Mielestäsi parhaat kaiuttimet

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana tuhvero, 08.01.2011.

  1. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    alspe.
    Tarkoituksenani oli alunperin vastata viestiäni koskevaan palautteeseesi jotain ns. kieli poskella. Luettuani nyt viestini huomaan kuitenkin, että tuosta tulikin melko kärkäs. Pahoittelen tätä.


    Tuo Maverickin teksti: "Ei-puettavissa kaiuttimissa on aivan liikaa säätövariaatiota ja ympäristömuuttujia mihinkään pellehermanni-tasoa järkevämpään kokemuksien kertomiseen" vastaa itse asiassa jotain niistä ajatuksista, mitä itselleni tuli mieleen ketjun ensimmäisellä lukukerralla. Kuuntelutila, säädöt, muisti yms. asiat vaikuttavat koettuun toistoon niin paljon, että tulee hyvin vaikeaksi laittaa kaiuttimia jälkikäteen paremmuusjärjestykseen. Mainitsemiani Genelec 8040:ja kuuntelen akustisesti hyvin erillaisessa tilassa kuin se missä muita kaiuttimia on tullut kuunneltua. Absoluuttisella asteikolla kunnolliseen akustiikkaan hyvin säädetyt Geneleccini kuulostavat minusta selvästi paremmalta kuin se, mikä vaikutelma minulle on jäänyt kehnommissa tiloissa kuulleista muista kaiuttimista (hintaan katsomatta Groke ;)). Akustiikkaa ei voi sivuuttaa.
     
  2. tuhvero

    tuhvero Guest Guest

    Liittynyt:
    01.08.2009
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    0
    Unohda absoluuttiset asteikot. Kaunis päivä ja pikkusen kalaonnea aamusta vaimon kanssa on ihan yhtä hyvä syy muistaa jokin kaiutin tai kuuntelu, kuin joku foorumin standardit täyttävä objektiivisesti koettu elämys absoluuttisella asteikolla. Ei siltä pohjalta ehkä kannata laitteita muille suositella ja olisi kieltämättä outoa jos tämän tyyppiset seikat tekisi jostain kaiuttimesta "parhaat" mutta ei se kiellettyä ole. Jokainen arvioi omat parhaat kaiuttimensa itse, omien kriteeriensä ja kokemustensa puitteissa.

    Kiitos vielä osallistumisestasi keskusteluun.
     
  3. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    En ole varma, mitä tarkoitit viestissäsi. Minun on vaikea tulkita viestistäsi oliko sen tarkoitus jatkaa ad hominem linjalla, ja viitata siihen, että seuraisin lampaana foorumin standardoitua linjaa. Ehkä tarkoitus olikin kritisoida sitä, että pitäisin olemassa olevana jotain saavutettavissa olevaa absoluuttista asteikkoa ja viittaisin kaiuttimien välisissä paremmuuseroissa siihen. Saattaa olla, että kyseessä oli vain kehoitus ottaa tämä keskustelu ns. löysin rantein. Keskustelun tietyt osat kiinnostavat minua joka tapauksessa sen verran, että vastaan vähän tähän, tuohon ja sinnepäin. :D
    Käytin absoluuttis-sanaa tässä vain sen esiin tuomista varten, että Kaikki kaiuttimia koskevat muistoni omaan paremmuusjärjestykseeni laitettuani, Geneleccini olisivat kärkisijoilla. Erottaakseni omat mielipiteeni absoluuttisen asteikon olemassaolon harhaluulosta mainitsin samaisessa lauseessa kahteen kertaan, että kyse on minun mielipiteistäni.
    Muutenhan ajattelin sitä, ja kirjoitin siitä, kuinka vaikeata on luoda paremmuusjärjestystä kaiuttimien välille niin, että järjestys muodostuisi edes pääosin kaiuttimien ominaisuuksista johtuvista äänentoistollisista eroista. Vaikeutta muodostaa se, että kaiuttimista koskevista kokemuksistamme muistiimme on jättänyt pitkäkestoisia jälkiä vain jotkut osat. Myöhemmin kun arvioimme kaiuttimen hyvyyttä joissain asiassa me luonnostamme käsittelemme vain niitä jälkiä, muistoja, joita meillä pitkäkestoisessa muistissamme on tallentuneina. Nämäkään muistot eivät ole mitään puhtaita, vaan ihmisen luonnostaan suuntaava tiedostamistapa valikoi muistijäljistä tähän hetkeen sopivia piirteitä ja siten värittää muistoistamme tekemiämme tulkintoja. Toisin sanoen. Huijaamme itseämme kun arvioimme jälkikäteen jonkun tietyn kaiuttimen hyvyyttä.

    Aiemmin viittaamani itse kuuntelutilanteita, eli niitä tilanteita missä muistijälkiä syntyy, koskevat erot ovat tietenkin nekin ongelmallisia; kaiuttimia kuunnellaan eri tiloissa, erillaisissa sijoituksissa ja säädöissä, erillaisilla äänentasoilla, erillaisilla musiikeilla, erillaisissa kuuntelijan viretiloissa, erillaisissa mielentiloissa, erilaisissa sosiaalisissa tilanteissa, välillä mukavissa penkeissä, välillä epämukavissa penkeissä, välillä jonkun myyjän kehujen vaikutuksen alaisina, välillä alkoholin vaikutuksen alaisena, välillä heinänuhassa, korvat lukossa, jne. Olen siis samaa mieltä kanssasi, absoluuttiset asteikot on unohdettava. Mielestäni tähänkin keskusteluun osallistuneilla nimimerkeillä on kuitenkin jonkinlainen pyrkimys luoda kaiuttimien välille jonkinlaista subjektiivista paremmuusjärjestystä tai sitten subjektiivisia erillaisiin tilanteisiin suunnattuja paremmuusjärjestyksiä. Itse olen toisinaan kuunnellut kaiuttimia siitä näkökulmasta, miten hyvin arvioin niiden sopivan akustiikaltaan vaimennettuun tilaan (mitä niistä on siis saatavissa irti akustiikalta toivomani kaltaisessa tilassa) ja kuinka paljon ne aiheuttavat omistamisenhaluja. Nämä kaksi asiaa määräytyvät tiettyjen, ainakin osittain itseni hyvin tiedostamien, kriteerien mukaan.
    Kuten edellä mainitsin Genelec 1036A:t täyttävät kriteerini paremmin kuin mitkään muut kaiuttimet. Vielä kiinnostaisi lukea muiden parhaita kaiuttimia.
     
