Taloa ostamassa

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Mustikkametalli, 29.12.2010.

  1. Teukka76

    Teukka76 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    02.11.2000
    Viestejä:
    2 376
    Saadut tykkäykset:
    2
    kyllä ne rakennusvalvonnassa vaatii detalji- ja rakennekuvat vaikka tekisi pitkästä tavarastakin. Rakennesuunnittelijan heiniä nuo kuvat.
     
  2. MiksuK

    MiksuK Guest Guest

    Liittynyt:
    26.12.2004
    Viestejä:
    110
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tässä kun on itse tullut tehtyä oikeastaan kaikki mitä yleensäkin on mahdollista omassa raksaprojektissa niin on tullut huomattua miten älyttömästi kaikki "ammattilaiset" haluaisivat oikoa rakennesuunnittelijan tekemistä ratkaisuista ja RT-korteista. Itse kun en paremmin tiedä niin teen tasan tarkkaan niiden mukaan.

    Radon-putket olisi jääneet laittamatta, rännikaivot vääriin paikkoihin, ruoteet liian harvaan ja liian ohuesta, sokkelin vesieristys tekemättä tai tehty väärin, näin vain muutamia kohtia mainitakseni, jos olisin luottanut "ammattilaisten" neuvoihin.

    Lisäksi piirustusten lukutaito on olematonta, koska kyllähän ammattilainen nyt ilman kuviakin tietää miten nämä tehdään..jatkuvasti saa olla huomauttamassa että "niin tuohonhan tulee sitten tuollainen.." näille pakollisille ulkopuolisille joita projektiin on pitänyt palkata (maanrakennus, lvi jne.)

    Eipä käy kateeksi kun seuraa samalle alueelle "ammattilaisten" tekemien talojen valmistumista. Harvassa tuntuu osaavat tekijät olevan.
     
  3. Kaitzu

    Kaitzu Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.07.2001
    Viestejä:
    3 497
    Saadut tykkäykset:
    41
    Kyllähän se on valitettavaa ettei "ammattilaisilla" tunnu olevan enään minkäänlaista ammattiylpeyttä eli tehdään työt miten sattuu.
     
