Anti-skaten säätö?

Keskustelu osiossa 'Levysoittimet sekä vinyyli' , aloittajana Kosmosnautti, 10.02.2011.

  1. Kosmosnautti

    Kosmosnautti Guest Guest

    Liittynyt:
    10.02.2011
    Viestejä:
    24
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tulipa aloitettua vinyyliharrastus ostamalla Thomannilta American Audion TTD 2400 -halpissoitin: http://www.thomann.de/fi/american_audio_ttd_2400.htm

    Tuon soittimen mukana tulleen äänirasian tilalle hommasin Audio Technican AT95E:n äänirasian.

    Soitin käy ja kukkuu muuten, mutta jostain syystä en saa tuota anti-skatingia tuossa toimimaan kunnolla. Äänirasia pitäisi olla oikein säädetty, ja vastapainokin on oikeinpäin. Silti, asettaessani vastapainon kahteen grammaan, lähtee neula ääniraidattomalla levyllä luistelemaan kohti levyn keskiötä. Tämä tapahtuu, oli anti-skating sitten asennossa 0 tai 4, pientä hidastumista luistelussa on kuitenkin havaittavissa kun sen tappiin vääntää.

    Huomasin, että vasta kun säädän tuon vastapainon niin, että neula juuri ja juuri jaksaa painua levyyn, saan anti-skatingilla säädettyä neulan pysymään paikoillaan tyhjällä levyllä. Tämä nyt kuitenkaan ei ole kovin hyvä asetus sillä neula hyppii aivan pienemmästäkin tärähdyksestä musiikkia kuunnellessa.

    Onko tuo vain tuollaisen halpissoittimen ominaisuus, vai onko vielä jotain mahdollisia "kikkakolmosia" tai muita säätöjä joita voisin kokeilla, jolla saisin tuon anti-skatingin toimimaan oikein oikealla vastapainon määrällä? Sanottakoon vielä, että tuolla soittimen mukana tulleella äänirasialla oli sama ongelma, eli ainakaan tuosta uudesta äänirasiasta ongelma ei johdu.

    Kiitos jo etukäteen vastauksista!
     
  2. TPAT

    TPAT Guest Guest

    Liittynyt:
    27.11.2009
    Viestejä:
    87
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyrkkisääntönä kai voisi sanoa, että se vastapaino pitää säätää siten, että äänivarsi "kelluu" suunnilleen vaaterissa (ellei ohjeissa muuta mainita). Sitten neulapaino säädetään äänirasian ohjeistuksen mukaan (esim. 1,8). Anti-skating lukemaksi yleensä laitetaan sama, kuin mikä neulapaino on. Äänirasian tulee olla myös oikein kohdistettu! Netistä löytyy ohjeita kohdistamiseen ja printattavia kohdistuslevyjä.

    Epäilen, että vastapaino ja/tai neulapaino on nyt väärin säädetty.

    Jos et saa muuten tarpeeksi neulapainoa, niin voit kokeilla sellaista kikkakakkosta, että teippaat kolikon äänirasian päälle tuomaan lisäpainoa. En tosin suosittele kokeilemaan arvokkaampien levyjen kanssa...
     
  3. Kosmosnautti

    Kosmosnautti Guest Guest

    Liittynyt:
    10.02.2011
    Viestejä:
    24
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vastapaino on juurikin noin säädetty, eli ensin asetettu se niin että äänivarsi pysyy vaakasuorassa, ja sen jälkeen nollattu asteikko ja pyöräytetty se tuohon 2,0g painoon. Äänirasian olen myös juurikin noiden netistä löytyvien kohdistuskuvien kanssa säätänyt oikeaan asentoon niin, että neula pysyy suorassa levyn uriin nähden.

    Onko minulta jäänyt jotain ymmärtämättä, sillä en tiedä mikä on neulapainon ja vastapainon ero? Kysehän on tosiaan siitä, että mitä enemmän painoa laitan neulalle, sitä huonommin anti-skate toimii (=menee raidattomalla levyllä nopeasti kohti keskustaa). Kun laitan tarpeeksi vähän painoa neulalle, anti-skate toimii mutta levyjen kuuntelu tämän asetuksen kanssa on mahdotonta koska painoa on aivan liian vähän ja neula pomppii pienemmistäkin tärähdyksistä.

