Kuvia DIY-kaapeleista...

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana Vuti, 06.02.2006.

  1. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Korkeat taajuudet sumppuuntuvat johtimen ulkoreunoille, matalat taajuudet käyttävät koko johtimen pinta-alan hyväkseen. Tätä skin efektiä pienentää myös monijohtimet punokset ja/tai ei-pyöreä, esim. 0,2mm paksu ja 3cm leveä, johdin.
     
  2. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Teen tässä justiinsa kokeilun vuoksi XLR-RCA piuhaa kahdesta 0.75mm2 kaiutinkaapelista (4 johdinta siis). Kahdessa menee signaali ja kahdessa on sitte kylmä/maa.
     
  3. elrata

    elrata Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    13.01.2006
    Viestejä:
    215
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko tullut vastaan 3,5mm nelinapaista urosliitintä tai johtoa ? Sellainen on esim nokian orig. handsfree piuhassa ja jossain digikameroiden komposiittivideokaapelissa ??
     
  4. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pari nopeesti napsastua kuvaa noista XLR-RCA -kaapeleista. Toisessa piuhassa siis menee maa (- ja maa summattu yhteen) ja toisessa signaali.

    [​IMG]
    [​IMG]
     
  5. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Taas mainio esimerkki häiriösuojaamattomasta kaapelista :rolleyes:.
     
  6. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0

    Mitään eroa en silti esim. pohjakohinassa tai häiriöäänissä kuule verrattuna hiukan kalliimpaan (suojattuun) kaupalliseen kaapeliin. Tässäkin tapauksessa aktiivikaiuttimien oma pohjakohina on kaikista isoimmassa asemassa. Signaalikaapelin kytkeminen ei tuo kuultavasti kohinaa lisää tai mitään häiriökäyttäytymistä. Esivahvistimen päälle laittaminen tuo karvan lisää kohinaa, mikä on vielä riippuvainen volumepotikan asennosta. Tässä puhutaan kohinasta, minkä kuulee vasta painamalla korvan kiinni kaiuttimen diskanttiin. Vajaan metrin päähän kuuntelupaikalle ei kuulu minkäänlaista kohinaa. Huoneen taustahäly on voimakkaampi.

    Häiriösuojausta kyllä ajattelin tehdä esim. kiertämällä foliota molempiin piuhoihin ja sihen vaikkapa nylonsukkaa päälle. Lopuksi koko hässäkän voisi työntää jonkinmoiseen taipuvaan suojaputkeen.
     
  7. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kaapeli voi toimia aivan riittävän hyvin sinun laitteillasi ja sinun ympäristössäsi. Mikään suositeltava malliesimerkki muille se ei ole.

    Häiriösuojaus täytyy sitten kytkeä maahan tai se ei toimi. Folio toimii hyvin RFI-suojauksena, mutta EMI-suojauksesta olisi enemmän hyötyä audiotaajuuksilla. Sellaisena toimii esim. kuparispiraali tai -punos.
     
  8. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Eipä taida kannattaa kietoo molempiin johtoihin erikseen foliota. Molemmat samaan ja mielellään samaan piuhaan + ja - signaalit.

    Eli isoin moka tuossa on signaalin siirto eri johdoissa, eli + ja - signaalit ovat eri kaapeleissa, signaalipiuhat eivät kulje toisissaan kiinni, vaikkapa kierrettynä parina suojan sisällä. Nyt "irtopiuhoilla" johdotettuna menetetään koko balansoidun signaalinsiirron hyöty. Kannattaa muistaa, että balansoidun maa ei ole signaalimaa, kuten RCA:ssa, vaan sillä yhdistetään laitteiden maat ja signaali siirretään +/- signaaleilla.
     
  9. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eikös tuossa ole RCA:t toisessa päässä eli signaali siirtyy single ended:nä eikä balansoituna? Onko sillä siis merkitystä tuossa kytkennässä, että miinus-vaihe kulkee johdon läpi ja kytkeytyy maihin RCA:n päässä (muuten kuin sähköarvojen näkökulmasta)?

    Johtimien kuljetus vähän erillään vähentää niiden keskinäistä kapasitanssia, mikä on sinällään on tavoiteltava asia (tai voi ainakin olla) linjatasoisissa - etusijassa balansoimattomissa - kytkennöissä, joissa liikkuu enimmäkseen jännite. Mainittu parikaapelointi on hyvä häiriösuojaksen kannalta, mutta nostaa kapasitanssin pilviin, jos parikaapelointi on "tiukka". Kotiolosuhteissa kompromissin voi toisinaan tehdä myös valitsemalla heikomman häiriösuojauksen. En ota kantaa kyseisen johdon hyvyyteen.
     
