Antenna Ready HD

Keskustelu osiossa 'Digi-TV' , aloittajana mara111, 04.01.2011.

  1. mara111

    mara111 Guest Guest

    Liittynyt:
    03.07.2007
    Viestejä:
    64
    Saadut tykkäykset:
    0
  2. pta

    pta Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.12.2008
    Viestejä:
    34
    Saadut tykkäykset:
    2
    Onkohan noiden HD Ready-juttujen hyväksyttäminen linjassa EU-lainsäädännön kanssa. Joku byrokraatti voisi ottaa herneen nenään tuollaisesta ja pitää sitä tavaroiden vapaan liikkuvuuden esteenä.

    Esimerkiksi Englannissa on jo pitkään ollut markkinoilla noita Sonyn antenni HD-virittimellä varustettuja televisioita. Firmistä myöten samoja kuin Suomi-mallit, mutta saako niihin Suomessa koskaan HD-kuvaa haravan kautta?
     
  3. prosurfer

    prosurfer Guest Guest

    Liittynyt:
    19.10.2001
    Viestejä:
    2 111
    Saadut tykkäykset:
    2
    Cable Ready HD:n kanssa on käynyt juuri näin. Muualla Euroopassa toimivien laitteiden tuonti markkinoille on estetty "tekijänoikeussyillä" - samat tekijänoikeudet ne ovat muissakin maissa.

    CI+ -paritus on mahdollista tehdä vain maahantuojien rekistereissä olevien laitteiden sarjanumeroiden kanssa. Aivan varmasti samoin tulee käymään myös haravapuolen laitteiden kanssa.

    Lisäksi hyväksyttyjenkin laitteiden toimivuus on rajallista, esimerkiksi plasmatelkkareiden PVR-toiminto CI+ -moduulien kanssa ei ole mahdollista Suomessa Cable Ready HD:n takia. Hollannissa toimii.

    Tekisi mieli kysyä Viestintävirastosta vähän perusteluja.
     
  4. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tässä menee kyllä nyt asiat vähän sekaisin. CI+ nimenomaan on universaali standardi ja CI+-laitteet toimivat euroopanlaajuisesti, jos nyt sitten valmistaja ei erikseen ole tehnyt jotain maakohtaisia estoja, mutta tuskinpa. Englannista ostetut TV:t toimivat salausjärjestelmän puolesta Suomessa täysin, jos niissä on CI+-paikka. Paritus tehdään ainoastaan CI+-moduulin ja kortin välille ja TV:n puolesta riittää, että kyseessä on CI+-laite.

    CI+-moduuli tosin pitää ostaa Suomesta, koska paritusavaimet ovat verkko- ja maakohtaisia, eli yhteen markkinaan tehdyissä laitteissa ei yksinkertaisesti ole muiden maiden avaimia sisällä, johon paritus olisi mahdollista tehdä. Sama koskee embedded-korttipaikan omaavia laitteita eli yleensä bokseja, mutta mikäli boksissakin on CI+-paikka, sen pitäisi toimia Suomen markkinoilla. Jostain syystä boksit on kuitenkin useimmiten varustettu nimenomaan integroidulla kortinlukijalla, varmaan lähinnä siitä syystä, että ne tuppaavat olemaan enemmän kuhunkin maahan ja markkinaan muokattuja laitteita muutenkin.

    Laitteiden sarjanumeroiden kysely taas on vanhojen CI-moduulien aikakautta. Kyseessä oli ns. välimallin ratkaisu, koska linkitys tuli ennen CI+-standardin ja -moduulien valmistumista ja osana tuota järjestelyä myös linkittäviä moduuleja tuotiin ainoastaan operaattorien vuokrattavaksi. Ko. järjestelmä tehtiin luultavasti sen takia, että HD-markkina saatiin edes jotenkin käyntiin ennen CI+-moduulien markkinoille tuloa.
     
  5. prosurfer

    prosurfer Guest Guest

    Liittynyt:
    19.10.2001
    Viestejä:
    2 111
    Saadut tykkäykset:
    2
    Äh, kirjoittelin vähän huolimattomasti tennistä katsoessani :)

    Kuten Unreal sanoi, CI+ -moduulit ovat maakohtaisia ja niiden tulee olla Cable Ready HD hyväksyttyjä. Secure CAM -moduuleilla (ns. välimallin ratkaisu) puolestaan laitteen sarjanumeron pitää olla linkitetty ohjelmakorttiin.

