DIY-kauittimet musiikin kuunteluun

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana Johnsson, 12.02.2011.

  1. Johnsson

    Johnsson Guest Guest

    Liittynyt:
    01.07.2010
    Viestejä:
    36
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuli tässä taas ajan kuluksi piirreltyä erilaisia kauttimia ja hetken mielijohteesta ajattelin yhden niistä kokeilla jopa toteuttaa. Projekti olisi ensimmäiseni joten vielä on kaikki asiat hieman opiskelun alla, mutta eiköhän lukemalla ja pienellä avulla onnistu.

    Kaikkea pientä on tullut rakenneltua pienen elämäni aikana joten siitä ei pitäisi tulla ongelmaa. jakosuotimen kasaaminen ja oikeat kytkennät on ainut asia joka oikeastaan huolestuttaa. Niistä kun en mitään tiedä :confused:.

    Kaiuttimet olisi tarkoitus tehdä lasikuidusta, niiden pyöreän muodon takia. Kenelläkään kokemusta kyseisestä materiaalista kaiuttimissa? Kestääkö?
    Kaksi-tie kaiuttimet olisi tarkoitus kasata ja niiden kylkeen luultavasti subbari. Elementtejä en ole vielä tarkemmin valinnut mutta ne pitäisi pikaisesti saada valitua, jotta pääsee valmistamaan koteloita. Budjetin ajattelin pitää mahdollisimman pienenä, ettei tule turhaan ostettua "parhaimpia" elementtejä ja osia ja sitten en osaakkaan niitä kasata oikein. Eli saa ehdottaa hinta-laatu suhteeltaan hyviä elementtejä. 1" tweeteri ja 5-6" midrange elementit siis hakusessa ja 10 tai 12" subi.

    Laitetaan vielä vähän kuvaa luonnoksesta, piirtäjänä olen erittäin hyvä :rolleyes: joten siitä ei tarvitse mainita mitään
    http://www.aijaa.com/v.php?i=007387491049.bmp

    Kaiutinta ei siis vielä ole suunniteltu kovinkaan pitkälle, enkä ole vielä edes tarkemmin pohtinut sen toteuttamisen mahdollisuuttakaan, mutta eiköhän asiat selviä aikanaan.

    Ehdotuksia ja mielipiteitä sitten vaan kertomaan :thumbsup:
     
  2. Lobotomy

    Lobotomy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.01.2006
    Viestejä:
    893
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kannattaa aloittaa kaiutinrakentelu vaikka hifitalon valmissarjoista. Jakosuotimet, kotelot ja elementit valittu ja suunniteltu. Suurimassa osassa kaiuttimia riittää sisätilavuuden (tai kaimmioiden sisätilavuuksien ja vuotoreikien) pitäminen samana, jotta kaiutin toimisi suunnitellulla tavalla.
    Ehkä suosittelisin aloittamaan koaksaali rakennussarjoista. Diskantti basson keskellä, jolloin kahta koteloa ei tarvita. Muutenkin tuossa sinun suunnitelmassa huonona puolena on basson ja diskantin välisen etäisyyden kasvaminen. Samankeskeisenä tai lähekkäin olevina toimivat paremmin.
    Jakosuotimen suunnittelu on kuitenkin parhaimmillaan melkoista taidetta, joka vaatii kokeneeltakin paljon mittauksia ja kokeiluja. Jos et kuitenkaan halua rakennussarjaa, niin tutustu laajakaistaelementteihin, selviä tilman suotimia. Tosin rajoittaa yleensä vähän kotelointeja

    Pallokaiutin on monilla haaveena. Toivotan onnea projektiin, monet eivät pääse lasikuidusta kaiuttimiaan tekemään.
     
  3. Johnsson

    Johnsson Guest Guest

    Liittynyt:
    01.07.2010
    Viestejä:
    36
    Saadut tykkäykset:
    0
    noita valmissarjoja tullu kateltua jonkin aikaa ja voi olla että sellasella lähetään opettelemaan.
    http://hifitalo.fi/cat/product_details.php?p=1070
    Tuo olisi hinnan suhteen budjetin yläpäässä, eli kalliimpaa ei ainakaan kehtaa ostaa. onko muita ehdotuksia?

    Kuten sanottu piirustus oli vasta ensimmäinen luonnos. En tuota elementtien etäisyyttä yhtään vielä miettinyt. Etäisyys muutetaan lopulliseen toteutukseen mahdollisimman pieneksi, tai sitten laitetaan koko projekti taas kokonaan uusiksi piirustuspöydälle :)

    Ja mites tekeekö tälläsellä mitään subina?
     
  4. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Kaiutinelementtien välinen etäisyys tehdään tismalleen samaksi kuin se esikuvassakin oli. Etenkin syvyyssuunnassa kaiuttimien on oltava täsmälleen samalla tavalla asennettuina kuin esikuvassa. Jos diskantin etulevy on asennettu 25,0mm keskiäänisen etulevyä syvemmälle, niin sinäkin teet kotelosi siten että saat diskantin asennettua 25,0mm keskiäänistä syvemmälle. Syvyyssuuntainen poikkeaminen aiheuttaisi vaihe eroja, basso ja diskantti kuuluisivat korvaan eri vaiheessa. Jos sarjassa on suuntain, on sitä mielellään käytettävä myös uudessa kotelossa. Muutokset näihin seikkoihin vaatisivat myös muutoksia jakosuotimeen.

