MM-kiekon lähetykset ja valkotasapaino

Keskustelu osiossa 'Digi-TV' , aloittajana Laza, 04.05.2011.

  1. Laza

    Laza Guest Guest

    Liittynyt:
    04.01.2006
    Viestejä:
    200
    Saadut tykkäykset:
    0
    Oletteko pistäneet merkille että noissa YLE2:n lähetyksissä on outo valkotasapaino? Mielestäni nuo pelaajat ovat ihan sinertäviä, esim. suomen pelaajien paitojen valkoinen on sinistä, kun itse jää on sellaista kermanväristä. Antaa jotenkin oudon tunteen koko kuvalle, pistää myös miettimään minkä väristä se jää oikeasti sitten on kun tuollaisena esitetään...

    :sick:
     
  2. joebob

    joebob Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    06.06.2006
    Viestejä:
    41
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mieleen jäi, että jotain hieman outoa väreissä oli, ennen kuin vaihdoin kanavaa. Yle HD kuitenkin näyttää luonnollisemmalta eli värienkin puolesta paremmalta kuin tavallinen lähetys. Televisio on kutakuinkin kalibroitu D65:ksi.
     
  3. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Ei kannata syyttää laitteita jos ei ymmärrä silmän ja aivon toimintaa. Jää on omituisen ruskeaa kermanväristä mössöä, ja koska sitä on paljon, silmä lukittautuu siihen, kokee jään valkoisena. Jolloin OIKEASTI valkoiset kohteet kuvassa, esim. tekstiilit, näyttävät liian kelmeiltä. Mitä pimeämmässä huoneessa kuvaa katsoo, sitä enemmän silmä tottuu ruskeaan jäähän ja muut vaaleat sävyt vääristyvät.

    Jos oman kämpän valaistus on oikein säädetty, samaan kelviniin kuin monitorin valkoinen, silloin silmä saa riittävästi oikeasti valkoista valoa nähdäkseen, ja lukittautuu siihen. Tällöin likainen jää näyttää jatkuvasti likaisen ruskealta, kuten sen kuuluukin. Liekö jäädytetty vesi ruosteista tai väriaineella käsiteltyä, sama se.

    Jos joku siis "näkee värit väärin", syy on hänessä itsessään. Mitäs ei käytä monitoriin kalibroitua kotivalaistusta. Turha silloin alkaa valittaa muiden vioista jos eli kun vika onkin siellä kotona.

    Ainoa asia mistä minä valittaisin, on se, että jää tosiaan on likaisen väristä. Ei tällaista jäätä ennen ole käytetty. Huomasin jään likaisuuden 0,0001 sekunnissa eli ensimmäisestä freimistä kun lätkää katselin jokunen päivä sitten. Eikä tullut mieleenkään alkaa valittaa lähetyshäiriöistä tai kameravioista. Koska 0,0001 sekunnissa silmä kertoi, että jää on likaista. Muuta vikaa ei ole näkynyt. Paitsi tietysti se, että lätkämailojen kärjet katoilevat SD-kuvassa. Alkuperäisessä HD-materiaalissa mailat luultavasti ovat ehjiä, mutta alas skaalauksessa kotimaisessa mömmökuvassa mailat suttuuntuvat. Vain paksut oliot pysyvät hengissä, pienet detaljit katoilevat.

    Kannattaa ensihätään vertailla jään sävyä tekstigrafiikan valkoiseen sävyyn. TG nimittäin ei ole kameralla kuvattua vaan digitaalisesti luotua puhdasta valkoista. Sävyissä on jumalaton ero. JOS grafiikan valkoinen muuttuisi ruskeaksi tai siniseksi, sitten olisi syytä huolestua. Grafiikka siis on kunnossa ja kamerakin kuvaa sitä mitä kamera näkee; likaista jäätä. Kaikki on normaalia. Likaisen jää-väriaineen myyjät hierovat karvaisia lapasiaan.

    Pahoin pelkään, että jään valkoisuutta on tahallaan tummennettu idioottikatsojien takia. Siis plasmatöllöjen omistajien takia. Plasmat kun eivät kykene esittämään täysvalkoista kuvaa standardin mukaisella tavalla (kaikki 2...4 megapikseliä sävyllä FF FF FF). Kuluttajaplasmoissa on alitehoiset virtalähteet ja alitehoinen jäähdytysjärjestelmä. On se perkeleellistä, että LCD-omistajat joutuvat kärsimään plasmojen maan päällä olemisesta jopa tällä tavalla. Lätkäkisat pilataan paskaisen jään avulla, ettei kotona mummojen plasmat käryäisi tai pumppaisi kirkkauttaan. Seuraavaksi pohjoisnavan jäälle levitetään miljardi tonnia hiiltä, että plasmakatsojat voisivat katsella jääkarhudokumentteja. Plasmat pitäisi kieltää maapallolta, ne aiheuttavat likaista jäätä ja likaista lunta!

