Peerless kuoli

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana Jani_p, 27.02.2011.

  1. Jani_p

    Jani_p Uusi jäsen

    Liittynyt:
    28.09.2005
    Viestejä:
    310
    Saadut tykkäykset:
    2
    Sattui pieni haaveri ja n. 10v vanha XLS potkasi viimeisen kerran..pohjasi ja meni puhekelan runko poikki :) Nyt pitäs saada uusi elementti tilalle. Kotelona on refleksiviritteinen(22Hz) ja nettotilavuus n. 50l. Jos tuota koteloa pystyy jollakin elementillä hyödyntämään, niin saa antaa hyviä vinkkejä. Oisko joku 10" vai 12" refleksinä tai suljettuna. Varmaan jompikumpi nuista XXLS10&12 passais mutta onko muita? Anti-mode löytyy, niin se varmaan liftin kans laajentaa suljetun kotelon käyttömahdollisuuksia.. Huone on n. 15m^2 ja puurakenteinen.

    Niin saa kaupata myös elementtejä jotka sopii tuohon koteloon.
     
    Viimeksi muokattu: 27.02.2011
  2. Playpig

    Playpig Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.11.2010
    Viestejä:
    94
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mites XXLS 12" ja sitten 1-2 passiivia?
     
  3. Jani_p

    Jani_p Uusi jäsen

    Liittynyt:
    28.09.2005
    Viestejä:
    310
    Saadut tykkäykset:
    2
    Onko kukaan ikinä purkanu XLS-elementtiä? Näyttäs olevan 4 kuusiokoloruuvilla kiinni magneetti rungossa mutta pirun ahtaasa paikassa. Jos magneetin saisi pois ja pääsisi ottamaan katkenneen puhekelan rungon myös, niin siitähän tulisi hyvä passiivielementti..
     
  4. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Ainakin resolution 15" magneetti oli ruuvien lisäksi liimattu. Ruuvit olivat myös liimaantuneet eivätkä lähteneet yhtään mihinkään, vieläpä ristipää ruuvit niin ei vaan saanut auki millään. Lekalla kun paukautti magneetin kylkeen (laudan pala iskunvaimentimena välissä) niin ruuvit napsuivat nätisti poikki ja magneetti irtosi. Minä en tarvinnut muuta kuin magneetin leikkimiseen joten irrotin kartion ja muut kilkkeet. Kartion yläripustus irtosi siististi liiamuksestaan ihan käsin repimällä. Spiderin otin mattoveitsellä reunaa pitkin viiltäen. Näin sain esteettömän pääsyn ruuveihin, mutta eivät vain irronneet.
     
  5. Jani_p

    Jani_p Uusi jäsen

    Liittynyt:
    28.09.2005
    Viestejä:
    310
    Saadut tykkäykset:
    2
    Kyllä ne lähti muutaman kuusiokoloavaimen pätkimisen ja vääntelyn jälkeen. Oli nimittäin ahdasta. Magneetti lähti irti kun vasaralla napautti meisseliä väliin. Tuommonen se on http://www.students.oamk.fi/~t7poja00/IMG_1391.jpg
    Menny katki tuosta. Saa nähä saako kiinni. Puhekela on ehjä. Onko kellään tietoa mitä ainetta tuo puhekelan runko on?
     
    Viimeksi muokattu: 28.02.2011
  6. jpanu

    jpanu Uusi jäsen

    Liittynyt:
    15.09.2007
    Viestejä:
    227
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mulla oma 12" xls katkes melkeen keskeltä (nad218thx ajoi, pikkusihneissä katottiin isolla nemoa etsimässä suklarikohtaus, naps ...:eek: )
     
  7. MikkiHiiri

    MikkiHiiri Do It Yourself Tukijoukot

    Liittynyt:
    20.10.2003
    Viestejä:
    3 765
    Saadut tykkäykset:
    14
    Passiivielementiksi vaan. Puhekelan tilalle sorvaa semmosen metallilätkän jossa sopivan kokoinen olake joka uppoaa tohon puhekelan aukkoon, keskelle M6 kierrereikä johon voi kiinnittää lisäpainoja. Lätkän liimaat sialla kiinni.
     
  8. Jani_p

    Jani_p Uusi jäsen

    Liittynyt:
    28.09.2005
    Viestejä:
    310
    Saadut tykkäykset:
    2
    Tehdään tuo sitten seuraavaksi jos ei kestä. Tuhrasin sikabond T2:lla läjään tuon ja toistaiseksi on toiminut. Ei edes hankaa magneettiin liimaus :)
     
  9. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Lätkän liimaat Sikalla kiinni. Kyseessä on tuotenimi, ei töpselireikänokkainen pinkki otus.



    Tee-itse-liimattu puhekela voi kestää tavallista maltillista käyttöä mainiosti vuosikaudet, mutta heti kun luukuttaa 2 kilowatin bassopiikin, puhekela lentää viereiseen pitäjään ikkunan läpi. Kannattaisi sijoittaa korjailtu subbari pieneen huoneeseen tai toistarvoiseen hiljaisempaan käyttöön, koska alkuperäisen veroista siitä ei saa. Ja sitten kun lopulta haluaa modata sen passiivielementiksi, tahallaan kokeilee mitä kilowattiluokan piikkiteho saa aikaan. Kunhan ensin latoo ikkunan eteen vaikka sänkypatjoja, ettei tule ikkunaremonttia samalla.
     
