Mb-d08

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana jezze rs, 14.12.2010.

  1. jezze rs

    jezze rs Uusi jäsen

    Liittynyt:
    01.08.2009
    Viestejä:
    23
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eli tuollaista kaiutin mallia olen katsellut viime aikoina huolestuttavan usein lehdestä. Onko kokemuksia minkälainen vehje on? Saako samaan hintaan eli noin 800e rakennettua jotain muuta yhtä mielenkiintoista? Oma kämppä kun on pieni ja musiikillisesti erittäin huono niin dipolilla saisi mahdollisesti hieman vähennettyä ympäristön vaikutusta. Bassojen huonous on tiedossa ja siihen on tulossa muutosta, mutta miten kaiutin muuten. Onko diy miehet näitä tehnyt?
     
  2. Voitto-Aulis

    Voitto-Aulis Guest Guest

    Liittynyt:
    14.05.2002
    Viestejä:
    1 996
    Saadut tykkäykset:
    0
  3. jezze rs

    jezze rs Uusi jäsen

    Liittynyt:
    01.08.2009
    Viestejä:
    23
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olen lukenut nuo haulla löytyvät jutut, mutta kovin on vähän mitään tietoa.
     
  4. JT-1976

    JT-1976 Guest Guest

    Liittynyt:
    11.06.2004
    Viestejä:
    47
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nämä ovat myös alkaneet kiinnostamaan. Tosin ensin on rakenneltava toinenkin subi, sen jälkeen yksi vaihtoehto olisi tämä MB-D08 ilman basso-osaa. Hämmästyttävän vähälle huomiolle ovat foorumeissa jääneet.

    Dipoliosien (x2) elementtien yhteishinnaksi tulisi reilu 400€.

    Oliko näin, että tuon Peerlessin subielementin valmistus onkin lopetettu (ei oo lehteä tässä nyt)? Edit: Kyllä se näin on.
     
    Viimeksi muokattu: 28.12.2010
  5. Sinth

    Sinth Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.02.2005
    Viestejä:
    219
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko kellään kuvia näistä MB-D08 kajareista? Sanallinen tiivistyskin kelpaisi, ei ole Mikrobittiä tullut luettua ja tämä on mennyt kokonaan ohi meikäläiseltä... :confused:
     
  6. JT-1976

    JT-1976 Guest Guest

    Liittynyt:
    11.06.2004
    Viestejä:
    47
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kaiutin on siis Pekka Tuomelan suunnittelema. Dipoliosa on periaatteessa 16x150 "lauta", jolla on korkeutta basso-osan kanssa 1320, ilman bassoa korkeutta tarvitaan reilu metri. Kaiuttimessa on pystylinjassa symmetrisesti 6 kpl Visaton WS 13E, ja näiden keskellä "Tuomelasuuntaimessa" Fountek NeoCD 3.0 -nauhadiskantti. Basso-osa toimii kaiuttimen jalustana, leveyden ollessa saman 150 mm.

    Dipoliosan rakenne on (tietysti) avoin, ja elementtien taakse tarvitaan tukirima. Takaosan voi tarvittaessa verhoilla esim. kankaalla.

    Molemmille osille on oma jakosuotimensa.

    Nederströmin ja Nevalaisen kommentit kehuvat kovasti kaiuttimen tarkkuutta ja dynaamisuutta.

    Kuvia ei netistä löydä... :confused:
     
    Viimeksi muokattu: 28.12.2010
  7. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kyseessä ei ole normaali MikroBitti, vaan n. kerran vuodessa ilmestyvä erikoisnumero, jossa on kolmen aukeaman juttu ko. kaiuttimesta. Tarkemmin lokakuussa -09 julkaistu Mikrobitti HIFI 1/2009, joka näyttää melkoisesti edesmenneen HIFI-lehden käytännön seuraajalta, eli nykyiseltä Hifimaailma-lehdeltä. Tuskin on vahinko...

    MB D08:n suunnittelija on Pekka Tuomela. Etulevy on 15 x 132 cm. Sen takana on samanlevyinen, 42 cm korkuinen ja 30 cm syvyinen, nettotilavuudeltaan 12-litrainen bassorefleksikotelo (1 x Peerless SLS-P830946, kotelon kyljessä).
    Loput 90 cm korkeudesta on dynaamisin elementein toteutettua dipolia (vrt. HIFI D-07), jossa 6 x Visaton WS 13 E. Kytketty pareittain sarjaan ja nämä kolme paria sitten rinnakkain.
    Em. elementtien keskellä on diskanttina Fountek NeoCD 3.0 (8 x 60 mm nauha), tutun näköisellä* suuntaimella varustettuna (vaakatason suuntaavuutta kasvattava aalto-ohjain). Sijoitus nytkin selvästi etulevyä syvemmälle (37 mm elementin laipasta), jotta lisäviive saadaan pienemmäksi eli vaihelineaarisuus paremmaksi, kätsysti ilman mitään viivepiirejä. Muutoinhan diskantti ehtisi korviin ennen matalampia ääniä. Jakotaajuus 3 500 Hz, jaon jyrkkyys 18 dB/okt.


