Cerwin vega Cls-215

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana TONI_75, 18.07.2009.

  1. tuplaturpo

    tuplaturpo Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.11.2006
    Viestejä:
    273
    Saadut tykkäykset:
    1

    Tuota voisi korja sen verran, että ve-sarjalaisten taajuusvaste ei ole ilmoitettu -3dB pistein kuten xls-sarjan. xls(ja edeltävä cls ) taajuusvaste ilmoitettiin ennen ilman tuota -3dB pistettä, jolloin se oli muistaakseni xls-12 mallilla 35hz-20khz, xls-15 mallilla vielä alempi.



    noh, en silti väitä etteikö ve-malisto olisi hifistyneempi.
     
  2. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Toki näin jos sokkona luottaa valmistajan antamiin arvoihin. Mutta jos vaikka lähdetään fysikaalisista asioista niin samankokoisesta kotelosta EI OLE mahdollista saada sekä matalampaa että herkempää bassotoistoa.
     
  3. etapower

    etapower Guest Guest

    Liittynyt:
    15.01.2008
    Viestejä:
    17
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eli mitä tämä nyt sitten tarkoittaa....
     
  4. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juuri sitä mitä kirjoitin. Käytännössä VE12:nen ei voi toistaa alabassoja alemmaksi ja vielä tehokkaammin kuin samankokoinen XLS12.
     
  5. KMOK

    KMOK Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    21.06.2002
    Viestejä:
    1 946
    Saadut tykkäykset:
    37
    Onko jossain sanottu, että vertaamissasi kaiuttimissa käytetään samaa bassoelementtiä?
     
  6. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei mutta ei sillä isommin ole väliäkään. Kotelo määrittelee enemmän.
     
  7. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Varo nyt vähän mitä sanot, joku saattaisi vielä uskoa horinoitasi.
    Kaiutin, eli elementit, jakosuotimet ja kotelo on alusta alkaen suunniteltu toimimaan yhdessä. Kotelo ei ole yhtään enemmän tärkeä osa kaiutinta kuin elementit. Se, että toisessa on ulkomitoiltaan aavistuksen suurempi kotelo kuin toisessa, ei mitenkään takaa että tämä suurempi olisi kaikessa parempi ja ulottuisi aina alemmas kuin toinen.

    Jos tarkoitat toiston "tehokkuudella" maks spl lukemia, niin tuo voi olla totta. Kaiutinhan voi käytännössä soida joko kovaa tai matalalta. Alarajataajuutta nostamalla voidaan saada suurempi maksimi äänenpaine, kun matalimpien taajuuksien erittäin suuri rasitus elementeille vähenee.
    Reaalimaailmassa kuitenkin VE mallissakin ruuti riittää takuulla kaikkiin kotikuuntelutilanteisiin. Kysyjäkin taisi jo mainita ettei pidä joka ilta teknobileitä, joten suuremmille teoreettisille äänenpainevaroille ulottuvuuden kustannuksella ei ole tilausta, varsinkin kun vahvistimeksi ei ole tulossa pa-tavaraa. Rajoitetulla vahvistinteholla käytettäessä huomattavasti herkempi VE malli myöskin tuottaa enemmän ääntä käytettävissä olevalla vahvistinteholla.

    Ja niistä vasteista vielä:
    XLS-12: 43 Hz - 20 kHz (-3 dB) tai 37 Hz - 20 kHz (-10 dB)
    VE-12F: 28 Hz - 20 kHz (-? dB)
    Mistä kohdalta epäilit että VE mallin vaste on mitattu? Vaikka se olisi mitattu -10 dB kohdasta, ulottuisi vaste silti puoli oktaavia alemmas kuin XLS mallin vaste vastaavalla mittaustavalla. Väite "VE-12F ei voi toistaa alemmaksi kuin XLS-12" on olemassa olevien tietojen valossa täyttä paskaa.
     
  8. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tehokkuudella tarkoitin herkkyyttä, pahoittelut epäselvästä kielenkäytöstä.

    Edelleen olen sitä mieltä, että tuosta samaisesta kotelosta et saa samaan aikaan sekä alemmas menevää että herkempää toistoa aikaiseksi vaikka tunkisit sinne minkä tahansa elementin.
     
  9. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eihän missään sanota miltä taajuudelta herkkyyslukema on saatu. Ilmoittaako cerwin herkkyyden jotenkin keskiarvona vaiko toiston huipusta? Voihan hyvinkin olla mahdollista, että VE-sarjassa on enemmän herkkyyttä "huipusta" mitattuna verrattuna XLS-sarjaan. Bassoaluuelta noita herkkyyksiä tuskin on mittailtu.
     
