Vuosi elämästä (Another Year) (2010) (Mike Leigh / Jim Broadbent, Lesley Manville, Ruth Sheen, Peter Wight)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana Mika, 04.01.2011.

  1. Mika

    Mika Administrator Ylläpidon jäsen Ylläpito Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.02.2000
    Viestejä:
    8 291
    Saadut tykkäykset:
    29
    [​IMG]

    Gerri ja Tom nauttivat täysin siemauksin onnellisesta avioliitostaan, jo ehtoopuolelle kaartuvasta tasaisesta elämästään ja ennen kaikkea hurmaavan puutarhapalstansa hoidosta. Heidän ympärillään kuitenkin myllertää tunteiden koko kirjo.

    Heidän 30-vuotias poikansa ei ole onnistunut löytämään sopivaa kumppania, Tomin vanha ystävä Ken surkuttelee traagista elämänkohtaloaan, Gerrin yksinäinen työtoveri Mary potee auto- ja alkoholiongelmiensa ohella ikääntymisen tuskaa, Tomin vanhempi veli jää järkytyksekseen leskeksi. Kevät, kesä, syksy, talvi. Vuoden kiertoon mahtuu elämän koko autuus ja raadollisuus rakkaudesta yksinäisyyteen, syntymästä kuolemaan, toivosta epätoivoon, pimeästä valoon.

    [​IMG] Katso elokuvan trailer

    [​IMG] Katso kuvagalleria

    Ensi-ilta Suomessa 25.02.2011 (USA:ssa 29.12.2010)
     
    Viimeksi muokattu: 31.01.2011
  2. Samppa

    Samppa Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.06.2000
    Viestejä:
    14 062
    Saadut tykkäykset:
    26
    Eipä Leigh pettänyt taaskaan. Elokuvan nimi kertoo jo harvinaisen paljon, sillä varsinaista tarinaa lähtökohtineen ja loppuratkaisuineen ei kerrota, vaan keskitytään vain yhteen vuoteen elämässä. Tom & Gerry toimivat tavallaan vakaana ankkuriparina, jonka ympärillä sitten ystävien ja sukulaisten elämät käyvät läpi omia kriisejään. Tyypit ovat järjestään mainioita, kärjessään Lesley Manvillen hienosti tulkitsema Mary ja Ken, joka olemukseltaan tuo hetkittäin mieleen lähes Lappareiden versioinnin K-kaupan Väiskistä. Mies luo itsestään sellaisen vaikutelman, että kuolisi hetkenä minä hyvänsä. Hahmot ovat virheineenkin (tai ehkäpä juuri siksi) sympaattisia, mutta feelgoodia ei elokuva ole. Mukaan mahtuu synkkiä, paikoin lähes julmia hetkiä.

    Jos nyt ei aivan parhaiden teosten tasolle, niin kovin lähelle niitä Vuosi Elämästäkin Leighin tuotannossa sijoittuu. Leigh osoittaa jälleen olevansa yksi parhaista tällä hetkellä työskentelevistä ohjaajista.

    :):):):)½
     
  3. Murnau

    Murnau Elitistipaska Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    11.12.2002
    Viestejä:
    832
    Saadut tykkäykset:
    4
    Odotin tätä useamman kuukauden ajan enkä turhaan. Paras näkemäni ensi-iltaelokuva tänä vuonna. Rauhallisesti etenevää draamaa, jossa on paikoin hauskoja mutta paikoin myös kirpeitäkin tuokioita. Lesley Manville nousi näyttelijäkaartissa eniten esille, mutta eipä voi muitakaan moittia. Loppukohtaus oli koruton ja paljon paljastava. Ehdoton pakkohankinta myös kiekolle.

    :):):):):)
     
  4. Rottapasi

    Rottapasi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    07.07.2006
    Viestejä:
    662
    Saadut tykkäykset:
    4
    Mielenkiintoinen elokuva arjen kohokohdista vuoden aikana. Ystävät ja perhe. Ruoka ja juoma. Mitäpä sitä muuta tarvitseekaan?
     