    Basso-osan jakosuotimessa on kela, vastus ja 2 konkkaa. Dipoliosan suotimessa 4 kelaa, 3 vastusta ja 5 konkkaa. Kotelon materiaalina 16 mm MDF-levy + takana pystyssä 12 x 12 mm tukirima (magneeteissa kiinni).

    Nimellisimpedanssiksi mainitaan 6 ohmia. Impedanssikäppyrä näyttäisi olevan alimmillaan ~4 ohmia, jossain 60-70 Hz välimaastossa. Suuntaavuusindeksi 7,5 dB. Herkkyys 86,5 dB. Lisäviive 1 kHz:lla 0,04 ms.
    Taajuusvaste 20° sivusta mitattuna on n. 8 kHz:iin saakka tasoltaan melkein sama, kuin edestäkin. Ja 60° astetta sivusta mitattuna taso alkaa on n. 70 Hz:stä ylöspäin olla selvästi pienempi. Tosin 100 Hz kohdalla vasta ~5 dB, jos sitäkään. 200 Hz ja 1 kHz tienoilla eroa on ~7 dB (nuo tihrustettuna pienestä käppyrästä).

    Ko. lehdessä on käppyröitä verrokiksi vain perinteisten pikkukaiutinten testissä. Ne ovat keskenään samankaltaisia. Esim. Amphion Helium 3: taajuusvaste 20° sivusta mitattuna on diskanteille saakka melkein sama, kuin suoraan edestäkin. Ja 60° astetta sivusta mitattuna taso on 100 Hz:llä tismalleen sama kuin edestäkin, 200 Hz:llä ~1 dB pienempi.
    Vasta ~1 kHz jälkeen alkaa taso olla merkittävästi pienempi, eron kasvaessa melko tasaisesti korkeita taajuuksia kohden (n. 8 kHz tienoilla jo ~10 dB, siitä edelleen kasvaen).



    En ole koskaan MB D08:aa kuullut, olisi kyllä mielenkiintoista koeponnistaa. Ei varmaankaan se optimaalisin valinta kotidiskoon, kiipeilyintoisen kissan omistajille, studioon tai taustamusiikin tuottajaksi. Muille kenties hyväkin valinta, harmi kun ei pääse etukäteen kuulemaan. Joskus ennenvanhaan monillakin tutuilla oli HIFI 6/2, 45/3, 12/2 tms. Harva näitä rakennussarjoja kait nykyään enää rakentelee(?).
    MB D08:n kapeus (15 cm) on sivuttaissijoittelun kannalta kiva juttu. Mustalla etulevyllä ja mustilla ruuveilla kokomustat elementitkään eivät hirmuisesti pistä silmään, kun suuntainlevytkin ovat mustia. Vain diskantin nauha hieman kiiltelee. Ei siis ole mitään "jättiläispöllön silmiltä" näyttäviä elementejä, räikeää neonväriä tms. Akustisesti läpinäkyvä, mutta muuten hieman peittävä kangas voi siltikin olla tarpeen, jotta hellasärön saa riittävän alhaiseksi. Kenties takaosankin peitoksi.
    Takaa tai suoraan sivulta tarkasteltaessa näkyvät tietenkin kartiot ja magneetit. Noista suunnista tarkasteltuna kaiutin onkin paljon häiritsevämmän näköinen. Diskanttikin ulottuu reilut 9 cm päähän etulevyn takapinnasta.
    Lainauksia lehdestä:
    "Suositeltava etäisyys takana olevaan seinään on 50 cm, mieluimmin noin metri....

    ...kuunteluetäisyyden tulisi olla suurempi kuin kaksi metriä, jotta elementtien toisto summautuisi kuuntelupaikalla ilman haitallisia vaihe-eroja.

    ...ihanteellinen kuuntelukorkeus on pilarin symmetriakeskipisteen kohdalla, joka on noin 90 cm lattiasta, kun otetaan huomioon jalat (toim. huom. vähintään noin 3 cm korkuiset, jos refleksiaukko sijaitsee pohjassa). Kymmenen sentin poikkeamalla ei ole vielä merkittävää vaikutusta.

    ...Kuuden WS 13 E -elementin avulla päästään hieman alle 100 hertsiin, jos halutaan säilyttää kohtalaisen hyvä herkkyys.
    ...Basso-osan jakosuodin rajaa toiston noin 90 hertsin alapuolelle toisen asteen suotimella...
    ...Toistoalue 30-90 Hz (-6 dB) (basso-osan käppyrän kuvatekstistä)
    "
    .​




    * Eli nauhadiskantti muita elementtejä syvemmälle asennettuna. Ja sen molemmin puolin suorakaiteen muotoisista (alumiini)levyistä muotoilllut suuntaimet. Samantapaisia ratkaisuja on siis nähty aiemminkin muutamissa kaliimmissa "Tuomeloissa", kuten HIFI 45/3, HIFI D-07 ja HIFI 262.
     
