Edullinen levysoitin jossa sekä RIAA että USB?

Keskustelu osiossa 'Levysoittimet sekä vinyyli' , aloittajana krtek, 28.03.2011.

  1. krtek

    krtek Guest Guest

    Liittynyt:
    28.03.2011
    Viestejä:
    15
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olen hankkimassa uutta vinyylisoitinta entisen Pioneerin tilalle, joka irtisanoi yhteistyön vaivaisen 20 vuoden jälkeen. Toiveissa olisi löytää kohtuuhintainen soitin, jossa yhdistyvät seuraavat ominaisuudet:

    - kohtalainen äänenlaatu (en todellakaan ole hifisti enkä aio vaihdella mitään laatikoita)
    - säädettävä neulapaino (etteivät levyt tuhoudu, eikö niin?)
    - RIAA-muunnin (ei tarpeen tällä hetkellä, mutta vahvistinkin vetelee varmasti viimeisiään)
    - USB-liitäntä musiikin koneelle siirtoa varten
    - mielellään ainakin puoliautomatiikka.

    Onko tällaista ihmettä olemassakaan? Budjetti on rajallinen, miel. alle 300€ mutta ehdottomasti alle 400€.

    Olen harkinnut sellaista kuin Denon DP-300F, mutta siinä ei taida olla tuota USB-mahdollisuutta. Onkohan jotain edullista laitetta jossa olisi? Kaikki vinkit ovat tervetulleita.

    Kiitos! :)
     
  2. Crimson

    Crimson Guest Guest

    Liittynyt:
    03.08.2001
    Viestejä:
    3 318
    Saadut tykkäykset:
    2
  3. krtek

    krtek Guest Guest

    Liittynyt:
    28.03.2011
    Viestejä:
    15
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitti vinkeistä. Noissa ei vaan taida olla mitään automatiikkaa. Pelkään että sössin kömpelyyttäni levyset pilalle tai rikon neulan kun unohdan platan pyörimään.. :sleep:
     
  4. JayKay70

    JayKay70 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    01.01.2008
    Viestejä:
    574
    Saadut tykkäykset:
    0
    ^Tuskinpa tuota neulaa voi normaalikäytössä pilata, sillä (täys)manuaalisoittimessa nostat äänivarren vivulla, siirrät varren levyn alkuun ja lasket vivun alas. Soittimet laskevat sitten itsestään varren ja neulan (hellävaroen) alas ja soitto raikaa :king: Neula ei siitä kärsi, jos se jää levyn loppu-uralle pyörimään, ellet nyt joka yöksi sitä jätä jauhamaan.

    Täältä myös ääni Pro-Ject Essential USB:lle, jossa olisi koko paketti (ilman automatiikkaa tietty) valmiina.

    Esim. täältä lähtis kohtuuhinnalla:
    http://www.mrhifi.fi/iwc/index.php4?page=productinfo&prod_code=8997
     
  5. Crimson

    Crimson Guest Guest

    Liittynyt:
    03.08.2001
    Viestejä:
    3 318
    Saadut tykkäykset:
    2
    Jep! Unohda täysautomaattisoittimet. Niissä on vain enemmän rikkoutumisen mahdollisuuksia. Manuaalisoittimissa rahat on todennäköisesti sijoitettu äänenlaatuun. Manuaalisoittimessa on lisäksi oma fiiliksensä, eikä neulaa rikki saa, ellei unohdu viikonlopuksi pyörimään.

    Unohda pesukonekauppojen halpis-USB-soittimet. Niillä pilaat vain levysi. Tuo Essential on eka mitä kannattaa harkita. Debut on sitten jo astetta parempi ja siihen löytyy varmasti lisätarvikkeita ja varaosia myös tulevaisuudessa.

    Pro-Jectin soittimia pyörii välillä myös edullisesti Huuto.netissä ja Hifiharrastajien myyntipalstalla. Sieltä minä omanikin bongasin.

    Kannattaa myös bongailla Pro-Jectin peruslevareita. Aina kun voi ostaa esimerkiksi vaikka Pro-Ject Phono Box II USB:n eBaysta halvalla. Niin minäkin tein.

    Vaikka erillisiä laitteita vierastaisikin, tässä tapauksessa se on todennäköisesti jopa parempi vaihtoehto.
     
