Help: voiko subwooferin maalata kotikonstein ja lopputulos olisi nätti?

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana cabron, 22.11.2010.

  1. Jarlaxle

    Jarlaxle Guest Guest

    Liittynyt:
    30.06.2009
    Viestejä:
    23
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jahas, taas saivartelua DVB-G nimimerkiltä. No se ei toisaalta ole ihme.

    Vain typerys valitsee materiaaliksi liimapuulevyn tai puupinnan jos ei halua syitä näkyviin.


    Se että alkaa vielä vetään lasikuitua & epoksia kotelon päälle, pakkeloimaan ja kikkaileen niin se tulee hyvin todennäköisesti kalliimmaksi kuin koko kotelon uudestaan teko MDF levystä, jonka maalaamalla "normaalisti" saa sen siistin pinnan.
     
    Viimeksi muokattu: 20.12.2010
  2. tootsi

    tootsi Runkku Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.11.2005
    Viestejä:
    3 208
    Saadut tykkäykset:
    46
    Näinhän se on, mutta threadissa kysyttiin voiko puuta maalata hyvin (koska sellainen kotelo on) ja DVB-G vastasi kysymykseen.
     
  3. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Juu, siis valmiskotelon tai vanhan itsetehdyn kapineen jos haluaa muuttaa "puisesta" pintarakenteesta "ei-puiseksi", niin silloin pinnalle kannattaa tosiaan panna jokin LUJA aine, joka jaksaa vastustaa puun elämistä. Ja äsken kertomani menetelmä säilyttää puun ulkonäön ennallaan, mutta silti tekee pinnasta lasimaisen sileän.



    Jos haluaa puun rakenteen JA ulkonäön kokonaan piiloon, kaikista nopein ja helppotöisin pinta tulee korkeapainelaminaatista. Sitä myydään irtotavarana, se liimataan minkä vain aineen päälle ja siinähän se pysyy, jäykkänä ja sileänä.

    Kuosejakin on lukemattomia, mutta minun silmälleni mikään niistä ei ole nätti. Paitsi klassinen himmeä valkoinen tai muu yksivärinen himmeä. Mitään erillistä pintakäsittelyä korkeapainelaminaatille ei tarvitse/kannata tehdä. Pitää valita sellainen väri/imitaatiokuvio, joka miellyttää omaa silmää sellaisenaan.

    Mitä paksumpaa ja kalliimpaa (~3 mm) laminaatti on, sitä parempi ulkonäkö lopputuotteessa. Halvat ohuet laminaatit (~0,5 mm) ovat kuin viilua, vaativat liikaa pohjatöitä; työmäärä tulee kalliiksi.

    Suuria pohjatöitäkään ei useimmiten tarvitse tehdä, voi vaikka ampua sata laukausta haulikolla koteloonsa ennen laminaatin liimausta, etenkin jos liimaus tehdään epoksilla, jolloin pohja saa olla lähes millaista perunapeltoa hyvänsä.
    Toiseksi paras liimaus syntyy rakenneliimoilla, siis 3 desilitran patruunoilla, joita pistoolilla puristetaan. Silloinkin pohja saa olla epätasainen.
    Kontaktiliimat ja muut ohuena siveltävät liimat vaativat kohtuullisen hyvät pohjatyöt, muuten laminaattipinta jää aaltoilevaksi tai kokonaan irti pohjasta. Tällainen de-laminoitunut pinta on tyhmä, se kopisee rumasti kun pintaa koputtaa vaikka ruuvimeisselin perällä. Ja painuu sisään kun sormella painaa.

    Siis: JOKO huolellinen pohjustus eli sileä pohja ennen laminaatin liimausta ohuella liimalla, TAI vapaavalintainen nollan sekunnin pohjustustyömäärä perunapeltoon, johon epoksivalu/rakenneliima ja laminaatti välittömästi päälle.
     
  4. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Ja mitä 2K-maaleihin tulee, eivät ne kalliiksi välttämättä tule. Minulla oli erään pc:n etulevyn maalausprojekti tässä syksyllä, ja etsiskelin halpaa ja kestävää maaliratkaisua. Maitokaupan paskasprayt eivät kiinnostaneet, nehän lähtevät kynnellä kaapien irti. Joten marssin automaalikauppaan ja pyysin pikkuisen määrän paria akryylisävyä ja kovetetta, joita sitten kotosalla sekoittelin haluamaani loppusävyyn ja sivelin+telasin pc-etulevyn uuteen ulkonäköön.

    Maalin hinta näissä pikkuprojekteissa liikkuu 2-8 euron hujakoilla. Eli samalla hinnalla mitä halpahallin paskaspray maksaa, voi maalata pienen kapineensa 2K-maalilla. Eikä jää liikaa hukkamaalia lojumaan vuosikausiksi. Vähän jää varalle, ja sitä voi käyttää paikkamaalaukseen vuonna X. Kun siis säilyttää kovetteen ja sävypastan eri purkeissa.

    Aina kun mahdollista, valitsen 2K-maalin, se kovettuu nopeasti, ei haise pahalle kauan, eikä liukene tyypillisiin nesteisiin kovetuttuaan.

    Isompi projekti, subbarikotelo vaikkapa, tarvitsee jo niin paljon maalia, että 2K-maalaus tulee kalliimmaksi kuin halpahallin pilipali-kilikali. 20-50 euroa voi hujahtaa lompakosta karkuteille ikuisiksi ajoiksi.