Edullinen levysoitin jossa sekä RIAA että USB?

Keskustelu osiossa 'Levysoittimet sekä vinyyli' , aloittajana krtek, 28.03.2011.

  1. Crimson

    Crimson Guest Guest

    Liittynyt:
    03.08.2001
    Viestejä:
    3 318
    Saadut tykkäykset:
    2
    Pikaista paranemista. ;)

    [​IMG]
     
  2. PimeydenPaavi

    PimeydenPaavi Guest Guest

    Liittynyt:
    10.11.2006
    Viestejä:
    355
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onpas tutunnäköinen levyhylly :)
     
  3. Kumustelija

    Kumustelija Guest Guest

    Liittynyt:
    27.12.2009
    Viestejä:
    175
    Saadut tykkäykset:
    0
    Anteeksi tyhmä kysymys (tai ei ole tyhmiä kysymyksiä, vaan tyhmiä kysyjiä), mutta miten tuommosen soittimen, missä ei ole RIAAta saa vahvistimeen kiinni?
     
  4. krtek

    krtek Guest Guest

    Liittynyt:
    28.03.2011
    Viestejä:
    15
    Saadut tykkäykset:
    0
    No niin, viikon odottelun jälkeen sain vihdoin hakea uuden Essential USB -soittimeni paikallisesta hifiliikkeestä. :)

    Ongelmana on nyt vain se käyttöönotto. Ostin levarin kivijalkakaupasta juuri sen takia, että näyttäisivät minulle miten soitin otetaan käyttöön, mutta sain niin ympäripyöreät ohjeet, että niistä ei tositilanteessa ole mitään hyötyä. Olen nyt tunnin verran paininut laitteen eri osasten kanssa ja lukenut ohjekirjaa etu- ja takaperin, mutta ei minulla ole edelleenkään aavistustakaan, miten se neulapaino säädetään. Myyjä väitti että oppaassa on hyvät ohjeet, mutta olen kyllä karkeasti eri mieltä. Ohje on lyhyt ja epämääräinen, eikä käsitteitä selitetä mitenkään. Osa vimpaimista näkyy numeroidussa kaaviossa, osassa lukee vain "ei kuvassa".. Hirveän hyödyllistä. :OI

    Osaisiko joku vinkata esim. jonkun Youtube-videon, jolla säädön oikeasti näytetään? Itse en ole onnistunut löytämään. Muuten täytyy kantaa soitin takaisin kauppaan. :(
     
  5. krtek

    krtek Guest Guest

    Liittynyt:
    28.03.2011
    Viestejä:
    15
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ai niin, kiitos. Onpas tutunnäköinen levy ja tutunnäköinen punaviinilasi. ;)
     
  6. JayKay70

    JayKay70 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    01.01.2008
    Viestejä:
    574
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olisi kannattanut pyytää myyjää laittamaan soitin valmiiksi ja kuskata laite varovasti kotiin, mutta koska jälkiviisaudesta on aika vähän hyötyä ;), niin itse tässäpä sulle aika hyvä visuaalinen ohje Youtubesta:
    http://www.youtube.com/watch?v=1MIK9WcSDtU

    Säätö ei siis ole kovin hankala homma (videon kaveri saa laitteen kuntoon alle kahden minuutin). Itse laitoin aikoinani oman Debut III:ni tuota ohjetta seuraten kuntoon. PS3:n selaimella video telkkariin (sopivasti soittimen vieressä) pyörimään ja levari tuli soittokuntoon about vartissa. Myöhemmiin vaa'alla testatessa totesin neulapainon menneen aika nappiin (suositus muistakseeni 1,8g ja aktuaali oli 1,85-1,9g) :thumbsup:

    Printatut ohjeet olivat mielestäni kaikkea muuta kuin selkeät, vaikka itsellenikin myyjä toista väitti... Kannattaa sitten säästää kaikki mukana tullut tilpehööri (esim. printattu protractor) mahdollisia päivityksiä ajatellen.

    Olen jo Debutin myynyt, enkä voi käytännössä enää testata ja neuvoa kuin muistin varassa. Debutin tilalle ostin Rega P3-24:n, johon piti vielä asentaa äänirasia erikseen ja sain ilman suurempaa tinkaamista myyjän tekemään tuon operaation. Tosin jouduin soitinta odottamaan melkein kolme kuukautta ja tuli vähän niinku hyvityksenä (kuten myös parin viikon kuuntelun jälkeen lisätyn Michellin Technoweightin asennus).
     