    Toivottavasti joku ymmärsi selostukseni ja vielä kiitollisempi olisin jos saisin tähän ongelmaan ratkaisun :)
     
  4. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Soitin katsottu vaateriin vatupassilla levylautasesta? Levysoittimen tulee olla ihan suorassa. Jos ei säädettäviä jalkoja ole, niin paperista/pahvista/kumista tms. leikataan sopivia paloja, joita laitetaan levysoittimen jalkojen alle. Soitin ei saa myöskään käsin kokeiltaessa keikkua mihinkään päin, eli jokaisen jalan pitää koskettaa niiden alla olevaa pintaa.

    Levysoitin tulee olla tukevalla alustalla, eikä sen edessä ole tarkotettu hypittävän.
     
    Viimeksi muokattu: 10.02.2011
  5. Kosmosnautti

    Kosmosnautti Guest Guest

    Liittynyt:
    10.02.2011
    Viestejä:
    24
    Saadut tykkäykset:
    0
    Aikaisemmin en ollut katsonut, mutta mitä nyt kävin vatupassilla soittimen tarkistamassa niin kyllä se levylautanen ihan vaaterissa on.

    Toki ymmärrän myös sen ettei soittimen edessä ole tarkoitettu hypittävän, mutta aiemmin tarkoitin sitä, että anti-skate pitää neulan raidattomalla levyllä paikoillaan vasta niin pienellä painolla, että se on aivan liian vähän, alle 1g. Tällä asetuksella koko äänivarsikin on jo niin kevyt ettei se kunnolla pysy tuossa lepopaikassaan vaan nousee pois ja pelkästään levysoittimen kannen varovasti sulkemallakin neula hyppii.

    Mitenkä tuon anti-skaten edes normaalikuuntelussa pitäisi ilmetä, pitäisikö sen tosiaan raidattomalla levyllä pitää neula samassa kohtaa vai onko nämä vain jotain DJ-juttuja? Suurin osa YouTubesta katsomistani videoista laitteista jossa kyseinen anti-skaten toiminta näytetään käytetään kumminkin DJ-tarkoituksiin. Itselläni tuon soittimen funktiona kun on siis ihan normaali musiikin kuuntelu.
     
  6. hhuima

    hhuima Uusi jäsen

    Liittynyt:
    19.02.2005
    Viestejä:
    41
    Saadut tykkäykset:
    0
    Säädä neulapaino arvoon, joka rasialle on suositeltu ja antiskate samaan arvoon tai vähän vähemmän.

    Raidattomalla levyllä tehty testi ei kerro yhtään mitään, unohda se kokonaan.
     
  7. Kosmosnautti

    Kosmosnautti Guest Guest

    Liittynyt:
    10.02.2011
    Viestejä:
    24
    Saadut tykkäykset:
    0
    Noniin, tämä viesti ja varsinkin tuo jälkimmäinen lause selvensi asian aika hyvin. Tarvinnee vielä joku vaaka hommata/lainata jolla tuon painon saa tarkemmin asetettua, kun en oikein tuon budjettisoittimen painon asteikkoon luota.
     
  8. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Vaakaa ei tarvita. Tarvitaan tunnettu puntti.

    Säädä varsi tasapainoon ja vastapainomötikkä näyttämään nolla grammaa.
    Aseta esimerkiksi 2,3 g painoinen kolikko äänirasian päälle, suunnilleen sille kohdalle äänirasiaa, jossa neula vinyyliin koskettaa. Nyt neulapainoa on 2,3 grammaa. Käytä toki sellaista neulapainoa eli kolikkoa kuin itse haluat.

    Kolikosta tai sen puolikkaasta saa todella halvalla ja nopeasti "neulapainon". 2-puoli(vaahto)teippipalasella kolikko äänirasian päälle ja sillä selvä. Kolikot viipaloi helpoiten penkkipeltisaksella.

    http://www.kolikot.com/index.php?p=coins_euro

    PUOLIKAS 1 centin kolikko painaa noin 1,15 grammaa.
    PUOLIKAS 2 centin kolikko painaa noin 1,53 grammaa.
    PUOLIKAS 5 centin kolikko painaa noin 1,96 grammaa.

