"Kasettimaksu" tulevaisuudessa myös laitteista?

Keskustelu osiossa 'Tarinatupa Classic (Yleiskeskustelu)' , aloittajana Mag, 07.03.2002.

  1. Mahoney

    Mahoney Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    20.09.2001
    Viestejä:
    3 826
    Saadut tykkäykset:
    7
    Heikki Vihisen äänellä: "Mii-tä sitten!?!?"
     
  2. pede

    pede Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    22.10.2002
    Viestejä:
    6 311
    Saadut tykkäykset:
    19
    esim natsit eivät olisi pystyneet hakemaan juutalaiset kodeistaan nopeasti ja tehokkaasti, jollei heillä olisi ollut ibm deutschlandin:n uusin tekniikka, reikäkorttikone käytössään. osoitetieot ja "rotutiedot" oli ajettu tietokantaan, ja kunhan teki haun, sai nopeasti tiedon ulos.

    eli rekisterit oikein käytettyinä eivät ole vaarallisia, mutta rekistreiden yhdistämisillä jne. pystyy periaatteessa tekemään hurjia juttuja. sen johdosta meillä länsimaissa on tiukat säännöt rekistereistä (ei muuten koske vain atk:ta vaan paperirekisterikin on rekisteri) ja niiden käytöstä. tämän johdosta on erityisen huolestuttavaa, jos poliisi, jonka pitäiisi valvoa ylleistä lainkuuliaisuutta, ei katso että esim teletidoista säädetty koskisi heitä, kuten nyt on ilmennyt.

    kauhukuvana on siis totalitaarinen järjestelmä, poliisivaltio, jossa kaikki sinusta on rekisteröity ja jota tietoa käytetään sinun elämäsi kontrolloimiseen. haluatko antaa vallan rekistereihin valtiolle, yrityksille, kenties minulle ;) ja luottaa siihen ettemme käytä valtaamme väärin?

    talleenmaksu on hieman ristiriitainen. maksat siitä että saat tallentaa ja samalla oikeudenhaltijat, jotka vastaanottavat maksuja, rääkivät pirateista jne, ja laittavat tuotteisiinsa pelottteluja ettei saa kopioida, vaikka laki sallii ja maksat siitä

    pitäisikö tehdä tutkintapyyntö petoksen yrityksestä ja laittaa muutama dvd mukaan joissa on nuo tavanomaiset (väärät) pelottelut ettei saa kopioida :confused:
     
  3. ExC

    ExC Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    20.01.2002
    Viestejä:
    1 206
    Saadut tykkäykset:
    3
    Aivan. Kun miettii, miten paljon rekistereitä onkaan olemassa - niiden käyttöä täytyy ehdottomasti suunnitella tarkasti (valvoa).

    Mietipä vaikka sitä, miten paljon pelkässä yhdessä valtion laitoksessa on mahdollisuus käyttää rekistereitä?
    Poliisi, terveydenhuolto, KELA, verokarhu... Koko elämä on kirjaimina ja numeroina tallessa.

    Pakkohan se on luottaa, kun ei nykyisin muuta voi. Rikkomukset ovat kuitenkin harvassa - silti, valvojaakin pitää valvoa. Ei kansanedustajat eivätkä poliisit itsekään ole erehtymättömiä.

    Nykyisessä asetelmassa ei kuitenkaan ole huolta, koska valtakeskittymiä ei pitäisi päästä muodostumaan - eikä vallankaappaustakaan kovin helposti suoriteta. Kuitenkin hypoteettisessa tilanteessa vallanpitäjällä olisi halutessaan melkoisen mittavat tietokannat kansalaisista.
    Pahinta kuitenkin on kansalaismassan laaja välinpitämättömyys demokraattista edustajistoa kohtaan. Tälläkin hetkellä keskustelu polttavista asioista on niin laimeaa, vaikka koko Eurooppaan vaikuttavat perustuslait on muodostumassa jne. Siinä jää kyllä kasettimaksut toiseksi vaikutusalueessa.

    Siinäpä aihetta salaliittoteoriakirjaan - tai jopa huonoksi suomalaiseksi tv-draamaksi (varma jymy-menestys olisi kuitenkin tehdä kuvitteellinen splatter-elokuva kuluttajien hyökkäyksestä Teoston ja Gramexin toimitiloihin ;) )
     