    Olisi hienoa jos toimii, mutten usko että toimii - jos jollakin on Pohjoismaiden ulkopuolelta tuotu laite testatkaa ja kertokaa että homma toimii. Cable Ready HD hyväksytyn CI+ -moduulin käyttö estää PVR:n käytön maksukanavilla televisioissa, joissa on PVR-toiminto (Samsung, Panasonic). Hollannissa CI+ on myöskin käytössä, eikä siellä ole tällaista ongelmaa. Kaapelissa ainoa tapa on yllämainittu Secure CAM ja sen pystyy linkittämään ainoastaan maahantuojien rekisterissä olevien laitteiden kanssa.

    Jos toimii muualta tuotujen laitteiden kanssa joissa EI ole Antenna/Cable Ready HD hyväksyntää, silloin ei kannata missään nimessä ostaa Suomi/Nordic-malleja vaan tuoda laitteet muualta Euroopasta.
     
    Viimeksi muokattu: 22.01.2011
  6. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    PVR:n disablointi on puhtaasti valmistajan oma valinta, mikään speksi tai CI+-moduuli ei kiellä toteuttamasta USB-PVR toiminnallisuutta laitteeseen. Cable Ready HD-määritykset ja vaatimukset löytyvät tuolta:

    http://www.kaapelitelevisio.fi/maaritykset

    Kaapelin järjestelmä CI+-moduulin kanssa ei eroa antennipuolen järjestelystä. CI+-moduuleita EI linkitetä televisioihin ja sarjanumeroiden kerääminen on vain vanhojen CIv1-moduulien kansa käytettävä välimallin ratkaisu. Myös kaapelipuolella CI+-paikalla varustetut televisiot voi hankkia ulkomailta ja tuoda maahan itse. Ote kaapelitelevisio.fi:n kysymyksiä ja vastauksia-osiosta:

    "Cable Ready HD -hyväksytty televisiosi on varustettu CI+ kortinlukijapaikalla
    - Voit ostaa televisioosi Cable Ready HD hyväksytyn CI+ kortinlukijan. Huom! CI+-kortinlukijoita tulee markkinoille syyskuussa 2010.
    - Kirjoita kortinlukijan linkitysnumero ylös ja ota yhteyttä kaapelioperaattorisi asiakaspalveluun.
    Linkitysnumero tarvitaan, jotta tiedetään mihin laitteeseen ohjelmakortti liitetään.
    - Tarvittaessa ohjelmakorttisi vaihdetaan uuteen, ja tilaamasi kanavat avataan ohjelmakortillesi."
     
  7. prosurfer

    prosurfer Guest Guest

    Liittynyt:
    19.10.2001
    Viestejä:
    2 111
    Saadut tykkäykset:
    2
    En nähtävästi osannut selittää asiaa kunnolla.

    Tapaus 1: Televisiossa (EU-malli) on PVR toiminnallisuus ja CI+ -moduuli ilman Cable Ready HD -hyväksyntää. Maksukanavien tallennus onnistuu (Sveitsissä ja Hollannissa).

    Tapaus 2: Samanlaisessa televisiossa (mutta Nordic-malli Cable Ready HD hyväksynnällä) on PVR toiminnallisuus ja CI+ -moduuli Cable Ready HD -hyväksynnällä. Maksukanavien tallennus ei onnistu.

    Ainoa ero on, että jälkimmäisessä tapauksessa sekä televisiossa että CI+ -moduulissa on Cable Ready HD -hyväksyntä. Onko syynä CI+ -moduulin toteutus vai television PVR:n toteutus, on epäselvää. Joka tapauksessa Cable Ready HD -hyväksyntä vaikuttaisi olevan syypää.

    Edelleenkin olisi mielenkiintoista selvittää toimiiko tämä EU-televisiolla ja Cable Ready HD -hyväksytyllä CI+ -moduulilla.
     
  8. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ymmärsin kyllä tilanteen, eikä ole tarkoitus tässä mitenkään riitaa haastaa sinänsä.

    Halusin vain tuoda esiin, että tiedän, ettei Cable Ready HD vaatimuksena tuota toiminnallisuutta estä. Nuo määritykset ja läpäistävät testit ovat kaikkien nähtävillä, samoin kuin niiden pohjana olevat Nordig-vaatimukset, sekä CI+-järjestelmän määritykset. Mikään noista ei sinällään estä mitään tallentamista, ei ilmaisten, eikä maksukanavien.

