kysymys skaalauksesta ja kuvasuhteista

Keskustelu osiossa 'Videoprosessorit' , aloittajana fallow, 19.01.2011.

  1. fallow

    fallow Guest Guest

    Liittynyt:
    17.08.2004
    Viestejä:
    13
    Saadut tykkäykset:
    0
    Moi,

    Itseäni on jo pidemmän aikaa askarruttanut asia, miksi TV:n ruudulle halutaan aina venyttää kuva mahdollisimman isoksi, varsinkin kun kuvanlaatu on mitä on TV-lähetyksissä. Ja varsinkin isommilla ruuduilla kuva menee todella mössöksi.

    Tähän olen miettinyt ratkaisuksi että pitäisi TV-lähetyksen pikselimäärän samassa missä se lähetetään ja lisäisi ympärille mustaa palkkia.

    Löytyykö tähän valmista laitetta joka tekisi tuon? (vai onko TV:ssä nykyään itsessään tämä ominaisuus kytkettävissä päälle?)
    Ja tulisiko TV-kuvasta tällä tavalla katsottavampaa?
     
  2. Maxi

    Maxi HT-hörhö mallia 101 Tukijoukot

    Liittynyt:
    15.04.2002
    Viestejä:
    2 626
    Saadut tykkäykset:
    10
    Periaatteessa kai mahdollista, mutta harvemmin haluttu ominaisuus. Käytännössä kaikki televisiot ja skaalaimet yleensä skaalaa/zoomaa kuvaa täyttämään käytössä olevat pikselit (kuvasuhteen sallimissa rajoissa).

    Vaihtoehtoina lienevät skaalauksen kieltäminen tai sitten jonkinlainen kuvan "pienentäminen"/zoomaus alaspäin. Televisioioissa skaalauksen kieltäminen lienee hyvin hankalaa (puhumattakaan zoomaus-toiminnoista), mutta videoprosessoreissa/skaalaimissa lienee kyllä toteutuksia tuon zoomauksen suhteen molempiin suuntiin.
     
  3. Ari

    Ari Käyttäjä

    Liittynyt:
    25.06.2000
    Viestejä:
    3 320
    Saadut tykkäykset:
    4
    Tuo on pitkälti makuasia, ja riippuu myös näytön tai muussa laitteessa olevan skaalaimen laadusta. Itse katselen myös SD-kuvaa ja joskus alle senkin (Yle Areena, Youtube ym) 92" valkokankaalta.

    Mutta kyllä sellaisiakin laitteita on (ollut) olemassa joissa skaalain voidaan ohittaa, esimerkiksi ainakin ensimmäisissä HD-kelpoisissa projektoireissa sellainen valinta oli, minulla on vanha Sonyn VPL-VW10HT-projektori, josta löytyy "through"-tilat, jolloin kuvaa ei skaalata, vaan SD-kuva näytetään kuvan keskellä pikselintarkkana ilman skaalausta ja ympärille jää mustaa aluetta. Kyllähän se kuva paljon tarkempi näin olikin. Kyseisen tykin resoluutio oli 1366x768 ja siinä 720x576-kuva ei ole ihan kauhean pienikään, vaan ihan katsottava. Samassa tykissä oli kuitenkin myös erittäin laadukas DRC-MFx4-skaalain, joka kyllä teki hyvää jälkeä koko kuvakoossakin SD-kuvasta.

    Nykyään käytössä on myös Sonyn videoprojektori, mutta full-hd-resoluutioinen VPL-HW15, jossa ei enää ole tällaista skaalaimen ohitusmahdollisuutta, eikä ole myöskään tuota laadukasta DRC-skaalainta, joka Sonyllä kuuluu vasta kalliimpien projektoreiden varustukseen. Itse olen tuon ratkaissut skaalaamalla SD-kuvan ja etenkin sitä matalamman resoluution kuvat muualla ennen tykkiä. Tosin jotain youtube- tai Yle Areena-videoita tulee joskus katsottua siinä nettiselaimen pikkuikkunassa ilman "full screen"-asetusta, tarkemman kuvan saavuttamiseksi, kuvan koosta tinkimällä.

    Mutta kyllä tuota featurea on siis ollut saatavilla, mutta käsittääkseni ei enää viime aikoina kovinkaan paljon.
     
  4. fallow

    fallow Guest Guest

    Liittynyt:
    17.08.2004
    Viestejä:
    13
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitoksia vastauksista.

    olisiko heittää laitetta joka tekisi tuon homman DVB-C formaatista?

    lähinnä kiinnostaa hintahaarukka, että kannattaako lähteä itse tekemään vai ostaa kaupasta.