    1 centin kolikko painaa 2,3 grammaa.
    2 centin kolikko painaa 3,06 grammaa.
    5 centin kolikko painaa 3,92 grammaa.

    Vaikka joutuisi leikkaamaan/sahaamaan yhden kolikon rikki, se tulee maksamaan vain 0,01...0,05 euroa. Monet hifikomponentit ovat paljon tätä modausta kalliimpia.

    Näitä "neulapainoja" myydään kaikissa käteistä käsittelevissä pankeissa. Esim. 2,3 gramman puntti maksaa 0,01 euroa. Ottakaa pankkilaina tai myykää autonne, että saatte rahoituksen näihin superkalliisiin öky-hifikomponentteihin.

    Painavinta 3,92 g punttia saa ostaa pankkien lisäksi myös kaikista euroalueen kaupoista, joissa käteistä käytetään. Tämä tulee kalliimmaksi, koska yleensä pitää ostaa väkisin joku kylkiäinen, esim. 0,15 euron lakupötkö, että saa vaihtorahana sen haluamansa 3,92 g äänirasiapuntin.

    .
     
    Viimeksi muokattu: 16.02.2011
  9. hhuima

    hhuima Uusi jäsen

    Liittynyt:
    19.02.2005
    Viestejä:
    41
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos soitin ei suorastaan rikki ole niin luulisin, että soittimien omat asteikot ovat riittävän tarkkoja. Ei tuo neulapaino nyt niin kriittinen ole, +/- 10 %.n virhe ei vielä maata kaada, kunhan neula vaan pysyy urassaan.

    Jos on selvä syy epäillä virhettä niin sitten tilanne on toinen ja tietysti jos vaaka on helposti saatavilla niin ei sitä mittaamatta kannata jättää.

    DVB:n konstikin toimii, mutta se lisää varsi-rasia systeemin tehollista massaa, mikä jäykällä rasialla voi joskus olla hyväkin asia.
     
  10. maikkeli

    maikkeli Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.07.2006
    Viestejä:
    67
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itselläni oli myös anti-skate -ongelma uuden Pro-ject Essential -soittimeni kanssa. Tosin päinvastainen, kuin ketjun aloittajalla. Eli neulaa laskiessa se lähti siirtymään oikealle levyn ulkoreunaa kohti (neulan ollessa ilmassa). Kaikkien säätöjen "piti" olla oikein. Tarkempi vatupassilla tutkailu sitten osoitti, ettei soitin ollutkaan täysin vaaterissa, vaikka niin olin kuvitellut. Säädin soittimen tasapainotuksen uudestaan, jonka jälkeen muovinen neulapainovaaka (sellainen kahteen suuntaan keikkaava) osoittikin neulapainon _yllättäen_ liian kevyeksi. Säädin tuon uusiksi, jonka jälkeen homma lähti futaamaan niin kuin pitikin. Omassa tapauksessani homma meni ilmeisesti pieleen alusta pitäen, kun levylautanen ei ollut täysin suorassa, jolloin kyseisellä neulavaa'alla tehty säätökin meni välittömästi pieleen. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun olen mitään säätelyjä koskaan tehnyt, joten sallittakoon pienet kämmäilyni :D

    Olettaisin, että alkuperäisessäkin tapauksessa syynä on ollut väärä neulapaino tai sitten uraton levy on johtanut asian väärille urille? Minulla ei ole säätelyistä kokemusta yläpuolista enempää, joten saatan olla väärässäkin. Paremmin tietävät jatkakoon tästä...
     
  11. Kosmosnautti

    Kosmosnautti Guest Guest

    Liittynyt:
    10.02.2011
    Viestejä:
    24
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jatketaanpa vielä samalla threadilla kun on kerran alkuun päästy.

