Alakertaan kotiteatteri

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana petes1, 08.01.2011.

  1. petes1

    petes1 Guest Guest

    Liittynyt:
    12.12.2010
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    0
    Noniin, ollaan nyt asuttu uudessa talossa muutama kuukausi ja alkaa viimeinkin olemaan ajankohtaista rakentaa kotiteatteri. Alakerta, joka käsittää toisen keittiön, wc/suihkutilan ja isomman, 5.5m x 2.5m x 2m tilan, olisi tarkoitus muuttaa tähän toimintaan sopivaksi.

    Ajatuksena on selvitä suht vähällä vaivalla koko hommasta, eli vanhat seinäpinnat ja katto pois ja valmista runkoa hyväksikäyttäen levytys ja kaapelointi ja päälle kevyttä akustointia, lähinnä ensiheijastuspisteiden ja katon osalta.

    Huoneen toisessa päässä valmiina n. 0.5m koroke, kuulemma kalliota alla, en tiedä, mutta ajatus oli että sitä ei kuitenkaan pureta vaan joko jatketaan puoli metriä jolloin päälle saisi taaemman penkkirivin ja näiden taakse laitteistot jolloin kangas tulisi ikkunaseinälle, tai sitten niin että korokkeen etuseinään tehdään uusi seinä kattoon asti ja taakse jäisi laitteistot ja uudelle seinälle kangas.

    Molemmilla tavoilla puolensa mutta kertokaas mielipiteitä miten teidän mielestä olisi fiksumpaa lähteä hommaa tekemään??

    Tosiaan vanha lattia laattaa, johon oli aikomus laittaa kokolattiamatto, punainen tietenkin, mutta se on vielä harkinnan alla.

    Pari kuvaa lähtötilanteesta

    https://www.dvdplaza.fi/galleria/showgallery.php?cat=500&ppuser=48787
     
  2. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tervetuloa foorumille ja mielenkiintoisen harrastuksen pariin. Kannattaa ensin miettiä minkä luontoista tilaa kaipaat. Vaihtoehtoja on runsaasti, mutta tässä muutama tyyppiesimerkki:

    1. Kotiteatteri rakennetaan elokuvateatteriksi pienoiskoossa. Se sisältää esim. erilliset penkit mukitelineillä, useamman istuinrivin, pop corn -koneen, elokuvajulisteita seinillä.

    2. Kotiteatteri rakennetaan tilaksi perheen ja kavereiden yhdessäoloa varten. Tilassa on samalla myös hyvä mahdollisuus katsoa elokuvia ja kuunnella musiikkia. Istuimeksi käy vaikka kulmasohva, joka antaa enemmän läheisyyttä kuin erilliset istuimet.

    3. Kotiteatteri rakennetaan isännän retriittivaltakunnaksi. Sisustus on niukkaa ja täysin kuvan ja äänen ehdoilla. Istuimia on vain yksi. Jääkaappi pitää juomat kylminä.

    Näitä tyylejä voi tietysti myös vapaasti yhdistellä omaa tarvetta ja mieltymyksiä vastaten.
     
  3. petes1

    petes1 Guest Guest

    Liittynyt:
    12.12.2010
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitokset, ollaan oltu taustalla varmaan pari vuotta jo :) nyt vaan päätin aloittaa tälläisen kyssäri/projektinseurantathreadin :)

    Nimenomaan nyt haetaan tälläistä "elokuvateatteri pienoiskoossa" tyyliä, ja esim tuo olemassaoleva minikeittiö tulee muuttumaan siten että heti sisäänastuessa tulee se "leffateatterifiilis" ennenkuin ollaan edes itse teatterihuoneessa..

    Mutta ensin tosiaan tuo itse teatteri pois alta.

    Miltä kuulostaa, vaikka taas betonibunkkerissa ollaankin niin perus gyproc+pinnoite+akustointi? Ilmeisesti seinien villoitus jollain 50mm ei juuri muuta itse ääntä suuntaan tai toiseen? Mitenkäs joku dsp vaikuttaisi betonibunkkeriefektiin?
     
    Viimeksi muokattu: 08.01.2011
  4. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    50 mm akustiikkavillaa tasaisesti kaikissa seinissä kuullostaa huonolta. Korkeat taajuudet vaimenevat liiankin hyvin ja matalat eivät ollenkaan. Pohjatöistä eli ääneneristystarpeiden ja huonemoodien vaimentamisista kannattaa aloittaa akustoinnin miettiminen. Korkeammat taajuudet huoneen sisällä on helposti säädettävissä vaikka valmiissa tilassa.