  4. Mahoney

    Mahoney Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    20.09.2001
    Viestejä:
    3 826
    Saadut tykkäykset:
    7
    Juu, olen kyllä näitä asioita pohtinut ihan erityisillä luennoillakin opinnoissa (tietoturva-asiat yleensä), enkä itsekään välttämättä haluaisi että tietojani levitellään joka paikkaan. En kuitenkaan millään tavalla kokisi haitaksi sitä, jos minusta ja kaikista muista olisi DNA-tiedot tallessa, tai sitä, että taksissa on kamera tai vaikka kymmenen kameraa. En ole suunnitellut taksikuskin kolkkaamista tai edes taksin penkillä runkkaamista, joten ei kamerasta haittaa ole. Samoinhan minua kuvataan joka päivä kaupoissa, kouluissa, virastoissa, kaduilla, enkä voisi kuvitellakaan että tuokaan olisi muuta kuin hyvä asia. Rikoksia tapahtuu joka päivä yhä enemmän ja enemmän, kaikki keinot pitäisi käyttää mutta aivan liian vähän nykyisin on käytettävissä.
     
  5. kalax

    kalax Guest Guest

    Liittynyt:
    02.04.2004
    Viestejä:
    118
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kuten huomataan, niin näitäkin tekijänoikeusjuttuja jaksetaan joka paikassa virittää ja puida. Tosin sehän nyt on täysin luonnollista. Tekijänoikeusjupakkaan liittyy varsin isohkoja mediayhtiöitä ja rahahan se on joka ratkaisee. Kaikessa.
    Ja tosiaan olen jo pidemmän aikaa joka ikisen tyhjän cd/dvd-levyni ostanut ulkomailta. Penniäkään en piraattiveroa rupea maksamaan. Jos levittävät maksua muihinkin vehkeisiin, niin kotimaista kauppaahan siinä vain rokotetaan. Minä ainakin tilaan sitten nekin laitteet ulkomailta. Mutta saapahan teostot ja muut paskat "menetetyt tulonsa".
     
  6. Bumer

    Bumer Goodfella Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    10.09.2004
    Viestejä:
    1 689
    Saadut tykkäykset:
    4
    Jotenkin tulee tunne että mitä eteenpäin tulevaisuteen mennään niin sitä rajoitettavampaa elämä tulee ( hyvä esim. Equilimbruim :D ). Miettikääpä kun 10 vuotta sitten ei kuukaan osannut edes ajatella ostavansa jotain kovalevyjä ja dvd:itä jne. Täytyy muistaa että kaikilla hyvällä on myös huonot puolet. Onhan se hyvää että voidaan mikropiirillä tarkkailla elimistön toimintoja, jos joku saa sydänkohtauksen niin ambulanssi on 10 minutissa paikalla. Mutta sitten taas kun miettii mitä kaikke pahaakin sillä saa aikaan ja kaikilla muillakin asioilla.
     
  7. cuetec

    cuetec Guest Guest

    Liittynyt:
    16.12.2004
    Viestejä:
    197
    Saadut tykkäykset:
    0
    Edellä mainitsemasi "rikoksia tapahtuu joka päivä yhä enemmän ja enemmän.." on juuri yksi minua nyky-yhteiskunnassa eniten hämmästyttäneistä harhakäsityksistä. Tosiasiahan on aivan päinvastainen, rikoksia tapahtuu jatkuvasti vähemmän ja vähemmän! Juuri nyt on historian kaikkein aikojen pienin todennäköisyys joutua vakavan rikoksen uhriksi. Mistä sitten johtuu, että ihmiset ajattelevat juuri kuten sinä? Vaikea sanoa. Itse syyttäisin mediaa, siltä osin, että rikoksia uutisoidaan aivan suhteettoman paljon verrattuna niiden määrään. Kansalaisiin luodaan eräänlaista pelon ilmapiiriä. Mediatutkijat ovat arvioineet, että televisioaikakaudella 1960-luvusta lähtien rikoksien määrä on vähentynyt kymmeniä prosentteja, mutta niiden uutisointi on lisääntynyt tuhansia prosentteja.

    Minä en pidä sitäkään mitenkään toivottavana että minua kuvataan joka paikassa jossa nyt kuljen. Taksi on kuitenkin siitä vielä askel pahempaan suuntaan, sillä taksi on yksityinen tila, toisin kuin kadut. Siellä kuvaamisella ihmisestä saa tietoon hyvin intiimejä asioita. Harmillisinta on tietysti se, ettei tällä kameravalvonnalla oikeasti mitään turvallisuutta edes saada aikaan. Jo kauan aikaa taksien ryöstäminen on ollut aivan älytöntä, koska niissä ei ole juurikaan käteistä rahaa, ihmisethän maksavat kortilla. Korkeintaan parinsadan euron saaliista saa käräjillä tuomion törkeästä ryöstöstä. Ei sitä kukaan täysijärkinen ole tähänkään asti tehnyt. Ryöstäjät ovat olleet narkkareita, jotka eivät ajattele 5min eteenpäin. He ryöstävät taksin oli kameraa tai ei. Kamera vaan toteaa tehdyn rikoksen ja ryöstäjä on ehkä helpompi saada kiinni, mutta se ei paljon lohduta, jos kuskia on jo puukotettu.