  10. tuplaturpo

    tuplaturpo Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.11.2006
    Viestejä:
    273
    Saadut tykkäykset:
    1
    No epäilenpä, että tuo VE- mallin vaste on ilmoitettu samoin kuin cls mallit ennenvanhaan, eli jokin "frequency Range (Audible range (80db )) piste, mitä ikinä tarkoittaakaan.

    Cerwinhän sivuillaan kertoo siirtyneensä xls-sarjassa ilmoittamaan taajuusvasteet kuten yleisesti on tapana, jotta olisi jotain vertailupohjaa.

    Tämähän on aiheuttanut hämminkiä yleisössä, joka siis on vain äkkiä katsonut uuden xls sarjan taajuusvasteen, ja todennut sen olevan supeampi kuin edeltävä cls-malliston vastaava.
     
  11. Baphomet

    Baphomet Guest Guest

    Liittynyt:
    04.04.2008
    Viestejä:
    624
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mistähän näitä cerwinejä kannattaisi harkita ostavansa järkihintaan ja järkitoimituksella? Ei Oulusta ainakaan?
     
  12. mn77

    mn77 Guest Guest

    Liittynyt:
    03.12.2008
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    0
    Verkkokauppa com näyttää myyvän 1498,90 € hintaan..
     
  13. tjx

    tjx Guest Guest

    Liittynyt:
    30.08.2001
    Viestejä:
    4
    Saadut tykkäykset:
    0
    Verkkokaupasta itse tilasin, ja kotiinkuljetuksella. Yksin noita on vähän hankala siirtää mihinkään...
    Kuskeja kuulema rupesi hymyilyttämään kun huomasivat, että tiuhaan asutulle rivarialueelle olivat näitä tuomassa :)
    XLS215 siis kyseessä.

    Puolisen vuotta ovat soineet leffa/peli/musahuoneessa (noin 25 neliötä) ja nyt kun akustointi alkaa olla kunnossa niin olen kyllä tyytyväinen. Alunperin oli tarkoitus, että subeista pääsisi musakuuntelussa eroon, mutta leffoilla jää vähän alarekisteri puuttumaan. Tuossa tilassa toisto menee tuonne 25-30Hz välille ihan kivasti, mutta ihan alin rekisteri puuttuu. 20Hz siniaalto kyllä tiputtaa astiat naapurinkin hyllystä, mutta ilman equttamista jää normivolumeilla toistumatta.
    Keskiääni ja diskantti ovat erittäin suuntaavia, joten paikka löytyi aika helposti. Kohtisuuntaaminen teki saundista pikkuisen kuunteluväsymystä tuottavan, mutta "pisteakustointi" loksautti palaset hyvin kohdalleen ja musiikista voi jopa nauttia. Ja aika järjettömällä äänenpainetasolla... Kuuntelun fyysinen elementti on vahvasti läsnä.
    Jos edellisiin setteihin vertaisi niin mieslaulajilla on nyt ensimmäistä kertaa munat.
     
  14. oodeej

    oodeej Guest Guest

    Liittynyt:
    07.11.2004
    Viestejä:
    255
    Saadut tykkäykset:
    0
    Korjataas aiemmissa viesteissä olevia epäselvyyksiä. VE-sarja on Cerwin-Vegan edullisempi ja hieman halvemmista komponenteista kasattu sarja. XLS-sarja on taas kalliimpi kotikaiuttimien mallisto, joka on kasattu hieman kalliimmista osista. Herkkyydet on käytännössä hyvin samankaltaisia mallisarjojen välillä. Kannattaa itse käydä kuuntelemassa, mikä malli sopii parhaiten omaan käyttöön. Ei voi erotella, että VE-sarja olisi joku hifistin valinta ja XLS-sarja vain bilekäyttöön. Tämä ei pidä lainkaan paikkaansa.

    XLS-sarjassa noilla torvimaisilla suuntaimilla on pyritty sovittamaan keskiääni- ja diskanttielementtien suuntaavuus (sivusta mitatut vasteet) mahdollisimman hyvin toisiinsa. Samalla etuna on käytettyjen elementtien kasvanut herkkyys. Aivan samalla tavalla, kuin vaikka Genelecin studiomonitorien suuntaimien kanssa.

    Ainakin XLS-sarjan kanssa täytyy muistaa, että esim. malli XLS-215 vaatii todella pitkän ja rankan sisäänajon, jotta kaiuttimet toimivat suunnitellulla tavalla. Bassoelementtien ripustukset ovat uutena niin jäykät, että ne vaativat melko pitkän soittoajan, jotta alkavat soida kuten pitää.
     