    Viimeksi muokattu: 02.04.2011
  10. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joo, ei tuossa ole balansointia. Signaali kulkee vain yhdessä johtimessa. Audiolabin annot ovat balansoimattomat. XLR:n maa ja miinusjohdin on kytkettynä RCA-liittimen runkoon ja signaali normaalisti RCA:n nastasta XLR:n 2-nastaan. Tuolleinhan tuo Genelecinkin sivulla neuvotaan tekemään, jos kyseessä on balansoimaton anto etuasteesta.

    Seuraakos suuresta kapasitanssista diskanttien vaimentumista / laadun heikkenemistä?
     
    Viimeksi muokattu: 02.04.2011
  11. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllä seuraa, mutta ei varmaankaan tuolla kaapelipituudella vielä nouse haittaavaksi.
     
  12. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Kyllä se g:n inputti on balansoitu ja ottaa signaalin niiden + ja - signaalituloista. Ja signaalin siirtotapakin on balansoitu, kun maa ja -signaali on yhdessä siellä kaapeli syöttöpäässä. Toinen signaali on vain 0 volttia. Ja parempi tapa kytkeä noin, kuin vetää vain kahdella johdolla, mahdolliset häiriövirrat maajohtimessa eivät näy signaalijohtimessa. Se + ja - signaalipiuhojen johdotus eri kaapeleissa aiheuttaa sen, että johtimet kulkevat kaukana toisistaan, johtimien rajaama pinta-ala kasvaa ja indusoituneet häiriöt kasvavat huomattavasti verrattuna vaikkapa kierrettyyn pariin.

    Tuohon kapasitanssiin ja sen vaikutukseen vaikuttaa melkoiseti syöttöpään lähtöimpedanssi, suurella lähtöimpedanssilla vaimennus suurempi.
     
    Viimeksi muokattu: 04.04.2011
  13. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tekaisin DIY-välikaapelit. Signaalijohtimina 0,3mm ja 0,5mm halkaisijan hopeoitua kuparia ja maajohtimena 0,5mm halkaisijan hopeoitua kuparia. Eriste teflonia pienen häviäkertoimen takia. Liittimet perusvarmat ja laadukkaat Neutrikit. Liitokset hopeatinalla. Rakenne twistattu, koska punonta ei onnistunut eripaksuisilla johtimilla siististi koska ne taipuvat eritavalla.


    [​IMG]





    Tähän mennessä alhaisin kapasitanssi rca-välikaapeleissani on ollut Chosealin valmistamissa koaksiaalisissa OCC-kaapeleissa, noin 50pF/m, joka on alhaisempi kuin peruskoksuissa yleensä. DIY-kaapeleiden kapasitanssi on erittäin alhainen, 35pF/m puuttuvan häiriösuojaussukan takia.


    Mittasin pohjakohinat koksurakenteisella kaapelilla ja DIY-kaapelilla äänikortin lähdöstä äänikortin tuloon (EMU 0404 USB). Vaikka twistattu rakenne sinänsä antaa suojaa häiriöitä vastaan, rokottaa puuttuva häiriösuojasukka häiriöetäisyyttä jonkin verran:

    Koksu:

    [​IMG]





    DIY-johto:


    [​IMG]

    (Tuon kovempaa signaalitasoa ei saa balansoimattomilla kaapeleilla lähtö täysillä. Mikkietusen gainiin en koskenut, koska se ei ole aivan äänetön jos tuloa vahvistaa.)



    Pohjakohinan amplitude volteissa RMS-arvona (ref. 0,5W/8ohm, eli ~2,1V), muutettuna desibeleiksi:

    Koksu: -106,1dBFS (painottamaton) / -114,3dBFS (A-painotettu)

    DIY-piuha: -104,1dBFS (painottamaton) / -114,1dBFS (A-painotettu)

    Jos tulokset haluaa suhteuttaa 1W/8ohm -tasoon (2,83V) tuloksista pitää vähentää ylimääräiset 3 desibeliä, eli -109,1/-117,4dBFS jne..

    Täytyy kuunnella huomenna, mutta alustavasti häiriösuojaamaton kaapeli vaikuttaa ihan hyvältä kompromissilta kotiolosuhteissa. Balansoituun johtoon etenkin saadaan suhteessa erittäin pieni kapasitanssi verrattuna siihen kuinka suuri se on normirakenteisissa mikkipiuhoissa ja vastaavissa johdoissa, joista balansoidut kaapelit tavallisesti tehdään. Olen yhdistänyt pienen kapasitanssin selvempään ääneen ja pienempään "smearingiin", tosin vaikutukset ovat laitteisto- ja kytkentäkohtaisia.


    edit. äänikortin häröily yläpäässä voi olla jokin usb-kytkentään tai vastaavaan liittyvä seikka, sillä mielestäni vastaavaa käytöstä ei ole aina esiintynyt. Menee tarkaksi kun liikutaan niin pienillä signaalitasoilla. RMS-arvoon piikit eivät juuri vaikuta.
     