  8. Sinth

    Sinth Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.02.2005
    Viestejä:
    219
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitokset referoinnista, vaikuttaa kyllä mielenkiintoiselta. Ihme ettei Hifitalolla ole näitä myynnissä pakettina, heillä kun taitaa (lähes) kaikki muut Tuomelan suunnitelmat olevan myynnissä.

    Täytyykin käydä etsimässä tuo lehti käsiini, siinä ilmeisesti on jotakin kuviakin? Hintaluokkana parille bassoineen on ilmeisesti 800€ tienoilla.
     
  9. jezze rs

    jezze rs Uusi jäsen

    Liittynyt:
    01.08.2009
    Viestejä:
    23
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hifitalolla on ilmeisetsi ollut tätä mutta ei enää. Tai näin ainakin ymmärsin kun asiaa utelin.
     
  10. JT-1976

    JT-1976 Guest Guest

    Liittynyt:
    11.06.2004
    Viestejä:
    47
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kuten aiemmin totesin, bassoelementin valmistus on lopetettu (jonka takia Hifitalo ei sitä kittinä myy). Jossain nettikaupassa merien takana sille näytti hintana olevan USD45.60. Ja tosiaan dipoliosan elementit Hifitalosta vähän päälle 400€.
     
  11. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    Ainakin ennenvanhaan Tuomela on päivittänyt useita ohjeitaan. Yleisinpänä syynä varmaankin juuri se, että elementin valmistus on loppunut, jolloin on etsitty paras korvaava tilalle. Mikä usein vaatii jakosuotimen päivityksen (ei kuitenkaan aina), kenties muunkin ohjeistuksen pävitystä (elementin eri muotot/mitat). Kerran vuodessa ilmestyvä lehti on vain hieman huono media tähän käyttöön...

    Aiemmin oli olemassa Mikrobitistä täysin erillinen MB Hifi -sivusto, mutta sitä ei liene enää aikoihin päivitetty. Hifimaailma- lehteenkään tuskin tulee, kun sarjan nimikin on MB... Mikrobittikin on varsin epähifistynyt lehti moisille ohjeille, mutta silti voisi vaikkapa johonkin nettijatkoihin jotain tulla.
    Kenties Tuomela joskus julkaisee päivitetyn rakennusohjekirjan, jossa on kaikki vielä järkeviksi ja käyttökelpoisiksi katsotut, tarvittaessa päivitetyillä elementeillä/ohjeilla varustetut HIFI xx/x -sarjat (HIFI -lehti), MB -sarjat (MikroBitti & Mikrobitti HIFI), HM -sarjat (Hifimaailma -lehti) ja ne muistaakseni vain rakennusohjekirjassa julkaistut, kuten HIFI 262. Vai olikos se niin, että sille jo tehtiin päivitys HM-262:ksi. Enivei. Edellisessä kirjassahan oli niitä Hifitalonkin myymiä sarjoja (Audiokit by Chorus, SEAS...).

    Netti olisi kyllä kätsyin väylä päivitysten ja etenkin korjausten jakoon, mutta Tuomelalla ei liene mitään saittia(?). Ilmaisiin rakennusohjeisiin on myös melko röyhkeää lähteä vaatimalla vaatimaan päivitettyä jakosuodinta ja korvaavaa elementtiä, vieläpä edelleenkin ilmaiseksi...
    Mutta luulisi noinkin tuoreeseen kuin MD D08 vielä joskus päivityksen tulevan. Onhan Tuomela tod.näk. paljon vaivaa tuonkin eteen nähnyt. Vuoden elinkaari olisi kyllä poikkeuksellisen lyhyt, kun on kuitenkin ilmeisesti varsin asiallisesta kaiuttimesta kyse.
    Tuo basso on kyllä onneksi varmastikin se helpoiten korvattavissa oleva noista elementeistä. Eli ei muuta kuin uusi elementti tilalle ja tarvittaessa juuri sille optimoitu nettotilavuus ja viritystaajuus. No, jos herkkyydessä on aiempaan eroa, niin sekin täytyy sitten fiksata. Ja vaikutus impedanssiin olisi hyvä tsekata, ettei tule mitään alle 3 ohmin kuormaa tms.
     
  12. JT-1976

    JT-1976 Guest Guest

    Liittynyt:
    11.06.2004
    Viestejä:
    47
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joo, Hifi 262 tosiaan päivittyi HM-262:ksi.

    Samaa mieltä; toivottavasti Tuomelan ohjeet päivittyvät joskus jossain. Olishan se sääli, että hienot suunnitelmat jäisivät jonnekin unohduksiin. Tai yleensä koko rakenteluharrastelu...

    Kuinkahan noiden ohjeiden tekijänoikeudet, ovatko lehdet (kustantajat) ostaneet ne kokonaan, vai onkohan Tuomelalla edelleen oikeus niitä julkaista jossain (muuallakin kuin saman kustantajan kirjoissa)?