    DSP:llä saa säädettyä matalat taajuudet kohdalleen yhdessä pisteessä, mutta useammalle istumapaikalle se ei yksistään yleensä riitä. DSP:n paikka on akustoinnin jälkeisessä hienosäädössä tai silloin kun jostain rajoittavasta syystä akustiikkaratkaisuja ei voida toteuttaa ja ollaan valmiit tässä suhteessa äänentoistolliseen kompromissiin. Erillisessä kotiteatteritilassa ei yleensä ole tarvetta tällaiselle kompromissille.
     
  5. petes1

    petes1 Guest Guest

    Liittynyt:
    12.12.2010
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joo, niin ajattelin että seinän sisään villa ja päälle akustolevyä ensiheijastuspisteisiin, että onko siitä villasta enemmän haittaa kuin hyötyä juuri tuon ylätaajuusalueen kanssa? Matalille taajuksillehan pitäisi ilmeisesti olla raskaampaa villaa tms ja melko paksusti (300mm-> ?) ja huoneen leveys tosiaan nyt 2.5m :) mutta millaiseen lopputulokseen päästäisiin _pelkästään_ kipsilevyllä ja akustolevykatolla + ensiheijastuspisteiden akustoinnilla?

    Huonemoodeihin ei varmaankaan tässä tapauksessa valitettavasti päästä muuten vaikuttamaan kuin sijoittelulla..

    Niin ja mataliin taajuuksiinhan voisi vaikuttaa sillä melkein puolentoista metrin tilalla joka jäisi kankaan taakse jos kangas ei tulisi ikkunaseinälle?
     
    Viimeksi muokattu: 08.01.2011
  6. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Akustiikalevykatosta ja kipsilevyseinistä voi hyvin lähteä. Kipsilevyn takana olevat kiinteät rakenteet vaikuttavat myös tilan akustiikkaan ja ääneneristävyyteen. Kipsilevyn takana oleva villa vaikuttaa lähinnä ääneneristävyyteen. Kipsilevyjä voi käyttää myös resonaattoreina, mutta nämä tulisi laskea tilaan sopiviksi.

    Tuossa on riittävästi tilaa huoneen pituussuuntaisten huonemoodien vaimentamiseen. Myös leveyssuuntaisista moodeista on huolehdittava. Korkeussuuntaiset voi jättää hiukan vähemmälle huomiolle, mikäli kaikkien kuulijoiden korvat tulevat suunnilleen samalle korkeudelle. Korkeus ei saa osua minkään moodin nollakohtaan.
     
  7. petes1

    petes1 Guest Guest

    Liittynyt:
    12.12.2010
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    0
    Alustava sijoittelu jonka pohjalta lähdetään hommaa viemään eteenpäin.. :thumbsup:
     

    Liitetyt tiedostot:

    • plan1.jpg
      Tiedostokoko:
      29,3 KB
      Katsottu:
      358
  8. Jonska

    Jonska Guest Guest

    Liittynyt:
    28.02.2003
    Viestejä:
    124
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse laitoin omaan teatteriin, joka myös betonikellarissa, gyprocin Gyptone 41 levyä etu ja takaseiniin, ja levyn taakse 70mm villaa. Tappaa kaikua hyvin ja toimii myös ääntä hajoittavana elementtinä. Linkissä kuva takaseinästä https://www.dvdplaza.fi/galleria/showfull.php?photo=21155 kannattaa tutustua ko levyihin.

    Aika kapea sun tila, 2,5m leveä. Saat n. 92" kuvan järkevästi, mutta silloin kaiuttimet tulevat lähes seinään kiinni mikä ei ole äänen kannalta hyvä. Eli kannattaa ottaa muutamia kaiuttimia kotikuunteluun ennen ostopäätöstä, jotta ei tulee sikaa säkissä. Sillä kaikki kaiuttimet eivät toimi seinän vieressä.
     