    Hollannin kaapeliverkossa käytetään eri salausjärjestelmiä, kuin Suomessa (Irdeto ja Nagravision, Suomessa Conax), mutta salausjärjestelmien speksit ja hyväksymistestausvaatimukset eivät ole julkista tavaraa, joten sen puolesta on vaikea kommentoida, jos jotain eroja tallennuksenestovaatimuksissaa on. CI+:kin sinänsä tarjoaa mahdollisuuden kaapelioperaattorien kontrolliin sisällön kopioimisessa, mutta tietääkseni noita rajoitteita ei Suomen operaattorien verkoissa ole käytössä (tästä en mene takuuseen). Lisäksi Suomen speksitkin toki vaativat maksukanavien HD-tallenteiden kryptaamisen tallennusmedialle tallentavissa laitteissa, joten on myös ihan mahdollista, että valmistajat ovat vain omaa työtä helpottaakseen disabloineet koko salattujen kanavien tallennuksen, mutta se on tosiaan tuolta osin sitten ollut ihan valmistajien oma valinta.

    Pointtina siis tosiaankin vain se, että sen verran kuin asiaa tunnen, ei minulla ainakaan ole tiedossa mitään Suomea koskevia erityisvaatimuksia, jonka takia valmistajat olisivat pakotettuja estämään maksukanavien tallentamisen USB-PVR-laitteissa, eikä etenkään sellaista, että Suomen CI+-moduulit erityisesti tuohon tallentamiseen jotenkin vaikuttaisivat.

    Sinällään asia on kiinnostava, joten olisi tosiaan mukava tietää lisää. Kiinnostaisi esimerkiksi se, vaikuttaako television maavalinta asiaan, eli saako tallennuksen toimimaan valitsemalla maavalinnasta maaksi Hollannin? En välttämättä usko, että tuo toimii, mutta jotain sekin kertoo asiasta.
     
  9. prosurfer

    prosurfer Guest Guest

    Liittynyt:
    19.10.2001
    Viestejä:
    2 111
    Saadut tykkäykset:
    2
    Tätä epäilen itsekin syyksi. Welho ainakin väittää ettei tuota kontrollia ole asetettu, vaikkakin ainakin oman Samsungin (Nordic-malli) virheilmoitus viittaisi siihen.

    Sveitsissä tallennus oli estetty viime syyskuuhun asti, jolloin se poistettiin ja homma alkoi toimimaan. Muistaakseni käytössä on sielläkin Conax.

    Varmastikin asia on niin, etteivät valmistajat ole pakotettuja estämään tallentamista. Speksissä voi olla jotakin sellaista, että helpoin tapa toteuttaa se estää sitten tuon tallennuksen.

    Oma televisioni on Nordic-malli joten tuskin auttaa maan vaihto. Mutta jos jossakin kaupassa löytyy CI+ -paikan sisältävä (ilman integroitua CI+ moduulia) ja Welhon verkossa oleva digiboksi kokeiltavaksi, käyn mielelläni kokeilemassa korttipatterini kanssa mikä toimii ja mikä ei. Esimerkiksi Samsungin BD-8900 olisi passeli. Oletan, että CI+ -moduulilla ei onnistu maksukanavien tallennus.
     
  10. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kokeile kuitenkin, jos joskus on aikaa. Kokemukseni perusteella erityisesti televisioiden kyseessä ollessa laitteissa on todella harvoin oikeita eroja eri markkinoiden välillä, edes ohjelmistotasolla. Ominaisuudet sen sijaan vaihtelevat yllättävänkin paljon pelkästään TV:n maavalinnan perusteella. En tosin itsekään välttämättä usko tuon olevan maavalinnan takana, mutta jos sattuisi kuitenkin olemaan, niin ainakin se kertoisi sen, että kysymys on puhtaasti valmistajan ohjelmallisesti toteuttamasta rajoitteesta.
     
  11. HDhemmo

    HDhemmo Guest Guest

    Liittynyt:
    24.01.2011
    Viestejä:
    7
    Saadut tykkäykset:
    0
  12. pta

    pta Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.12.2008
    Viestejä:
    34
    Saadut tykkäykset:
    2
    Mikä merkitys tuolla television Antenna HD Ready -hyväksynnällä nyt sitten on, jos riittää, että korttipaikka on kotimaista alkuperää?
     