    Seuraava kysymykseni olisikin, että miksi laskiessani neulan tuon varren nostimen kanssa levyn alkuun, saattaa neula hypätä parikin raitaa ensimmäisen kappaleen yli? Käsin jos asetan neulan suoraan tuolle väljemmälle alkuraidan uralle homma toimii niin kuin pitääkin, mutta jos neulan tuolla nostimella laskee niin saattaa hypätä pari raitaa ylitse jos ei satu tuuri käymään ja neula osuu suoraan tuohon alkuraidan uraan.

    Ei ole vaikutusta laskenko neulan ihan levyn reunassa vai juuri ennen kuin itse kappaleen raidat alkavat tai kuinka nopeasti sen laskee, saattaa siltikin hypätä. Sitten taas jos vaikka vähän ensimmäisen kappaleen alun jälkeen laskee niin ei hypi, ja koko loppulevylle muutenkin neulan voi laskea niinkuin pitääkin.

    Toinen kysymykseni liittyy särkeviin s-ääntämisiin. Olen tosin huomannut tätä ainoastaan kahdella levyllä, AC/DC:n remasteroidulla Highway to Hellillä ja Red Hot Chili Peppersien Californicationilla, joista jälkimmäinen on käsittääkseni tosin täysin pieleen masteroitu muutenkin eli saattaa johtua pelkästään siitä.

    tuossa AC/DC:n levyssä kumminkin joissain kohdissa laulajan s-äänteet särkevät melko ikävästi, ja törmäsinkin netissä englanniksi ongelmasta käytettävään termiin sibilance. Millään muilla (~40kpl) levyillä en vastaavaa ongelmaa ole havainnut kuin tällä ja tuolla Californicationilla, joten kyseessä ilmeisesti voi olla huono painoskin? Mikähän säätö tähän saattaisi vaikuttaa, jos koittaisin saanko mitään eroa aikaiseksi?
     
  12. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Varren nosto/laskulaite ei tee tasan pystysuoraa liikettä? Kannattaa kokeilla nostaa/laskea SORMEA sillä mekanismilla. Sormenpää tuntee mahdolliset rahinat ja nykäykset. Nosto/lasku pitäisi tuntua voimaisen pehmeältä, ilman mitään sivuttaisklappia ja töksähdyksiä.

    Varren nosto/laskulaite (muovia?) taipuu eli vääntyy vinoon äänivarren kuorman alla ja äänivarteen syntyy sivullepäin kampeava voima. Kun kuormitus vähenee neulan ottaessa kuormaa vastaan, taipuva varsi palautuu ennalleen ja samalla sivuttaisvoima muuttuu. Pomppimiskäytös (kohti levyn keskustaa) kertoo siitä, että nostolaitteen tukipilari on lähempänä levyn keskipistettä ja vaakasuuntainen osa, jolla äänivarsi lepää, on tukipisteeseen nähden ulompana levyn keskustasta. Vaakaosa taipuu äänivarren taakan alla ja haluaa kammeta äänivartta ulospäin. Kun kuorma vähenee, taipunut vaakaosa palautuu ylös JA levyn keskustaa kohti.

    Varren nosto/laskulaitteen yläpinta on epätasainen, kuoppainen. Tai äänivarren kosketuskohta on naarmuinen. Molempien pintojen pitäisi olla kiiltäviä ja sileitä kosketuskohdan paikkeilla.

    Varren nosto/laskulaitteen yläpinta on liian tahmea, se imee äänivarren väkisin liian alas (neulapaino kasvaa ylisuureksi) ja kun imu loppuu eli äänivarsi irtoaa, neula ponnahtaa hetkeksi irti vinyylistä sillä jousivoimalla, joka neulaan oli varastoitunut.



    Oli mekaaninen vian syy mikä tahansa, sen korjaaminen vaatii viallisen/huonon mekanismin uusimisen tai korjaavia vippaskonsteja. Vaseliini tai spray-ketjuöljy nosto/laskumekanismin ja äänivarren kosketuskohtaan lisää tartuntaa eli pitoa. Ohut sprayöljy tai aseöljy lisää liukkautta mutta ei lisää tarttuvuutta. Huopateipin tai santapaperin kiinnitys antavat omanlaisensa kitkakäytöksen.