  7. JayKay70

    JayKay70 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    01.01.2008
    Viestejä:
    574
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tyhmiä kysymyksiä ovat vain ne, joita ei kysytä ;)

    Ja vastaus kysymykseesi: ostamalla erillisen RIAA-korjaimen. Huomaathan, että äänirasiastasi riippuen tarvitset joko MM- (Moving Magnet) tai MC (Moving Coil)-äänirasiaa tukevan RIAA:n. Olemassa on toki myös molempia rasioita tukevia malleja (MM/MC).

    Esimerkiksi Pro-Jectillä on laaja skaala levysoitinesivahvistimia (Phono Box, Record Box ja Tubebox) ja Regan levarin omistavana tuli mieleen Regan RIAA:t, Rega Fono tai halvempi Rega Fono Mini. Näitä saa ainakin nettikaupoista Englannista kohtuuhinnalla.

    Levysoitinesivahvistimia löytyy pilvin pimein ja hintaluokka voi olla alkaen muutamasta kympistä tuhansiin euroihin (Vrt. Rega Fono Mini £55 vs Rega Ios £1530 :rolleyes:).

    Kytkentä menee seuraavasti:
    Levysoitin kytketään RIAA:seen levysoittimen RCA-johdoilla ja RIAA:sta vahvistimen linjatuloon (AUX, Line tms.) kytkentä tapahtuu myös RCA-johdoilla. Jos RIAA:n mukana ei johtoja tule, niin joudut sellaiset ostamaan. Suosittelisin kuitenkin välttämään kaikkein halvimpia markettijohtoja ja jo 20-30 euron investoinnilla saat jo huomattavasti paremman äänen. Tämä perustuu puhtaasti omaan kokemukseen erilaisilla johdoilla (hintaluokassa 5-100 euroa). Ja tässä kohtaa on sitten ihan turha tulla selittämään, ettei johdoissa ole eroja... Tosin enemmän tässä on kyse siitä, että mikä on sitten itse kullekin riittävä äänenlaatu.
     
  8. krtek

    krtek Guest Guest

    Liittynyt:
    28.03.2011
    Viestejä:
    15
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos JayKay70. Yritin tuota myyjälle ehdottaakin, mutta hän suostui näyttämään perusjutut vain esittelykappaleesta (eikä totuuden nimessä näyttänyt tuntevan laitetta kovin hyvin). En tiedä olisiko pitänyt olla painokkaampi, mutta en ole kovin tottunut asioimaan hifiliikkeissä.. Muutenkin valmiiksi säädetyn laitteen kuljetus olisi ollut hankalaa, kun sitä piti kuitenkin kanniskella lähimmälle pysäkille.

    Löysin itse asiassa tuon videon itsekin, mutta en kokenut että siitä olisi ollut mitään apua.. Tuossahan on eri laite kuitenkin kyseessä, ja ilmeisesti vähän erilainen? Esim. tuo "calibration dial on the counterweight" meni ihan ohi, ei tässä kyllä mitään dialia ole missään.. :confused: Se vastapainohan on vaan sellainen kiekko, jossa on reikä ei-ihan-keskellä, ja se kiinnitetään äänivarteen.

    Paketin mukana tuli sellainen "mittatikku", jota yritin hyödyntää ohjeen mukaan, mutta en ole ihan varma miten se olisi pitänyt siihen levylautaselle asetella.. Säädin sen painon nyt vain jotenkin että pääsin soittamaan levyjä. Tiedä sitten menikö kohdilleen, mutta ainakaan neula ei hypi ja levyt kuulostavat hyviltä. :)

    Mistä noita tuommoisia lukemia näkee? :eek:
     
  9. JayKay70

    JayKay70 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    01.01.2008
    Viestejä:
    574
    Saadut tykkäykset:
    0
    ^Debutin vastapainossa on asteikko, minkä avulla voi säätää neulapainon. Katselin just Essentialin kuvaa, eikä siinä näyttäisi tuota asteikkoa olevan ja systeemiä on ilmeisesti "yksinkertaistettu" Debutista...