    Petteri Järvinen on kirjoittanut kameravalvonnasta mielipidekirjoituksen Hesariin joku aika sitten. Minusta hänellä on hyviä argumentteja:
    http://www.pjoy.fi/lehdet/hs040104.htm

    Näin kun dvd-foorumilla keskustellaan, niin Hollywood-elokuvista Enemy of the State eli valtion vihollinen kuvasi minusta hyvin sitä mihin isoveli valvoo-yhteiskunnassa viranomaisille annetaan aseet. Surullisintahan elokuvassa on, että se ei ole mikään utopia vaan näin on jo nyt. Suomen suojelupoliisilla on pitkälti samanlaisia aseita käytössään, jos unohdetaan satelliitit ja muu high-tech. Supo pystyy halutessaan tuhoamaan valitsemansa kansalaisen uskottavuuden ja uran. Pitäisikö viranomaisten valtaoikeuksia loputtomiin lisätä, ja vain sormet ristissä toivoa, että valtaa käytetään vain vilpittömästi ja oikeudenmukaisesti?
     
  8. tsinivuo

    tsinivuo Guest Guest

    Liittynyt:
    23.03.2002
    Viestejä:
    3 907
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kyllä lääkefirmojen intresseissä on päästä kohti tuota Equilibriumin maailmankuvaa. Nykyiset masennuslääkkeet, joita tuputetaan joka jannulle ihan ihme syistä (esim jos työnteko ei ole maistunut!), tappavat tunteet ja jättävät jäljelle harmaan tasaisuuden.
     
  9. Chauron

    Chauron Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    23.02.2004
    Viestejä:
    3 205
    Saadut tykkäykset:
    10
    Tulee offtopiccia mutta tunnettako te pojat kirjaa nimeltä Yhdeksäs aste / Mockingbird, sen on kirjoittanut Walter Stone Tevis. Tuli vain mieleen tuosta tsinivuon kommentista tuo, eipä aiemmin ole tullutkaan mieleen kuinka paljon oikeastaan tuossa Equilibriumissa onkaan tuohon kirjaan...

    " Yhdeksännen asteen tulevaisuuden visiossa maailmaa pyörittävät robotit ja koneet joita hoitamassa ei ole ainoatakaan ihmistä. Ihmisiä kontrolloidaan psyykenlääkkeillä ja manipuloidaan jo nuoruudesta asti robottien toimesta.Lukutaito on kuollut ja parisuhteet kiellettyjä. Syntyvyyttä säännöstelevässä laitteistossa on vika josta johtuen ihminen on sukupuuttoon kuoleva laji. Kaiken takana on Robert Spofforth , yhdeksännen asteen robotti. Ihmisen paras tekniikan saavutus..."

    Tästä mä tahtoisin elokuvan ja sanokaa ihmeessä jos vain on jo!
    - http://www.risingshadow.net/phpBB2/book.php?book_id=785

    edit: eipä näytä olevan, saakeli. Tässä olis kyllä ainesta.
     
  10. Mahoney

    Mahoney Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    20.09.2001
    Viestejä:
    3 826
    Saadut tykkäykset:
    7
    Kuten millaisia intiimejä asioita? Blow- ja hand jobbeja? Voi vitsi kun harmittaa...

    Mistäköhän se johtuu tosiaan, että ihmisillä on toisenlainen kuva, mistäköhän. Huoh. Rikoksia on eri luonteisia. Siinä yhteydessä kun puhutaan, että ovatko kamerat sun muut turvallisuustekijät tarpeellisia, ei ehkä ole suurta merkitystä sillä, jos puukkotappelut lavan takana ovat nykyisin harvinaisempia kuin 50-luvulla. Ja samaan vihjaten, kannattaa ehkä katsoa vähän pidemmälle noita tilastoja kuin vuoden tai parin taakse. Lähteiden mainitseminen on aika oleellista myös.
    ___________