    XXLS 12 Alu on erittäin pystyvä elementti. Kelpo subin tuosta saa. Relfeksivirityksen voi tehdä myös passiivielementein, mutta se tuo lisäkustannuksia huomattavasti. Musiikkisubia kyhäävät tuntuvat suosivan enemmän passiivielementtiviritettyjä subbareita. Tavallisella putkella viritettynä on riskinä että putkesta kuuluu virtausääniä, mutta pyöristetyllä putkella ei pitäisi suurempia ongelmia syntyä.
     
  5. Lobotomy

    Lobotomy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.01.2006
    Viestejä:
    893
    Saadut tykkäykset:
    0
    Musiikkisubia tekevät suosivat suljettua koteloa. Soveltuu huomattavasti paremmin musiikkikäyttöön kuin refleksiviritetty (putkella tai passiivilla). Putkivirityksessä on se puoli, että putken saa tukkoon, kun ei leffoissa alimipia tarvita. Passiivia ei ihan niin vaan lukita, mutta saattaa olla refleksikäytössä putkiviritettyä parempi. Ja passiivilla saa kotelokoon huomattavasti pienemmäksi.

    Hifitalon sarjoista suosittelen tuohon projektiin vaikka AW-7. Ei tarvitse kahta elementtiä. Olen kuullut kaiuttimen ja pidin itse äänestä. Mirmiristä ei ole kokemusta.
    Audiokit sarjoissa on se hyvä puoli, että niihin saat hifitalolta myös muutosohjeita jakosuotimeen. Pyöreällä kotelolla etulevy ei tule olemaan samanlainen kuin perus kanttilaatikossa. Etulevyn koon ja muodon muutos voi vaatia muutoksia jakosuotimeen.

    Jos halut laajakaista elementeistä tehdä kaiuttimet, et tarvi luultavasti jakosuodinta ollenkaan. Esimerkiksi MarkAudiolta, Visaton tai Tangbandilta on hyviä laajakaistaelementtejä. Noitakin saa hifitalolta, mutta mahdollisesti halvemmalla ulkomailta. Kotelosuosituksia ja ostopaikkoja kannattaa kysyä vaikka hifiharrastajat.org keskustelupalstalta. Kerro vain tarkkaan omat rajoitukset, toiveet ja mahdollisuudet niin apuja sieltä yleensä saa hyvin. Mahdollisesti saat jopa liikaakin ehdotuksia.
     
  6. Johnsson

    Johnsson Guest Guest

    Liittynyt:
    01.07.2010
    Viestejä:
    36
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt muutaman päivän mietinnän jälkeen päätin että tuollainen laajakaista tulee huomattavasti helpommaksi ja halvemmaksi. Nyt vaan sitten ongelmana on valinta kahden elementin välillä. MarkAudio Alpair 10 vai kannattaako pistää hieman enemmän rahaa isompaan elementtiin MarkAudio Alpair 12, nyt ku olisi halvennuksessakin? Noiden kanssa ei siis tarvitse mitään jakosuodinta?

    Subiksi valitsin sitten Peerless XLS-12 passiivin, vielä pitäisi vahvistin päättää. Noi hypexin DS:t vaikuttaa hyviltä, mutta hinta on kohtuu korkea. Toisena vaihtoehtona ajatellut noita T-AMPin valmistamia, mutta kuullut että niiden tuuletin hurisee aika kovalla äänellä. Mitäs ehdotuksia/omakohtaisia kokemuksia muilla on?
    Tai sitten yritän jostain repiä rahaa ja ostaa suoraan jonkun valmiin rakennussarjan, esimerkiksi XP3 Alu 175w .
     
  7. Mikko81

    Mikko81 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    19.10.2004
    Viestejä:
    257
    Saadut tykkäykset:
    2
    Siis tuohan on pelkkä passiivielementti. Sillä ei yksinään tee mitään vaan on tarkoitettu varsinaisen elementin kanssa käytettäväksi.
    Tässä hieman selvennystä Hifitalolta lainaten:
    "Orjabassoksi" kutsuttu säteilijä on muuten samanlainen kuin itse bassoelementti, mutta siinä ei ole magneettia eikä puhekelaa. Periaatteessa passiivisäteilijän kanssa toteutettu subwoofer toimii samalla tavalla kuin putkellakin toteutettu perinteinen refleksikotelo. Passiivisäteilijä versiossa putki on korvattu "orjabassolla". Kotelon viritystaajuus säädellään passiivisäteilijän kartion massalla, kun refleksikotelossa sama asia tehdään putken pituuden säädöllä.
     
  8. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hyvin ollaan taas taas otsikon aiheessa.:rolleyes: Eipä yhtään yllätä kun kyseessä on subfoofer-Plaza.
     
