KaapeliTV ja HD-lähetykset

Keskustelu osiossa 'Digi-TV' , aloittajana Hobbes, 12.11.2007.

  1. Luckyman

    Luckyman Uusi jäsen

    Liittynyt:
    22.08.2004
    Viestejä:
    569
    Saadut tykkäykset:
    2
    YLE siis kieltää jakamasta FTA. Operaattoreiden pitäisi niellä kuituyhteys ja ilmaiset kortit
     
  2. arthur

    arthur Guest Guest

    Liittynyt:
    28.06.2002
    Viestejä:
    2 430
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ennenhän YLEltä annettiin ymmärtää, että salaus on vapaaehtoista. Pakollinen salaus+ilmaiset kortit kuulostaa kyllä röyhkeältä.
     
  3. Herra X

    Herra X Guest Guest

    Liittynyt:
    29.04.2011
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sain Yleltä selvitystä asiaan.

    Peruslähtökohta on että maanpäällisessä jakelussa operaattori voi valita salaako se vai ei ja must carryn mukaisesti kaapeli ei voi valita.
    Must carry vaatii sen, että signaali jaetaan samoilla pelisäännöillä kaapelissa kuin maanpäällisessä.

    Koska maanpäällisessä jakelussa kanava on ainoastaan saatavilla kortin takana eli salattuna, niin silloin myös kaapelissa se pitää salata.
    Tämä ei ole Ylen tahdosta kiinni vaan se on lainsäätäjän tahtotila.
    Se, että Yle HDta jaetaan maanpäällisen näkyvyysalueen ulkopuolella niin Ylen lähtökohta on sama, kuin must carry alueella.
     
  4. McIce

    McIce Guest Guest

    Liittynyt:
    14.11.2007
    Viestejä:
    148
    Saadut tykkäykset:
    0
    Viimeksi muokattu: 06.05.2011
  5. kaahonen

    kaahonen Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.07.2006
    Viestejä:
    232
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuon mukaan Kuopiossa kanavanippu 15 pitäisi olla YleHD mutta ei ole vaan URHOtv, 4 Pro 1 ja Eurosport HD :eek:
     
  6. Jolly Roger

    Jolly Roger Uusi jäsen

    Liittynyt:
    29.04.2011
    Viestejä:
    123
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyselin Lumotv:ltä Yle HD:sta ja hd-kanavien vähäisestä tarjonnasta. Vastaus:

    "YLE HD aloittaa lähiaikoina KYMPin Lumotv-palvelussa

    YLE HD on siirtovelvoitteen (must carry) alainen kanava, joka näkyy Lumotv-palvelussa lähipäivinä. Tarkka aloituspäivä selviää teknisten ja sopimusasioiden selvittyä.

    Kaapelitalouksissa kanavan katseluun vaaditaan Cable HD Ready -merkitty vastaanotin ja Lumotv-salauksenpurkukortti. YLE HD -kanava on katsojalle myös kaapeli-tv-verkossa maksuton eli kanavasta ei peritä erillistä katselumaksua. Katselu edellyttää kuitenkin Lumo Aloituspaketin (2,95 €/kk) tilaamista, jolloin asiakas saa katselukortin samalla YLE HD:n katseluun.

    HD-lähetysten puuttuminen

    Toivon, että saamme nuo lähetykset pian toimintaan YLEN ja tuotantoyhtiömme saatua tekniset ratkaisut kuntoon.Kanavavalikoima ei ole KYMP OY:n päätös, vaan HD-kanavien puuttuminen tällä hetkellä johtuu tv-signaalin tarjoajan teknisistä valmiuksista.HD-kanavia on tulossa Lumotv-valikoimaan, kun signaalintoimittaja saa niiden jakeluun tarvittavat valmiudet.TV-tarjontaa kehitetään jatkuvasti, ja pyrimme tuomaan uusia kanavia valikoimaan aina mahdollisimman nopealla aikataululla.Uusista kanavista tiedotetaan heti, kun niiden aikataulu tiedetään. Tiedotteet julkaistaan aina www.lumotv.fi –sivuilla.

    Pahoittelemme toistaiseksi puuttuvien kanavien aiheuttamaa harmia!"
     
