Taloa ostamassa

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Mustikkametalli, 29.12.2010.

  1. lahkonen

    lahkonen Käyttäjä

    Liittynyt:
    22.06.2005
    Viestejä:
    648
    Saadut tykkäykset:
    33
    Minua jäi noissa Kimin esittämissä kustannuksissa edullisten sähköjen lisäksi kiinnostamaan asfaltoinnin hinta. Onko jollain tietoa, kuinka paljon asfaltointi tänä päivänä maksaa? Itse olen ollut siinä käsityksessä, ettei parilla tonnilla vielä tehdä mitään.
     
  2. Kimi

    Kimi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.03.2002
    Viestejä:
    145
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eurajoen osalta kannattaa ottaa huomioon, että täällä on lähes kaikki muuttunut vuoden 2007 aikana. OL3 projekti vaikuttaa oikeasti aivan kaikkeen. Kunnan koko päätös porukka on vaihtunut, ja kaikki hinnat ovat nousseet tuosta. Aiemmin tonttin sai keskustasta parhaimmillaan alle euron neliöhinnalla, nykyinen 3,5€/neliöltäkin on halpa. Vesi/viemäri oli ja on edelleen kunnan omistuksessa, mutta aikaisemmin kunta oli muuttotappionen ja porukkaa haluttiin vetää sisään lähes keinolla millä hyvänsä liittymiä sai tontin mukana. Nyt tilanne on toinen, ja kaikki vapautuvat tontit varataan heti. Nykyään hinta lasketaan asuin neliöiden mukaan.

    joku pohjoissatakuntalainen kunta, olisiko ollut Pomarkku, käytti samaa keinoa samoihin aikoihin,1€:lla sai tontin sekä vesi- ja puhelin liittymät. Ehtona oli että piti rakentaa tontille talo,ja asua siinä itse joku tietty aika.

    Ja mitä tulee sähkötarvikkeiden hintoihin, niin lista hinnoissa on edelleen katetta aivan tolkuttomasti. tukkujen sisäänostohinnat ovat vain murto-osia myyntihinnoista.

    esimerkiksi Onnisella oli juuri Strömforsin asennussarjoja tarjouksessa -75%, eivätkä taatusti myy tuota tappiolla, koska ei ole mikään kausi tuote, eikä tuotetta olla edes lopettamassa.
     
  3. JiiPee77

    JiiPee77 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.12.2008
    Viestejä:
    250
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tämä pitää kyllä paikkansa. Tuo uusi hinnasto on vuodelta 2008. Toisaalta taas OL3 vaikutti Eurajokeen selvästi jo vuonna 2004, sillä rakennuspäätös tehtiin jo vuonna 2003. Varsinainen rakennustyö alkoi sitten 2005. Tämän perusteella rakennusaika on kyllä ollut lähes täydellisesti ajoitettu.

    Tämä pitää kyllä paikkansa. Listahintoja noista joutuu tuskin kukaan maksamaan, sillä kuten Huppe jo mainitsikin, ovat jälleenmyyjien hinnat yleensä halvempia kuin tukkujen hinnastohinnat.

    Tuollaisella prosentilla saa sen halvimman hehkulamppusäätimen tälläkin hetkellä pikkuisen alle kympillä, muttei mitään sen parempaa kyllä.

    Sisältävätkö nuo hinnat muuten kiinteät valaisimet? Niihinkin saa helposti palamaan yli tuhat euroa alennuksineen, eikä tarvitse edes ostaa sitä kaikkein parasta.
     
  4. Crimson

    Crimson Guest Guest

    Liittynyt:
    03.08.2001
    Viestejä:
    3 318
    Saadut tykkäykset:
    2
    Meillä olis viime kesänä maksa 15 euroo per neliö. Ei otettu. :)
     
  5. perahaan

    perahaan Guest Guest

    Liittynyt:
    15.09.2006
    Viestejä:
    70
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ihme homma.

    Joku kysyy mitä on kämpän rakentaminen maksanut. Kimi vastaa mitä meni ja hienosti eriteltynä. Tästä sitten väännetään kättä 2-3 sivua, että pitääkö Kimin hinta kutinsa. :OI Kai se nyt itse tietää mitä meni. Sillä selvä!

    Lisäksi vielä joku jaksaa aloittaa samasta aiheesta keskustelua toisellakin palstalla. :hitme:

    Itse rakensin viime vuonna Luvialle eli Kimin naapurikuntaan 149m2 + 30m2. Lainaa otettiin 200ke. Melkein kaikki laina on tuhlattu. Tosin 10k meni auton vaihtoon. Kämppä ja talli on valmis, piha kunnossa. Asfaltti vielä tekemättä. En ala sen tarkemmin erittelemään kun en ole itsellekkään sen parempia erittelyjä tehnyt.

    Joillakin menee varmasti enemmän rahaa rakentamiseen kun on pelimiehet tekemässä tai kämpän väliseinistä 50% muurataan tai tehdään kivitalo tai tai tai...
     