    Mutta mutta: jos HD-lähetyksessä jää onkin normaalin valkoista, siinä tapauksessa SD-kuva tosiaan on oikeasti pilattu jollain konstilla. Tämäkin on tietysti plasman omistajien vika.

    Jonkun kannattaisi ottaa kuvakaappaus sekä HD- että SD-kuvasta, kuvien eroista näkisi totuuden.

    .
     
    Viimeksi muokattu: 05.05.2011
  4. Padex

    Padex Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.09.2005
    Viestejä:
    149
    Saadut tykkäykset:
    0
    Heh, no kyllä plasmallakin erottaa sen keskiympyrän valkoisen Skoda-mainoksen tai pelipaidan valkoisen pissinvärisestä jäästä.
    NHL:ää kun katsoo tai Euro Hockey Tour on Sweden -tallenteita MM-kisojen erätauoilla, niin jäähän on valkoisempaa. Ihan täysin patavalkoistahan se ei ole ikinä missään jäähallissa maapallolla. Sitten jos pelaa NHL '95:sta aidoin rosterein PC:llä, niin siinä jää on perhana sinertävää! Ei auta plasman säädöt. Pitäisi kyllä vaatia, että kuvauskalusto kalibroidaan valkoisen osalta niin, että jää näyttää puhtaan valkoiselta. Pelipaidoissa ei saisi käyttää puhtaan valkoista sitten, koska esim. Suomen pelaajista näkyisi sitten LCD-telkkareiden valkoisen loisteessa pelkät numerot ja siniset olkatoppaukset.
     
  5. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Ulkolajeissahan säätila tavallaan muuttaa valkotasapainoa reaaliajassa, eli pilvikelillä on sinisempää ja auringonlaskussa varsin punertavaa valoa.

    Olen nähnyt kisoja, joissa tämä aito sävyvaihtelu on nähty kirkkaan valkoisesta siniharmauden kautta punaruskeuteen ja lopulta täyspimeyteen. Ihan normaalia tämä on. Se jopa näyttää kauniilta kun saa kokea ruudun välityksellä aidonlaisen sävymaailman.

    Sisälajeissa keinovalossa sävymaailma on keinotekoisesti jonkinlaiseksi tietyksi säädetty (valaistuksen ja kameran säätöjen avulla). Voidaan haluttaessa imitoida auringonlaskua tai pilvikeliä tai vaikka Marsin ilmakehää.



    Liitteenä Aamuteeveestä otettuja kuvia:

    Kuvassa 1 näkyy erilaisia valkoisia. Suomen Lippu on väärän sävyinen luonnonvalkoinen, vaikka modernit liput nykyään ovat kirkkaan valkoisia. Ihmisten paidoissa näkyy kirkkaampaa valkoista. KIRKASTETTUA suorastaan, nimittäin pesuaineiden kirkasteet reagoivat ultraviolettivaloon tuolla tavalla, kun taas kirkastamattomat tuotteet (se lippu, jota ei ilmeisesti pestä) näkyvät himmeämpänä.

    Kuvassa 2 on suorastaan erilaisten valkoisten invaasio. Punapaitaisen pelaajan paidasta yksinään voi erottaa vähintään 4 erilaista valkoista (hiha, pelinumero, nimi, automainos). Ukkelin kypärästä lisäksi paljastuu joukko uusia likaisia valkoisia. Taustalla näkyy jäätä ja kaukalon reuna, taas eri valkoisia nekin. UV-reagoinnin perusteella sävy korostuu, eri materiaalit reagoivat ultraviolettiin erilailla. Ilmeisesti hallissa on UV-säteilyä, kuin olisi hallin katto paljaana taivaan sinelle.

    Kuva 3 osoittaa, että hallin katossa on lamppuja, ei taivasta. Ehkä lamput ovat tyyppiä, joista puuttuu UV-suojalasi, ja se sitten korostaa kirkasteella tai päivänloisteaineella käsiteltyjä materiaaleja.