    Viimeksi muokattu: 23.05.2011
  4. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0


    Mitä ihmeen hominoita sinä nyt mietit joka väliin. Keskustellaan vaan eikä tarvitse alkaa filosofiseksi.

    Minun pointtini alunperin oli se, että jos pitää tavallista 2-tie kaiutinta SELVÄSTI parempana kuin muita niin se kuulostaa siltä, että loput koekuunnellut ovat logitechin 2.1 sarjoja tai Tangbandin laajakaistoja. Mutta ilmeisesti vertasitkin kaiuttimiasi huippuakustiikassa muiden kaiuttimien kumisevaan messudemoon ja se jäi sinulta mainitsematta?:hitme:
     
  5. tuhvero

    tuhvero Guest Guest

    Liittynyt:
    01.08.2009
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei tarkoitus ollut jatkaa ad hominem linjalla, en referoinnut lampaisiin, en edes tarkoittanut kritisoida sinua, mielipiteitäsi tai perusteluitasi. Tarkoitin todella vain sitä, että jokainen meistä arvioi omat parhaat kaiuttimensa omista lähtökohdistaan, omien kokemustensa puitteissa ja omilla kriteereillään. Jokainen on omalla kohdallaan oikeassa, eikä ole vaarallista vaikka mielipide muuttuisi huomenna. Siitäkään ei kenellekään pitäisi mitään mielipahaa seurata, että joku toinen on erimieltä.

    Kaikki mitä kirjoitit on varmaan ihan totta, joskaan ei tässä yhteydessä kovin "olennaista". En tarkoita, että rationaaliselle ja/tai analyyttiselle arviolle ei olisi paikkansa tai etteikö se olisi aiheellista monessakin kohtaa. Tarkoitan, että tuo kaikki koskee meistä jokaista, jokainen meistä kai pyrkii tai kuvittelee olevansa itselleen rehellinen ja muodostaa mielipiteitä siltä pohjalta.

    Kaikki mitä sinulle kirjoitin, tarkoitin kaikille tätä ketjua lukeville tai sitä kommentoiville. Pyrin vain ilmaisemaan, että tässä ketjussa aloittaja (minä) pyrki käynnistämään keskustelun mielipiteistä ja kokemuksista.

    Monella foorumilla keskusteleminen tuntuu olevan lähellä hiukkaskiihdyttimen standardoimista. Ihmisille on muodostunut kynnys "puhua tunteella" tai ilmaista mielipiteitä, koska kulttuuri foorumilla on sen tyyppistä, että faktat pitää todistaa, linkkejä vaihdetaan ja validi tapa ilmaista on mahdollisimman tekninen ja tarkka.

    En kuitenkaan usko, että kovinkaan moni äänentoistolaite vaihtaa omistajaa analyyttisen vertailun ja teknisten kaavioiden perusteella. Lopulta ihmiset muodostaa sen ostopäätöksen kuitenkin foorumi mielipiteiden, kavereiden suositusten, hienon esitteen, merkin, muotoilun, hinnan, musiikkimaun tai myyjään hehkutusten perusteella, noin esimerkkejä mainitakseni.

    Ilahtuisin jos ihmiset rennommin ja rohkeammin vain kertoisi omista kokemuksistaan ja näkemyksistään. Kuten olen aikaisemminkin sanonut, ei ole olemassa oikeita vastauksia, on vain sinun mielipiteesi ja olet omalla kohdallasi oikeassa.

    Esimerkiksi harrastusta aloitteleva kertoessaan musiikkimaustaan, omista laitteistaan ja omista kokoemuksistaan, voisi mahdollisesti saada jonkun vihjeen kokeneemmalta harrastajalta. Esimerkiksi vinkin jostain toisesta kaiuttimesta joka on ominaisuuksiltaan saman tyyppinen mutta "parempi" jollain osa-alueella.

    Tämäkään posti ei siis ollut kritiikkiä Arttua kohtaan, eikä edes kohdistettu artulle, vaikka artun kirjoittamaa siteerasinkin.

    Kiitos vielä sinulle ajan käytöstäsi ja analyyttisestä kirjoituksestasi.
     
  6. Brennick

    Brennick Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.08.2006
    Viestejä:
    322
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos otetaan huomioon kuuntelutilan akustiikka, tilavuus, äänitteen laatu, äänenvoimakkuus, kaiuttimien sijoitus suhteessa kuuntelupaikkaan, musiikkilaji, ohjelmalähde, vahvistin, musiikkimaku, ennakkoasenteet, mieltymykset sekä oma mielentila niin tullaan sen päätelmän eteen, ettei yksittäistä parasta kaiutinta ole olemassakaan, koska kaikki edellämainitut asiat vaikuttavat siihen miltä kaiutin kuulostaa.


    Ja tämän psykoakustisen paskanjauhannan jälkeen totean oman kuuntelutilani osalta Elacin BS184:sten toimivan kohtuuhyvin Marantzin vahvarilla.