  15. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos tämä pitäisi paikkansa, niin miten valmistaja voisi varmistua tuotteen lopullisesta laadusta ennen toimitusta? Pitkä sisäänajovaihe taitaa vaikuttaa enemmän korviin kuin elementteihin.
     
  16. oodeej

    oodeej Guest Guest

    Liittynyt:
    07.11.2004
    Viestejä:
    255
    Saadut tykkäykset:
    0
    No asian voi uskoa kuka haluaa. Sisäänajoa nuo joka tapauksessa vaativat, sen on minulle useampi harrastaja ympäri maailman raportoinut. Eri asia sitten, kuinka suurista eroista on kysymys.

    Erilaisissa bassoelementeissä on erilaiset ripustukset ja ilmeisesti tässä tapauksessa bassoelementtien ulommat ripustukset ovat sellaiset, että alkavat toimimaan optimaalisesti (suunnitellulla tavalla) vasta pienen käytön jälkeen. Totta kai näin ei ole kaikissa elementeissä ja käytetyt materiaalit yms vaikuttavat varmasti asiaan.

    Olisiko parempi, että kaiuttimet toimisivat suunnitellulla tavalla vain esim. ensimmäiset 0 - 50 kuuntelutuntia ja sitten vaikkapa vuoden ikäisenä soisivat ihan miten sattuu? ;)
     
  17. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Parempi olisi jos kaiuttimessa soiton myötä tapahtuvat muutokset olisivat mahdollisimman pieniä. Mikäli suuria muutoksia todellakin tapahtuisi niin elementin käyttöikä voisi jäädä hyvin lyhyeksi.
     
  18. oodeej

    oodeej Guest Guest

    Liittynyt:
    07.11.2004
    Viestejä:
    255
    Saadut tykkäykset:
    0
    Muutoksien suuruudesta en osaa sanoa. Pieni vaikutus äänessä voi olla toiselle suuri. Lähinnä kirjoitin kommentin tuosta "sisäänajosta" sen vuoksi, että koekuuntelu kannattaisi suorittaa aina hieman käytetyillä kaiuttimilla, eikä suoraan paketista otetuilla laitteilla.

    Pitäähän esim. uuden auton moottori, nastarenkaat ja moni muu asia "sisäänajaa" uutena. Joten ei kai se nyt niin ihmeellistä ole, jos kaiutinkin saavuttaa optimaalisen suorituskykynsä vasta lyhyen käytön jälkeen?

    Kaiutinelementin ominaisuudet muuttuvat joka tapauksessa vuosien varrella. Jos vertaat esim. uutta ja 15 vuotta vanhaa käytössä ollutta ja UV-säteilylle altistunutta bassoelementtiä, niin kyllähän parametreissa ja ripustuksissa on eroa. Varsinkin jos ulompi ripustus on jonkinlaista "vaahtokumia". Jossain vaiheessa käyttöikää ripustukset rapistuvat täysin ja ne joudutaan vaihtamaan. Olosuhteista riippuen tässä voi kestää 10 - 25 vuotta.
     
    Viimeksi muokattu: 28.08.2011
  19. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tällaiset analogiat ei oikein toimi. Erilaiset tuotteet käyttäytyvät eri tavoin. On olemassa paljon tuotteita, joita ei tarvitse sisäänajaa. Tällainen on esimerkiksi viimeksi ostamani uusi auto.

    Tämä oli oikein hyvä esimerkki kaiutinelementin ominaisuuksien muuttumisen haitallisesta vaikutuksesta äänenlaatuun. Onneksi nykyään osataan jo paremmin kuin ennen suojata polypropyleenivaahto UV-valon haurastuttavalta vaikutukselta.
     
  20. oodeej

    oodeej Guest Guest

    Liittynyt:
    07.11.2004
    Viestejä:
    255
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kuten sanottu, sisäänajon tarpeellisuudesta voidaan olla kyseisen tuotteen kanssa montaa mieltä. Tällaisia kommentteja olen kuullut useilta harrastajilta ympäri maailman. Mutta voihan olla, että he ovat itse kuvitelleet mahdolliset erot. En silti pidä huonona ohjeena koekuunnella jo hieman sisäänajettua kaiutinparia, koska silloin ominaisuudet varmasti ovat lähempänä sitä tuotetta, jota on tarkoitus käyttää kotona useita vuosia omassa käytössä. Itse en kyseisiä XLS-215 kaiuttimia omista, vaikka olenkin niitä useamman kerran päässyt kuuntelemaan.