Subbari toistamaan 20-38hz kaista?

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana kardonia, 13.03.2011.

  1. kardonia

    kardonia Guest Guest

    Liittynyt:
    30.12.2008
    Viestejä:
    22
    Saadut tykkäykset:
    0
    Luin Hifimaailman testin subbareista ja ihmetettelin kun alipäästön saa testin subbareissa säädettyä minimissään vain 60 herziin. Että ei sitten sen alemmaksi. SVS:n putki 12" PC-12NSD olisi muuten hyvinkin passeli, mutta jos ylärajaa ei saa säädettyä 60Hz:n alle niin ei hyvä.

    Perinteisessä integroidussa vahvistimessa ei ole säädetävää jakosuodatinta niin silläkään ei voi pelata tässä tapauksessa.

    Tiedättekö mitä subbareita löytyisi alle tonnin hintaluokassa minulle? Saako esimerkiksi SVS:n jossakin kalliimmassa mallissa ylärajan 35-40 herziin?
     
  2. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Miksi?

    Pääkaiuttimien toisto paranee -muuttuu vaivattomammaksi, vähä säröisemmäksi ja selkeämmäksi- kun niiltä poistetaan matalien taajuuksien kuormaa subin hoidettavaksi. Tämä pätee vaikka pääkaiuttimet olisikin mainosjulisteessa "virallisesti" speksattu 30hz asti toistaviksi.
     
  3. tootsi

    tootsi Runkku Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.11.2005
    Viestejä:
    3 208
    Saadut tykkäykset:
    46
    Laita jakosuodin AV-vaffen ja subin vaffen välille? Thomannilta vaikka Behringerin jakosuodin alle 100€.
     
  4. P.Kosunen

    P.Kosunen Käyttäjä

    Liittynyt:
    16.10.2005
    Viestejä:
    1 374
    Saadut tykkäykset:
    14
    Perinteisessä integroidussa vahvistimessa ei ole säädetävää jakosuodatinta niin silläkään ei voi pelata tässä tapauksessa.
     
  5. tootsi

    tootsi Runkku Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.11.2005
    Viestejä:
    3 208
    Saadut tykkäykset:
    46
    Itseä häiritsee täällä nykyisin näkyvä turha jeesustelu. Tämä on hyvä esimerkki, kysytään asiaa X, niin vastataan "Miksi? Ei järkeä liibalaaba". Kai se on jokaisen oma asia mitä haluaa. Tässä ei kysytty että "Onko hyötyä/järkeä?" vaan että "Mikä/miten?".Kaiken lisäksi ei olla aloittelija palstalla vaan "Kaiuttimet ja subwooferit".

    Ei mitenkään pahalla aheikkiselle, mutta tätä näyttää tapahtuvan aika useasti.. Enkä tarkoita pelkästään sinua.
     
  6. miggis

    miggis Uusi jäsen

    Liittynyt:
    08.01.2009
    Viestejä:
    61
    Saadut tykkäykset:
    0
    Toisaalta joskus se "miksi?" kysymys on ainoa/paras keino repiä sitä informaatiota tarpeeksi kysyjältä jotta tilanteen kokonaiskuva selviää niin, että pystytään kysymykseen parhaiten vastaamaan. Oli sitten kysymyksessä/päämäärässä järkeä tai ei.

    Liian usein nähdään näitä "minulla on kaksi johtoa, käykö ne?" aseteltuja kysymyksiä joista ei taas saa helskatin selkoa että mitä kysyjä on edes tekemässä ;)
     
  7. tootsi

    tootsi Runkku Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.11.2005
    Viestejä:
    3 208
    Saadut tykkäykset:
    46
    Juu ymmärrän tämän kyllä. Tässä ei vain ollut mitään epäselvää, kysyttiin onko:
    - alle 1k€ subwooferia jossa alipäästö on x Hz
    - ((jos ei ole, onko muita keinoja))
     
  8. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Enhän minä noin sanonut. Ihmettelin oliko tähän kytkentään joku tietty syy, tai tiesikö kysyjä vaihtoehtoisen ratkaisun (ylempi jakotaajuus) eduista.

    Ei ole lainkaan tavatonta että kysyjällä onkin virheelliset lähtötiedot/olettamukset kysymykselleen, jolloin tarkennuksen kysyminen ei ole mielestäni mikään rikos vaan jopa suositeltavaa. Postausmäärästä katsottuna kysyjä oli melko uusi forumilla, mikä tukee kokemattoman kysyjän diagnoosia. Mistä muustakaan tietämystason voisi tässä tapauksessa päätellä kuin postausmäärästä?

    Minua taasen häiritsee pahasti äärimmäisen puutteelliset lähtötiedot kysymyksissä. Esimerkiksi tuo parhaillaan käynnissä oleva kiinnitysruuvi keskustelu; mitä haittaa olisi siitä että mainitsee kiinnittävänsä esimerkiksi tietyn mallista kaiutintelinettä betonielementtiseinään? Miksi pitää sanoa yleisesti "esine"?
    Vielä pahempi oli se taannoinen sähköinsinööri tai muu ammattilainen "kyllä minä nämä asiat tiedän, ei tartte mulle selitellä", joka kyseli aikaviivellistä virran takaisinkytkentää sähkökatkon jälkeen. Mitään tietoja kytkettävästä laitteesta tai kuormasta ei hän antanut. Olisi vain sanonut suoraan että hän haluaa suojata videotykkinsä lampun lyhytkestoisilta sähkökatkoilta, niin olisimme voineet linkata hänelle suoraan sopivan viiden kympin pikku upsin tykin suojaksi. Dvb-g salapolisiityöllään selvitti kyseessä olleenkin kolmivaihevirtalla toimiva hieromasauva, joten ehkä tuollaisessa tapauksessa ymmärrän haluttomuuden tarkempiin lisätietoihin.