    Viimeksi muokattu: 20.04.2011
  14. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    DIYMCA-piuhassasi näkyy aika selvästi röpöjuotoksista johtuva smearing-verkkohurina. Siinä ei perusvarmat neutrikit, pikofaaraot ja muut häiriösuojausvillasukat auta. Faaraot pienentyvät esoteerisia muflonijohtoja helpommin käyttämällä lyhyempää letkua. Käytännössä niillä ei ole kylläkään mitään merkitystä yhtään mihinkään, pelkkää leikkimistä jatketuilla liitoksilla on hän.

    Mittauksesi todistaa graafisesti miten paskoja jatkettuja liitoksia itse juottamalla saa aikaan. Älä kytke tuota omatekemääsi pörinäjohtoa ainakaan mihinkään audiolaitteeseen.

    Analogisignaalia kuljettavia jatkettuja liitoksia kukaan täysjärkinen oikeasti sounditietoinen henkilö ei tee ainakaan juottamalla itse ellei ole aivan pakko, kuten ylläolevasta kuvasta näkyy.
    Pakkotilanne tinan haisteluun on esim. kaapeli saatava aikaan minuutissa, Alko on kiinni, autosta bensa loppu/vetoporot haistattavat sinulle paskat ja kirkolle 500 km matkaa.
    Referenssitason Blue Viper Valhalla Diamond Ultra Vantage Ambassadour Abumatic Connoisseur HE Boozerin saa kaupasta omalla muovikassilla kotiin kannettuna edelleen tähän hintaan:

    http://www.clasohlson.fi/Product/Product.aspx?id=152360996




    Ei muuta, lepo. Älkää jatkako. :sleep:
     
    Viimeksi muokattu: 21.04.2011
  15. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tinausliitokset ovat kyllä kunnossa. Mietin voisiko kohonnut verkkohurina johtua maajohtimen resistanssista, sillä 0,5mm halkaisija on vain noin 0,20mm2 pinta-alassa, ja johto on 1,5m pitkä, jolloin maajohtimen resistanssi liittimineen lienee noin 0,13-0,14 ohmia, eli maajohtimessa voi syntyä tehohäviöitä, jotka indusoituvat signaaliin.
     
    Viimeksi muokattu: 21.04.2011
  16. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juuri niin.

    Miksi haluat miettiä tällaisia? Puuttuuko audioelämästäsi haasteita? Eikö sinulla ole tarpeeksi tekemistä/oikeita äänentoisto-ongelmia?


    Käytä kunnon johtoja eläkä kikkaile.
    Das ist Ein Ordnung pärkkele.
     
  17. Jipa

    Jipa Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.10.2004
    Viestejä:
    122
    Saadut tykkäykset:
    0
    Voisitko Maverick näyttää vaikka sormilla että kuinka paljon vituttaa ku Tee Se Itse-osiossa ihmiset harrastaa eri tavalla kuin sinä? :weep::weep:

    Olen pahoillani jos missasin jonku insiderin, mutta millä helvetin järjellä se on sulta pois että ihmiset tusaa omaksi ilokseen kaapeleita?
     
  18. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei se ole minulta pois.

    Ns. varmoja asioita ei pidä lähteä modailemaan. Niitten muniminen omalla täysin turhalla DIYMCA-palloilulla nyt sattuu ylittämään reaaliäänentoiston puuttumiskynnyksen. Jatkettu liitos on Varma Asia minkä muniminen on kertakaikkiaan kielletty. Kaupasta saa kympillä täydellisen lakun.
     
    Viimeksi muokattu: 21.04.2011
  19. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuohon tulikin jo hyviä kommentteja. Pampula keskellä johtoa on ilmeisesti ferriitti? Sen paras paikka olisi lähellä liitintä. Mittauksissa näkyvä 50 Hz häiriö on mielestäni ikävä, koska se lähtee laitteistossa herkästi summautumaan toisin kuin satunnaiskohina.
     
  20. harzzza

    harzzza Guest Guest

    Liittynyt:
    18.11.2005
    Viestejä:
    109
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pirkan niksivinkki:

    Ota talteen keittiöremontista jääneet lyijyeristeiset jämäkaapelit. Voit kuoria niistä eristeet/not. Sitten leikkaa vanhoista sukkahousuista puntit ja kietaise niistä veikeä eriste johtojen päälle. Sitten voi vielä isoisän oikosulkukolvilla tuikata umpikultaiset RCA-liittimet päihin niin hitec-hiperf-diy-euforia-audiokaapeli on valmis. Jäljelle jääneestä sukkahousujen haarakiilasta saat jännittävän tuoksuisen nenäliinan jolla voi sitten pyyhkiä onnistumisen ilon kyyneleet...

    Tai, mieluummin, ja todellakin, käytä valmiita tarkoitukseen tehtyjä kaapeleita/tarvikkeita !!

    :D:D:D