  5. sarrad

    sarrad Guest Guest

    Liittynyt:
    29.01.2005
    Viestejä:
    757
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olen vasta äskettäin löytänyt Leighin teokset, ja kauttaaltaan ne ovat olleet loistavia. Tämäkin menee mestariteosten sarjaan. Aika paljon oli samaa tyyliä Salaisuuksia & Valheita -pätkän kanssa, mutta tällä kertaa lisäpisteitä toi elokuvan melko yllättävä jälkimmäinen puolisko. Näyttelijätyö ja ohjaus ovat hienoa ja hallittua, jolloin tarinakin pitää otteessaan ja tuntuu mielenkiintoiselta vaikka ei tässä lopulta juuri kummempia asioita tapahtunutkaan. Realistista draamaa parhaimmillaan.

    *****/*****
     
  6. marlan

    marlan Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.06.2004
    Viestejä:
    2 376
    Saadut tykkäykset:
    224
    Vuosi elämästä on harvinaislaatuinen mestariteos: hienovarainen, lempeä, kunnioittava perhekuvaus, jossa arkea ja ihmissuhteita kuvataan tarkkanäköisesti. Elokuvassa on samaa suuruutta ja läsnäoloa kuin Yasujirō Ozun Ensimmäisessä matkassa ja Woody Allenin 1980-luvun draamoissa (Sisäkuvia ym.), mutta tapahtumista puuttuu bergmanilainen demonisuus. Pääpaino on vastuullisuudessa ja välittämisessä. Puutarhanhoito toimii vertauskuvana: kun ihmissuhteita vaalitaan, ne kantavat hedelmää.

    Näyttelijäntyö on upeaa. Päärooleissa on parhaita brittinäyttelijöitä: Jim Broadbent ja Ruth Sheen ovat aviopari, Lesley Manville on vaimon ystävä ja David Bradley aviomiehen veli, joka menettää vaimonsa. Elokuva perustuu paljolti dialogiin, mutta siinä on myös hiljaisia hetkiä, jotka puhuvat sitäkin enemmän (erityisesti Bradley hiljaisena velimiehenä).

    Omalla lempeällä tavallaan elokuva näyttää, kuinka ihmisen julkisivu voi olla iloinen ja kaikki menee näennäisen hyvin ja ihmisen on vaikea tunnustaa itselleenkään, että tilanne on lähellä murtumispistettä. Maryn (Leslie Manville) osa on puhutteleva esimerkki: oma auto osoittautuu pettymykseksi, ja perheen poika Joe löytää tyttöystävän. Maryn mustasukkainen käytös on draaman suuri käännekohta, ja siihen etsitään sovitusta.

    Elokuva jakaantuu neljään "näytökseen", jotka on nimetty vuodenaikojen mukaan. Draama pitää katsojaa vaivatta otteessaan yli kaksi tuntia.

    Arvioksi ilomielin 5/5.
     
    Viimeksi muokattu: 27.01.2016
  7. Pazze

    Pazze Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    16.09.2003
    Viestejä:
    5 014
    Saadut tykkäykset:
    150
    Piti tulla tätä kehumaan, mutta näemmä kaikki nimimerkit joiden oletan tästä kiinnostuvan ovatkin jo kuittinsa antaneet. Sen siitä saa kun pihinä odottelee että leffan saa alelaarista uloskantohintaan. Pazzelasta siis samaa ylistystä edellisten kanssa. Hieno elokuva, upeita roolisuorituksia, uskottavat hahmot, upea tunnelma. Joku loppuratkaisu olisi toki ollut kiva, mutta eipä elämässä mitään juonia ole vaan yksittäisiä tapahtumia sarjana. Taidan jättää kokoelmiin, vaikka tuskin tulee ihan heti katsottua uudelleen. 5/5