    Tsekkasin kuitenkin nopeasti Essentialin manuaalia ja sen mukaan pitäisi toimia seuraavasti:
    -Aseta vastapaino paikoilleen vastapainovarren puoliväliin asti kiristysruuvi ylöspäin.
    -Poista levymatto ja laita neulapainovaaka (se kiikku) levylautaselle ja laita neulan kärki (poista neulasuoja) halutun painon (1,75g = 17,5nM) kohdalle.
    -Kun neulapainovaaka on vaakasuorassa, niin haluttu neulapaino on kohdallaan. Vastapainoa edestakaisin liikkuttamalla voi painoa muuttaa.
    -Kiristä vastapaino paikoilleen kuusiokulma-avaimella.

    Aika yksinkertaiselta tuo prosessi näin paperilla vaikuttaa.

    Tämän vaa'an avulla voit sitten aina tarvittaessa tarkistaa neulapainon. Ja huomaathan myös, että soittimen tulee aina olla täysin vaakasuorassa ("vaaterissa").

    Ja "noita tommoisia" lukemia ;) näkee a) manuaalista (suositeltu paino) ja b) vaa'lla (aktuaalipaino). Vaakoja on sitten näitä manuaalisia (vrt. Essentialin mukana tullut kiikku) ja elektronisia (kuten Pro-Jectin Measure-It, ovh. 89€).
     
  10. Crimson

    Crimson Guest Guest

    Liittynyt:
    03.08.2001
    Viestejä:
    3 318
    Saadut tykkäykset:
    2
    DealExtremeltä saa digitaalivaa'an jollain 15 taalalla. Mulla on manuaalikiikku.
     
  11. krtek

    krtek Guest Guest

    Liittynyt:
    28.03.2011
    Viestejä:
    15
    Saadut tykkäykset:
    0
    Periaatteessa juurikin näin, mutta käytännössä yllättävän hankalaa. :) Ehkä en vain päässyt sen kiikun kanssa sinuiksi.. Toimin kuitenkin mielestäni ohjeen mukaan, joten teen rohkeasti oletuksen että paino on suht ok, kun levyt soivat moitteettomasti. Ehkä joku hifisti saa tuon tarkistaa sitten seuraavalla kyläreissulla.

    Mutta jotta tärkein ei unohtuisi: olen erittäin tyytyväinen ostokseeni. Musiikki kuulostaa Pr-Jectilla soittettuna erittäin hyvältä, aiempaan soundiin tottuneelle, eikä itse käyttö ole lainkaan vaikeaa. Käsikäyttöisyydessä on mukavan nostalginen tunnelma. :thumbsup:

    Kiitokset kaikille hyvistä vinkeistä ja ohjeista!
     
  12. maikkeli

    maikkeli Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.07.2006
    Viestejä:
    67
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse tein omat säätöni Essentialin kanssa juuri niin kuin JayKay70 nyt neuvoi. Tuo mainittu vaateriin asettaminen on sitten ehdoton edellytys tuollaisen kiikkuvaa'an kanssa. Itse opin tämän kantapään kautta: Ihmettelin, miksi neula vaeltaa levyn ulkoreunaa kohti, kun sen laskee alas. Vastaukseksi löytyi liian kevyt neulapaino, joka johtui siitä, ettei levylautanen ollut vaaterissa. Säätöjen korjauksen jälkeen se laskeutui sitten suoraan.

    Minulla kävi juuri samoin :) Jotain kertoo sekin, että kuuntelen nykyään enemmän vinyylejä kuin cd-levyjä... Tuttavat vain ihmettelevät, miksi kuuntelen vielä vinyylejä digitaalisella aikakaudella ;)
     
  13. Crimson

    Crimson Guest Guest

    Liittynyt:
    03.08.2001
    Viestejä:
    3 318
    Saadut tykkäykset:
    2
    Hienoa, että homma toimii. Ja saatiin sun pää käännytettyä manuaalisoittimen puoleen.

    En edes muista milloin viimeksi olisin ottanut CD-levyn hyllystä kuunteluun. Kotosalla mediatoistinkin on entistä vähemmällä käytöllä. Vinyylissä vain on sitä jotain.
     
