12" refleksi subbari sohvapöytään

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana MP84, 23.12.2010.

  1. MP84

    MP84 Guest Guest

    Liittynyt:
    09.01.2007
    Viestejä:
    76
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eli olen suunnittelemassa ensimmäistä diy-subbariani josta on tarkoitus tulla samalla sohvapöytä. Vahvistimeksi olen jo hommannut käytetyn Hypex HS-200 ja elementiksi tulee todennäköisesti CSS TRIO12. Myös Peerless XXLS-12 on ollut harkinnassa, mutta tuo CSS kiinnostaa enemmän. Kotelon kooksi olen ajatellut valmistajan suosittamaa 127,5 litraa ja viritys 20Hz.

    Minkäpaksuisesta mdf-levystä tuo kannattaisi rakentaa? Elementti tulisi pohjaan osoittamaan lattiaan päin ja pöydän alle 10cm korkeat jalat, onko tarpeeksi tilaa elementin ja lattian välissä? Hökötys tulee olemaan maton päällä. Pöydän kooksi tulee käytettävän mdf-levyn paksuudesta riippuen noin 30cm korkea(+jalat 10cm), 100cm leveä ja 60cm syvä. Onko refleksiputken sijoituksella mitään merkitystä? WinISD näyttää 4" putken pituudeksi noin 40cm, joten putki pitäisi laittaa pöydän takaseinään, tai jos laittaa pohjaan elementin kaveriksi niin tehdä siihen mutka. Vai olisiko tunneli hyvä/toimiva vaihtoehto??

    Kaikenlaiset neuvot/vinkit/parannusehdotukset tervetulleita. :) Ensimmäinstä subbaria tosiaan tekemässä niin mielessä pyörii paljon kysymyksiä. :hitme: Olen vähän opetellut käyttämään WinISD:tä, mutta en vielä oikein noista sen piirtämistä käppyröistä paljoa ymmärrä, joten en tiedä voisiko esim. jokin muu litrakoko olla parempi.. Niin ja subbari/sohvapöytä tulee kaksikerroksisen rivitalon olohuoneeseen joka lähinnä betonia, käyttö enimmäkseen leffoilla.
     
  2. tootsi

    tootsi Runkku Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.11.2005
    Viestejä:
    3 208
    Saadut tykkäykset:
    46
    20mm levy riittää lisätuilla.. Mielummin kuitenkin 25-30mm levyä.

    10cm riittää tuon kokoiselle elementille.

    Mieluiten refleksiputken sijoitus siten, että putkesta ei näy magneetti (Voi kuulua puhekelan häiriöäänet). Mutka/tunneli toimii, kuhan poikkipinta-ala pysyy samana. Kohtisuoraan putken päätä vasten olevan seinän välissä täytyy olla putken halkaisijan verran tilaa. Putken sivu mieluiten ainakin jonkin verran seinästä irti.
     
  3. Jarlaxle

    Jarlaxle Guest Guest

    Liittynyt:
    30.06.2009
    Viestejä:
    23
    Saadut tykkäykset:
    0
    No ensimmäinen kysymys mikä minulle syntyy on se että onko sohvapöydän sijoitus subbarille hyvä, ts. subbari voi kuulostaa merkittävästi paremmalta jossain toisaalla kuin "sohvapöydän kohdalla". Toisaalta esimerkiksi Anti-Moden kanssa homma voi toimia silti erittäin hyvinkin oli se subbari lähes missä vaan huonetta.

    Näistä lähtökohdista siis itse selvittäisin sen että subbari kuulostaa hyvältä siinä kohtaa minne aiot subbarin sijoittaa. Se voi harmittaa kovan uurastuksen jälkeen kun on se tyylikäs sohvapöytäsubbari valmiina, mutta se kuulostaakin ihan paskalta ja ko. subbarin sijoittaminen minne tahansa muualle huoneeseen näyttää hölmöltä (koska se näyttää sohvapöydältä), eli huonosti suunniteltuna voi käydä niin että lopputulokseen ei oikein mitenkään päin voi olla tyytyväinen.
     
    Viimeksi muokattu: 26.12.2010
  4. juksu

    juksu Guest Guest

    Liittynyt:
    18.03.2004
    Viestejä:
    42
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse olen miettinyt subbaria sohvan taakse, mahdollisimman lähelle päätä. Jos sohva ei ole seinässä kiinni niin subbarista voisi tehdä vaikka baaripöytä, jonka taakse mahtuu lisäkatselijatkin notkumaan. Jaon varmaan joutuu pitämän aika matalalla ettei subbari paljastu pään taakse.

    t: Jukka
     
  5. MP84

    MP84 Guest Guest

    Liittynyt:
    09.01.2007
    Viestejä:
    76
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olen testannut tuon sijoituksen siirtämällä entisen subbarin nykyisen sohvapöydän tilalle ja kuulostaa jopa paremmalta kuin tuolla entisessä paikassaan. Subbari on ollut ennen noin 40cm kahden betoseinän nurkasta, jossa se kumisi yms. tuohon sohvapöydän paikkaan verrattuna. Vahvarista löytyy Audysseyn MultEQ joka ainakin pientä säätöä tekee subille. Muita sijoituspaikkoja subbarille ei oikein ole.

    Jos teen kotelon vaikka 25mm levystä niin miten monta tukea tuollaiseen noin 100cm x 60cm x 30cm koteloon kannattaisi tehdä? Pitäisikö pohjalevy johon elementtikin tulee kiinni tehdä kuitenkin vaikka 30mm levystä?
     
  6. MP84

    MP84 Guest Guest

    Liittynyt:
    09.01.2007
    Viestejä:
    76
    Saadut tykkäykset:
    0
    Meninkin ostamaan sitten XXLS-12 elementin (830952). Kannattaako tuolle nyt sitten tehdä 120 litrainen viritettynä 20Hz (suositus 80-120l 20Hz) vai olisiko vielä isommasta kotelosta jotain etua, kokemuksia?
     
  7. skige

    skige Uusi jäsen

    Liittynyt:
    28.11.2008
    Viestejä:
    18
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itsellä on XXLS-12 120 litraisessa "sohvapöydässä" 20Hz viritettynä. Elementti on kotelon pohjassa, kotelon jalat on noin 10cm korkuiset ja refleksiputki on kotelon sivuseinässä. Toimii ainakin minulla 25 neliöisessä olohuoneessa. Itse suosittelen tuota 120 litraista koteloa.