  4. ella

    ella Guest Guest

    Liittynyt:
    30.12.2003
    Viestejä:
    55
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllähän laatu vaihtelee oli tekijänä sitten grynderi tai itselleen taloa tekevä. On niitä itselleen tekeviä nähty/kuultu jotka on valkolakatut kattopaneelit ampuneet runkonaulaimella kattoon väärinpäin, maalarinteipillä höyrynsulkumuovin teipanneet toiseen kiinni, moottorisahan kanssa oviaukkoa isonnettu väliseinässä kun ei ole osattu tehdä 1,5-2cm isompaa kuin karmin koko. Sitten taas rakennusliikkeiden tekemiä jossa roudan päälle perustukset->purkuun kun lattia+seinät pystyssä, villat puuttuu jostain osaa ulkoseinästä, höyrynsulkumuovi palasina kojerasioiden kohdalta, uretaanit/villat puuttuu ulko-ovien karmeista johon listat vaan lyöty päälle yms. Myös rakennusliikkeen tekemänä laajennus jossa uuden ja vanhan välisessä liitoksessa portaissa meni lämpötila pakkasen puolelle. Ja siellä rakennusliikkeen hommissa voi olla varamiespalvelun kautta just se työtön kirjanpitäjä joka ei oman alan hommia ole saanut, eikä voisi vähempää kiinnostaa kun ei ole penniäkään kiinni:)
    On kyllä aika mielenkiintoinen vertaus ettei kännykkääkään kukaan iltapuhtein tee. Kun rakentamiseen löytyy melkein joka hommaan selkeät ohjeet, tai sitten vastaavalta mestarilta apua kysymään. Osalla on kokenut timpuri aluksi näyttämässä miten homma tehdään. Ja myös nykyään ei enää tupakka-askiin piirretyt suunnitelmat riitä, vaan rakennedetaljit yms. tulee kyllä piirustusten mukana. Niissä myös on ohjeet montako naulaa ja mitä kokoa tulee liiitosta kohden. Ei se rakentaminen mitään rakettitiedettä ole, vähän tervettä järkeä ja ennakkotutustumista aiheeseen, jos ennen ei ole tehnyt. Vatupassia ja mittaa myös hyvä käyttää:thumbsup:
    Tuossa joku aikaisemmin mainitsi ettei maanvarainen laatta ole välttämättä paras ratkaisu. Kyllä niissä rossipohjissakin ongelmia on ollut, viimeksi finndomo ja älvsbytalo oli julkisuudessa siitä. Kosteuden nouseminen rakenteisiin on monesti ongelma. Tähän nykyisin sitten määräykset, joihin kuuluu mm. kapillaarikatko, salaojat, solumuovi/bitumihuopa alaohjauspuun alla. Meillä legalett:n ilmakiertoinen lattialämmitys, jossa nuo kosteusriskit aika minimissä, alaohjauspuukin lämpimän laatan päällä. http://ellae.kuvat.fi/kuvat/ Tuolla muutama kuva, laittelen lisää kunhan ehdin. Kapillaarikatko 300mm, 200mm eristettä, reunaelementit toimii valumuotteina, joissa 20mm betoni ulkoreunassa+rouhepinnoitus. Itse tuli tuo pohja tehtyä, myyjä (rakennusinsinööri) kävi opastamassa paikan päällä+ puhelintukena oli kun oli kysyttävää. Raudoituksista ja kaikesta muustakin oli todella selkeät suunnitelmat, jotka oli myös laminoidut:thumbsup: 60-70h meni murskepedistä-> valmiiseen perustukseen, jossa myös lämmitysjärjestelmä, ensikertalaiselta. Valun toki teki 30v ammatikseen sitä tehneet miehet. Eikä painu lattia jostain nurkasta, vaan sitten koko talo jos on painuakseen(mitä en kyllä usko,kun maaperätutkimus tehtiin ja sen mukaan kaivuusyvyydet+asianmukaiset sorat/murskeet lätkättynä).

    Ammattilaisten asenteesta ja osaamisesta olen kyllä melkoisen huolissani, se kun ei paljastu monesti vasta kuin lopuksi. Urakkamiehiä kyllä löytyy, ja jälki on sitten sen mukaista. Meillä suurin osa oli onneksi ammattimiehiä, joita pystyisi suosittelemaan muillekin:kaivinkonekuski, talopaketin rungon pystyttäneet kaverit, valumiehet, tasoitemies. Lvi-urakoitsijaa ja sähkömiestä en varauksetta suosittelisi, ilmanvaihdon hommissa pientä vilunkia, väärän kurasyöppömallin toimitus, joka luonnollisesti piti piikata pois ja sähkäri taas tuli silloin kun ehti, aikaisintaan seuraavalla viikolla kun puhe oli, sekä bluetooth punaisena varmaan puolet työajasta, mikä ei varmasti nopeuta työntekoa. Eli ihan kohtuullisen hyvin kuitenkin, mitään isompia vastoinkäymisiä ei ollut. Valkeakosken asuntomessuilla 2009 käydessä tuli todettua ettei tarvitse lainkaan hävetä oman työn jälkeä, kun niitä messutaloja katseli lähempää. Omaa kokemusta rakentamisesta ei kuitenkaan ollut kuin kesätöistä muutamalta kuukaudelta.
    Valokuvia tuli otettua kohtuullisen paljon joka vaiheesta, niiin on sitten itsellekin muistona sekä myydessä myös voi purkamatta tutustua rakenteisiin/näkee että suunnitelmien mukaan tehty. Vanhan remontoimista perusteellisesti pidän haasteellisempana kuin uuden rakentamista, varsinkin jos lisäeristeitä laitetaan, eikä sitten ilmanvaihdon toimivuudesta huolehdita. Nyt uusien eristemääräysten mukaan rakennettavat talot ovat sitten seuraava huolenaihe, tästä puhui rakennustekniikan professori Ralf Lindberg http://www.rakennuslehti.fi/uutiset/lehtiarkisto/14025.html
     
