Hyvä DYI-kautinpari leveään olohuoneeseen

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana Snipersam, 02.02.2011.

  1. Snipersam

    Snipersam Guest Guest

    Liittynyt:
    12.12.2006
    Viestejä:
    110
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tarve:
    Pitäisi löytää kaiuttimet, jotka kuuluisivat siedettäviltä molemmilta sohvilla istuttaessa. Kaiuttimista kuunnellaan vain ja ainoastaan musiikkia, esim. Spotifyn tai CD-soittimen kautta.

    Kysymys:
    Mikä DYI kaiutin setti/malli sopisi parhaiten tällaiseen tarkoitukseen? Koska olohuoneessa on varsin paljon tilavuutta, haluaisin tehdä siihen sirot ja korkeat lattiakaiuttimet. Erillinen subi on varmasti tarpeen.

    Toinen vaihtoehto on laittaa tason päälle kaksi pallokaiutinta, joista esim. Hifimaailmassa oli juttua.

    [​IMG]

    Sininen = seinä
    Valkoinen = ovi tai ikkuna
    Punainen = takka
    Vihreä = huonekalu
    Vaal.sininen = kaiutin
     
  2. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Tuollaisella setupilla oikeastaan mikä tahansa vaihtoehto on huono. Tässäpä ei varmaankaan äänenlaatu edes ole ykkösprioriteettina, muuten et noin typerää kuunteluasentoa edes tosissasi pohtisi. Etsi siis omaa silmääsi miellyttävän näköiset ämyrit, et voi tuolla asettelulla mennä kuin vikaan.
     
  3. Grr

    Grr Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.08.2003
    Viestejä:
    597
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jotain mahdollisimman ympärisäteilevää, mites olis Linkwitzin Pluto?. Kaupallisista vaikka Miragen Omnit.
     
  4. mailbag

    mailbag Guest Guest

    Liittynyt:
    03.08.2007
    Viestejä:
    69
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ettisin jotkut mahdollisimman ympärisäteilevät ja seiniä ja tilaa hyödyntävät systeemit. Jos ei olis rahasta kiinni niin B&O:lla voisi olla sopivat :) Minulla on takakaiuttimina tältä foorumilta ostetut ympärisäteilevät pyramidinmuotoiset kaiuttimet ja kun musiikin laittaa niistä tulemaan niin voi missä tahansa kohdassa huonetta nauttia hyvästä äänestä (itse pidän ainakin :).
     
    Viimeksi muokattu: 02.02.2011
  5. Snipersam

    Snipersam Guest Guest

    Liittynyt:
    12.12.2006
    Viestejä:
    110
    Saadut tykkäykset:
    0
    Niin, joillain meillä on tosiaan ihan oikea elämä ja HiFi/musiikki on vain pieni osa sitä. Ajatuksena on lähinnä se, että voi kuunnella musiikkia sohvalla istuessa tai keittiöstä, joka on kuvassa takan vieressä olevan seinän takana. Äänentoiso on olohuoneessa sinänsä toissijainen juttu etten sen ehdoilla lähde tekemään hirveästi kompromisseja.

    Viereisessä huoneessa on akustoitu kotiteatterihuone, jossa sitten voi kuunnella fiilistelemällä musiikkia tai katsoa leffoja. Siellä on pian Hifihuoneen rakennussarjoista tehty 5.1 setti.

    Voiko ympärisäteilevää tehdä itse? Hirveän paljon en ajatellut tähän laittaa rahaa kiinni, koska viereiseen huoneeseen sitä on palanut "riittävästi".
     
  6. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Miten olisi yksi (1) kaiutin? Tee jokin summain joka monottaa signaalin yhteen kanavaan. Kaiutin pitäisi sitten olla suht jämerä koska niin on vain yksi. Mutta tuo olisi taustamusiikin rakastajan unelma.
     
  7. jpanu

    jpanu Uusi jäsen

    Liittynyt:
    15.09.2007
    Viestejä:
    227
    Saadut tykkäykset:
    0
    jos kerran DIY oli otsakkeessa, lähtisin ajattelemaan jotain duevel-tyyppistä ratkaisua http://www.duevel.com/Produkte/Evenus.shtml. Ei ehkä noin järeänä, mutta siis esmes toimisko joku systeemi niin, että tuon tyyppisellä suuntaimella olis joku soppeli edukas laajakaista (TB?), ja sitten joku mukava basso, taustamusiikille joku 6.5" riittäs.
    Valmiina rakennussarjana ei mahda löytyä, eli DIY(IIT=ihan ite turaamalla) tekniikalla joutus tekemään.
     
  8. Mojo

    Mojo Guest Guest

    Liittynyt:
    29.07.2004
    Viestejä:
    107
    Saadut tykkäykset:
    0
    Moro

    Troels Gravesenin PMS on hyvä laitos hankaliin tiloihin. Kestää hyvin kuuntelua huonommallakin sijoituksella.

    Mojo
     
  9. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Hommaa tosiaan skobet, joissa on asteen enemmän ympärisäteilevää elementtiä. Lisäksi vältä suuria suuntaimia (elementit upotettu syvälle koteloon) tai ylipäätään tilannetta joissa suuri määrä elementtejä päällekkäin, koska näissä taitaa olla tarkempi suuntaavuus? (joku paremmin tietävä varmaan osaa sanoa).