    Viimeksi muokattu: 28.03.2011
  6. krtek

    krtek Guest Guest

    Liittynyt:
    28.03.2011
    Viestejä:
    15
    Saadut tykkäykset:
    0
    No hitto, nyt olette saaneet pääni kääntymään manuaalisoitinten puoleen.. :OI

    JayKay70, periaatteessa tuo kuvauksesi manuaalikäytöstä kuulostaa lähes idylliseltä. Mutta miten tällainen pesukonekaupan ei-mitään-säätöjä -soittimeen tottunut sitten oppii asettelemaan sen neulapainon oikein, ettei se tuhoa levyä? Pitääkö se jotenkin säätää joka levylle erikseen?

    Tuo Essential olisi ehkä kuitenkin kevyempi vaihtoehto, paitsi painoltaan myös hinnaltaan. Verkkokaupassa näyttäisi olevan kolmeen sataan. Pitäisiköhän tuota nyt käydä katsomassa.

    Tämä on kyllä ihan totta. Fiilisihmiseen vetoava argumentti. :)

    Sitten vielä yksi tyhmä kysymys: onko tuosta sisäänrakennetusta RIAA-muuntimesta haittaa, jos laitteen nyt kytkee vahvistimeen, jossa on Phono-liitäntä..?
     
  7. Crimson

    Crimson Guest Guest

    Liittynyt:
    03.08.2001
    Viestejä:
    3 318
    Saadut tykkäykset:
    2
    Hienoa! :)

    Ei tarvitse säätää joka levylle erikseen. Riittää, kun alussa laittaa kohdilleen. Pro-Jectin ohjeiden mukaan jopa minä osasin tuon tehdä. Säädöt täytyy uusia, jos vaihdat joskus äänirasiaa.

    Käy ihmeessä! :)

    En tiedä saako tuossa kytkettyä RIAA:ta pois päältä. Jos ei saa, sitä ei voi kytkeä Phono-liitäntää, vaan laitetaan AUX- (tai esim. CD-, TAPE-, YMS-)liitäntään.

    Mutta edelleen kannatan harkitsemaan myös käytettynä erillistä RIAA:ta. Eikä se USB loppujen lopuksi autuaaksi tee, jos haluaa levyjä digitoida. Ihan samalla tavalla voi kytkeä vahvistimesta läppäriin piuhat.
     
  8. Crimson

    Crimson Guest Guest

    Liittynyt:
    03.08.2001
    Viestejä:
    3 318
    Saadut tykkäykset:
    2
    Nappaa tosta erillinen RIAA halvalla: http://www.hifiharrastajat.org/forum/index.php?topic=1036879.msg1528481#new

    Jää levarihankintoihin sitten huomattavasti enemmän vaihtoehtoja. Pro-Jectin Debut yms. perussoittimia kun liikkuu myös vähän käytettyinä sopuhintaan.

    Näin saisit mielestäni paremman setin samalla rahalla noin pidemmän päälle vinyyliharrastusta ajatellen. Siis jos se USB ei oo aivan ehdoton kynnyskysymys. Silloinkin suosittelisin hankkimaan vaikka sen Pro-Ject Phono Box II USB erikseen jostain käytettynä. ;)
     
  9. krtek

    krtek Guest Guest

    Liittynyt:
    28.03.2011
    Viestejä:
    15
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitokset Crimson vinkeistä, mutta olen niin mukavuudenhaluinen että haluan selvitä yhden valmiin paketin ostamisella, vaikka kaikki ei ihan täydellistä olisikaan. Vinyyli on kuitenkin itselleni vain yksi formaatti muiden joukossa, enkä ole sillä tavalla "hurahtanut" hommaan. :) Välillä on vaan kiva kuunnella vanhoja suosikkeja ja kirppislöytöjä, ehkä ostaakin joitain kalleuksia ilman pelkoa niiden vahingoittumisesta.

    Täytyy kysäistä tuota RIAA:n pois kytkemistä jostain liikkeestä, josko tietäisivät sanoa. Koko asia ei tullut aikaisemmin mieleenkään. AUX-liitännät taitaa olla aika kortilla nykyisessä vahvistimessa..
     
  10. Crimson

    Crimson Guest Guest

    Liittynyt:
    03.08.2001
    Viestejä:
    3 318
    Saadut tykkäykset:
    2
    Sillä sanoinkin pidemmän päälle. Jos vaikkapa se hurahtaminen sattuisi sinullekin. ;)
    Mutta ymmärrän kantasi. Tärkeintä, että pysyttelet erossa niistä satasen muovirimpuloista, joita erheellisesti mainoksissa levysoittimiksi kutsutaan.

    Ohjekirjan mukaan sisäinen RIAA ei ole poiskytkettävissä. Mutta soittimen voi siis kytkeä mihin tahansa linjasisääntuloon, vaikkapa CD-liitäntään. Mutta ei phono-liitäntään, joka nykyisissä (kotiteatteri)vahvistimissa on harvinainen.
     