    Jäässä saattaa olla uv-blokkeria, jotta jää ja jäähile ei loistaisi ylikirkkaana ja näin säästetään pelaajien silmiä. Ehkä EU on määrännyt silmäsairauksien (harmaakaihi?) vähentämiseksi uv-blokkerin käytön pakolliseksi sisälajeissa. Ulkona luonnon lumihankea ei vielä ole alettu pinnoittaa suojavärillä. Vielä.

    Näillä näkymin väitän, että erilaisten valkoisten sävyjen kirjo johtuu ultraviolettivalon vaikutuksesta. UV-blokatussa valossa katsoen kaikki ehkä näyttäisi saman valkoiselta, mutta ulkona tai UV-valon alaisuudessa sävyerot kärjistyvät. Luonnonmateriaalit ovat luontaisesti kermamaisia ja tekokuidut sinertävän ylikirkkaita.

    Mitään vikaa kameroissa ei minusta ole. Paljaalla silmälläkin valkoisten erot huomaisi jos paikalla kisoja katsoisi. Minulla on kotona UV-lamppuja, joten kokemuksestakin tiedän miten eri materiaalit käyttäytyvät UV-valon kanssa ja ilman.

    .
     

    Liitetyt tiedostot:

  6. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Entäs infrapuna? Jospa kamerasta puuttuu infrapunafiltteri, ja IR pääsee pilaamaan kuvaa? Jos näin olisi, niin musta puuvilla näyttäisi valkoiselta ja ihmisten silmän keskiosat kirkkaan valkoisilta. Yleinen värimaailma olisi epätodellisen purppurainen, värikameroissa IR vaikuttaa niin. En usko infrapunan olevan nyt kyseessä. Jos kameran IR-filtteri on puutteellinen, puute on todella pieni, ei haittaa kuvanlaatua.

    Kameroissa voi silti olla eroja. Kuvan 3 tilanne on kuvattu eri kameralla kuin kuvat 1 ja 2. Valaistuskin on erilainen kuvan 3 kisastudiossa, vai mikä kommenttihuone se nyt onkaan. Toisaalta kuvassa 3 ei ole kilpailutilanne käynnissä, joten osa hallin valoista voi olla sammutettuna, etenkin ne UV-valoa lähettävät lamput.

    .
     
  7. Padex

    Padex Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.09.2005
    Viestejä:
    149
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt kun pari päivää olen saanut nauttia Yle HD-kanavasta kiitos ISP:ni, niin kylläpä on iso ero värien puhtaudessa välillä SD - HD. Värit ja jää on tosi suttuista SD-lähetyksessä kun vertaa HD:hen.
     
  8. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    Minkäänlaista sinertävyyttä en itse huomaa, kun käytän tv:n parhaimmiksi viilaamiani oletussäätöjä. Mutta heti jos muutan tv:stä käsin värilämpötilaa nykyisestä, eli yhdessä muiden säätöjen kanssa oikeasta 'Warm 2:sta' (lämpimin oletusasetus, tätä likimain kaikki testaajatkin päätyivät käyttämäään) miksi tahansa muuksi, on kuvassa heti lievää sinertävyyttä mm. valkoisissa peliasuissa.
    Etenkin värilämpötilan esiasetus 'Kylmä' on jo ärsyttävän/luonnottoman/häiritsevän sinertävä valkoisten pelipaitojen osalta. Mutta normisäädöilläni en siis näe mitään sinertävyyttä, vain tahallisesti värilämpötilan esiasetusta väliaikaisesti muihin säätöihin nähden vääräksi muuttamalla. Töllöni ei ole ns. virallisesti kalibroitu, mutta lienee kuitenkin varsin liki. Eli kaikki säädöt olen käynyt läpi, aluksi moniin varsin yhteneväisiin asetuksiin päätyneisiin tv-testaajiin tukeutuen.


    Oikeiden kuvasäätöjen lisäksi kannattaa kokeilla myös taustavalon värisävyn vaihtoa perinteistä selkeän kellertävää sävyä selvästi kylmemmäksi. Eli kelvin-lukema siis aiempaa paljon suuremmaksi. Itse katson nykyään ainakin kaikki leffat niin, että huoneen ainoa valo on riittävän himmeyden saamiseksi tv:n takapaneliin päin osoittava ~6500K pienloisteputki (värisävy /865).
    Aiemmin sen tilalle oli perinteisen kellertävä, siis suhteellisen lähellä perinteistä hehkulamppua oleva sävy. Piruuttani kuitenkin kokeilin tuota kylmempisävyistä valoa, joka oli jäänyt käyttämättä peruskäyttöön liian kylmäsävyisenä (värilämpötila perinteistä lähempänä auringonvaloa, mutta muilta osin ilmeisen kaukana kuitenkin, liekö Ra-indeksi tjsp., eli liian sinertävältä näyttää yleisvaloksi). Ja sehän paransi samantien koettua kuvanlaatua, eli positiivinen yllätys. Onneksi tuli kokeiltua. Jatkossa en enää laita perinteistä valoa taustavaloksi.