  6. obeesi

    obeesi Guest Guest

    Liittynyt:
    16.01.2008
    Viestejä:
    65
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tämän päivän Ilta-Sanomissa etsitään perheasuntoa ja (yhdessä) kuvassa löytyy okt Ritoniemestä..
     
  7. lahkonen

    lahkonen Käyttäjä

    Liittynyt:
    22.06.2005
    Viestejä:
    648
    Saadut tykkäykset:
    33
    Periaatteessa olen samaa mieltä. Tässä on kuitenkin kyse poikkeustapauksesta, ja näin pieniin rakennuskustannuksiin pääse todella harva. Mielestäni on hyvä, että asia otetaan täällä(kin) kriittiseen tarkasteluun. Tämä siksi, ettei jokainen rakentaja ala kuvittelemaan pystyvänsä samaan, sillä valitettavasti liian moni kuvittelee edelleen rakentavansa talon edullisesti ja sitten kaikki meneekin persiilleen ja käteen jää keskeneräinen talo ja ylimitoitettu laina, eikä pankki myönnä lisää.

    Toteutuneiden kustannuksien seuraaminen pankkilainan koon perusteella on helppoa, mutta itsellä on kyllä lainan lisäksi mennyt viimeisen puolentoista vuoden aikana myös lähes jokainen ns. ylimääräinen euro taloon, eikä niitä kaikkia ole tullut merkattua budjettiin. Minun on vaikea uskoa, että Kimin tapauksessa rakentamiseen on sijoitettu ainoastaan lainarahaa, eikä euroakaan enempää. Edes sen jälkeen kun taloon on muutettu. Meillä ainakin muuton jälkeen on tarvikkeita haettu vielä tuhansilla euroilla, jotka on pystytty maksamaan käteisellä, kun vuokrakustannuksia ei enää ole.
     
  8. Ted

    Ted Uusi jäsen

    Liittynyt:
    15.07.2005
    Viestejä:
    188
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt sitten vaan muita toteutuneita kustannuksia tiskiin, että nähdään mitä muilla on talo tullut maksamaan. Iso peukalo Kimille, että laittoi numerot esille :thumbsup:
     
  9. Grr

    Grr Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.08.2003
    Viestejä:
    597
    Saadut tykkäykset:
    0
    Asuntolainaa auton vaihtoon?
     
  10. Valhalla

    Valhalla Nikon & Elinchrome Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    06.12.2002
    Viestejä:
    2 543
    Saadut tykkäykset:
    4
    Jos on autotarvetta, niin fiksu ottaa tuon kympin as-lainaan mukaan, ja saa sitten kuukaudessa vain yhden lainalyhennyksen ja siitäkin laskusta korkohyvityksen verotuksessa.

    Toinen vaihtoehto on sitten ottaa autolaina korkeammalla korolla erikseen ja maksaa sitten asuntolainasta oma lyhennys ja autolainasta oma.
     
  11. JS83

    JS83 Käyttäjä

    Liittynyt:
    07.12.2006
    Viestejä:
    2 563
    Saadut tykkäykset:
    1
    Pienempi korkohan siinä asuntolainassa on kuin autolainassa. Aika moni vaihtaa autoa samalla kun ottaa asuntolainaa!

    Edit. Valhalla ehti ensin
     
  12. PeteK

    PeteK Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.01.2003
    Viestejä:
    362
    Saadut tykkäykset:
    1
    Meillä 215m2 kivitalo kolmessa tasossa Espoosa ja lopulliset kulut arviolta n.2700€/m2.

    Muutto on edessä ensi kuussa, joten aikalailla tarkkaan pystyy jo sanomaan paljonko menee. Tietty pihatöihinkin saa uppoamaan miten paljon vaan...

    Kyseessä siis Lammitalo. On menty ulkonäkö ja laatu edellä kaikessa esim.:
    -Schuco ikkunat (23kpl) ja ulko-ovet (4kpl) + 2kpl ulkoliukuovia 3000x2300 koossa
    -Timberwisen lankkuparketti
    -600x600 laattaa yli 100m2 lattiassa
    -Kaikki kalusteet teetetty mittojen mukaan, korkeakiiltovalkoista
    -Kaikki tasot (Keittiö, KHH, WC:t) Silestonea
    -Kiinteitä valaisimia kaikkialla, just laskin että yli 130kpl polttimoa menee kaikkiin noihin yhteensä, ulkovalaisimiakin parikymmentä
    -Suihkuhanat upotettu seiniin, kattoon paneelisuihkut 500x500 (Steinberg) (2 pesuhuonetta, toinen masterbedroomin yhteydessä, toinen saunatiloisa)
    -Kaikki katot alaslaskettu
    -Teetetty teräs/puuportaat, puusepän tekemät erikoisaskelmat
    -Väliovet massiivi / alumiinipiilokarmit
    -Lasiseiniä / ovia
    -Saunassa 300mm leveää lankkua lauteet, paneelit 180mm leveät.
    -Seinäwc:t (3kpl wc:tä)
    -jne.

    Pääosin teetetty, omaa työtä ei siis ihan hirveästi. Jonkin verran levytyksiä (alaslaskuja / teatterin akustointia), unohtuneiden rasioiden piikkausta, apukarmien laittoa, siivousta, väliovien asennusta, valaisimien asennusta yms. pientä.