    Yleisesti kuitenkin kannattaa kertoa ongelmansa ja tilanteen lähtötiedot sekä toivottu lopputulos mahdollisimman tarkkaan tärkeitä tietoja panttaamatta. Myös alustavasti valitsemansa ratkaisuehdotuksen mahdolliset perustelut kannattaa ilmoittaa, jotta niiden voidaan järkevyyttä voidaan puntaroida ja ehdottaa tarvittaessa paremmin toimivaa ratkaisua.

    (Tämä ei nyt koskenut alkuperäistä kysyjää.)
    E: Jaa-a, tätä ehdittiinkin jo puntaroida sillä välin kun kirjoitin tätä viestiä..
     
  9. moppe

    moppe Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.11.2003
    Viestejä:
    295
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos pääkaiuttimissa on hyvä basso 40Hz asti, niin miksi käyttää tätä ylempää jakoa? Esimerkiksi magnepaninen (1.x, 3.x) kanssa oma kokemus on ollut se, että 40Hz jako on paras. Mitä ylemmäs subi toistaa, sitä huonompi basson laatu. Riippuu varmaan subista, mutta kuitenkin.

    Vastaus kysymykseen lienee se, että pitää käyttää ulkoista jakoboksia. Subin kanssa taajuuskorjauskin voisi olla hyvä tehdä. Minulla on antimode, mutta en oikeastaan tykkää sitä, kun ei itse pääse säätämään. Ehkä BEHRINGER DCX2496 olisi hyvä.
     
  10. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Molemmissa tapauksissa on hyvät ja huonot puolensa.


    Jos omistaa hyvä digitaalisen EQ:n / jakosuotimen (SMS-1, DCX2496 jne.) ja huoneen vaste on pääkaiuttimilta kovin rosoinen, niin tällöin voi olla parempi lopputulos jos kaiuttimilta leikataan tuo piikittävä vaste pois ja ajetaan tuo kaista subbarille toistettavaksi kera hyvän EQ:n. Toisaalta jos kaiuttimissa on hyvä ja kykenevä bassotoisto, ja huonevaste jokseenkin kunnossa, niin silloin voi olla parasta suosia mahdollisimman alhaista jakoa. Jätetään vain se alin oktaavi subbarille. Varsinkin jos omistaa vain yhden subbarin, niin korkean jaon kanssa voi tulla helposti ongelmia subbarin paikallistumisen takia. Varsinkin nämä kerrostalohuoneet on varsin viheliäisiä tämän asian suhteen. Kerrostalossakin melkein kannattaa hakea se tasapainoisin sointipaikka kaiutimille ja laittaa subbari toistamaan vasta tämän alapuolelle. Jos käyttää kahta tai useampaa subbaria, on tämä asia hiukan helpompi. Tässä tapauksessa voi käyttää korkeampaakin jakoa subbareiden paikallistumatta.

    Jos mahdollista, kannattaa kokeilla kumpikin setuppi.
     
  11. kardonia

    kardonia Guest Guest

    Liittynyt:
    30.12.2008
    Viestejä:
    22
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitoksia vinkeistä. Olinkin kokonaan unohtanut nämä Behringerin laitteet. Sinällään bassovasteet on ihan kohtuullisen hyvät tässä puurakenteisessa talossa.

    SVS +Behringer combolla voin sitten vielä kokeilla eri jakotaajuuksia 38Hz -> ja hakea toimivinta :thumbsup:
     
  12. M1kko

    M1kko Guest Guest

    Liittynyt:
    09.10.2009
    Viestejä:
    176
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse leffoja katsellessa olen kyllä kokenut parhaaksi 60hz, tai jopa 40hz jaon subille. Vaikka anti-mode on välissä niin tuntuu että esim. 80hz jaolla siltikin keskibassot korostuvat hieman liikaa suhteessa matalimpiin, sekä subi rupeaa paikallistumaan. Pääkaiuttimet ovat wharfedalen 10.6:t joissa toisto menee n. 40hz puhtaasti, kuitenkin 40hz tulee niin paljon pienemmällä paineella kuin SVS:stä eikä korostumat iske kuten ko. taajuudet subilla ajaessa.

    Näillä asetuksilla subi tuntuisi toistavan matalimmatkin parhaalla potkulla, siitä en sitten osaa sanoa kuuluuko ne vaan korvalle vahvemmin kun yläbassot toistuvat maltillisemmin kaiuttimien kautta vai onko matalammalla jaolla oikeasti vaikutusta subin äänentuottoon aivan alimmilla herzeillä? Kuitenkin, näin saan leffoihin subin toimimaan mieleiselläni tavalla, eli se jyrähtää miehekkäästi silloin kun pitääkin eikä turhaan puhise ja sotke ylempiä bassoja :) Musiikilla taas "jopa" 80hz jako tuntuu hieman genrestä riippuen monestikkin hyvältä vaihtoehdolta.

    Nämä minun kokemuksiani ja mielipiteitäni ko. aiheeseen, ja tosiaan laitteet sijaitsevat pahamaineisessa betonibunkkerissa. Puurakenteinen/muuten vaan akustisesti helpompi ympäristö luultavasti tuottaa parempia tuloksia korkeammallakin jaolla.