    Äsken oli enemmän ja pääosin keltaisempaa valoa, mutta jääkiekko-ottelu näytti silti varsin hyvältä. Ja nyt vain ko. taustavalo päällä vieläkin paremmalta. Jää on sävyltään mielestäni miellyttävän vaaleaa beigeä/harmaanrusehtavaa. Kuitenkin varsin kaukana puhtaan valkoisesta tai perinteisemmän sinertävästä. Eli siinä mielessä ei oikein sopisi uskottavaksi jäävuoren tai lumisen vuorenhuipun sävyksi. Mutta pelikentän sävyksi sopii kyllä hyvin.
    Vaikutelma on, että tuo on ilmiselvästi tietoista, koska jää on varsin tasaisesti ja siististi tuollaista, eli ei vaikuta satunnaisen likaiselta tms. Nyt valkoiset peliasut erottuvat mukavan selkeästi, eikä jääkään häikäise ja liikoja kiiltele hämärässäkään huoneessa.

    Sellainen lähes puhtaan valkoinen ja heijastavampi, tai kirkas ja selvästi sinertävä jää on mielestäni epämiellyttävämpää katsottavaa. Varsinkin jos näyttö ei satu olemaa hyvä ja/tai edes suurinpiirtein oikein säädetty, jolloin valkoinen peliasu ei riittävän selkeästi erotu muista vaaleista pinnoista.
    Nyt laidan mainokset ovat "normaalinvalkoisia". Kentän reunalla oleva Skoda taitaa olla koko lähetyksen puhtaimman ja kirkkaimman valkoinen, ainakin suurimmista kohteista. Selvästi valkoisempi kun sen alla oleva valaistu mainoskyltti, joka puolestaan on paljon jäätä valkoisempi.
    PC:n monitoristakin (Eizo S2231W, "silmääräisesti kaliproitu") tarkasteltuna olen samaa mieltä DVB-G:n laittamista kuvista, mitä värisävyihin tulee. Eli tosiaan on paljon kermavaaleaa, harmahtavaa vaaleaa yms. Sinertävyyttä en monitoristakaan huomaa, siis vain noita liitteen kuvia tarkastellessani.



    Lätkämatsi siis näyttää likimain niin hyvältä, kuin näinkin pienen bittivirran SD-resolta nyt voi minun laitteillani odottaa. HD-lähetystä en valitettavasti näe. Värit kuitenkin ovat mielestäni em. realiteetit huomioiden varsin hyvin kohdallaan (Sony X4500 'RGB LED'). Näin yht'äkkiseltään katsoen mikään ei pala puhki, eikä mitään suurta vikaa vaikuta olevan.
    Ihonväri vaikuttaa varsin luonnolliselta/uskottavalta, ei ainakaan oudon punertavalta, kelmeältä tms. (mistäs sitä koskaan täysin varmaksi tietää, että onko joku luonnossakin iholtaan kelmeä...). Kuva on kyllä yleisilmeeltään pikkuisen harmahtava/haalea ja väritkin saisivat olla kirkkaampia/puhtaampia, mutta tämän efektin koen enemmän tai vähemmän aina SD-reson tikipoksikuvalla. Etenkin nyt kun on tullut laadukkaita BD-leffoja katsottua samaisella töllöllä, siis ilman tuota "yleistä haaleutta" ja "kuvan latteutta".

    Töllöni on kuvaltaan hyvää tasoa ainakin edeltäjäänsä eli pansun PX70:een (plasma) verrattuna, puhumattakaan Sony D3000:sta (LCD). Ja lienee varsin kova vastus useimpiin yli vuoden ikäisiin televisioihin verrattuna. Likimain samaa voinee sanoa monitoristani, väritoiston ja mustan osalta. Tuoreimmista tv-malleista ja monitoreista en omaa lainkaan katselukokemusta.
     
