Apua kaiuttimien hankintaan.

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana TuHi, 15.02.2011.

  1. TuHi

    TuHi Guest Guest

    Liittynyt:
    20.03.2007
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ongelmana on se -mikä luultavasti monella muullakin, että kaiuttimet on pakko sijoittaa heti seinän viereen. Olin saanut edullisen tarjouksen sekä "Wharfedale Diamond 10.5" kaiuttimista että "Audio Pro Black Diamond V3" kaiuttimista ja olin jo valmis kantamaan toisen parin kotiin, mutta joku sattui mainitsemaan että basson toistoon saattaa tulla ongelmia, (kuminaa?) kun refleksiputki puhaltaa suoraan seinään.

    Pankaas kertoen ja tarjoten jotain kaiuttimia hintaluokkaan n. 500 €, joissa alapää menee tuonne 35 Hz asti ja keskiäänikin kelpaa keskiverto korvalle, niin kuin noissa mainitsemissani kaiuittimissa.
     
  2. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Refleksiputken suunnalla ei ole mitään väliä jos seinän ja kaiuttimen välillä on vähintään (karkeasti) refleksiputken halkaisijan verran tilaa. Mikäli tilaa on vähemmän kuin refleksiputken halkaisijan verran voi kaiutin alkaa toimia vuotavan suljetun kotelon tavoin, koska refleksiviritys ei pysty toimimaan kunnolla koska lähentelevä seinä sotkee ilman kulun. Mutta tällä ei siis ollut mitään tekemistä kuminan kanssa. Suljettukin kaiutin kumisee seinän lähellä jos kaiutin vain toistaa tarpeeksi alhaisia ääniä.

    Seinän läheisyys korostaa alimpia taajuuksia, jolloin alhaiset taajuudet kuulostavat kumisevilta. Keski- ja korkeilla taajuuksilla kaiutin on yleensä suuntaava, ääni lähtee kaiuttimesta etulevyn eli kuuntelijan suuntaan. Matalalia lähestyttäessä kotelo alkaakin muistuttaa ympärisäteilevää. Ääntä lähteekin tasaisesti kaikkialle kotelon ympäristöön. Subikotelot esimerkiksi ovat täysin ympärisäteileviä. (Subikotelot sijoitetaan usein seinän viereen koska korostuman avulla saadaan ilmainen tehonlisäys.)
    Kotelosta taakse päin lähtenyt ääni törmää takaseinään ja kimpoaa takaisin kuuntelijaa kohti. Kaiuttimen syvyys on pienehkö verrattuna matalataajuisen äänen aallonpituuteen, joten seinästä heijastunut ääni on likimain samassa vaiheessa kuin kaiuttimesta eteenpäin lähtenyt ääni. Korviin kantautuu heijastuman ja "oikean äänen" summa-aalto, joka onkin esimerkiksi tietyllä taajuudella tuplakorkuinen, 3db korostunut, verrattuna siihen mitä piti olla.
    Äänen vaihe on tässä ratkaisevassa roolissa. Saman vaiheisena heijastunut ääni korostaa tiettyä taajuutta.

    Kun kaiuttimen etäisyys seinään kasvaa, voi seinästä heijastunut ääni kuuntelijan korvan saavuttaessaan ollakin eri vaiheessa kuin suoraan lähtenyt ääni. Voi syntyä tilanne jossa tietyn taajuinen ääni kumoutuu tyystin. Kuuntelijan havaitsema tietyn taajuuden äänentaso on tasan nolla desipeliä, koska takaseinästä heijastuneen äänen vaihe on 180astetta pielessä ja kumoaa täydellisesti kaiuttimesta eteen päin lähteneen äänen. Kaiutin vatkaa edelleen täysin normaalisti, mutta heijastuma piilottaa taajuuden kuuntelijan korvista.

    Kuminaan auttaa simppeli keino; lasketaan matalien äänien tasoa ekvalisaattorilla. Tietyissä aktiivikaiuttimissa on takapaneelissa seinälle asentamista varten kytkin joka laskee matalien tasoa esimerkiksi 3db. Kun kaiutin nyt asennetaan seinälle, takaseinästä heijastuu ääntä edelleen entiseen malliin, mutta tämä ei haittaa koska heijastuman haittavaikutus eliminoitiin etukäteen.
    Täysin kuulumattomiin vaimentuneeseen taajuuteen auttaa kaiuttimen siirtäminen. Jos vaimentuneen taajuuden tasoa nostetaan ekvalisoimalla, nousee myös heijastuneen äänen taso ja vaimentuma säilyy. Myös kaiuttimen liikevara voi loppua kesken voimakkaita vaimentumia korjattaessa.