    Joka ikinen kohta talossa on pyritty tekemään ulkonäöllisesti "viimeisen päälle". Mm. jakorasioita/huoltoluukkuja ei löydy katoista, ikkunat alkavat lattiatasosta olohuonessa, ikkunoita seinästä seinään. Ei jalkalistoja yms.

    Eipä tämä meilläkään mikään kallis vielä ole, ei kai ylärajaa olekaan...
     
  13. Crimson

    Crimson Guest Guest

    Liittynyt:
    03.08.2001
    Viestejä:
    3 318
    Saadut tykkäykset:
    2
    Totta. Mutta kuinka moni laskee paljonko kertyy korolle korkoa, jos se halpa autolaina on otettu vaikka 25 vuodelle?
     
  14. JS83

    JS83 Käyttäjä

    Liittynyt:
    07.12.2006
    Viestejä:
    2 563
    Saadut tykkäykset:
    1
    Suurin osa ei tuota ajattele vaan sitä paljonko on lainoja kaiken kaikkian varaa lyhentää/kk.
     
  15. JP

    JP Uusi jäsen

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    528
    Saadut tykkäykset:
    2
    jos se auto nyt yleensäottaen pitää ostaa ja vielä velaksi, niin vaikea sitä halvempaa lainaa on saada kuin asuntolaina, ellei sitten joku sukulainen anna korotonta lainaa.

    Sitten itse asiaan, Hupen (ja muutaman muun) pillitys on surullista. Jotkut ihmiset rakentavat lähtökohtaisesti talonsa, niin että kustannukset ovat mahdollisimman kohtuulliset. Hupen projektia seuranneena vaikuttaa siltä, ettei huppea kiinnosta kustannusten karkaaminen käsistä, tahi rakennusväsymyksen keskellä se ei enää yksinkertaisesti kiinnosta. Noin yleensäottaen hyvällä suunnittelulla, riittävän väljällä aikataululla ja hyvällä organisoinnilla kustannuksetkin tuppaa projektissa kuin projektissa pysyvän paremmin hanskassa.



    --
    JP
     
  16. Jukepoksi

    Jukepoksi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.10.2007
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    0
    Korkoa korolle siitä ei taida kertyä senttiäkään mikäli korkoja ei pääomiteta.

    Asuntolaina on halvinta lainarahaa mitä voi saada. Siispä on viisasta keskittää kaikki mahdollinen vieraan pääoman tarve siihen.
     
  17. Crimson

    Crimson Guest Guest

    Liittynyt:
    03.08.2001
    Viestejä:
    3 318
    Saadut tykkäykset:
    2
    Halvempaa?

    Esimerkki (Säästöpankin lainalaskurilla) 15 000 €:n autolainalle:

    Korko: 7,5 %
    Laina-aika: 5 vuotta
    Kuukausittainen hoitoerä: n. 300 €
    Laina-ajan korot yhteensä: 3034,15 €

    vs.

    Korko: 4 %
    Laina-aika: 25 vuotta
    Kuukausittainen hoitoerä: n. 80 €
    Laina-ajan korot yhteensä: 8752,66 €

    Korkoprosentit vedin ihan hatusta, mutta jokainen voinee tuosta päätellä kumpi on halvempi.

    Näinhän se menee. Myös meillä. :)
     
    Viimeksi muokattu: 20.01.2011
  18. Kimi

    Kimi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.03.2002
    Viestejä:
    145
    Saadut tykkäykset:
    0
    ... tai pitää saada kämppä max 50km päähän Helsingin keskustasta, tai maxi 50m päähän lähimmästä bussipysäkistä.

    Satakuntaan nyt vaan on halvempi rakentaa, suuren muuttotappion takia. Kunnat antavat/antoivat hirveitä alennuksia liittymistä, kun haluttiin asukkaita.
     
  19. niksi

    niksi Guest Guest

    Liittynyt:
    29.09.2005
    Viestejä:
    64
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eiköhän kuitenkin mene niin, että lainoja maksetaan kuukaudessa sen verran kuin pystyy venymään. Sun laskelmillas asuntolaina + 300 € tai asuntolaina + 80 €. Ekassa tapauksessa siis asuntolaina kasvaa ekan 5 vuotta enemmän korkoa. Mitäs järkeä tuossa on?
     
  20. kyyttö

    kyyttö Guest Guest

    Liittynyt:
    05.12.2008
    Viestejä:
    4
    Saadut tykkäykset:
    0
    Missä jakorasiat sijaitsevat? Miten siis kaapeloitu? Katossa ei ole siis mitään tekniikkaa kun ei ole huoltoluukkuja?

    Miten on tehty jalkalistattomat lattiat? Laattalattiossa silikoni reunoilla? Entäs parketti/lankku?

    Suunnittelumielessä kiinnostaa. Listaton talo olisi kiva. Myöskin jakorasioiden peitelevyt pistää välillä vähän silmään. Varsinkin jos katto ei ole valkoinen.