    Viimeksi muokattu: 18.01.2011
  5. Jukepoksi

    Jukepoksi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.10.2007
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuo Legalett onkin melko mielenkiintoinen tuote. Siinä on ilmeisesti siis paketissa käytännössä antura, sokkeli, eristeet ja laatta kaikkine tilpehööreineen? Jos ottaa tuon ilmalämmityksenkin, niin mukaan tulee ilmeisesti jonkin sortin lämmönvaihdin jolla ilma lämmitellään halutulla lämmönlähteellä?

    Legalettin laskurilla katselin että hintaa tulee asennettuna ihan sikana, mutta itseasennuksena kenties kilpailukykyinen hinnaaltaan. Miten teillä asettui hinnaltaan perinteisempiin ratkaisuihin nähden?
     
  6. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    Haha, sama homma täällä landella! Osa ihmisistä on ensinnäkin niin kouluttamatonta ettei ymmärretä mistään mitään, ei ole minkäänlaista loogista päättelykykyä, soveltamiskykyä, kykyä ymmärtää, kykyä oppia uutta jne. Tehdään vain niinkuin on tehty 35 vuotta ja nekin taidot on "opittu" isäukolta joka oppi ne omalta isältään. "Tehdään näin kun on aina tehty". Lisäksi jokainen tietää kaikesta kaiken, jokainen rahtiliikkeen edustaja jne. Parhaat vinkit saa ABC:n kahvipöydässä. ;)

    Itse voisin melkein sanoa että se kirjanpitäjä tai kännykän kokoaja/suunnittelija tekee homman tarkemmin kuin se "ammattilainen" useissa tapauksissa. MiksuK on tästä varmasti hyvä, elävä esimerkki. Ja minä.

    Mainittakoon että itse sain usealta eri ammattilaiselta ohjeen tukkia radonputket. Muistaakseni ne oli pakollista laittaa vai olikohan että minä ne pakotin pistämään. Putki kannattaa kuulemma katkaista heti lattiavaluun tai vaihtoehtoisesti tukkia villalla ja muovipussilla + jesarilla ullakkotilaan. Läpivientiä on turha edes tehdä. Mainittakoon että asumme Suomen yhdellä pahimmalla Radonalueella. En tiedä mikä tuossa on ideana. Läpivienti + putkenpää maksaa jotain 100e, imuri tohon päähän 100e lisää. Onko tarkoitus siis säästää 250ke talossa 200 euroa tuolla vai mikä? "Helsinkiläisten akateemikkojen vouhotuksia tommoset Raato-putket".... :D
     