    Nuppineulan tai parsinneulan kiinnitys nostolaitteen huonolaatuisen vaakaosan päälle voi myös auttaa, neula on kovaa ja erittäin sileää kromiterästä, vähäkitkainen esine äänivarteen koskemaan. Ja jos neula käytössä kuluu karkeapintaiseksi, vaihdetaan uusi neula kuluneen paikalle. Neula pitää kuitenkin saada ehdottomaan vatupassiin, muuten äänivarsi suorastaan luistelee sivulle karkuun eikä laskeudu alas. Äänivarren alapintaan voisi nyös neulan kiinnittää, sen vatupassittaminen onkin vaikeammin määriteltävä asia. Silloin kaksi neulaa koskevat toisiinsa noin 90 asteen kulmassa ja kosketuksen kitkakerroin on minimaalinen, mitään äänirasiaa ponnauttavia sivuttaisvoimia ei pääse neulojen kosketuskohtaan varastoitumaan/etenemään.

    Ehkä vaaditaan taipuilevan mekanismin jäykistämistä/vääntämistä. Paha sanoa mikä temppu auttaa kun syyllistä ei varmuudella tiedetä.


    .
     
    Viimeksi muokattu: 20.02.2011
  13. Kosmosnautti

    Kosmosnautti Guest Guest

    Liittynyt:
    10.02.2011
    Viestejä:
    24
    Saadut tykkäykset:
    0
    Muoviahan koko tämä hirvitys suurimmalti osalti on. Sormea mekanismilla laskettaessa ei ainakaan mitään tuntunut. Tuo jälkimmäinen mahdollisuus saattaisi pitää paikkaansa, sillä tuo muovinen nosto/laskulaite on aika rimpula ja ainakin silmämääräisesti näytti vähän siltä, että kun tuon äänivarren siihen nosti, niin tuo vaakasuuntainen osa olisi kallistunut hieman levyn keskiön suuntaan. Täytynee koittaa jos tuohon jonkun huomaamattoman vippaskonstin keksisi.
     
  14. Kosmosnautti

    Kosmosnautti Guest Guest

    Liittynyt:
    10.02.2011
    Viestejä:
    24
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tulipa sitten ostettua myös toinen remasteroitu AC/DC:n levy, High Voltage.

    Myös tällä levyllä on tuota samaa ongelmaa kuin aiemmalla levyllä, eli s-äänteet särkevät! Osaako kukaan sanoa mistä ongelma johtuu ja millä säädöillä sen mahdollisesti saisi pois, kun en kuitenkaan usko että olisin kahta huonoa levyä saanut?

    Kumma juttu kyllä, että noilla millään vanhemmilla levyillä ei vastaavaa ole ilmennyt. Tässä taas nähdään että vanhassa vara parempi.
     
  15. maikkeli

    maikkeli Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.07.2006
    Viestejä:
    67
    Saadut tykkäykset:
    0
    Voisiko vika kuitenkin olla ihan noissa remasteroiduissa levyissä? Eikös nuo kuitenkin ole saman lafkan tuottamia/masteroimia painoksia? Itseäni nykyinen "remasterointi" hieman arvelluttaa, kun se tarkoittaa (nykytyylillä) lähinnä volumen nostoa ja kompressointia ("loudness war" -hakutermillä löytyy tietoa). Voisiko tuo myös aiheuttaa s-äänteiden särön? Tämä on siis puhdas arvaus. Anyway, itse lähtisin tutkimaan tässä tapauksessa levyjen osuutta asiaan. Olisi tietysti hyvä, jos voisit kuunnella noita toisellakin soittimella?
     
  16. Kosmosnautti

    Kosmosnautti Guest Guest

    Liittynyt:
    10.02.2011
    Viestejä:
    24
    Saadut tykkäykset:
    0
    Alan itsekin kallistumaan siihen, että nuo uudet levyt ovat vaan paskaa. Olen noita nyt kahdella äänirasialla testannut ja kummatkin tekevät ihan samaa. Olisi pitänyt vain ostaa aluperäiset tai edes jotkut muut aiemmat painokset levyistä :(
     
  17. JayKay70

    JayKay70 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    01.01.2008
    Viestejä:
    574
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sibilanceen liittyen, niin oli pakko kuunnella oma uusi re-masteroitu High Voltage (vanha hävisi jo 80-luvun lopulla) ja en kyllä huomannut mitään korostumaa s:ssä. Highway to Hellini on sekin 1980-lukulainen painos, joten sitä en ala vertaamaan. Voisikohan kuitenkin olla laitepäässä tuo sihinän aiheuttaja..? Omat vinyylit pyörittää Rega P3-24 Nagaoka MP-200-rasialla ja vielä Technoweightillä päivitettynä ja tämä kombo kyllä paljastaa huonosti prässätyt LP:t.