  11. JayKay70

    JayKay70 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    01.01.2008
    Viestejä:
    574
    Saadut tykkäykset:
    0
    krtek: neulapainoa ei tarvitse säätää yleensä kuin kerran (tietenkin kannattaa tarkistaa se aina silloin tällöin). En tiedä missä majailet, mutta koska noita Pro-Jectin soittimia on aika hyvin saatavilla ympäri Suomenniemen, niin kannattaa tsekata saatavuus lähikulmillasi ja jos laitetta läheltä löytyy, niin voit aina pyytää myyjäliikettä laittamaan neulapainon kohdilleen. Kauniisti kun pyydät, niin tuskin mitään tästä veloittavat ;) Itse tein tämän omalle Debutille Youtubessa olevan ohjeen mukaan neulapainovaa'an mukaan meni ihan kohdalleen :thumbsup:

    Pro-Jectin entry level-soittimissa on äänirasia ja neula valmiiksi asennettuina, joten rasian asentamisesta ei tarvitse huolehtia.
     
  12. Crimson

    Crimson Guest Guest

    Liittynyt:
    03.08.2001
    Viestejä:
    3 318
    Saadut tykkäykset:
    2
    Totta tosiaan. Minäkin taisin manuaalin lisäksi katsoa ohjeet juutuupista.

    Mutta varmasti myyjä hoitaa tuonkin halutessasi. Toki kotona täytyy vielä varmistaa, että soitin on vaaterissa ja säädöt kohdillaan. Kivaa puuhaa. :)
     
  13. maikkeli

    maikkeli Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.07.2006
    Viestejä:
    67
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minulla on se halvempi Essential (ei USB/RIAA -malli) ja onnistuin tekemään siihen neulapainon säädöt omin avuin näin ummikkona ensikertalaisenakin. Tosin matkassa oli hieman ongelmia, kun mukana tulleet ohjeet olivat hieman ylimalkaisia ja en älynnyt asettaa soitinta ensin _täysin_ vaateriin. Helpottaa kummasti neulapainon säätämistä, jos soitin on oikeasti vaaterissa. Tähän ei sitten täysin päde debutille tehdyt ohjeet, koska neulapaino säädetään eri tavalla. Mukana tulee siis muovinen kiikkuvaaka, jonka avulla neulapaino asetetaan kohdalleen => säätö voi mennä metsään, jos soitin ei ole vaaterissa.

    Itsekin muuten kauhistelin aluksi manuaalisuutta, mutta eipä se automatiikan puute ole missään vaiheessa häirinnyt. Tuleepahan ainakin laitettua levyt takaisin koteloihinsa sen sijaan, että jättäisi ne pölyyntymään soittimeen :D Sellainen huomio muuten Essentialin ja Debutin välillä, että Essentialissa käy nopeuden vaihtaminen hieman sutjakammin, kun ei tarvitse nostaa levylautasta homman hoitamiseksi.
     
  14. krtek

    krtek Guest Guest

    Liittynyt:
    28.03.2011
    Viestejä:
    15
    Saadut tykkäykset:
    0
    Niin, ei ollenkaan huono idea katsoa ohjekirjasta. :hitme: Kiitos. Tuo pani miettimään asiaa uudemman kerran, mutta viimeisin vastaidea on se että hankin jakajan esim. cd-liitäntään, jolloin voisin kiinnittää myös tuon Projectin siihen..

    Nyt minua on alettu pelotella myös sillä että äänirasiakin pitää jotenkin säätää..? :confused: Sanokaa että näin ei ole.. Jos se on asennettu valmiiksi niin eikö sen pitäisi silloin olla käyttövalmis? Neulapainon säätäminen liikkeessä kuulostaa oikein hyvältä idealta, tosin se sulkee verkkokaupat pois ja nostaa käytännössä hintaa. Mutta ehkä se on sen arvoista.

    Crimson: piti katsoa sanakirjasta mitä vaateri tarkoittaa. :D

    maikkeli, en edes ajatellut että jotain levylautasia pitäisi nostella nopeutta vaihdettaessa.. Omassa karvalakkimallissani riitti että liikutti sellaista nappulaa. :) Täytyy varmaan vähän perehtyä niihin ohjeisiin ennen ostoa.
     
  15. krtek

    krtek Guest Guest

    Liittynyt:
    28.03.2011
    Viestejä:
    15
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ilmeisesti tuo nopeus vaihdetaan jotenkin hihnaa siirtämällä. En ihan hahmota ohjeista miten se tapahtuu, mutta pitääkö hihnaa siis siirrellä ihan omin rasvaisin kätösin?
     