    Viimeksi muokattu: 19.01.2011
  7. ella

    ella Guest Guest

    Liittynyt:
    30.12.2003
    Viestejä:
    55
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hinta osapuilleen sama, +- pari tonnia kuin perinteisillä vaihtoehdoilla kun itse teki. Mukaan tosiaan kuului suunnitelmat, sokkelielementit, eristeet, raudoitukset (vajaa 900 kg meillä) korotuspaloineen, lämmitysputkistot jokainen piiri esikoottuna narulla+niiden yhdistämiseen tulevat ruuvit ja ruuvauskärkix2:), lämmityslaitekotelot sisuskaluineen+termarit tietenkin. Eli routaeristeet ja betonin+valutyön joutuu tuohon lisäämään. Tutut teki anturaa+muurasi lecaharkoista osapuilleen saman ajan kuin itse koko setin lämmityksineen.
    Joo lämmönvaihdin tai sähkövastukset sitten sinne lämmönjakolaatikkoon tulee, olikohan 160w Pabst:n puhallin siellä ilmaa kierrättämässä. Yleisin kysymys melkein ollut että toimiiko jos suuret lämpötilanvaihtelut ulkoilman lämpötilassa, kun paksu 160mm laatta. Ei ole ollut ongelmaa, vaikka meillä termostaatit vain sisäilman lämpötilalle, nykyisin ilmeisesti löytyy myös ulkoilman lämpötilan huomioonottava ohjaus legalett:lle. Mitä tiiviimpi talo/paremmat u-arvot seinissä sitä lähempänä laatan lämpötila voi olla sisäilman lämpötilaa, jolloin tuota yllämainittua ongelmaa ei edes teoriassa pääse tulemaan. Meillä seinissä 225mm villaa, ja yläpohjassa 100levy+300puhallus.
     
  8. theshrike

    theshrike Uusi jäsen

    Liittynyt:
    01.09.2008
    Viestejä:
    102
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kun täällä tuntuu olevan taloja eri tavalla rakentaneita/remontoineita, niin uskaltaisiko kukaan laittaa eriteltyä budjettia omasta projektistaan esille? Edes tonnin tai kymppitonnin tarkkuudella? Ja paljonko työhön käytettiin omaa ja sukulaisten palkatonta aikaa.

    Näkisi tämmöinen kädetön mahdollisesti tuleva rakentaja (ja muutkin) vähän mikä on kulujakauma erityyppisissä projekteissa.
     
  9. Kimi

    Kimi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.03.2002
    Viestejä:
    145
    Saadut tykkäykset:
    0
    Laitetaan nyt hiukan toteutunutta, vuodelta 2004 - 2006.

    talopaketti 1½ kerrosta, 208m2 + 50m2 autotalli/varasto/katos: 98000.00
    sis. elementtien pystytys ja vesikaton asennus. Kodinkoneet ja kaikkien huoneiden kaapistot + keittiön kaapit. IV laitteet ja putket. kaikki tarvittavat eristeet, Oveta ja ikkunat molempiin rakennuksiin.

    perustukset, maavarainen betonilaatta, lekaharkot, kalliolle:30000.00
    sis kaikki viemäröinnit, salaojitukset, routaeristeet, valut, tasaukset rakennusten ympäriltä. ja täytöt.

    lämmitys ja vesityöt : 12000.00
    sis. lattialämmitys molemmissa kerroksissa + piharakennuksessa, NIBE ML-pumpun, lämpökanavat rakennusten välillä + lämpökaivoon. kaikki vesikalusteet.

    Sähköt kaikkinensa : 2000.00

    Porakaivo ~190m:7000.00

    Tapetit, kattopaneelit, lattiat ja listat: 5000.00

    Pihan tasaus ja nurmikot : 4000.00
    sis. ylimääräisen maan pois kuljetus, nurmikkomullat, tasaukset ja levitykset.

    Pihakivetykset 230m2, tukimuureja ~50m2 : 3000.00

    Asvaltointi 220m2 (Skanska): 2000.00

    Tontti 2200m2, kunnalta : 7000.00

    ----------------------------------------------------------------------

    yhteensä : 170000.00

    ----------------------------------------------------------------------

    Talotehtaan rakennusporukka laittoi elementit pystyyn, rakensivat katon rakenteet ja latoivat katolle tiilet. sekä asensivat välipohjan tarvitsemat tuet.

    Putkari kävi rakentamassa viemärit ja vesisyötöt sekä lämmityksen jakotukit toimintakuntoonsa. Asensi myös MLP:n.

    Porakaivo tietysti myös firmasta.

    Maanrakennustyöt ulkopuoliselta.

    Loput on tehty itse, ja revitty talkoolaisten selkänahasta.
    Ainakin toistaiseksi ollaan väleissä kaikkien hommissa olleiden kanssa, ja projekti on ollut valmiina jo vuosia.