    Voisit myös etsiä sibilancen aiheuttajiksi myös seuraavia syitä:
    -RIAA on yhteensopimaton muun laitteiston kanssa
    -Levarilla ja rasialla ei vaan synkkaa
    -Soittimen asetukset eivät ole kohdallaan
    -Kaapelit (väli- ja kaiutinpiuhat) eivät istu laitteistoon
    -Kaiuttimet eivät ole yhteensopivat
    -Kaiuttimien sijoittelu on väärä (esim. diskantit väärällä korkeudella/suuntaus)
    -Akustiikka
    -Paskan myivät :rolleyes:

    Se toinen High Voltageni soi sitten kyllä kuin unelma :thumbsup:
    [​IMG][​IMG]
     
  18. hhuima

    hhuima Uusi jäsen

    Liittynyt:
    19.02.2005
    Viestejä:
    41
    Saadut tykkäykset:
    0
    YKsi syy voi olla rasian ja riaa korjaimen huono sähköinen yhteensopivuus. AT95 on MM-rasia. MM-rasiat ovat herkkiä Riaa korjaimen kapasitanssille. Sopimaton kapasitanssi aiheuttaa aladiskanttien korostuman, mikä saattaa ilmetä ässien sihahteluna. MC-rasia olisi tunteeton tälle ilmiölle.

    Toinen juttu on, että AT95 on halppis rasia. Hyvä hintaisekseen, mutta voi olla, että sen seurantakyky ei vaan riitä ko. levyille.
     
  19. Kosmosnautti

    Kosmosnautti Guest Guest

    Liittynyt:
    10.02.2011
    Viestejä:
    24
    Saadut tykkäykset:
    0
    Empä nyt päässytkään testaamaan noita toisella levarilla, joten tiedä sitten missä vika. Ensiviikolla tai sitäseuraavalla viikolla tosin saan kuitenkin kys. levyistä 70-luvun jotkin eurooppapainokset, saa nähdä miten ne soivat.
     
  20. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jotkut (varsinkin uudet) levyt saattaa olla ässien suhteen myrkkyä kalliimmillekin soittimille. Nykyisissä uusissa levyissä on se vika, että ne on varmaankin osa painettu samoista cd-mastereista. Äänentaso on vinyylille liian suuri, jolloin neula ei pysty enään seuraamaan uraa tarkasti. Särökäyttäytyminen alkaa yleensä korkeilta taajuuksilta. Vokalistin ässä on se pahin. Painojälki myös ratkaisee paljon ko. tapauksessa.

    Toinen vika on varmasti tuossa halvassa soittimessa. Äänivarren ja lautasen laakerointi ja mekaaniset osat eivät ole ihan parasta laatua. Liian suuret välykset laakeroinnissa ja mekaniikassa aiheuttaa heti ongelmia neulan seurantakyvylle.

    Neula kannattaa välillä puhdistaa erittäin varovaisesti esim. isopropanolilla ja erittäin pehmeällä harjalla. Huomasin itse semmoisen, että uusissa levyissä on painon jäljiltä jotain vahaa / rasvaa, joka tarttuu neulaan aika tehokkaasti kiinni. Parin uuden levyn soittamisen jälkeen tulee jo tarve puhdistaa neula. Likainen neula aiheuttaa ylimääräistä särökäyttäytymistä ja seurantakyvyn heikkenemistä.

    Neulanpuhdistustarvikkeita saa monesta paikasta. Tässä on yksi http://kauppa.vinyyliklubi.com/neulan-puhdistusharja-p-1650.html