  7. Pekka T K

    Pekka T K Guest Guest

    Liittynyt:
    29.04.2008
    Viestejä:
    253
    Saadut tykkäykset:
    0
    Lumon vastaus on potaskaa. Antenniverkossa kortti on ilmainen, jos katsoo vain YLE HD -kanavaa. Niin on oltava myös kaapeli-TV:ssä.
     
  8. Make73

    Make73 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    3 404
    Saadut tykkäykset:
    130
    http://avoinyle.fi/www/fi/FAQ/HD.php

    Epäilen kyllä suuresti jakaako yksikään kaapelioperaattori kortteja ilmaiseksi asiakkailleen YLE HD kanavan takia jos ei kerran ole pakko.
     
  9. LOP

    LOP Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    12.02.2001
    Viestejä:
    4 057
    Saadut tykkäykset:
    49
    Kyllä ilmaisia palveluksia on hankala tehdä. Kyllähän sen ymmärtää ja siksi jätän ihan periaatteesta YLE HD -kanavan ainakin kaapelipuolella väliin, jos DNA tekee siitä maksullista millään tasolla.
     
  10. JJCool

    JJCool Guest Guest

    Liittynyt:
    30.09.2003
    Viestejä:
    85
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllä Must carry on pakko ja ei siinä kaapelioperaattorin valitukset auta. Kyllähän ne tietysti aluksi yrittää pakkomyydä muitakin kanavia kunnes virkavalta herää puttumaan asiaan n-kuukauden päästä.
     
  11. Make73

    Make73 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    3 404
    Saadut tykkäykset:
    130
    Siis tuon em. linkin takana on teksti:

    Kaapeli- ja iptv-operaattoreilla on ollut epäselvyyttä siitä, onko YLE HD ns. siirtovelvoitteen (must carry) piiriin kuuluva kanava vai ei. Viestintäviraston mukaan YLE HD on siirtovelvoitteeseen kuuluva kanava, joten se on jaettava velvoitteen mukaisesti maanpäällisen lähetyksen näkyvyysalueella. Must carry -sääntö koskee siis nimenomaan maanpäällisen jakelun näkyvyysaluetta.
    Yle ei halua rajoittaa kaapelioperaattoreiden mahdollisuuksia jakaa signaalia maanpäällisen näkyvyysalueen ulkopuolella. Edellytys on kuitenkin, että kanava on maksuton ja se on kortin takana. Koska kanava on määritelty must carry -kanavaksi, signaali pitää jakaa samoilla pelisäännöillä kaapelissa kuin maanpäällisessä verkossa: maanpäällisessä verkossa kanava on saatavilla ainoastaan salattuna.


    Tuo tosin Ylen sivuilla, ei Viestintäviraston.
     
  12. paaton

    paaton Uusi jäsen

    Liittynyt:
    22.03.2005
    Viestejä:
    848
    Saadut tykkäykset:
    0
    Niin, mitäs tuo nyt tarkoittaa?

    Äkkiä luulisi helsinginkin olevan maanpäällisen jakelun näkyvyysaluella.
     
  13. ämpeg4

    ämpeg4 Guest Guest

    Liittynyt:
    13.07.2008
    Viestejä:
    91
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juuri näin on asia. Kannattaa muistaa, että must carrylla on yli 60-vuotinen monivaiheinen historia takanaan. Televisiokatselun perusmuoto on ja oli se, että jokainen vastaanottaa lähetystä omalla antennillaan. Amerikassa oli pitkät etäisyydet, jolloin asutuskeskuksissa kehittyi community antenna-systeemi, jossa kukkulalla oli korkea vastaanottomasto, josta jaettiin seudulle kaapeliteitse lähetys. Muodostui siis keskusantennijärjestelmä. Kaapeli-tv-järjestelmässä saattoi olla paikallista ohjelmaa, mutta sen piti sisältää myös = "must carry" tärkeä valtakunnallinen kanava.

    Suomessa must carry on tullut kerrostaloasumisen myötä. Koska jokainen talon asukas ei voi asentaa kerrostalon katolle omaa antenniaan, kehittyi Suomessa taloihin jo varhain keskusantenniverkosto. Monissa maissa tv:n alkuvaiheessa oli katoilla melkoisia antenniviidakoita. Kun HTV ja muut kaapeliyhtiöt alkoivat täällä laajeta, tuli must carry osaksi telelainsäädäntöä, myöhemmin osaksi rakennusmääräyksiä ja nykyään EU-yleispalveludirektiivin siirtovelvoiteartiklan toteutus osana viestintämarkkinalakia, §134.