    Tontin raivaaminen aloitettiin talkoilla 8/2004, kaivinkone tuli tontille 1.11.2004. Joulukuussa tehtiin molemmat perustukset.

    Täytöt ja tarvittavat tasaukset tehtiin tammikuussa 2005, ja talopakeetti tuli helmikuussa. taloon muutettiin 1.11.2005, runsaan kuukauden viivästymisen jälkeen (syyn voi lukea toisesta ketjusta https://www.dvdplaza.fi/forums/showthread.php?t=13639&highlight=varastettu).

    pihatyöt tehtiin 2006 ja 2007 aikana.

    -K
     
    Viimeksi muokattu: 19.01.2011
  10. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    Sanattomaksi vetää kyllä, jos pitää lähellekään paikkansa.

    Pihatyöt ja tontti pois niin jää 154.000e. Eli 594e/m2 (258m2). En usko, tuolla hinnalla ei edes pintaremppaa vanhaa.
     
    Viimeksi muokattu: 19.01.2011
  11. Jepe

    Jepe Guest Guest

    Liittynyt:
    28.08.2003
    Viestejä:
    431
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pakko kai se on uskoa vaikka tiukkaa tekeekin.
    Muutama kysymys tässä herää.
    Mistä ihmeestä olette onnistuneet haalimaan sähkötarvikkeet kahteen tonniin? Itsellä kun mennyt yli kolme kertaa enemmän.
    Kuuluiko takka ja piippu myös tuohon paketin hintaan?
    Panelien ja lattian materiaali kiinnostaisi. Aika edukkaasti olet nekin löytänyt.
    Mihin on piilotettu kylppärin/khh kaakelien ja vesieristyksien hinta?
    Porakaivon hinta taitaa olla ainut mikä on laskenut noista päivistä. Ja vielä reippaasti.
    Muuten kaikki näyttääkin olevan nykyisin kalliimpaa.
     
    Viimeksi muokattu: 19.01.2011
  12. KnightOfNi

    KnightOfNi Guest Guest

    Liittynyt:
    05.04.2003
    Viestejä:
    815
    Saadut tykkäykset:
    1
    itse käsitin nuo kimin hinnat niin että sisältävät vain ne asiat mitkä on mainittu, kaikki muu puuttuu. Nykypäivänä aivan turha kuvitellakaan tekevänsä tuon kokoista taloa ja piharakennusta hintaan 170ke valmiiksi asti herran vuonna 2011. Vajaa satatonnia lisää ja omaa työtä 100% niin ollaan sielläpäin.
     
  13. Kimi

    Kimi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.03.2002
    Viestejä:
    145
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sähkötarvikkeet on suoraan Onniset sähkötukusta, ilman välikäsiä, sisäänostohinnoin.
    esim. Strömforsin elektronisille himmentimille jäi hintaa reilusti alle 10€ kappale. Sähköt on vedetty/suunniteltu omana työnä.

    Takka ja piippu kuuluu pakettiin. Tulikiven takka/leivinuuni. ja elementtihormi.

    kattopanelit tutun myyjän kautta suoraan Luvian sahalta, ilman välikäsiä. Valkovahattuna.

    Lattiassa laminaattia, koska harva parketti kestää lattialämmitystä.
    1/3 alakerrasta 33*33 lattaa

    tapetit, vesieristeet ja kaakelit on haettu suoraan tukkurilta, ja on pintamateriaalien hinnoissa.

    Sauna, lattiaa lukuunottamatta, paketin hinnassa.

    Piharakennuksessa ainut paketista puuttuva, perustusten lisäksi, oli lämmitys ja sähköt.

    Lainaa pankista varattiin 175k€, josta jäi 5k€ nostamatta.