    Viimeksi muokattu: 08.01.2011
  9. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Muutama kommentti:
    - Lisäbasso kannattaisi viedä eteen valkokankaan taakse. Se on siellä parempi sisustuksellisesti ja akustisesti.
    - Etukaiuttimet myös akustisesti läpinäkyvän valkokankaan taakse. Saat siistimmän sisustuksen, isomman kuvan eikä oikea kaiutin jää kulkuaukon eteen.
    - Kun on kaksi tuolia rinnan niin stereokuuntelua varten jää paraatipaikka puuttumaan.
    - Sivutehostekaiuttimia voisi olla vaikka molemmille riveille omansa.
    - Taakse voisi myös laittaa kaksi kaiutinta.
    - Miksi takarivin koroke ei ulotu seinään asti? Tuo on vaikea siivota ja siihen kompuroi helpommin.
    - Oletko harkinnut kaarevaa valkokangasta suoran sijaan?
    - Paksu verho tarvitaan ikkunan eteen.
     
  10. petes1

    petes1 Guest Guest

    Liittynyt:
    12.12.2010
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juu niin on, kangas on 92" ja nuo vanhat Wharfedale 9 sarjalaiset saavat vielä palvella jonkin aikaa, jotenkin ne on vaan saatava sopimaan :)

    Millaiselta äänimaailma kuulostaa, onko subia käytössä?
     
  11. petes1

    petes1 Guest Guest

    Liittynyt:
    12.12.2010
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juu niin meinasin.
    Valitettavasti kangas on ollut olemassa jo pari vuotta, en sitä ihan heti lähde vaihtamaan kun rahaa menee muuhunkin.
    Kyllä, mutta nyt tehdään tosiaan sitä leffateatteria.
    Olisiko tarpeen noin pieneen tilaan?
    Takakaiuttimet on.
    Juu, korjataan suunnitelmiin.
    Olen, se tulkoon sitten kun saa siihen kerättyä taas ylimääräistä rahaa.
    Kyllä.

    Laittakaapa vaan lisää hyviä pointteja, minäkään en kaikkea ole vielä ehtinyt miettiä :)
     
  12. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Selvä, myöhemmin sitten. Akustiikkassa tulee olemaan haasteita tasapainon saamiseksi, koska vasen etukaiutin on seinän vieressä ja oikea aukon/kevyen oven vieressä. Kaiuttimien vienti valkokankaan taakse osaltaan tasapainottaisi tätä. Toinen vaihtoehto on laittaa raskas db-ovi.

    Aika monessa vanhemmassa elokuvassa on stereoäänet :).

    Ei toki mikään välttämättömyys, mutta tilan kapeuden takia sivukaiuttimet tulevat aika lähelle, joten molemmilla riveillä voisi olla omansakin.
     
  13. Jonska

    Jonska Guest Guest

    Liittynyt:
    28.02.2003
    Viestejä:
    124
    Saadut tykkäykset:
    0
    Subi on olemassa ja vaihtuu juuri isompaan eli 12" Velodyneen. Äänimaailma on parasta mitä olen kuullut, tosin en juuri muita ole kuullukaan :D Mutta toistaiseksi ihan OK omaan korvaan, olisi kyllä kiva saada vertailupohjaa jonkun toisen harrastajan teatterista.

    Vahvistimena mulla on Onkyo TX-SR876, joka hoitaa myös EQ:n virkaa. Siinähän on tuo Audyssey MultEQ XT huonekorjaus tekniikka. Moni on sitä mieltä ettei se toimi, mutta itse olen ehdottomasti Audysseyn puolesta. Ainakin omassa betonikopissa basson saa napakammaksi ja kuminat vähenee. Muutenkin ääneen tulee kirkkautta ja yksityiskohtia lisää. Kannattaa tutustua ja hakea koekuunteluun jonkin vastaavalla tekniikalla oleva vahvistin. Ei tarvistse erikseen antimodea hankkia.
     
  14. petes1

    petes1 Guest Guest

    Liittynyt:
    12.12.2010
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hyvä hyvä, laitetaan korvan taakse..
     
  15. petes1

    petes1 Guest Guest

    Liittynyt:
    12.12.2010
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    0
  16. petes1

    petes1 Guest Guest

    Liittynyt:
    12.12.2010
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    0
  17. rengaw

    rengaw Guest Guest

    Liittynyt:
    03.03.2006
    Viestejä:
    47
    Saadut tykkäykset:
    0
    Meille hommattiin pimentävät rullaverhot täältä.
     
  18. petes1

    petes1 Guest Guest

    Liittynyt:
    12.12.2010
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos vinkistä :)
    Suunnittelin jo jotain "autotallinovi" systeemiä joka tulisi alaslasketun katon sisältä ja olisi suht raskasta matskua mutta eipä jaksa alkaa sellaista rassaamaan..