  9. Johnsson

    Johnsson Guest Guest

    Liittynyt:
    01.07.2010
    Viestejä:
    36
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eli taas tuli luettua liian vähän :). Pitäis syventyä enemmän noihin asioihin nähtävästi.
     
  10. Lobotomy

    Lobotomy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.01.2006
    Viestejä:
    893
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei välttämättä. Monet puristit lukevat tuon yhdeksi laajakaistojen parhaiksi puoleksi, kun ei tarvi ääntä muokata suotimella. Subbariin yhdistettynä alimmat kannattaa suodattaa pois laajakaistalta, ettei voimakas basson liikepoikkeama häiritse muiden taajuuksien toistoa. Tuon voi hoitaa esimerkiksi vahvistin, riippuu mallista.

    Täysin neutraalin toistokaistan saaminen kaiutinelementtiin on vaikeaa ja monien laajakaistaelementtien kanssa suositaan jonkinlaisia imupiirejä. Näiden tarve kuitenkin riippuu myös toteutetusta kotelosta. Suosittelen tässä konsultoimaan www.hifiharrastajat.org keskustelupalstaa.
     
  11. Mikko81

    Mikko81 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    19.10.2004
    Viestejä:
    257
    Saadut tykkäykset:
    2
    Olisi todella mielenkiintoista itsekin joskus kokeilla tehdä kaiuttimet laajakaistoja käyttäen. Tarjontaa vain on elementeistä aika paljon eikä mitään tietoa ole mikä sopisi omaan käyttöön parhaiten.
    Aloittelijallehan nuo on mainio vaihtoehto kun suodintakaan ei välttämättä tarvi:thumbsup:
     
  12. Antti U

    Antti U Guest Guest

    Liittynyt:
    16.04.2008
    Viestejä:
    359
    Saadut tykkäykset:
    3
    Alpair10:n valmistus on lopetettu ja tilalle tullut uusi malli 10.2 Ja tuota ei tietääkseni euroopassa viele ole, joten Alpair12 jää ainoaksi vaihtoehdoksi.
     
  13. Johnsson

    Johnsson Guest Guest

    Liittynyt:
    01.07.2010
    Viestejä:
    36
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tilasin juuri nuo Alpair 12 ja jotain pikku hilppeitä mukana.
    Heräsi vaan kysymys että tarvitseeko elementti tosiaankin tuon 22,8L kotelon vai olenko taas ymmärtänyt ihan väärin?

    kaiuttimen ulkomuoto on nyt myös suunniteltu uusiksi (yllätys, yllätys :hitme:). Kuvaa voisin yrittää saada laitettua, kunhan jaksan skannata kuvan :). Lasikuidusta kuitenkin aion vielä tehdä. Saas nähä millasta jälkeä tulee lopulta.

    Subbaria en nyt samaan aikaan jaksa alkaa väsäämään, alkuun saa riittää nämä laajakaistat ja sen jälkeen katsotaan millaista subia aletaan kasaamaan.

    Mitenkäs tuon suotimen kanssa? Kannattaako sitä lähteä väkertämään noille laajakaistoille ilman mitään kokemusta, vai jätänkö suosiolla sikseen.
     
  14. Antti U

    Antti U Guest Guest

    Liittynyt:
    16.04.2008
    Viestejä:
    359
    Saadut tykkäykset:
    3
    7-11.litran koteloa lähtisin kokeilemaan. Ei se elementin spekseissä oleva vas kerro, että mikä olisi sopiva kotelo.
     
  15. pinkeliviinica

    pinkeliviinica Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    19.10.2004
    Viestejä:
    1 836
    Saadut tykkäykset:
    0
    eikös nyt olisi kuitenkin ollut järkevää ensin tutkia sopivia koteloita , jakosuotimia ennen kuin tilaa elementit ja sitten ihmettelee että mitäs näillä nyt sitten tekisi...
    (olisit esim tilannut sellaiset elementit jotka sopii sellaisenaan pelkkään laudan pätkään eli ilman koteloita ja ilman jakosuotimia. ei olisi muuta tarvinnut kuin piuhat kiinni ja musiikkia kuuntelemaan :) )
    tai esim http://hifitalo.fi/cat/product_details.php?p=54 & http://hifitalo.fi/cat/product_details.php?p=55
     
    Viimeksi muokattu: 28.02.2011
  16. Antti U

    Antti U Guest Guest

    Liittynyt:
    16.04.2008
    Viestejä:
    359
    Saadut tykkäykset:
    3
  17. Johnsson

    Johnsson Guest Guest

    Liittynyt:
    01.07.2010
    Viestejä:
    36
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vai olisikohan kysessää nyt se, että pääsisi käsillä tekemään jotain omaa?
    Jos musiikkia haluan nopeasti päästä kuuntelemaan, niin laitan musiikin soimaan ja kuuntelen. Tarkoitus on tehdä pienempään huoneeseen (missä tietokone yms.) kaiuttimet. Olohuoneesta kun kohtuulliset laitteet löytyy.