    Idea edelleen on turvata antennivastanottoa vastaava muu signaalitie. Nyt vain on niin monia vaihtoehtoisia viestintäverkkoja, että perusidea hukkuu ja vääristyy helposti. Jo direktiivikin määrää asian päivittämisen määrävälein. Niinpä ensi heinäkuussa tulee uusi kattavuusmääritelmä. Nyt siihen tulee kuulumaan vain julkisen palvelun valtakunnalliset radio ja tv-lähetykset sekä tietyt valtakunnalliset ohjelmistotoimiluvanvaraiset lähetykset, joissa on mm. tekstitysvelvoitteellista sisältöä. Aikaisemmin must carry-velvoite koski mm. valtakunnallisia mainoskanavia.
    Kaapelijakelukustannuksia voidaan velottaa kohtuullisesti välttyyhän katselija oman ulkoantennin hankinnalta, eikä lisävälityskapasiteettia tarvitse kaapelioperaattorin rakentaa

    Peruskriteeri on siis, että katselija saa antennivastaanoton sijasta jonkin viestiverkon kautta Ylen sekä ne tietyt valtakunnalliset tekstitetyt ja vammaispalveluin varustetut lähetykset. Yle on päättänyt (edit: todennut) sen YLE HD-ohjelman olevan säännöllisenä julkisena palveluna siirtovelvoitteen eli must carry-velvoitteen alaista. Nyt vain tulee tämän YLE HD:n toteutuksen erikoisuus. Kun Yle ei lähtenytkään sen jakelussa normaaliin jakelumalliin, esim YLE TV1-tyyppiseen, vaan jakelukustannukset kokonaan säästäen antaa signaalin sopimuksen mukaan lähes kenelle tahansa verkko-operaattorille, jolloin syntyy valtava sekamelska (edit: sekaannus yhden kortin periaatteen takia) paitsi signaalin perille menosta myös must carry- tarpeesta ja -velvoitteesta. Ongelma on siis Ylen itsensä aiheuttama, kun tässä on pohjana Ylen Mahdollistajastrategia vuodelta 2008.(ks. Yle-tiedote 12.2.2009)

    Tilanne on täysin keskeneräinen. Antenniverkonkin osalta on epäselvää aloittaako DNA YLE HD-lähetykset VHF A-muksissa, vaikka Yle itse jo joulukuussa 2009 päätti varata siinä lähetyskapasiteettia. Toisaalta televisio- ja radiotoimilupalaissa edellytetään, että Ylelle varataan sen tarvitsema lähetyskapasiteetti. Ulkopuoliselle tilanne näyttää täysin hallitsemattomalle. On selvää kansantaloudellista tuhlausta samoin taajuusalueiden vääristynyttä käyttöä tuputtaa tätä YLE HD-simulcast- eli SD-samanaikaislähetystä joka tuutista. Kaiken kukkuraksi tämä osa julkista palvelua on erehdytty sopia ensimmäisen palveluoperaattorin kanssa valinnaiseksi salauksen suhteen. Tämä käy ilmi jo ennakkoarviointiasiakirjoihin kuuluvassa HD-Palvelukuvauksessa.(ks. Yle-tiedotteet)

    Ruotsissa, Britanniassa ja Ranskassa vastaavat julkisen palvelun pääkanavan HD-simulcast-lähetykset ovat vapaasti katsottavia ilman salausta, FTA (Free to Air), josta seuraa niiden vapaa katselu myös muissa viestiverkoissa kuten kaapeliverkossa.

    EDIT: Mahdollistajastrategia ei enää Yle-tiedotteen 12.2.2009 linkkiliitteenä. Tämä merkinnee, että Mahdollistajastrategia ei enää kuulu kokonaisuudessaan Ylen perusstrategioihin paitsi YLE HD:n jakelumuodon osalta.
     