    Jos oikein kallista olet valmis ostamaan, katso elacin kalliita. Suht erilaisia arvioita saaneet duevelit voi myös olla vaihtoehto. Miragelta taitaa löytyä omnisat mallistosta suht edullisia.

    Itse en helpolla lähtisi noita tekemään. Tällaisissa ympärisäteilevissä menee äkkiä pieleen aika rankasti.

    Jos budjetti on tiukka, osta vaikka aluksi pienet miraget ja subbari lisäksi.
     
  10. Nakor

    Nakor Uusi jäsen

    Liittynyt:
    30.01.2002
    Viestejä:
    20
    Saadut tykkäykset:
    0
  11. mhelin

    mhelin Uusi jäsen

    Liittynyt:
    26.11.2002
    Viestejä:
    917
    Saadut tykkäykset:
    1
    Itse laittaisin vain jotkut tuollaiset pienet aktiivikaiuttimet kuuntelupaikkaa vastapäiselle seinälle aika korkealle, sieltä ne suuntaisivat oikeaan suuntaan eivätkä olisi mitenkään hallitsevat visuaalisesti:

    http://www.thomann.de/fi/fostex_pm04_n_white.htm

    http://www.fostexinternational.com/docs/products/PM0.4n.shtml

    Noi on oikeasti hieman kiiltävät (ja muitakin värejä kuin valkoinen tai musta löytyy).

    "Need a speaker for installation into clubs, bars, restaurants or retail environment? No problem. With its compact size and ‘wall mountability’ the PM0.4-n fits right in. Available in a range of five high gloss colours, this new monitor sounds even better than it looks. And it looks stunning."

    Tuollaisilla kiinni:

    http://www.thomann.de/fi/the_box_sr20cwh.htm

    Kaapeleita varten löytyy siistejä seinälle asennettavia listoja joiden sisälle johdot saa nätisti piiloon. Sähköt aktiiveihin voi ottaa vaikka kattorasiasta.
     
    Viimeksi muokattu: 08.02.2011
  12. Snipersam

    Snipersam Guest Guest

    Liittynyt:
    12.12.2006
    Viestejä:
    110
    Saadut tykkäykset:
    0
    Erittäin hyvä idea. Itse asiassa loistava paikka noille olisi ikkunaseinän vastapäätä takan oikealla puolella oleva seinä. Se on noin 2,3m korkea, joten sen yläpuolella on 1,5 tyhjää tilaa. Toisella puolella on siis keittiö ja tuosella puolella tämä olohuone. Jos kaiuttimet laittaisi muurin päälle, niin jollain telinekyhäelmällä niistä periaatteessa voisi tehdä jopa kääntyvät, jolloin halutessaan voisi kuunnella joko keittiön tai olohuoneen puolella. No, ei tämä tietysti mikään kultakorvahifistin kestävä ratkaisu ole, mutta ainakin omaan käyttöön soveltuisi. Tosin bassoa olisi hyvä jotenkin tukevoittaa. Voiko noihin aktiivi-vehkeisiin liittää subia? Ja miten äänenvoimakkuuden säätö?
     
  13. mhelin

    mhelin Uusi jäsen

    Liittynyt:
    26.11.2002
    Viestejä:
    917
    Saadut tykkäykset:
    1
    Riippuu minkälaisen äänilähteen kanssa noita aktiivikaiuttimia käyttää. Kotiteatterivahvistimen kanssa helpointa on käyttää subwoofer-lähtöä subbarille. Aktiiveille voi sen sijaan joutua ottamaan signaalin kaiutinlähdöstä. Se ei sinällään huononna signaalia pahasti kunhan vain käyttää päätettä riittävän "isolla volalla", ja ottaa signaalin aktiiveille jännitteenjakajan kautta. Se on tarpeen koska pääte antaa ulos jännitettä kymmeniä voltteja. Tyypillinen jakosuhde (www.dspeaker.com) on 1/11 joka saadaan esim. kytkemällä sarjaan 1 kilo-ohmin ja 100 ohmin vastukset, 1k vahvistimen lähtöön ja siitä 100 ohmia maahan, lähtöjännite otetaan 100 ohmin vastukselta. Tehoa kuluu päätteeltä tällöin noin tyhjäkäynti+36 mW mikäli laskin yhtään sinne päin (olettaen että käytössä on n. 40V jännitteellä toimiva pääte).

    Sitten tietysti voi käyttää pelkkää etuvahvistinta/ohjelmanvalitsijaa, voi rakentaa passiivietusen tms. Aktiiveille signaalikin voi viedä haluttaessa langattomasti (mikä on tietysti kalliimpaa kuin kaapelin käyttö).
     
  14. AnttiLeh

    AnttiLeh Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.05.2007
    Viestejä:
    147
    Saadut tykkäykset:
    1
    Lainataas threadia.

    Alkaa kolvikättä kutkuttaa ja mielessä olisi ympärisäteilevien kaiuttimien näpertäminen (innostuksen aiheuttajana Duevel planets) vinyylisoittimen kaveriksi.
    Mitä itse olen yrittäny etsiskellä, niin ei ainakaan suoraan ole osunut silmää rakennussarjaa kyseisen tyyppisille kaiuttimille, joten tuli mieleen että pystyykö/onko kenelläkään kokemusta
    Hifitalon kaiutinrakennussarjoista tämän tyyppiseen projektin toteuttamiseen ja saada rahoilleen vastinetta?

    http://www.duevel.com/Produkte/EPlanets.shtml pitkälti saman tyyppisiä kajareita olisi tarkoitus tehdä.