  16. Crimson

    Crimson Guest Guest

    Liittynyt:
    03.08.2001
    Viestejä:
    3 318
    Saadut tykkäykset:
    2
    Kuten sanottua, noissa Pro-Jectin edullisimmissa malleissa tulee rasia mukana ja se on jopa valmiina paikoillaan, joten sen säätöihin ei tarvitse heti koskea.
    Ei tuo oikeasti ole niin hankalaa miltä kuulostaa. Jos minä osasin säädön tehdä, kuka tahansa osaa sen.
    Joka päivä oppii jotain uutta.
    Mitä enemmän turhaa automatiikkaa, sen helpommin soitin voi mennä rikki. Lähes kaikki paremmat (ja kalliimmat) soittimet ovat muuten täysmanuaaleja.
    Nimenomaan rasvaisilla kätösillä hihnaa ei pidä käpistellä. Mukana tulee onneksi "työkalu", jolla hihna vain siirretään pyörältä toiselle. Mutta eipä tuokaan iso homma ole, jos ei jatkuvasti kuuntele vuorotellen sinkkuja ja älppäreitä.
    Parempiin Pro-Jectin soittimiin (käy muistaakseni myös Debuttiin) on saatavilla lisävarusteena Speed Box, jolla nopeutta voi säätää.
     
  17. maikkeli

    maikkeli Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.07.2006
    Viestejä:
    67
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kuten Crimson jo sanoikin, Pro-jectin edullisempiiin soittimiin tulee äänirasia valmiiksi asennettuna (sekä debut että essential näin esimerkkinä). Itse tilasin oman soittimeni verkkokkaupasta eikä minulla ollut minkäänlaista säätökokemusta ennen tätä soitinta. Olen myös samaa mieltä Crimsonin kanssa siitä, ettei se neulapainon säätö nyt sentään rakettitiedettä ole. Onnistuu kyllä tällaiselta tumpeloltakin. Tarkkana toki pitää olla. Äänirasian vaihdon hankaluudesta en osaa sanoa (vielä) mitään, koska en ole kyseistä operaatiota koskaan tehnyt.

    Minulla oli ennen sellainen puoliautomaattinen muovirimpula, jossa nopeus vaihdettiin nappia painamalla. Eikä sitä tarvinnut säätää mitenkään, koska ei ollut mitään säätömahdollisuuksiakaan... Tälläisista lähtökohdista lähdin levysoitinkaupoille helmikuussa. Ainakin Essentialissa tuon hihnan saa vaihdettua aika jouhevasti. Ei ole juurikaan hankalampaa kuin napin painallus. Millään rasvasormilla sitä ei tietty kannata tehdä ;) Eikä nyt muutenkaan tulisi mieleen käsitellä levyjä rasvaisilla sormilla, joten siinä mielessä ihan perussettiä.

    Mitä ymmärsin tuosta Speed box -laitteesta, tuo käy myös Essentialiin. Ainoastaan 78 rpm nopeus ei ole käytettävissä. Mielestäni kuitenkin aika turha härpäke. Ostaa silläkin rahalla ennemmin levyjä :)
     
  18. krtek

    krtek Guest Guest

    Liittynyt:
    28.03.2011
    Viestejä:
    15
    Saadut tykkäykset:
    0
    Muutaman päivän asiaa pähkäiltyäni olen tullut siihen tulokseen, että ostan todennäköisesti tuon Essential USB:n. Kyseisen laitteen omistaville tai sen nähneille olisi kuitenkin vielä yksi kysymys: Mikä tuossa laitteessa on "jalkojen" (siis niiden palikoiden joiden päällä laite seisoo) etäisyys toisistaan? Levari tulee itselläni midi-kokoisen stereosarjan päälle, joka on vain 36 cm leveä. Soitin itsehän on n. 41 cm leveä, mutta mietin että jalat ovat varmaan lähempänä toisiaan.

    Kiitokset jo etukäteen. :)
     
  19. maikkeli

    maikkeli Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.07.2006
    Viestejä:
    67
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mitä mittailin omastani, tuo 36cm riittäisi hyvin. Eli etujalan ulkoreunasta toisen etujalan ulkoreunaan olisi etäisyyttä n. 31.5cm.
     
  20. krtek

    krtek Guest Guest

    Liittynyt:
    28.03.2011
    Viestejä:
    15
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mahtavaa, kiitos paljon maikkeli! :)

    Nyt pitää enää toipua tästä flunssasta että pääsee kauppaan!
     
    Viimeksi muokattu: 04.04.2011