    "Rikosten kokonaismäärän kasvu on 1990-luvulla taittunut ja viime vuosina suunta on ollut lievästi laskuvoittoinen."
    "Huumekaupan kasvaneet markkinat (mm. nuorten huumeiden käytön ja ns. viihdekäytön lisäännyttyä) ovat tuoneet järjestäytynyttä rikollisuutta."
    "Toinen 1990-luvun ilmiö oli talousrikollisuus, joka liittyi vuosikymmenen alun taloudelliseen lamaan." = Talousrikollisuuden lasku noista ajoista laskee kokonaisrikollisuuden tilastoja.
    "myymälävarkauksissa ammattimaisen rikollisuuden piirteet, aseiden käyttö ja henkilökunnan uhkailu, ovat lisääntynyt." - On yleisesti tiedossa, että turvallisuusala on voimakkaan kasvun alaisena kasvavista työmääristä johtuen.
    "Poliisin tietoon tuli lähes 28 000 pahoinpitelyrikosta vuonna 2002. Määrä on lisääntynyt noin puolella kymmenessä vuodessa (49 % vuodesta 1993)."
    "Rattijuopumukset ovat olleet hienoisessa nousussa, mutta vuosittainen määrä on kuitenkin pysynyt kohtalaisen samana jo 10 vuotta."
    "Erityisesti henkirikosten yritykset ja törkeät pahoinpitelyt ovat viime vuosina osoittaneet kasvua."
    "Huumausainerikokset ovat 1990-luvun alusta kasvaneet rikostyypeistä voimakkaimmin."

    Lainausten lähde: Hannu Niemi, Oikeusministeriö
    ____________

    "Suomi on jo kauan ollut Länsi-Euroopan väkivaltaisin maa henkirikoksilla mitattuna."

    Lähde: Pekka Seppänen, Talouselämä
     
  11. MacaroniGuy

    MacaroniGuy Guest Guest

    Liittynyt:
    17.01.2004
    Viestejä:
    187
    Saadut tykkäykset:
    3
    MP3-soittimista ongelmajätettä ?

    http://www.iltalehti.fi/2005/09/13/kuluttaja/200509123487887_ku.shtml

    Ilmeisesti etenemme siihen suuntaan, että kaikenlainen tiedon siirtäminen tulee maksulliseksi ja lisäksi ne entiset kasettimaksut kaupan päälle. Ennen kasettimaksujen voimaantuloa esitettiin että niiden sijaan tulisi käyttää teknisiä ja muitakin valvontakeinoja (mm. kopiosuojaus). Nyt saamme kaikki samassa paketissa. :hitme:

    Kiintolevyjen kasettimaksu on sekin aika mielenkiintoinen, jos sellainen tulee niin sehän vain johtaa siihen että laitteet hommataan ulkomailta ja/tai suomalaiset firmat perustavat tytäryhtiöt Tallinnaan. Kun kiintolevyjä ja muistikortteja on melkein laitteessa kuin laitteessa niin vaikutus olisi huomattavan suuri.

    http://www.effi.org/
     
  12. kalax

    kalax Guest Guest

    Liittynyt:
    02.04.2004
    Viestejä:
    118
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kun ei saa enää kopioida mitään, niin kaikki teostomaksuthan pitäisi silloin poistaa, eikös?
    Ja onpa tosissaan naurettava tuo uusi laki.
     
  13. juhaa

    juhaa Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    11.12.2000
    Viestejä:
    5 971
    Saadut tykkäykset:
    7
  14. h-p

    h-p Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.03.2007
    Viestejä:
    863
    Saadut tykkäykset:
    0
    Entä jos ostaa pelkän kotelon ja siihen kiintolevyn erikseen?
     
  15. juhaa

    juhaa Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    11.12.2000
    Viestejä:
    5 971
    Saadut tykkäykset:
    7
    Sitten on maksamatta kasettimaksua
     
  16. h-p

    h-p Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.03.2007
    Viestejä:
    863
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hienoa. Tuollainen kotelo liikkuu samoissa hinnoissa tuon kasettimaksun kanssa.
     
  17. Digital Man

    Digital Man Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.06.2000
    Viestejä:
    669
    Saadut tykkäykset:
    4
    Päättivät sitten nostaa oikein kunnolla ulkoisten levyjen hintoja. Nykyäänhän saa 3,5" 1000 gigan levyjä alle 70 euron ja 2,5" 500 gigan levyjä löytyy aina välillä alle 50 euron. Kohtahan "kasettimaksu" on suurempi kuin mitä monet levyt maksaa ilman kasettimaksua.
     
  18. Bagheera

    Bagheera Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.01.2003
    Viestejä:
    2 004
    Saadut tykkäykset:
    1
    Ei hätää, nuohan voi helposti ostaa ulkomailta. Suomalaiset kaupat ja verottaja jää nuolemaan näppejään.
     
  19. Jupe

    Jupe Käyttäjä

    Liittynyt:
    24.03.2000
    Viestejä:
    3 063
    Saadut tykkäykset:
    28
  20. ShK

    ShK Guest Guest

    Liittynyt:
    30.03.2008
    Viestejä:
    46
    Saadut tykkäykset:
    0
    Miltähän taholta voi periä kasettimaksun takaisin, kun ei käytä levyä mafian kuvaamaan tarkoitukseen?