  14. JayKay70

    JayKay70 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    01.01.2008
    Viestejä:
    574
    Saadut tykkäykset:
    0
    ^Komppaan Crimsonia. Itselläni on käytössä kaikki nykyaikaiset äänilähteet ja eniten tulee silti vinyyliä kuunneltua, sillä hyvin usein samaa äänitettä eri formaateissa (cd/lp/mp3/flac) vinyyli on osoittautunut miellyttävimmäksi. Tosin uusi cd-soitin on haussa (Rega Apollon tilalle Saturn) ja sen saatuani tilanne voi hieman tasoittua.

    Maikkelille ja muille vielä muistutuksena, että peskää sitten niitä älppäreitä, myös uusia. Näin eivät levyt ritise ja rätise ja uudetkn LP:t hyötyvät pesusta, näissä kun usein on jäämiä prässäysprosessissa käytetyistä töfnistä ja fluidumeista. Kätevintä on hommata aluksi manuaalipesuri kuten Knosti Disco Antistat. Vinyyliklubi myy 72 eurolla, mutta Thomannilta Saksasta saa melkein puoleen hintaan ja aina näitä on eri palstoilla ja huuto.netissäkin myynnissä (omani ostin parilla kympillä jälkimmäisestä).
     
  15. Crimson

    Crimson Guest Guest

    Liittynyt:
    03.08.2001
    Viestejä:
    3 318
    Saadut tykkäykset:
    2
    Pesulla on kyllä uskomaton vaikutus. Etenkin kirpparilevyjen soundiin.
    Knosti on oiva peli, mutta sen mukana tulevaa pesunestettä ei lukemani mukaan kannata käyttää. Jättää kuivuttuaan kuulemma ikävän kalvon, joka kertyy neulaan.

    Protected.de on erinomainen paikka hommata vinyylitarvkkeita. Pitäisikin tilata sieltä Knostiin toinen kuivausteline, yhdellä kun ei pitkälle pötkitä. :)
     
  16. JayKay70

    JayKay70 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    01.01.2008
    Viestejä:
    574
    Saadut tykkäykset:
    0
    ^Duunikaverin mukaan Knostin pesuaine olisi ihan ok... Itse pesen isopropyyli-akkuvesiliuoksella (suhde 30/70) ja perään vielä nuppineulanpään kokoinen tippa astianpesuainetta (Pirkka hajusteeton/väritön) pintajännitystä rikkomaan ja hyvää jälkeä tulee.

    Hyvä esimerkki pesun vaikutuksesta on Amazon.comista tilaamani Gene Ammonsin "Brother Jug" (käytetty jazz-LP vm. 1969), joka oli kauniisti sanottuna tukkoisen kuuloinen, mutta jo yhden pesun jälkeen yksi parhaiten soivista vinyyleistäni :thumbsup:

    Täältä löytyy kaikille levyjen pesijöille paljon hyvää tietoa aiheesta:
    http://www.hifiharrastajat.org/forum/index.php?topic=1001585.0

    Unohdinkin tuon protected.de:n ja sieltä tilannen Knostille lisäosiksi (kunhan saan joskus aikaiseksi) 1-2 kpl kuivaustelineitä ja uuden etiketinsuojan, vanhan kun väänsin jengoiltaan. Vanha kun ei osaa kontrollida voimiaan :rolleyes:
     
  17. maikkeli

    maikkeli Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.07.2006
    Viestejä:
    67
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juu, ekat levyt onkin jo pesty... Kirpparilevyjä on kertynyt sen verran paljon, että pestävää riittää. Pesumenetelmäksi valikoitui väliaikaisesti manuaalinen käsinpesu, kun ei ole tullut vielä investoitua pesuriin. Ei kauhean nopeaa, mutta lopputulokseen olen ollut tyytyväinen. Kunhan muistaa vain huuhdella kunnolla, jottei jää kalkkitahroja. Loppuhuuhteluun olen käyttänyt siis ihan akkuvettä. Pesuohjeita lueskelin hifiharrastajat.org -foorumilta, joten en lähtenyt sentään ihan kylmiltäni pesemään. Anyway, jossain vaiheessa joku manuaalinen pesuri on kyllä hankintalistalla.