    Viimeksi muokattu: 09.05.2011
  14. ämpeg4

    ämpeg4 Guest Guest

    Liittynyt:
    13.07.2008
    Viestejä:
    91
    Saadut tykkäykset:
    0
    Varmaan tarkoitat Make 73:n tekstiä.
    Viittaan omaan edelliseen pitkään sepustukseeni ja lisään, että Helsingissä Welho toimii tietenkin kahdesta ei syystä. Ensinnäkin se tekee normaalia itse valitsemansa ohjelmiston välittämistä ohjelmistonluovuttajien kanssa tehtyjen sopimusten perusteella. Varmaan se välittäisi ilman muuta suuren osan Ylen lähetyksiä omasta tahdostaankin, mutta Ylen lähetyksiä koskee lisäksi varmentavana seikkana myös siirtovelvoite eli must carry. Kun taloihin asennetaan televerkko, se on luonnollinen osa talotekniikkaa, mutta must carry varmentaa sen vielä. Eli televerkotonta taloa ei saa edes rakentaa tai pitää televerkkoa virrattomana.
     
  15. pede

    pede Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    22.10.2002
    Viestejä:
    6 311
    Saadut tykkäykset:
    19
    Hallituksen esityksessä uuteen viestintämarkkinalain 134 §:n, joka voimassa vasta 1.7 lähtien, esitetään että salausta ei saa poistaa tai lisätä.

    Salausta perustellaan yleensä HD:n yhteydessä sillä, että jpollei sitä ole, ei saada oikeudenhaltijoilta (mediamafialta) hankittua sisältöä. Esim tällä BBC perusteli viranomaiselle että haluaisi saada mutoksen toimilupaansa jotta sen Freeview (maanpäällinen verkko) olisi siten suojattua, että moninkertainen kopiointi voidaan estää, mutta omalle laitteelle tallentaminen onnistuisi. BBC sai tähän luvan. Tätä ei kuitenkaan ole ilmeisesti vielä implemmentoitu UK:ssa. (korjatkaa jos olen väärässä implementoinnin suhteen)

    no tuo vml 134 § perustelut näyttävät pakottavan tuohon. ei tosin ole hyväksyttävää lainsäädäntötekniikka että tuollaista pitäisi etsiä hallituksen perusteluista, jotka erivät ole varsinaisia normeja vaan laintulkintamateriaalia. kyllä säännöt on saatava normistoon.

    kyse ei ole ilmaisesta palvelusta, vaan kaapelioperaattorin lainmukaisesta velvoitteesta, jonka se joutuu rahoittaamaan maksavien asiakkaiden aikaansaamasta tulovirrasta.

    on aivan normaalia yrityksillä on erityisiä velvoitteita.

    tuossa 134 §:ssähän on myös momentti joka sallii maksun perimisen verkon ylläpidosta. käsittääkseni taloyhtiöt maksavat tällaista maksua, joten tuon ohjelmakortin (pienehkön) maksun lainmukaisuus on myös kyseenalainen. Tässäkään ei kukaan ole vielä viitanut mihinkään normiin tai viranomaispäätökseen, joka ottaisi tähän kantaa.


    yle voi vain esittää mielipiteensä. tässä valvontaviranomaisena on viestintävirasto, joka ensisijaisesti päättää kuuluuko kanava välitysvelvoitteen alaisiin kanaviin.

    jollei kaapelioperaattori tähän tyydy, se voi sitten riitauttaa viestintäviraston päätöksen. käsittääkseni kaapelioperaattorit kuitenkin jo hyväksyvät viestintäviraston kannan.
    asia ei käsittääkseni ole enää epäselvä.

    jollei simulcastia käytetä, joutuisivat kaikki heti hankkimaan uuusien HD:kanavien boksit. ei muutaman taajuuden ja lähetysverkon ylläpitäminen ole mitään "kansantaloudellista tuhlausta". mutta tuo onkin jo OT. sehän käsittääkseni koskee antenniverkkoa. kaapelissahan on tilaa.

    aivan. tämän osalta siis kysymmekin miksi yle on laittanut kanavan kortin taakse. epäilen tuota ylempänä viitattua BBC:n perustelua, eli mediamafia vaatii. huomaamme taas olevamme niin pieni markkina, että mediamafia heiluttaa.

    tällaisen mediamafian kiristyksen ainoa vastauskeino on EU:n laajuisen lainsäädännön muuttaminen.

    "Kolme lainsäätäjän sanaa, ja kirjastoista tulee makulatuuria" (Lause on Kirchmannin esitelmästä Wertlosigkeit der Jurisprudenz als Wissenschaft. cit. LARENZ, Methodenlehre s. 6., s. 47.) totesi sakemanni jo 1800-luvulla.