    -K
     
  14. KnightOfNi

    KnightOfNi Guest Guest

    Liittynyt:
    05.04.2003
    Viestejä:
    815
    Saadut tykkäykset:
    1
    Uskoo ken haluaa, itse en. Isä rakensi tuolloin samoihin aikoihin n.130m2 kastellitaloa, olin siinä mukana rakentamassa. Siihen ehkä upposi tuo 170k€ vaikka siinäkin säältäsuojaanpystytyksestä eteenpäin tehtiin kaikki itse.

    Mutta että samalla rahalla olisikin tehnyt 208neliötä maalämmöllä + 50m2 autotallin on kyllä aivan uskomatonta.
     
    Viimeksi muokattu: 19.01.2011
  15. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    Mihinkäs tämä taas perustuu?
     
  16. ella

    ella Guest Guest

    Liittynyt:
    30.12.2003
    Viestejä:
    55
    Saadut tykkäykset:
    0
    Oiskohan tuo parkettijuttu ollut noitten liimattavien parkettien kanssa. Meillä doussie-lukkoponttiparkettia, ja vallan mainiosti toimii/kestää lattialämmityksen kanssa. Pyöriväkennoinen iv-kone on, mikä sitten pitää ilmankosteuden 35-40% paikkeilla hiuskosteusmittarin mukaan(märällä pyyhkellä kalibroitu).
    Toinen juttu on että jos talo ei ole harakanpesä sekä tehty nykypäivän/vähän parempien lämmöneristysnormien mukaan, niin ei lattian lämpökään kovin korkeaksi pitäisi nousta, että parketti siihen reagoisi.
     
  17. JiiPee77

    JiiPee77 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.12.2008
    Viestejä:
    250
    Saadut tykkäykset:
    0
    Aika hurjalta tuo hinnan alhaisuus silti kuulostaa, varsinkin jos muun kalustuksen taso vastaa Strömforsia ja niitä kalusteita on edes keskimääräiseen tapaan asennettuna.
     
  18. Kimi

    Kimi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.03.2002
    Viestejä:
    145
    Saadut tykkäykset:
    0
    Puun elämiseen. Lähes jokainen parkettimyyjä suositteli ainoastaan tammea, pyökkiä tai kanadanvaahteraa lattialämmityksen kanssa.

    Ja haluna oli siis tumma yksisauvainen, lankun näköinen.

    -K
     
  19. Kimi

    Kimi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.03.2002
    Viestejä:
    145
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei se uskon asia ole. Tuon enempää ei kuitenkaan rahaa ole käytetty. ja hyvin on talossa asuttu.

    Paketti on Jukka-Talon 176-2 korotetuilla kattotuoleilla -> koko vintti käytössä, ei putkiullakkoa, ja tuulikaappi erkkeriin.

    Varasto/AT on mös Jukka-Talon mallistosta, 2*13m2 varasto + 22m2 talli.

    sen verran tuosta 170k€:stä puuttuu, että lupapaperit ja vastaava on maksettu lainan ulkopuolelta. 129€ + 500€.

    -K
     
  20. MVal

    MVal Guest Guest

    Liittynyt:
    15.03.2003
    Viestejä:
    65
    Saadut tykkäykset:
    0
    Meillä samoihin aikoihin valmistunut ja samanhintainen!!! tosin vaan 131 neliöinen älväri vuokratontilla + autokatos jossa kylmävarasto.

    Nopeasti vilkaisten tuosta laskelmasta puuttuu ainakin palkkiot vastaaville ja piirtäjille, liittymät, lupamaksut, rännit, tikkaat ym krääsää.

    Viime kesänä asvaltointi olisi maksanut 20 e/m2, pihalaatoitus hieman enemmän. Osa hinnoista on noussut samassa suhteessa mutta muutama on pysynyt ennallankin kuten styrox ja viemäriputket.

    Mun mielestä "normaali" taloissa tonni/neliö on minimi mihin voi päästä nykyään, käytännössä 1500/m2 on hyvä luku budjetointiin.