  10. Jani_p

    Jani_p Uusi jäsen

    Liittynyt:
    28.09.2005
    Viestejä:
    310
    Saadut tykkäykset:
    2
    Niin aattelin ettei se kovin kestä luukutella eikä alkuperäistä siitä tule :) ja eikä rivitalokäytössä kehtaakkaan luukuttaa. Ja jos tuohon 2 kW tehon pukkaa kunnossa olevanakin, niin puhekela höyrystyy samalla millisekunnilla :D ja ei taida Rotel RB-890:stä olla saatavillakaan moisia tehoja.. Noo enivei näillä mennään ja antaahan päristä sen minkä pärisee.
     
  11. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Kuparin lämpökapasiteetti iloisesti pystyy imemään 2 kilowatin hetkellisen tehon, etenkin jos viileä puhekela on kyseessä, eli mitataan vaikka impulssilla elementin vastetta. Minähän sanoin 2 kW PIIKKI, en sanonut 2 kW RMS pitkäkestoisena.

    Piikkejä tietysti saa käyttää VAIN jos ne mahtuvat kartion liikeradan sisälle, eli kotelon pienuus riittävästi hillitsee elementin liikerataa, tai taajuus on niin suuri, ettei liikerata ylity. Esim. passiivielementtinen XLS-10 kestää 2 kW piikit taajuudella 88 Hz ja siitä ylöspäin. Suljetussa kotelossa 66 Hz ja siitä ylöspäin. Kilowattien kestokyky riippuu kotelovirityksestä, nuo olivat vain esimerkkejä tietyistä koteloista.

    Piikin jälkeen kun antaa elementin jäähtyä ennen seuraavaa piikkiä, mikään ei mene rikki. Siis ehjällä elementillä. Kotona korjattu puhekela ei kestä piikkejä läheskään yhtä hyvin.
     
  12. MikkiHiiri

    MikkiHiiri Do It Yourself Tukijoukot

    Liittynyt:
    20.10.2003
    Viestejä:
    3 765
    Saadut tykkäykset:
    14
    Hmm, ties mitä liimaa siitäkin tulee kun laittaa blenderiin..? :D
     
  13. dippainssi

    dippainssi Guest Guest

    Liittynyt:
    05.10.2010
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olen itse korjannut monta elementtiä. Onnistuu jokseenkin aina.

    Irrota kartio kumireunuksineen ja leikkaa spideri irti rungosta rikkomatta sitä.
    Jos kelan käämitykset ovat kokonaan lytyssä, niin hankalaksi menee, mutta yleensä noista vain kela katkeaa irti. Kuori silloin se kelan runkomuovi pois ja korvaa se vaikka 0.1 mm messinkilevyllä. Levy EI saa tehdä oikosulkeutuvaa rengasta! Jätä vaikka millin rako.

    Messingin etu on se, että se johtaa lämpöä pois kelasta. Korjattu elementti kestää paljon alkuperäistä enemmän tehoa. Yleisin hajoamisen syyhän on liian pienitehoinen vahvistin. Alle kilowattisilla ei oikeastaan kannattaisi subien kanssa leikkiä....

    Asennus: kiilaa kelarunko ja sen päälle liimattu kela magneettinavan ympärille ohuilla kartonkiliuskoilla liimauksen ajaksi. Näin kelasta tulee oikean kokoinen ja suora. Kun liimattu kela on valmis ja edelleen keskitettynä, niin voit liimata samaan asennukseen kartion spidereineen kiinni. kartion kiinnityksestä tulee vahva, kun prässää messinkiin hiukan taitosta reunaan.
    Kun liimaus tehdään tuettuna, niin kiinnitys on aivan automaattisesti keskitettynä, eikä kaiutin rohise.
    Lopuksi vain pölykuppi paikoilleen ja menoksi.
     
  14. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0

    Ei tämä välttämättä ole näin.

    Monet nykyiset moduuliset vahvistimet ja paljon puhutut T.Ampit yms. PA-vahvistimet ovat ylikuormitussuojattuja ja oikosulkusuojattuja. Ne ei pääse niin suurelle särölle tai oikosulkuun että kaiutinantoon tulisi suoraan verkkojännite, mikä polttaisi elementin. Poikkeuksia toki on, mutta kyllä särön määrä on tässä vaiheessa jo semmoisissa lukemissa, että vähäänkään järkevä bassottelija ruuvaa subbaria tässä vaiheessa pienemmälle. T.Ampeissa ja monissa muissa PA-luokan vahvistimissa on yleensä hyvin toimivat clip-ledit, joita myös kannattaa luukuttaessa vilkuilla.


    Vahvistintehoa on aina hyvä olla, mutta kyllä sillä liiallakin teholla voidaan elementti rikkoa. On monia tapauksia, joissa elementti ei vielä pohjaa mekaanisesti, mutta sähköinen tehonkesto on silti ylitetty->prööts ja savut ilmaan. Puhekela sulaa.
     
  15. Jani_p

    Jani_p Uusi jäsen

    Liittynyt:
    28.09.2005
    Viestejä:
    310
    Saadut tykkäykset:
    2
    No minähän tuhrasin sikabondilla kasaan katkenneen puhekelan rungon ja painelin vähä irronneen puhekelan runkoon kiinni. Toistaiseksi on pienellä käytöllä pelannut ilman isompia häiriöääniä. Niin ja tuohan meni rikki ankaran pohjauksen seurauksesta. Vahvistimesta paloi transistori ja toinen puolikas käyttöjännitteestä tulla tupsahti kaiutinlähtöön..ja sattu olemaan se puolikas millä mennään sisään päin...