    • Eli tekijänoikeusmaksut tuli eu-tasolla normittaa todellisten eikä mahdollisten katsojien mukaan, kuten suomessa tänään; toisin ruotsissa.
    • Tähän tulisi liittää periaate että esim satellittikanavat on saatettava euroopanlaajuisesti jakeluun, eikä tekijänoikeuksiin vedoten rakentaa keinotekoisia esteitä kanavan jakeluille.
    • suoja-aikoja on samlla huomattavasti lyhennettävä.
    • jne, jotta saadaan tekijälle kohtuullinen suoja ja mediamafian välistävetäjän rahastus loppumaan.

    tällainen sääntely ei onnistu teuvohakkaraisilta vaan tähän tarvitaan sitä paljon parjattua eu:ta joka on tarpeeksi iso peluri mediamafian pahojen tapojen suitsimiseksi .

    eivät hevos- ja vaunukauppiaatkaan saaneet päättää mitä autoilla saa kuljetta ja millaisia autoja saadaan tehdän (ei nyt täydellinen analogia mutta tajuanette idean).
     
  16. JIH

    JIH Käyttäjä

    Liittynyt:
    22.08.2007
    Viestejä:
    416
    Saadut tykkäykset:
    32
    Pari National Geographicin HD-kanavaa tuli Dna-Welhon verkkoon (Helsinki).
     
  17. paaton

    paaton Uusi jäsen

    Liittynyt:
    22.03.2005
    Viestejä:
    848
    Saadut tykkäykset:
    0
    No niinpäs onkin, myös nelonen perhe ja maailma ovat ilmestyneet.
     
  18. prosurfer

    prosurfer Guest Guest

    Liittynyt:
    19.10.2001
    Viestejä:
    2 111
    Saadut tykkäykset:
    2
    Olisikohan korttivaatimuksen taustalla tulevaisuuden valvontamekanismi mediamaksulle tai miksi hyvänsä sitä kutsutaankin jatkossa...
     
  19. tnurmine

    tnurmine Guest Guest

    Liittynyt:
    05.10.2005
    Viestejä:
    98
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kävin paikallisessa DNA liikkeessä hakemassa ohjelmakorttia kaapeliliittymään, sekä CIv1 lukijaa (CA-moduli) vuokralle . Sanoivat, että vuokrahommat on mennyttä, että ei enää vuokrata, mutta voin hakea oman Teknisiltä. Teknisillä tasan 1 vaihtoehto ja sanoivat, että ei näy HD. Minä siihen, että no helvetti, mikäs siinä nyt sitten on?!?!? No kortti kuiteski kouraan ja takaisin DNA liikkeeseen. Ou jee...

    ... no siitä sitten jatkui 20 minuutin sähellys, jossa välillä ei linkitystä voi muka tehdä, välillä yritettiin tunkea minulle CI+ lukijaa, välillä kehoitettiin viemään juuri ostamani CIv1 lukija takaisin Teknisille - vie ite, minä odotan..., välillä piti lähteä kotiin lukemaan telkkarista CI liitännän sarjanumeroa (huh?), modulin sarjanumero olisi pitänyt alkaa tietyillä numeroilla, välillä ainut vaihtoehto olikin kortin vuokraus (vaikka sitä vaihtoehtoa ei aluksei ollut enää tarjolla), ... (henkeä välillä) ... telkkarin merkki olisi pitänyt muistaa viimeistä kirjainta myöten (sarjanumero oli kyllä), välillä sanottiin, että HD ei sitten toimi. Viimeisen puhelun jälkeen homma oli kuulemma kunnossa ja linkitys tehtiin puhelimen toisessa päässä.

    Kotona korttia koloon ja kaikki näkyy ja toimii (viikon vapaa katselujakso).

    Kysymys tai arvauksia: jos myöhemmin haluan tilata esim. HD kanavapaketin, niin toimiiko vai ei?
     
  20. kkh

    kkh Guest Guest

    Liittynyt:
    03.04.2004
    Viestejä:
    273
    Saadut tykkäykset:
    0
    No nyt löytyy Welhollakin YLE HD kanava ja siellä näkyy ainakin planssi jossa on kerrottu kanavan lähetysajat. Näytti olevan salaamaton lähete, tiedä sitten mikä ohjelma-aikaan on tilanne.