  9. Sherukka

    Sherukka Käyttäjä

    Liittynyt:
    17.05.2005
    Viestejä:
    1 063
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllä itse väittäisin että jos tekstigrafiikka näkyy valkoisena niin telkkari on todennäköisesti oikeimmissa säädöissä (ikinä eivät ole 100%) vaikka pelaajien asuissa oleva valkoinen näkyisikin sinertävänä. Eri asia on se, tulisiko kuvamateriaalin värilämpötilaa muuttaa ennen tekstigrafiikan lisäämistä, voinee todennäköisesti käydä juuri niin että asut olisivat sitten valkoisia mutta muut valkoiset "vääriä"? Groke, olet tottunut todella lämpimään kuvaan?
     
  10. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    Muistaakseni tekstigrafiikka kyllä näkyi valkoisena, en ainakaan siihen mitään huomiota kiinnittänyt. Valkoinen toki on varsin laaja käsite, koska vain lievästi sinertävänvalkoinen on kuitenkin selvästi vielä valkoinen. Ja mustaa vasten selvästi valkoinen voikin näyttää jossain toisessä ympäristössä selvästi harmaalta jne.
    Ennen katselin vuosia ilmiselvästi "kylmää" kuvaa, mutta sitten totuttelin testeissä lähes poikkeuksetta mainostettuun 'Warm 2' -tilaan tai mikä se nyt kussakin laitteessa sattuu olemaan nimeltään (lähimpämä standardia, siis ainakin yhdessä muiden värisäätöjen kanssa). Ja se kannatti.
    Toki jossain tietyssä töllössä voi kuva olla liian jotakin tai liian vähän jotakin, kun valitaan se lämpimin esiasetus, tai oikeammin tietnekin se tarkimmin alkuperäistä vastaava värilämpötila, täysin nimeen katsomatta(sisältyy myös 'THX' tms. esisäädettyyn asetussettiin).

    Omaankin töllöön olin tyytymätön 'Warm 2':n osalta, kunnes säädin lisäksi myös punaista, vihreää ja sinistä väriä erikseen. Lähtökohtana - paremman puutteessa - keskiarvo kalibroiduista yksilöistä (selkeähkö yhteneväisyys tuntui olevan). Jonkun plazalaisen lukemiin taisivat jäädä, tai hyvin liki niitä kuitenkin. Sillä yksittäisten värien säätö silmämääräisesti ei todellakaan ollut helppoa (aina sai "kohdilleen", kunnes seuraava kohtaus paljasti, että säätö menikin överiksi). Lopulta kuva kuitenkin selvästi parani. Tuon jälkeen olin väreihin varsin tyytyväinen.
    Nyt kun katsoo kuvaa ilman osavärien säätöä & kylmemmällä värilämpötilalla, on jotain selvästi värien osalta pielessä. Joskin jotkut yksittäiset kohtaukset kait aina näyttävät jollain asetuksella paremmilta, kuin toisilla.
    Itse katson useimmiten mahdollisimman hämärässä. Valoisammassa taustavalo on paljon kirkkaammalla ja kirkkaussäätö suuremmalla. Oikein todella kirkkaassa valaistuksessa (vrt. kaupan olosuhteet ) pykälän kylmempi värilämpötila saattaisi olla toimivampi, toki valaistuksestakin riippuen. Mutta itse koetan välttää sellaista, ainakin leffojen kohdalla.

    Töllöni jenkkiversio on nimeltään XBR8, josta löytyy paljon enemmän juttua netistä, kuin euroversio X4500:sta. Hyvin yhtenäinen linja on ollut käyttää 'warm 2' -tilaa ja muutenkin varsin samankaltaisia asetuksia. Tietenkin olisi kiva vertailla asiaa omien silmien osalta tarkemmin, mutta se vaatisi viimeisen päälle kalibroitua laitetta ja yhteisiä verrokkeja, koska leffoissa/lähetyksissä on hurjiakin eroja, myös värien suhteen. Sekä tahattomia, että tahallisia.
    Minun piti hankkia joku huokea mittari kalibrointiin, mutta toistaiseksi se on kuitenkin jäänyt tekemättä. Minä siis oletan saatavan hyödyn olevan pienen, siis nykytilanteeseeni nähden. Joskus varmaan tulee kuitenkin joku mittari hankittua/lainattua. Viimeistään sitten, kun tulee eteen lähes mahdottomalta säädettävältä vaikuttava laite, jota kuitenkin on monissa testeissä ylistetty.



    PS.
    Mikä tv/tykki/monitori sinulla itselläsi on? Onko se ns. virallisesti kalibroitu? Entä eroaako värilämpötilan asetus aina testaajien näkemyksestä, kuten minulla oli aiemmin, vai ovatko heidän asetuksensa usein ainakin likimain samat, kuin sinulla nyt?