustiikasta ja siitä miten levyt sijoitetaan. Huoneakustiikkaan liittyy myös kaiuttimien ja kuuntelupaikan sijainti. Näilläkin pystytään vaikuttamaan paljon.

    Svanå Miljö Teknikin tuotteita en ole itse kokeillut, mutta kuvien perusteella tuotteiden viimeinen silaus on laitettu ulkonäköön akustisen toiminnan sijasta. Tämä ei tarkoita sitä etteikö ne täyttäisi tehtäväänsä, vaan sitä että markkinoilla on akustisesti parempiakin tuotteita. Tuotteiden tekniset tiedot puuttuivat pitkään nettisivuilta. Nykyään sivuilla on jo jotain arvojakin, mutta ei mitään vinkkiä siitä miten ne on saatu. Esimerkillinen akustointituotteiden valmistaja on RPG Diffusor Systems, mutta toki muitakin hyviä on.
     
  12. Hurubaw

    Hurubaw Uusi jäsen

    Liittynyt:
    07.02.2011
    Viestejä:
    52
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mareksound myy noita Svanån tuotteita, tarkempia tietoja ja mittaustuloksia kannattaa kysyä sieltä, suhteellisen kovaa asiantuntemusta tuntuu löytyvän. Tuotteita ei löydy sivuilta, erikseen kysymällä saa, auttavat tarvittaessa myös suunnittelussa.

    Harvemmin tosiaan akustointielementtien lisääminen huoneeseen huonontaa toistoa, mutta toiston paranemisen suhde hintaan voi jäädä aika pliisuksi. Varsinkin kun akustointielementit harvemmin ovat erityisen edullisia (poislukien diyt).
     
  13. PasiJ

    PasiJ Guest Guest

    Liittynyt:
    25.04.2010
    Viestejä:
    26
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitoksia oikein paljon kaikille kommenteista! :) Katsotaan mihin ryhdytään...
     
  14. Janoch

    Janoch Uusi jäsen

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    21
    Saadut tykkäykset:
    0
    Täytyy myöntää etten akustointia ole kovinkaan paljoa harrastanut, tosin jokin verran asiasta imuroinut tietoa.
    Tuuman vahvuisia tauluja olen tehnyt akustiikkalevystä, edullisen materiaalin ja teoreettisen huonevasteen parantamisen nimissä. Mitään vaikutusta en huomannut. Tosin en sellaista odottanutkaan, koska taulut ovat ohuita, suoraan kiinni seinissä ja sijoittelua ei ole tehty akustointimielessä. Kuitenkin tuollainen akustiikkalevy on helppo ratkaisu kokeilla tilanteen parantamista erilaisin sijoitteluin, esim. heijastuspisteisiin, seinän viereen vinottain, telineelle, kaiuttimien taakse, roikkumaan irti seinästä... Pinnoittaa vain jollain ulkonäöllisesti sopivalla kankaalla joka hengittää jotenkin, etteivät ole niin kehvelin rumat.

    Iso lasiseinäsi ja akustiikkaongelmasi muistutti mieleeni vinkin. Kaislaverhot rauhoittivat eräässä tilassa toistoa uskomattoman paljon vaikka huoneessa oli vain yksi normaalin kokoinen ikkuna. Äänestä tuli huomattavan paljon miellyttävämpää ja tarkempaa noiden asennuksen jälkeen.
    Kyseessä oli siis sellainen rullaverho, joka koostui parin-kolmen millin paksuisista pitkistä tikuista. Tiedä sitten miten sälekaihtimet toimisivat, niitä en ole kokeillut.

    Onnea yritykseen, mikäli kaiuttimistasi pidät niin mitä niitä ensimmäisenä vaihtamaan. Todennäköisesti olet niiden kalliimpien kaiuttimiesi kanssa ongelmissa tässä ja seuraavassa asunnossasi.