  13. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eivät nämä hyväksynnät ikinä ole olleet mitään salausjärjestelmän tai korttipaikan testauksia pelkästään. Itse asiassa kyseinen testaus (linkityksen toimivuus yms.) on erittäin pieni osa hyväksymistestiä. Käytännössä testeissä testataan laitteiden toimivuutta suomalaisessa lähetysympäristössä, eli Suomen verkoissa käytössä olevia signalointiparametreja ja -tapoja, sekä tiettyjä Suomen / Nordigin määrittämiä erityispiirteitä. Näitä maakohtaisia / paikallisia hyväksyntätestejä on melkoinen läjä ympäri DVB-maailmaa (ja varmasti myös muiden teknologioiden käyttäjäalueilla).

    Pointteja paikallisissa testauksissa on oikeastaan kaksi. Ensinnäkään maailmassa ei liene laitetta, jossa olisi toteutettuna jokainen DVB-speksin määrittämä pieninkin optionaalinen nippeli, joten testeissä tarkastetaan, että ne kyseiseen maahan / alueeseen liittyvät nippelit nyt ainakin toimivat. Toiseksi, speksiä on paikallisesti tarkennettu / laajennettu erilaisilla määrityksillä vähän eri suuntiin, joten testeissä tarkastastetaan, että paikalliset speksitulkinnat ja nyanssit toimivat laitteissa, kuten niiden ko. verkossa oletetaan toimivan.

    Kuten tässä on tullut ilmi, voi kuka tahansa tilata ulkomailta CI+-laitteen ja ostaa siihen Suomesta CI+-moduulin tarkastamatta sen enempää, onko kyseistä laitetta Suomessa hyväksytty, mutta kukaan ei varsinaisesti ole vastuussa siitä, jos joku Ylen käyttämä tekstitysasia tai audioraitojen signalointitapa ei toimi laitteessa oikein tai jos se ei sattumalta tukisikaan jotain DNA:n tai Anvian käyttämiä DVB-T2-verkon parametreja. Uskoisin, että varsinkaan televisioiden tapauksessa laitteiden välillä ei tosiaan varsinaisesti juurikaan ole Euroopan sisällä "oikeita" eroavaisuuksia, vaan ne kyllä oikealla maavalinnalla toimivat pääosin oikein ympäri Eurooppaa, mutta mitään takuita tuosta ei varsinaisesti ole ja jos joku asia ei oikein toimi, ei ketään, kelle valittaa, juurikaan ole olemassa.
     
  14. HDhemmo

    HDhemmo Guest Guest

    Liittynyt:
    24.01.2011
    Viestejä:
    7
    Saadut tykkäykset:
    0
  15. mara111

    mara111 Guest Guest

    Liittynyt:
    03.07.2007
    Viestejä:
    64
    Saadut tykkäykset:
    0
    Aika ykstoikkoinen lista valmistajien suhteen...:) On se kumma, kun muut valmistajat ovat niin jäljessä Sonya ja yhtään hyväksyttyä digiboxia ei vieläkään listalla ole.
     
  16. HDhemmo

    HDhemmo Guest Guest

    Liittynyt:
    24.01.2011
    Viestejä:
    7
    Saadut tykkäykset:
    0
  17. Acapulco

    Acapulco Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.03.2006
    Viestejä:
    136
    Saadut tykkäykset:
    0
  18. IRa

    IRa Guest Guest

    Liittynyt:
    12.08.2004
    Viestejä:
    257
    Saadut tykkäykset:
    0
    Taitaa valitettavsti olla pelkkä freeview laite eli sillä ei taida näkyä kuin perinteiset DVB-T lähetykset, CI paikkoja tai Antenna Ready HDtä ei juuri mainita
     
  19. hhelminen

    hhelminen Uusi jäsen

    Liittynyt:
    10.07.2006
    Viestejä:
    887
    Saadut tykkäykset:
    14
    Saattaa sille olla käyttöä, tänään tietokone lehden uutisessa oli maininta että vhf c kanavanippuun saattaa tulla muutamia SD tarkuuden kanavia.
    Ja eikös 2016 siirry myös loputkin SD kanavat DVB-T2 tekniikkaan.

    EDIT Okayo Technologyltä löytyy ainoana digiboxien valmistajana DVB-T2 virittimellä ja CI+ korttipaikalla varustettua digiboksia http://okayou.com/product/HD_DVB-T_Receiver_with_CAorCI.html
     
    Viimeksi muokattu: 01.02.2011
  20. mara111

    mara111 Guest Guest

    Liittynyt:
    03.07.2007
    Viestejä:
    64
    Saadut tykkäykset:
    0