    Lyhyesti:
    Mikä tahansa kaiutin kumisee seinän lähellä. Kysymyksesi on asetettu virheellisesti.

    Osta Genelecit, niissä on kytkin seinä- tai nurkka-asennuksesta aiheutuvan korostuman tasoittamiseen.
     
  3. TuHi

    TuHi Guest Guest

    Liittynyt:
    20.03.2007
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nonni, että semmonen essee. Ymmärsin tuosta yhtä paljon, kuin vanhasta vitsistä "Kaksi mummoa meni kauppaan ja kolmaskin osti Costa Ricaa". Pelkkä "Kaikki kaiuttimet kumisee" olisi riittänyt, mutta kiitos vaivannäöstä.
     
  4. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kaiuttimet tosiaan tuppaavat kumisemaan seinän lähellä ja etenkin nurkassa, jos vain ylipäätään bassoja toistavat. Useimmiten - ei siis aina - kaiuttimien bassoalueen taso on tarkoituksella hieman alempi, kuin keskiäänien ja diskantin, jotta toisto olisi käytännön huoneissa jotakuinkin tasapainossa. Kunhan kaiuttimien sijoitus vain on likimain käyttöohjeiden mukaan tehty.
    Eli niin kuin suunnittelija on ajatellut kyseistä kaiutinta käytettävän (omakotitalon suuressa ja bassoköyhässä huoneessa, akustisesti vaimeassa studiossa vaiko piskuisessa ja aina basso-ongelmaisessa kerrostaloasunnossa).


    Sekin on mahdollista, että kaiuttimien bassoalueen tasoa on laskettu selvästi tavallista enemmän. Tällöin kaiutin siis sietää seinän läheisyyttä tavallista paremmin, mitä bassojen kuminaan tulee. Kirjahyllyyn sijoittaminen voi tällöin antaa jopa paremmankin lopputukoksen, kuin perinteinen kaiutinjalustoille sijoittaminen, ainakin bassotoiston suhteen.
    Tai sama kääntäen, ääni on tällöin entistäkin bassoköyhempi ja ohuempi, mikäli sijoituspaikka onkin kaukana rajapinnoista tai akustiikka ei vain satu korostamaan bassoja normaaliin tapaan. Tällöin suora taajuusvaste olisi siis parempi.
    Ja ääritapauksessa bassoja korostava kaiutin (siis kun tarkastellaan vapaakenttävastetta) toimii käytännössä parhaiten, koska kaiuttimen taajuusvasteen ja akustiikan yhdistelmä on se, joka ratkaisee. Yhdessä järkevän sijoittelun ja käyttökohteeseen järkevästi valitun kaiuttimen kanssa.

    Tarpeeksi hyvällä ekvalisaattorilla voi ainakin bassoilla saada merkittäviä parannuksia, varsinkin subbarien kohdalla. Pahaan kuminaan tavallinen BASS-säädinkin on parempi kuin ei mitään, vaikka yleensä vaikuttaakin aivan liian laajalla taajuusalueella.
    Ja akustoimalla tietenkin saa parhaat tulokset, mutta matalilla taajuuksilla se on hieman haastavampaa puuhaa (pelkkä akustiikkalevy kun ei vaikuta bassoihin saakka).


    Refleksiputken tukkimalla voi vaimentaa bassoja, joskin vain ko. kaiuttimen viritystaajuuden tuntumassa (joka usein kerrotaan manuaalissa, ei välttämättä aina). Joka tapauksessa asia on kuitenkin tarvittaessa helppo väliaikaisesti kokeilla, vaikkapa sukkaparin avulla.
    Myös kuuntelupaikan ja kaiuttimien sijainnin vaihtamista kannattaa kokeilla (etsi: huonemoodit tai seisovat aallot). Parasta tietenkin aina olisi, jos kumpikaan niistä ei olisi aivan seinän vieressä, nurkista puhumattakaan.
     
  5. Scar"Face"

    Scar"Face" Guest Guest

    Liittynyt:
    11.05.2009
    Viestejä:
    157
    Saadut tykkäykset:
    0
    Millaiset "levyt" pitäisi olla kaiuttimien takana, että pystyttäisiin poistaa etuseinän heijastukset bassojen osalta miltei kokonaan pois?? Riittääkö vaan jonkun kokoinen levy, vaiko pitääkö koko seinä levyttää??

    Tosin asun puutalossa joka on huomattavasti parempi bassojen kannalta kuin joku betonikoppi. Mutta silti tuntuu ja huomaa ettei basso ole aivan kohdillaan joka joskus ärsyttää aika tavalla:OI... Tarkoitan sillä sitä ettei bassoja pysty seuraamaan äänitteestä jos kuuntelee vähänkin kovempaa...
     
  6. pekka:)

    pekka:) Uusi jäsen

    Liittynyt:
    10.09.2004
    Viestejä:
    473
    Saadut tykkäykset:
    0
    Osta Genelecit, niissä on kytkin seinä- tai nurkka-asennuksesta aiheutuvan korostuman tasoittamiseen.

    Luitko tarpeeksi tarkkaan ihan ensimmäistä vastausta...(vastaus tämänkin lauseen yläpuolella)
     
  7. Scar"Face"

    Scar"Face" Guest Guest

    Liittynyt:
    11.05.2009
    Viestejä:
    157
    Saadut tykkäykset:
    0
    En hyväksyisi GENEJÄ olohuoneeseeni enkä edes vessaan, saatika sit, että niistä pitäisi vielä kuunella ääniä.

    Luitko kysymykseni? En kysynyt että ostanko GENELEG:it, vaan millainen akustiikka pitäisi etuseinässä olla, että saisi etuseinän heijastukset kuriin.
     
  8. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Scar"Face"lle: Mitkään tavalliset "levyt" eivät auta asiaasi. Kumisemisen syynä on fysiikan lakien mukainen ääniaaltojen heijastuminen seinästä. Kuten mainitsin ensimmäisessä viestissä, kumiseminen johtuu tietyillä matalilla taajuuksilla heijastuman vuoksi tuplaantuneesta ääniaallon korkeudesta eli äänenvoimakkuudesta. Ainut apu olisi vaimentaa heijastuvaa ääniaaltoa.
    DVB-G näkemysten mukaan muistaakseni noin 80cm paksu villoitus tehoaa tarpeeksi tehokkaasti tavallisimpiin äänen taajuuksiin joita kotikäyttäjä kohtaa. Siis siten että vaikutuksen huomaa. Bassotaajuuksien aallonpituudet ovat jopa yli kymmenen metriä ja minkään laisen kuuluvan vaikutuksen eli vaimentuman saaminen vaatii noin 1/10osa aallonpituuden paksuisen villoituksen. Koska heijastuva ääni kulkisi villan läpi kahteen suuntaan, ensin kaiuttimen takaseinästä kohti huoneen seinää ja sitten huoneen seinästä heijastuen kohti kuuntelijaa, saattaisi jo puolitettu paksuus eli 40cm villoitus riittää, mutta en ota tästä mitään takuuta.
    Samallahan kaiuttimet tulisivat irti seinästä villan paksuuden verran, jolloin kumisemisen pitäisi vähentyä muutenkin. (Päästäänkö samaan vain ottamalla kaiuttimia irti seinästä se 80cm? Vaikuttaako villa silloin enää mitään?)

    Joku 2...8cm paksu studiolevy kaiuttimen takana ei hommaan auta kuitenkaan yhtään, se on varma. Bassot, jotka siis sen kumisemisen aiheuttavat, eivät sellaisia paksuuksia edes huomaa.
     
  9. Scar"Face"

    Scar"Face" Guest Guest

    Liittynyt:
    11.05.2009
    Viestejä:
    157
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos hyvästä vastauksesta, mietinkin et villaahan se vaati ja aika paljon. Taitaapi jäädä toteuttamatta, pitäisi vuorata koko huone....

    Näköjään kännissä kirjotellu... En ees muistanu et on tullu eile käytyä täällä, sattuuhan näitä:eek: